Bloggens startsida

Susannes matblogg

Nytt recept: Vetekex

Publicerad 2017-01-07 15:33

Jag har gjort ett nytt recept på vetekex.

Goda knapriga vetekex som är goda att servera på ostbrickan eller som tilltugg. Enkla och smidiga att göra.

Tid: ca 1 timme varav 30 min i kylskåp

vetekex
Goda knapriga vetekex. Servera gärna med ost.

Prova gärna!

En vacker vinterdag

Publicerad 2017-01-06 20:12

Vilken vacker vinterdag det har varit idag. Efter snöstormen och mera snö inatt så kom solen fram och det var -6 grader ute. Fin orörd pudersnö och hela landskapet dekorerat med snö.

vacker vinterdag

Jag lagade en oväntat god soppa med sötpotatis, chili och lime. Ibland råkar det man har hemma passa väldigt bra ihop. Receptet? Ja det kommer snart med bilder steg för steg, jag ska laga det en gång till först och fotografera alla steg.

sötpotatissoppa

Chilin, ja den har jag faktiskt odlat själv förra året genom att plantera chilifrön från odlardags.se, jag valde två olika milda sorter, mer om det kommer i ett senare inlägg. Den lever faktiskt fortfarande och står i mitt fönster. Chiliväxter är fleråriga så det blir förhoppningsvis nya frukter på den även detta år.

Just nu med all snö känns dock odlingssäsongen lite avlägsen, så jag ska kanske be att få återkomma i det ämnet senare. :)

Insnöad i snöstormen

Publicerad 2017-01-04 18:34

Ja då är man insnöad då. Efter nattens snöstorm ser det ut så här i köksfönstret. Det har jag aldrig varit med om tidigare. Det känns som att man är i någon vindpinad stuga högt upp i bergen i fjällen.

insnöat köksfönster

Philip tyckte det var kul med snön och var ute och åkte pulka med sin pappa medan jag och Sophia höll oss inne.

Vi har redan handlat hem mycket mat så vi klarar oss ett tag så vi slipper ge oss ut i ovädret vilket känns bra.

Imorgon är det trettondagsafton och jag tänkte dela med mig av ett par recepttips:

Kassler med svampstuvning
Kassler med svampstuvning

Chokladpaj med tryffelChokladpaj med tryffel

Ha det fint!

Ljuvlig syrligt god limepannacotta

Publicerad 2017-01-03 13:57

Nu har jag uppdaterat receptet på limepannacotta som jag gjorde som dessert på nyårsafton.

Limepannacottan blev verkligen ljuvligt god, den här gången gjorde jag den på vaniljstång (även om det går bra med vaniljsocker också) och lime. Sedan tillsatte jag lite extra pressad limesaft eftersom jag gillar när det blir lite extra syrligt (och så var min limefrukt lite mindre annars kanske det hade räckt med limesaft från en frukt).

För att summera - riktigt gott och enkelt recept på pannacotta med lime som fick mycket väl godkänt både av mig själv och gästerna! :)

limepannacotta
Ljuvligt god limepannacotta garnerad med röda vinbär och citronmeliss.

Det här måste ni prova och här är receptet på limepannacotta!

Årets största pizzadag

Publicerad 2017-01-01 09:30

Nyårsdagen är årets största pizzadag. Idag är den dag på året allra flest pizzor äts. Istället för att köpa färdig pizza så kan man göra sin egen som blir både godare och billigare.

Om man tycker det är för mycket jobb med att göra sin egen pizza så finns det ju numera även färdig pizzadeg, utkavlad och klar att köpa i affären, ett så kallat pizzakit (både ICA och Coop säljer dessa under eget varumärke och säkert fler märken finns).

Pizzadegen är bara att rulla ut på en plåt och sedan breda på den medföljande tomatsåsen. Därefter är det bara att lägga på de ingredienser man gillar. På så vis kan man göra sin egen pizza väldigt snabbt.

Dock blir det så klart godast när man gör även sin pizzadeg själv. Då kan man kavla ut lagom tunt och jag tycker även degen är godare. Men ett färdigköpt pizzakit kan så klart vara bra för att spara tid, det är ju ändå ingredienserna på pizzan som är viktigast tycker jag.

Den stora skillnaden mellan köpt pizza på pizzeria (eller frysdisken) är ju att den man gör själv kan man verkligen ösa på med en massa god fyllning. Jag tycker pizzan blir godast med rejält med fyllning. De pizzor man köper färdiga sparar de ju gärna in på denna eftersom det är de ingredienserna som är de dyra. Degen är ju mycket billigare.

En annan fördel med hemgjord pizza är att man själv kan välja kvalitén på råvarorna. Som ett exempel så är det sällan svenskt kött på köpt pizza.

