Bloggens startsida

Susannes matblogg

Nu har jag uppdaterat receptet på skinkrullar fyllda med fetaost och soltorkade tomater.

Goda skinkrullar fyllda med fetaost, soltorkade tomater och örtkryddor. Gott och enkelt recept med lågt GI / LCHF om du serverar med grönsaker. Annars är det gott med ugnsstekt potatis till!

Tid: 25 minuter

Skinkrullar med fetaost
Fetaost med soltorkade tomater blir väldigt gott tillsammans med kött och grönsaker.

Prova gärna!

Sophia 2 månader

Publicerad 2017-02-13 03:04

Här kommer en liten hälsning från bebisbubblan!

Nu är Sophia 2 månader gammal, den lilla tjejen.❤ Hennes största intressen är fortfarande att äta och sova.

Hon håller upp huvudet själv nu ganska bra men vi fortsätter träna nacken. Det har också blivit spännande att fästa blicken och titta på saker.

Vi var nyligen på läkarbesök på BVC och hon väger nu 4,6 kg och är 53 cm lång, alltså samma längd men 300 g mer i vikt än storebror när han föddes!

Sophia älskar verkligen när man bär runt på henne så nu har jag börjat använda bärselen här hemma lite mer, det är ju praktiskt om man vill få lite mer gjort men framförallt mer ergonomiskt, hon blir ju bara tyngre och tyngre.

När jag fotograferar recepten så klättrar jag ofta upp på en stol så det blir lite extra träning med Sophia i bärselen. 😉

Nu har jag även börjat träna lite smått enligt instruktioner på mammaiform.se. Mammaträning är verkligen välbehövlig efter en graviditet, det är egentligen konstigt att inte mödravården gör mer än att informera om träning. Det är ju så otroligt viktigt och faktiskt en rehabiliteringsträning.

En del i min träning är barnvagnspromenader. Enkelt att gå javisst, men det gäller att tänka på hållningen och sedan är det bra att successivt öka farten.

barnvagnspromenad vid havet

Dagens promenad var en ren njutning i detta vackra vinterväder. Sol och hav, bebis sover i vagnen, vad mer kan man begära?

❤ ❤ ❤

/Susanne

Jfokus 2017

Publicerad 2017-02-10 05:00

Igår tog jag en liten paus från bebisbubblan och besökte den största och bästa utvecklarkonferensen i Sverige - Jfokus!

Jfokus 2017

Jfokus är nu inne på sitt 11:e år och konferensen blir bara bättre (om möjligt) för varje år. Det är väldigt hög nivå på allt - arrangemanget, lokalerna och talarna.

Tyvärr kunde jag inte stanna så länge eftersom jag inte vågade vara borta från Sophia mer än några timmar men på den korta tiden jag var där hann jag gå på en föreläsning och träffa en massa vänner och gamla kollegor samt insupa den magiska atmosfären.

Föreläsning på Jfokus 2017

Alltid när jag kommer hem från konferensen är jag fylld med energi och inspiration - så även i år!

Jfokus är verkligen ett av årets höjdpunkter för mig som Javautvecklare.

Stort Tack till arrangörerna (Mattias Karlsson, Helena Hjertén m.fl.)! ❤
Och tack även till Sophia som accepterade flaskan och hade det bra hemma hos pappa!

Föreläsning på Jfokus 2017
Fin utsikt från Waterfront där Jfokus hölls.

/Susanne

Skala ett granatäpple snabbt

Publicerad 2017-02-08 07:05

Så här skalar du snabbt och enkelt ett granatäpple på några minuter!

Tricket är att göra det under vatten för då sparar man tid dels eftersom man då kan vara ganska hårdhänt utan att skvätta ner varken sig själv eller köket samt att granatäppelkärnorna sjunker till botten och skräpet flyter gör skalningen enklare.

