Bloggens startsida

Susannes matblogg

Santa Maria har lanserat ett nytt koncept - Street Food.

Jag tillagade Smoky Pepper Burgers.

Santa Marias produkter som behövs:

  • 1 flaska Chipotle Dressing
  • 1 påse Pickling Spices
  • 1 påse Burger Spices

Santa Maria Street Food Smoky Pepper Burgers produkter
Santa Marias produkter som används: Chipotle dressing, pickling spices och burger spices.

Övriga ingredienser:

  • 500 g nötfärs
  • 1 liten röd lök
  • en halv gurka
  • 4 st hamburgerbröd
  • Övriga tillbehör t.ex. ost, sallad tomat

Först började jag med att skära gurka samt skala och skära löken i mycket tunna skivor. Detta lade jag i var sin skål och hällde sedan på hälften av Pickling Spices över varje och röra om. Detta får sedan stå i rumstemperatur under tiden jag gör resten.

Gurka och rödlök med pickling spices
Hälften av pickling spices på gurkan och hälften på rödlöken.

Gurka och rödlök som picklas
Rör om och låt stå så är det klart efter bara en kvart, under tiden fixar jag klart hamburgarna.

Sedan blandade jag nötfärsen med Burger Spices och formade till 4 st biffar.

Nötfärs med burger spices
Nötfärs och burger spices

Nötfärs blandat med burger spices
Nötfärsen blandad med burger spices.

Jag hettade upp smör i en stekpanna och stekte hamburgarna ca 5 minuter per sida, först på hög värme och sedan sänkte jag värmen så köttet får lite färg men inte blir bränt och blir lagom genomstekt.

Hamburgare steks på ena sidan
Steker smoky burgers på ena sidan.

hamburgare steks på andra sidan
Steker smoky burgers på andra sidan.

Sedan lade jag ihop hamburgarna med skivad ost, den picklade rödlöken och gurkan och sallad i hamburgerbröd samt chipotle dressingen.

Smoky burgers serveras
Smoky burgers serveras med de picklade grönsakerna, ost, sallad och chipotle-dressingen.

Chipotle-dressingen är ganska stark men god och vi gjorde bara av med hälften av innehållet.

Det blev mycket gott, var mycket enkelt att göra och jag kan rekommendera er att prova detta!

Ella's kitchen nya maträtter som klämmisar

Publicerad 2017-05-09 14:49

Ella’s kitchen lanserar nu nya maträtter för bebisar från 7 månader i klämmis-förpackning.

Det är:

  • Beef Stew
  • Mexican Chicken
  • Veggie Risotto
  • Veggie lasagne

Ella's kitchen maträtter i klämmis-förpackning

Det som jag gillar med dessa är att de är ekologiska och utan tillsatser (varken tillsatt salt, socker eller e-nummer). Såväl grönsaker som kött är ekologiskt.

Förpackningen är klämmisar, alltså samma sorts förpackning som smoothies, alltså mycket smidiga att ha med sig när man t.ex. är ute på promenad eller andra utflykter.

Det enda problemet med klämmisar är kanske att barnet förväntar sig att det ska vara en söt smoothie och inte mat som kommer ut.

Sophia kommer få äta dessa när hon blir 7 månader, alla utom en sort - lasagne eftersom den innehåller gluten i form av durumvete, nu är det bara 5% av innehållet som innehåller pasta men jag vill ändå vara försiktig med gluten för att motverka risken för glutenintolerans åtminstone tills hon är 1,5 år. (Ja det är tvärtemot livsmedelsverkets råd och det är bedrövligt att de ger spekulativa råd.)

Philip har smakat och tyckte om dem, han tycker iofs om nästan all mat. 😊

Så prova gärna!
/Susanne

Funderar på växthus

Publicerad 2017-04-09 18:36

Efter förra årets odlingssäsong som var min första fick jag mersmak för odling men känner att jag vill ha en bättre plats för mina odlingar än balkongen som blev överfull och så behöver jag ha automatisk bevattning.

Så därför börjar vi nu planera för växthus. Eftersom växthus dessutom är fina och trevliga om man köper ett tillräckligt stort så att man kan sitta i det också så får det ju dubbla funktioner.