Den godaste fyllningen enligt mig är bacon, champinjoner, rejält med ananas och pizzakrydda och så klart riven ost som det inte heller ska snålas med. Mycket fyllning i förhållande till deg ska det vara.

pizza

Trevlig pizzadag på er!

Gott Nytt År 2017

Publicerad 2016-12-31 09:00

Ännu ett år är slut, 2016 har varit ett bra år som det hänt mycket under särskilt privat för min del då familjen utökades med en ny medlem i december vilket så klart var den stora höjdpunkten.

Under 2016 har jag jobbat mycket med att uppdatera gamla recept på recepten.se och nu har jag drygt 100 kvar innan alla är uppdaterade med den nya sortens steg för steg bilder. Utöver det finns ytterligare ett antal recept som jag inte är nöjd med bilderna till som jag kommer uppdatera vartefter.

Jag är väldigt glad och tacksam för alla besök på recepten.se under 2016, det har varit ett bra år med väldigt många besök, det är ett privilegium få förunnat att driva en av Sveriges största receptsidor som jag är både stolt och tacksam för! Även min app Kökshjälpen har varit populär. Jag har fått många positiva kommentarer på recepten.se, samt även många spontana mejl, meddelanden och feedback på mina appar som jag verkligen uppskattar! Tack snälla ni! ❤

Så vad händer under 2017? Jag kommer fortsätta med allt, men det kommer bli mer fokus på matbloggen som jag kommer uppdatera oftare, jag håller också på med en ny app som jag kommer berätta mer om snart. Det kommer bli nya recept, uppdaterade recept och bilder. Hoppas ni vill hänga med mig även under 2017! ❤

Jag önskar er alla ett Gott Nytt År!!!!

Kram till er alla och skriv gärna en rad om du vill, jag tar tacksamt emot alla synpunkter, kritik och glada hejarop! 😊

Gott Nytt År 2017

Enkel nyårsmeny - tema lime

Publicerad 2016-12-30 13:03

Då var det dags att fira nyårsafton! Eftersom jag har minimalt med tid (p.g.a. 3-veckors bebis) i år så har jag valt väldigt enkla recept som går snabbt att göra och där förrätt och efterrätt går att förbereda.

nyårsmeny lime

En ingrediens som är genomgående (förutom i förrätten men jag tänkte lägga till den) är lime. Så vill man servera med vin till så är det bra att välja viner som passar till lime.

Till förrätt blir det:

Laxrullar med pepparrotLaxrullar med pepparrot som jag tänkte smaksätta med några droppar lime.

Till huvudrätt blir det:

Limefilé
Limefilé med ugnsstekta potatishalvor (har köpt delikatesspotatis av sorten Apache) och köpt färdigskuren salladsmix och körsbärstomater. Har jag tid bakar jag dinkelbaguetter, annars köper jag färdigt.

Till efterrätt blir det:

limepannacottaPannacotta med lime som jag dekorerar med röda vinbär och citronmeliss.

Fler recept till nyårsafton hittar du här.

Jag önskar er alla en trevlig nyårsafton och ett Gott Nytt År!

Nytt app-projekt

Publicerad 2016-12-27 17:49

Nu är julhelgen slut och det drar ihop sig inför nyårsafton.

Jag har påbörjat ett nytt app-projekt tillsammans med Caroline. Mycket spännande! :) Just nu håller jag på att designa databasen. Det gäller att tänka till så det blir bra och enkelt även med domänmodellen. Jag gillar verkligen den här fasen av utvecklingen när man får tänka ut hur hela systemet ska se ut, vilket även tvingar en att tänka igenom hur det mesta ska fungera. Jag kommer berätta mer snart om vad det ska bli för en app, men kan säga så mycket som att den kommer att passa perfekt för mig nu. :)

iPad Pro
Jag använder min iPad Pro när jag tänker ut designen av databasen.

Annars så tar jag det lugnt idag, äter rester. Sophia sover efter att ha varit vaken en del i natt. Hon kräktes mycket igår, verkade som hon svalde en massa saliv, tror hon hade ont i halsen. Hon har tyvärr blivit förkyld och jag har fått använda snorsugen, väldigt bra liten maskin det där. Som tur är verkar Sophia redan må bättre så jag hoppas hon är helt frisk snart.

sophia sover

Vill även tipsa om Smakbox som kör mellandagsrea med dubbel rabatt = 30%, använd koden RECEPTENSE.

Jag har inte bestämt årets nyårsmeny än men det kommer gå i enkelhetens tecken och jag kommer förbereda så mycket som möjligt även om vi lagar mat tillsammans med gästerna. Men jag kan passa på att tipsa om ett litet efterrättstips till nyårsafton:

Fudgetårta
En mycket god fudgetårta.