Gör så här:

  1. Skär ett kryss.

    granatäpple med skuret kryss

  2. Skär bort som ett lock överst för att du ska kunna få ett bra grepp när du bryter isär granatäpplet.

    granatäpple med skuret kryss och toppen bortskuren

  3. Häll upp en skål med ljummet vatten (så slipper du frysa om fingrarna). Skålen ska vara så pass stor att dina händer och granatäpplet ryms. Häll i så pass mycket vatten att du kan jobba med granatäpplet under vattenytan.

    skål med ljummet vatten och granatäpple

  4. Bryt isär granatäpplet under vattenytan och ta loss kärnorna. Låt kärnorna sjunka till botten och skräpet flyta upp, detta sparar mycket tid (de största skräpbitarna kan man dock slänga bort om man vill under tiden).

    granatäpple skalas under vattenytan

  5. Häll enkelt bort det flytande skräpet och vattnet. Om det är lite skräp kvar på granatäppelkärnorna är det enkelt att pilla bort.

    granatäppelkärnor på botten och skräpet flyter

  6. Servera granatäppelkärnorna!

    färdigskalade granatäppelkärnor

När du skalat färdigt så kan du njuta av de goda granatäppelkärnorna som är goda i sallader, som tillbehör eller garnering till efterrätter eller varför inte äta som ett lyxigt mellanmål med en klick vispad grädde till.

Goda Brownies - amerikanska chokladrutor

Publicerad 2017-02-06 10:39

Jag har uppdaterat receptet på dessa goda och smaskiga brownies som är en sorts amerikanska chokladrutor.

Man kan om man vill garnera dem med smält choklad och valnötter.

Tid: 1 timme, varav 35 minuter i ugnen

brownies
Mycket goda brownies får man med detta enkla recept.

Summering av januari och februariplaner 2017

Publicerad 2017-02-03 01:49

Nu är det februari = ny månad och jag tänkte summera januari och berätta om mina planer för denna månad.

Summering av januari 2017

Januari var en ganska trevlig månad. Sophia blev 1 månad gammal och Philip började på dagis igen efter jul och nyår. Eftersom det gått mer än 6 veckor efter förlossningen så får jag börja lyfta lite tyngre saker igen men jag tar det ändå försiktigt fortfarande men jag längtar efter att bli stark igen. 

Resultatmässigt så har det varit helt ok med besök på recepten.se och många har köpt min app Kökshjälpen. Det är jättekul att den fått så många positiva recensioner framförallt på Google Play!

På minussidan hamnar kanske inte helt otippat sjuka barn. Vi har fått använda febertermometern och framförallt snorsugen frekvent.

Resultatmässigt så har intäkterna varit lägre som de tyvärr alltid är i januari p.g.a. att annonsmarknaden ser ut så.

En stående punkt på minussidan för min del är att jag alltid önskar att jag hunnit mer, men inte minst med en liten bebis så får man ju anpassa sig och skruva ner förväntningarna vilket jag tyvärr är dålig på.

Månadens statistik januari 2017:

  • Antal unika besökare: 930 000
  • Antal sidvisningar: 2 112 000

Vädret har varit bra för att vara januari med en del soliga dagar som ju brukar vara sällsynta i januari. Faktiskt har jag nog aldrig varit med om så många vackra soluppgångar.

Bloggandet har gått så där, jag försöker fortfarande hitta nya och bättre former för det. Det är verkligen inte enkelt att producera en lagom mängd läsvärda inlägg på ett tidseffektivt sätt som passar in med mitt övriga innehåll som dessutom ska vara sökmotoroptimerade. All respekt till alla duktiga bloggare där ute som lyckas med detta!

Tekniskt har jag gjort ett antal förbättringar av sajten så jag har även programmerat några timmar vilket som alltid är trevligt.

Appar. Inga nya uppdateringar den här månaden men jag jobbar på en ny app som jag gjort en hel del framsteg med som jag kommer berätta mer som snart.

Februariplaner 2017

Nu är det februari och jag hoppas det kommer bli en bra månad. Resultatmässigt hoppas jag på högre intäkter (eftersom januari alltid är dåligt) men jag räknar med lite lägre besökssiffror eftersom det dels är färre dagar i februari men också eftersom januari har en del extra jul- och ledighetsbesök som drar upp siffrorna.

En sak jag planerar ska bli klart i februari är att uppdatera mina recept på semlor. Det är recepten på semlor, minisemlor, semmeltårta och semmellängder.