Nu har vi inte den största tomten men hoppas kunna klämma in ett växthus på ca 12-15 kvadratmeter. Då kan man både odla och sitta i det.

Familjen på utflykt
Jag och barnen utanför Willab Garden.

Vi gjorde en utflykt till Willab Garden i Bromma och tittade på deras utställning. Butiken och utställningen ligger i ett tråkigt industriområde (Ulvsunda, nära Bromma flygplats) men när vi väl kom in så var det en väldigt fin miljö inomhus.

Willab Garden Bromma
Willab Garden i Bromma.

Vi passade på att prata med ett par säljare och bombarderade dem med frågor och fick många bra svar! Det finns ju ett enormt utbud minst sagt och många val man måste göra.

Växthus Green house på Willab Garden
Växthuset Green house på Willab Garden.

De har verkligen en fin och inspirerande utställning med mycket fin inredning i växthusen. Man får verkligen säga att de är duktiga på att marknadsföra sina produkter. Även deras kataloger och på hemsidan har de ju mycket fina och inspirerande bilder.

Inredning i växthus
Mycket fin inredning i växthusen på utställningen på Willab Garden.

Vi kommer dock inte att hinna få upp växthuset inför årets odlingssäsong men vi hoppas att det kanske går att få upp till hösten. Då har vi sommaren på oss att göra grunden som tyvärr inte är helt okomplicerad med en del berg i vägen som måste spräckas bort.

Men det betyder också att jag även har sommaren på mig att fundera över hur växthuset ska inredas med hyllor och odlingslådor. Finns mycket att fundera på! Det blir till att kolla mycket på hur andra har gjort. Alla tips tas tacksamt emot!

I växthuset har jag tänkt att odla sådant man äter som tomater, gurka, paprika, chili m.m. I år blir det bara en mindre odling på balkongen. Mer om detta senare!

Guacamole

Publicerad 2017-03-31 13:59

Nu har jag uppdaterat receptet på guacamole med nya bilder!

Guacamole är en len grön röra med lite sting. Huvudingrediensen är avokado som är både gott och nyttigt. Gott som tillbehör till kött, fisk och fågel.

Guacamole går snabbt att göra i en mixer, klart på 10 minuter!

Guacamole
God guacamole.

Start av årets grillsäsong

Publicerad 2017-03-27 12:49

Nu äntligen var det dags för mig att dra igång årets grillsäsong! Det blev favoriten - grillade karrékotletter (fyndade för 40 kr/kg på ICA, naturligtvis svenskt kött).

Självklart kan man grilla året runt och ibland grillar jag även på vintern men det är lite kallt att stå ute så det brukar inte bli så ofta.

Checklista inför grillsäsongen för gasolgrill

  1. Gör en rejäl rengöring av grillen om du inte redan gjort det.

    Plocka ur gallret. Skrapa med en liten kniv och skrapa bort alla gamla rester av fett m.m. Om du har en högtryckstvätt kan du använda den för att spola (nästan) rent. Spola även rent gallret med högtryckstvätt (använd annars diskmedel och diskborste).

  2. Kontrollera att det inte är sprickor i gasolslangen. Om det finns sprickor - köp en ny innan du börjar grilla! Nya slangar brukar finnas att köpa på byggvaruhus, annars kan man beställa på nätet (kostar några hundra kronor).

    Torr och sprucken gasolslang
    Närbild sprickor gasolslang
    Så här såg min slang ut nu efter vintern, torr med sprickor - dags att byta!

    Så jag bytte till en ny gasolslang:

    Gasolgrill med ny gasolslang
    Grillen har nu fått en gasolslang!

  3. Ta såpvatten och stryk på skarvar och gängor på alla anslutningar mellan grill och gasolslang. Om det bubblar så läcker det gasol, vilket det inte får göra. Om det inte bubblar så är grillen klar att börja grilla med!

Årets första grillning

Efter rengöringen och gasolslangbytet så kunde jag äntligen börja grilla mina karrékotletter. Jag grillade även 2 st zucchini i skivor (samma tid som karrékotletterna d.v.s. ca 3-4 minuter per sida).

Grillar karrékotletter och zucchini
Grillning av karrékotletter och skivor av zucchini.

Grillade karrékotletter serverade med klyftpotatis
Grillade karrékotletter.