Gravad lax

Publicerad 2016-12-26 09:00

Hemgjord gravad lax blir inte bara godare, det är dessutom mycket billigare än färdigköpt. Inte heller är det mycket jobb, men det krävs viss planering eftersom det tar några dygn.

Den effektiva arbetstiden är dock bara ca 15 minuter.

gravad lax
Gravad lax i skivor.

Julbröd

Publicerad 2016-12-25 10:35

Jag bakade det här goda julbrödet igen, ett väldigt gott och saftigt bröd som är enkelt att göra. Ingen knådning eller jäsning.

Julbrödet doftar jul och är fyllt med nyttiga godsaker. Brödet är enkelt att göra med filmjölk och bikarbonat. Smeten rörs bara ihop och gräddas sedan i ugnen.

Julbröd
Gott pepparkaksdoftande julbröd med nötter, russin m.m.

Min jul

Publicerad 2016-12-25 08:30

Min jul firas tillsammans med familjen, det blev som vanligt mycket mat och jag åt lite för mycket. :) Men det det var ju väldigt gott alltihop (jag skyller på det). Jag tycker verkligen om julmat. Några av mina favoriter är rödbetssallad, köttbullar och janssons frestelse.

Men den stora höjdpunkten i år var annars tomten som kom på besök för första gången vilket var väldigt roligt för Philip. Även om Philip inte förstår riktigt det här med paket och presenter så tyckte han allt annat med tomten var väldigt spännande. Men så hade vi ju en riktigt bra tomte också.

Sedan var det dags att öppna julklappar och det var som vanligt ovanligt många paket för att "vi behöver inte köpa så mycket i år". Våra barn är ju så pass små än och vi vuxna har ju allt vi behöver (blir väldigt tydligt när man flyttar... say no more). Men det var fina och bra julklappar, fick bland annat ett par nya fårskinnstofflor, mina gamla är utslitna.

Jag hoppas ni också fått äta god julmat och har det bra! Jag önskar er alla en God Jul!

God Jul

God Jul 2016

Publicerad 2016-12-24 06:29

Och så blev det julafton även i år. För oss är det lite speciellt med en nyfödd bebis och vår stora kille på 2,5 år som ska få träffa tomten för första gången, vi får se hur det går!

Maten - jag har nog aldrig gjort så lite som i år. Istället har alla gäster fått ta med sig. Mycket smart, eller hur? ;) Jag saknar dock att få göra vissa saker som jag förknippar med jul men det är bara att inse att man får stryka en del från vill-göra-listan för att få livet att gå ihop med en nyfödd bebis som vill äta mest hela tiden. Men jag försöker njuta så mycket som möjligt, den här bebistiden går ju så fort.

Jag vill så klart önska er alla läsare/besökare/följare en riktigt God Jul! Jag hoppas ni har det bra och får äta god mat och får en fin stund! Kram till er alla! 

Julgran med kulor och glitter

Enkelt julgodis

Publicerad 2016-12-22 15:50

Idag fick Sophia ut och åka bil och besöka mataffären. Det gick bra - hon sov hela tiden ända tills vi kom hem då hon tyckte det var matdags. Det var väldigt mycket folk i mataffären för att vara på förmiddagen, det är kanske många som är lediga idag?

Annars brukar jag försöka att handla m.m. på de tider när inte alla andra också gör det eftersom jag har möjlighet till det.

Har ni hunnit fixa allt till julbordet än? Eller har ni förmånen att vara bortbjudna? Jag har dragit ner lite på ambitionsnivån i år eftersom det är svårt att hinna så mycket med en liten bebis. Så jag gör bara sånt som går snabbt.

Igår så gjorde jag ett väldigt enkelt julgodis - snöbollar. De är riktigt goda och framförallt gick de att göra på 20 minuter. Endast 3 ingredienser - vit choklad, kokosflingor och citronsaft (som jag köpte färdig). Väldigt goda också, söt chokladsmak, syra från citronen och kokosflingor. Mums!

snöbollar ska stelna

snöbollar

Just det igår kom BVC på hembesök och vägde Sophia och hon väger nu över 3 kg, den lilla tjejen. <3

sophia

Nytt recept på goda kakor

Publicerad 2016-12-20 18:20

Nu är det inte många dagar kvar till julafton och idag har jag ägnat mig åt att tvätta och städa. Tyvärr hinner jag ju inte jättemycket på en dag med en liten bebis, å andra sidan kan jag titta på gamla avsnitt av Vänner när jag ammar utan dåligt samvete hehe.

Igår så bakade jag iaf sjukt goda kakor - Saffranskolakakor. De blev så goda att jag verkligen hade svårt att sluta "provsmaka" dem. Jag vet inte hur många jag åt när jag fotograferade dem. :) Kakorna är dessutom väldigt lättbakade så jag kan verkligen rekommendera dem!

skurna kakor

saffranskolakakor

Nu hoppas jag att jag hinner med att göra lite julgodis också innan julafton.

