Bloggens startsida

Susannes matblogg

Uppdaterat recept: Rågrutor

Publicerad 2014-04-01 16:49 i Nyheter 

Receptet på rågrutor har uppdaterats med tydligare beskrivning och bilder steg för steg.

Rågrutor är ett gott och enkelt recept på rågbröd som bakas ut till fiberrika rutor. Snabbt och smidigt kavlar man ut degen på ett bakplåtspapper.

Tid: 2 timmar varav 45 minuters jobb


Rågrutor är ett recept på rågbröd i rutor som man bakar ut snabbt och smidigt.

Läs hela receptet på Rågrutor

Frys in färsen

Publicerad 2014-03-17 13:15 i Tips 

Ett bra sätt att spara pengar är att köpa färs i storpack när den har ett bra pris och frysa in. Det gäller all färs som köttfärs, blandfärs, fläskfärs, lammfärs.

Tänk på att färs är färskvara, kolla datum och frys in den i tid om du inte använder den färsk. Den ska lukta fräscht. Däremot behöver man inte oroa sig för den mörkare färgen som färsen kan få, oftast skiftar den lite i mörk färg här och där. Den beror på färsens kontakt med syre och är helt ofarligt.

Jag tycker en lagom mängd att frysa in är 400-500 g vilket jag oftast utgår från i mina recept. Detta tänker jag på redan i affären så att jag väljer ett paket med färs som väger något som är ungefär delbart med 400-500 g. Jag är också noggrann med att kolla ursprungsmärkningen så att jag inte av misstag köper något annat än svenskt kött.

dela upp färsen

Ta fram fryspåsar, en sked och en hushållsvåg och lägg sedan 400-500 g i varje fryspåse. Använd vågen för att veta lagom mängd.

väg köttfärsen

Platta ut färsen med handflatan så det blir platta paket. Detta gör att färsen tinar snabbare och tar mindre plats i frysen. Sätt på en påsklämma. Se till att du får ur så mycket luft som möjligt när du sätter på påsklämman.

Platta ut färsen

påsklämma på köttfärspaket

Jag brukar skriva på varje paket med en fryspenna vad som är i, datum och vikt.

Skriv namn, datum och vikt
Färdigt köttfärspaket, redo att frysa in.

Fryspenna
Min fryspenna, ca 8 år gammal som fungerar fortfarande (märke: penol).

Lägg in köttfärspaketen i frysen på plant underlag under tiden de fryses in.