Här är resultatet av min första grillning: Grillade karrékotletter med klyftpotatis, grillade skivor av zucchini och chilisås. Superenkelt och supergott!

Våffeldagen - Recept och tips

Publicerad 2017-03-25 09:14

Den 25:e mars är det våffeldagen!

Passa på att grädda dina egna våfflor och servera med goda tillbehör!

Våfflor är mycket enkelt att göra själv, man behöver absolut inte köpa någon pulvermix.

Det man förstås behöver är ett våffeljärn.

Recept på våfflor

Jag har två olika våffelrecept, ett på vanliga klassiska frasvåfflor och ett lite nyttigare recept på fullkornsvåfflor.

Skillnaden är att fullkornsvåfflorna innehåller ägg och fullkornsmjöl, de blir därför mindre frasiga än frasvåfflorna men äter man dem nygräddade (eller frysta och rostade i brödrost) så är skillnaden knappt märkbar.

De godaste tillbehören, som dessutom är nyttigast, tycker jag är hallon, blåbär och vispad grädde. Andra klassiska tillbehör är sylt, florsocker, strösocker och glass.

Allra godast är våfflorna om man äter dem direkt nygräddade från våffeljärnet. Lägg dem annars på galler och inte i hög på en tallrik för frasigheten försvinner då nästan direkt.

Tänk på att alla våfflor blir godast med äkta smör och äkta vispgrädde, vilket även är fritt från tillsatser.

Glöm inte att smörja våffeljärnet ordentligt med smör före gräddningen av första våfflan.

Våfflor på galler
Låt våfflorna svalna på galler.

Frasvåfflor

frasvåfflor
Detta är de vanliga klassiska frasvåfflorna. Ägg ingår inte vilket gör våfflorna frasigare.

Fullkornsvåfflor

GI vafflor
De lite nyttigare fullkornsvåfflorna som innehåller ägg.

Tillbehör

Som tillbehör rekommenderar jag hallon, blåbär och vispad grädde, det är min absoluta favorit. Det är dessutom nyttigt eftersom det inte innehåller socker. Här följer en lista på populära och goda tillbehör:

  • Bär (t.ex. blåbär och hallon)
  • Sylt
  • Florsocker
  • Strösocker
  • Vispad grädde
  • Glass

Överblivna våfflor? Perfekt för brödrosten!

Om det blir våfflor över så går det utmärkt att frysa in dem. Kör dem sedan (ej tinade) på låg effekt (en ruta i varje fack) i brödrosten så blir de riktigt frasiga och goda - som nygräddade! Supergott och oerhört snabbt och smidigt!

Ett tips är att grädda lite extra våfflor för att ha på lut i frysen. Perfekt som ett lyxigt mellanmål!

Ha en trevlig våffeldag!
/Susanne

Uppdaterat recept: Dajmtårta

Publicerad 2017-03-24 14:12

Nu har jag uppdaterat receptet på dajmtårta.

En drömgod glassmarängtårta som även kallas för dajmtårta. En god marängbotten med gräddig lyxig glass ovanpå som man antingen tar hackad mandel och choklad i eller dajm.

Tid: 7 timmar varav 1 timmes jobb

dajmtårta
Den här glassmarängtårtan är farligt god.

Prova gärna!

Uppdaterat recept: Vitlöksbaguetter

Publicerad 2017-03-18 14:33

Nu har jag uppdaterat receptet på vitlöksbaguetter.

Otroligt goda vitlöksbaguetter med knaprig yta som är mjuka och luftiga inuti och som är mycket enkla att baka. Perfekta att servera till en varmrätt eller soppa. Vitlöksbaguetter passar till det mesta! De blir otroligt goda och fina när de får jäsa lite längre som i detta recept.

Tid: 30 minuters jobb + 3 h jäsning och gräddning

vitlöksbaguetter
Goda vitlöksbaguetter.

Prova gärna!

Middagskit Italiensk risotto

Publicerad 2017-03-16 06:27

Idag provade jag Knorrs middagskit - Italiensk Risotto. Det är en förpackning som innehåller det mesta man behöver och enkla instruktioner för att laga en god middag på 30 minuter. Jag fick den med den förra smakboxen (använd gärna rabattkod RECEPTEN om du vill beställa).