Första baket - kryddkaka

Publicerad 2016-12-17 19:43

Så där nu har jag lyckats baka för första gången sedan Sophia föddes. Det blev en kryddkaka. Inget nytt recept, men ett av mina äldre som jag tyckte behövde en uppdatering med nya bilder.

Kryddkaka är en god sockerkaka med mycket smak från olika kryddor som passar bra till jul.

smeten till kryddkaka i sockerkaksform

Det känns bra att kunna baka igen och att det gick bra att fotografera, trots att jag klättrar upp på en stol när jag gör det och det går nu bra att göra det efter kejsarsnittet så det känns bra att kunna röra sig normalt igen. Det enda jag inte får göra nu är att lyfta tunga saker (man ska inte lyfta tyngre saker än sin bebis) så jag får t.ex. inte lyfta min son Philip som är 2,5 år så min sambo är hemma nu under den tiden tills jag får lyfta igen.

Sophia sover
Sophia sov när jag bakade kryddkakan.

Annars är Sophia än så länge ganska lätt att ha att göra med. Det har gått så bra med amningen och hon äter och sover så bra. Får hoppas det håller i sig. Nu var iofs Philip extrem med sitt ätande när han var liten bebis, han ville äta konstant och han åt upp sig till 9 kg när han var 3 månader… högst upp på både längd- och viktkurvan så jämfört med honom kanske det mesta är lätt, vad vet jag. ;)

Men det är så skönt när man hinner göra något mer än att bara amma, sova och äta.

Tack för alla fina grattishälsningar, vad gulliga ni är! <3<3<3

Vi hörs snart, Kram!

Baka till fjärde advent

Publicerad 2016-12-16 07:30

Fjärde advent infaller ju alltid mellan 6 dagar före julafton eller på själva julafton. Då har man oftast ganska fullt upp med att förbereda julmaten och kanske någon dessert till så därför bjuder jag på några enkla bakrecept som går snabbt att göra samt några juliga desserter.

Dessutom recept på julbröd - gott att servera på julbordet eller att äta som det är eller varför inte med en skinkbit som pålägg och så det klassiska doppebrödet.

Recept på ett otroligt gott julbröd som doftar pepparkaka, med nötter och torkad frukt.

Julbröd

Recept på Julbröd

Doppebröd är ett måste för många att servera på julbordet. Brödet är mjukt och passar perfekt till att doppa i grytan med. Jättegott även att äta precis som vanligt bröd t.ex. med smör och en skinkbit eller ost.

Mycket gott och saftigt doppebröd.

doppebröd

Recept på Doppebröd

En klassisk mjuk pepparkaka. Kan om man vill toppas med glasyr eller frosting och kanske lite färska lingon (finns i frysdisken).

mjuk pepparkaka

Recept på Mjuk pepparkaka

En god och julig dessert är saffranspannacotta. Enkel att göra dessutom.

saffranspannacotta

Recept på Saffranspannacotta

En annan god och julig dessert är saffransostkaka. En mycket god ostkaka med saffran som är väldigt enkel att göra med detta "fuskrecept" på ostkaka där keso används.

Saffransostkaka

Recept på Saffransostkaka

Otroligt gott julgodis är detta chokladgodis som dessutom är oerhört enkelt att göra.

chokladgodis

Recept på Chokladgodis

Ha nu en mysig fjärde advent allihopa!

Här är Sophia

Publicerad 2016-12-15 07:20

Nu har lilla Sophia anlänt till världen. Hon föddes med planerat kejsarsnitt och allt gick bra. Det är verkligen helt fantastiskt att få en ny liten människa i sin famn. Så otroligt liten och söt. Så mycket kärlek.

sophia

Sophia är betydligt mindre än Philip när han föddes, en sisådär 50% mindre (vikt). Sophia vägde 2,9 kg och Philip vägde 4,3 kg. Men så föddes hon ju också tre veckor tidigare än Philip som aldrig ville komma ut medan Sophia fick födas en vecka före beräknat datum eftersom det var ett planerat kejsarsnitt.

Det planerade kejsarsnittet gick otroligt bra, är så nöjd att jag valde detta. Även om det är en operation är det ju en rutinoperation med ett antal specialistläkare, både barnläkare, narkosläkare, förlossningsläkare närvarande plus narkossköterskor och barnmorska närvarande. Det kändes tryggt och bra.

Redan samma kväll kunde jag upp och gå och efter två dygn fick vi åka hem.

Nu handlar livet mest om att äta, sova, bajs, mjölk och kräks :) 

Men jag hoppas kunna hinna uppdatera lite här också, det är ju trots allt juletider och jag vill gärna hinna med lite mat och bak också! :)

Ha det fint allihopa!