Det som behöver tillsättas som inte finns i förpackningen är kycklingfilé och parmesanost.

knorr middagskit italiensk risotto

färdiglagad risotto i stekpannan

Jag tillagade enligt instruktionerna. Risotton blev god tycker jag, ok men inte fantastisk. Det kanske hade blivit bättre om man saltat och pepprat lite på kycklingbitarna eller också är det något annat som behövs för att få till pricken över i - tycker jag, men smaken är förstås olika. Någon annan som provat?

italiensk risotto

Det var i alla fall väldigt enkelt att göra, snabbt och smidigt med påsarna med ingredienser som ingick och bra när man inte orkar anstränga sig så mycket själv utan bara följa receptet rakt av.

Nästa gång ska jag prova middagskit med indisk tikka masala.

(Detta inlägg är inte ett samarbete med vare sig Knorr eller Smakbox. Jag tjänar inget på om du använder rabattkoden ovan.)

Summering av februari och marsplaner 2017

Publicerad 2017-03-14 18:03

Mars är redan här och jag har knappt hunnit något de senaste 3 veckorna. Men jag tänkte ändå summera februari lite.

Summering av februari

Februari blev en väldigt trevlig månad, över förväntan! Min rankning på Google ökade vilket gav resultat.

Månadens statistik februari 2017:

  • Antal unika besökare: 944 328
  • Antal sidvisningar: 2 101 728

havsutsikt februari

Marsplaner 2017

Mars får nog bli en månad där jag försöker hinna ifatt. Jag ligger efter med att lägga upp nya recept, uppdatera recept och svara på kommentarer och mejl. Men det är ok, jag har en liten bebis som kommer i första hand.

Mars är ju en vårmånad och jag längtar efter lite värme och sol. Jag längtar efter grönska och jag ska även planera årets odling, lite sent kanske somliga tycker men jag började rätt sent förra året och det blev bra resultat - nästan för bra, hela balkongen var full av tomater så jag ska ta det lite lugnt i år.😉

Jag önskar er alla en fortsatt fin mars månad! Nu är det bäst jag sätter igång med att hinna ifatt!😊

Uppdaterat recept: Kiwiyoghurtglass

Publicerad 2017-02-27 16:47

Nu har jag uppdaterat receptet på kiwiyoghurtglass.

Enkelt recept på kiwiyoghurtglass, en god glass som är enkel att göra med kiwi och turkisk yoghurt. Receptet kan dubbleras och det går även att använda glassmaskin om man har en sådan.

Tid: 4 h 15 min varav 4 h i frysen

kiwiyoghurtglass
Enkelt och gott recept på kiwiyoghurtglass.

Prova gärna!

Ananassmulpaj

Publicerad 2017-02-20 23:42

Idag gjorde jag ett nytt recept på smulpaj med ananas! Det blev riktigt gott faktiskt - med saftig ananas och krispiga kokossmulor!

Sedan var den ju så otroligt enkel att göra också. Smuldegen går ju supersnabbt och att öppna en konservburk med ananas tar ju inte heller så lång tid.

Ananassmulpajen är klar på ca 30 minuter, varav 14 minuter i ugnen.

ananassmulpaj

Kryddningen med ingefära blev också väldigt gott!

Hoppas ni också tycker om ananassmulpajen!

ananassmulpaj serverad med vispad grädde
Ananassmulpaj serverad med vispad grädde.

/Susanne

Nu har jag uppdaterat receptet på skinkrullar fyllda med fetaost och soltorkade tomater.

Goda skinkrullar fyllda med fetaost, soltorkade tomater och örtkryddor. Gott och enkelt recept med lågt GI / LCHF om du serverar med grönsaker. Annars är det gott med ugnsstekt potatis till!

Tid: 25 minuter

Skinkrullar med fetaost
Fetaost med soltorkade tomater blir väldigt gott tillsammans med kött och grönsaker.

Prova gärna!

Sophia 2 månader

Publicerad 2017-02-13 03:04

Här kommer en liten hälsning från bebisbubblan!

Nu är Sophia 2 månader gammal, den lilla tjejen.❤ Hennes största intressen är fortfarande att äta och sova.

Hon håller upp huvudet själv nu ganska bra men vi fortsätter träna nacken. Det har också blivit spännande att fästa blicken och titta på saker.

Vi var nyligen på läkarbesök på BVC och hon väger nu 4,6 kg och är 53 cm lång, alltså samma längd men 300 g mer i vikt än storebror när han föddes!

Sophia älskar verkligen när man bär runt på henne så nu har jag börjat använda bärselen här hemma lite mer, det är ju praktiskt om man vill få lite mer gjort men framförallt mer ergonomiskt, hon blir ju bara tyngre och tyngre.

När jag fotograferar recepten så klättrar jag ofta upp på en stol så det blir lite extra träning med Sophia i bärselen. 😉

Nu har jag även börjat träna lite smått enligt instruktioner på mammaiform.se. Mammaträning är verkligen välbehövlig efter en graviditet, det är egentligen konstigt att inte mödravården gör mer än att informera om träning. Det är ju så otroligt viktigt och faktiskt en rehabiliteringsträning.

En del i min träning är barnvagnspromenader. Enkelt att gå javisst, men det gäller att tänka på hållningen och sedan är det bra att successivt öka farten.

barnvagnspromenad vid havet

Dagens promenad var en ren njutning i detta vackra vinterväder. Sol och hav, bebis sover i vagnen, vad mer kan man begära?

❤ ❤ ❤

/Susanne

Jfokus 2017

Publicerad 2017-02-10 05:00

Igår tog jag en liten paus från bebisbubblan och besökte den största och bästa utvecklarkonferensen i Sverige - Jfokus!

Jfokus 2017

Jfokus är nu inne på sitt 11:e år och konferensen blir bara bättre (om möjligt) för varje år. Det är väldigt hög nivå på allt - arrangemanget, lokalerna och talarna.

Tyvärr kunde jag inte stanna så länge eftersom jag inte vågade vara borta från Sophia mer än några timmar men på den korta tiden jag var där hann jag gå på en föreläsning och träffa en massa vänner och gamla kollegor samt insupa den magiska atmosfären.

Föreläsning på Jfokus 2017

Alltid när jag kommer hem från konferensen är jag fylld med energi och inspiration - så även i år!

Jfokus är verkligen ett av årets höjdpunkter för mig som Javautvecklare.

Stort Tack till arrangörerna (Mattias Karlsson, Helena Hjertén m.fl.)! ❤
Och tack även till Sophia som accepterade flaskan och hade det bra hemma hos pappa!

Föreläsning på Jfokus 2017
Fin utsikt från Waterfront där Jfokus hölls.

/Susanne

Skala ett granatäpple snabbt

Publicerad 2017-02-08 07:05

Så här skalar du snabbt och enkelt ett granatäpple på några minuter!

Tricket är att göra det under vatten för då sparar man tid dels eftersom man då kan vara ganska hårdhänt utan att skvätta ner varken sig själv eller köket samt att granatäppelkärnorna sjunker till botten och skräpet flyter gör skalningen enklare.

Gör så här:

  1. Skär ett kryss.

    granatäpple med skuret kryss

  2. Skär bort som ett lock överst för att du ska kunna få ett bra grepp när du bryter isär granatäpplet.

    granatäpple med skuret kryss och toppen bortskuren

  3. Häll upp en skål med ljummet vatten (så slipper du frysa om fingrarna). Skålen ska vara så pass stor att dina händer och granatäpplet ryms. Häll i så pass mycket vatten att du kan jobba med granatäpplet under vattenytan.

    skål med ljummet vatten och granatäpple

  4. Bryt isär granatäpplet under vattenytan och ta loss kärnorna. Låt kärnorna sjunka till botten och skräpet flyta upp, detta sparar mycket tid (de största skräpbitarna kan man dock slänga bort om man vill under tiden).

    granatäpple skalas under vattenytan

  5. Häll enkelt bort det flytande skräpet och vattnet. Om det är lite skräp kvar på granatäppelkärnorna är det enkelt att pilla bort.

    granatäppelkärnor på botten och skräpet flyter

  6. Servera granatäppelkärnorna!

    färdigskalade granatäppelkärnor

När du skalat färdigt så kan du njuta av de goda granatäppelkärnorna som är goda i sallader, som tillbehör eller garnering till efterrätter eller varför inte äta som ett lyxigt mellanmål med en klick vispad grädde till.