Sedan blir det i vanlig ordning nya recept, uppdateringar av gamla recept och så ska jag fortsätta programmera på den nya appen som jag hoppas kunna testköra snart och berätta mer om!

Välkommen att skriva en kommentar!

Jag önskar er alla en fin februari!

/Susanne

Vabruari

Publicerad 2017-01-29 15:05

Ja jag vet att det är fortfarande januari men det känns tyvärr som att vabruari redan är här. Philip har redan fått två olika influensor på två veckor, lämnade honom på förskolan i tisdags efter han blivit frisk från den första och så blev han sjuk igen i fredags, så nu är det vab igen.

Med sjuka barn hinner man inte laga några fantastiska middagar utan jag försöker laga sådant som jag vet att Philip gillar och som går snabbt att göra. Som köttfärssås och spaghetti eller som idag så blev det våfflor.

Våfflor

Jag passade på att fotografera några nya bilder också och nu är receptet på våfflor uppdaterat!

Det blev verkligen goda och frasiga våfflor! Mums!

Några recepttips för vabruari är:

Havregrynsgröt - Nyttigt, klart på 5 minuter och kan serveras med sylt!

Havregrynsgröt

Köttfärssås och spaghetti - Mångas favoriträtt!

köttfärssås

Kladdkaka - onyttigt så klart, men superenkel att göra och man är definitivt värd det! 😉

kladdkaka

Förhoppningsvis får vi vara lite friska också och kan gå ut och njuta av naturen.

vinterlandskap

Ha det bra och jag hoppas att vi alla får vara friska så många dagar som möjligt!

Kram
Susanne

Ljuvligt god sötpotatissoppa

Publicerad 2017-01-25 07:12

Åh vilken god sötpotatissoppa det blev! Jag hade vissa förhoppningar på smaken men det blev verkligen resultat över förväntan måste jag säga! Så otroligt god smakkombination med sött från sötpotatis och morötter, surt från lime och lite sting från chili!

Det blev inte heller alls starkt av chilin (jag gillar inte när det blir så starkt), i alla fall inte den chili jag använde, det finns ju så klart olika sorter.

Sötpotatissoppan ger dessutom en sådan där lyxig känsla, som att man får äta något beställt på en finare restaurang! Det tyckte jag i alla fall. :) Så jag vill helt enkelt verkligen rekommendera er att prova receptet på Sötpotatissoppan som jag nu äntligen publicerat i sin helhet med bilder steg för steg!

sötpotatissoppa
Mycket god sötpotatissoppa smaksatt med chili, lime och vitlök.

Hoppas du också gillar soppan!
/Susanne

En drömgod snickerskladdkaka

Publicerad 2017-01-20 13:59

Förra helgen gjorde jag en fantastiskt god och mäktig kladdkaka inspirerad av snickers chokladgodis som nog är mitt favoritgodis.

Nu köper jag sällan godis förutom väldigt mörk choklad men om jag köper något så gillar jag Snickers. Jordnötter, choklad och kolasås är ett vinnande koncept. Därför är det kanske inte helt otippat att en kladdkaka toppad med just dessa ingredienser kan bli väldigt gott.

I mitt recept har jag även jordnötssmör i kladdkakan vilket blir både gott och bidrar till Snickers-smaken.

Snickerskladdkakan blir väldigt mäktig och man kan inte äta så stor bit utan att bli mätt. Men den är verkligen sjukt god, farligt god! Måste provas!

snickerskladdkaka
Snickerskladdkaka - en otroligt god kladdkaka inspirerad av snickersgodis.

Här är receptet på snickerskladdkaka.

Ha det fint!
/Susanne

Nya vardagslivet med två barn

Publicerad 2017-01-18 15:32

Nu får jag ibland ta hand om båda två barnen själv vilket är en ny utmaning. Det har gått bra hittills som tur är men jag är fortfarande ödmjuk inför denna uppgift. Det värsta är ju den där känslan av otillräcklighet av att inte kunna göra båda nöjda samtidigt, särskilt när bebisen skriker och man inte kan ta upp henne just då.

Annars går det bra med syskonvagnen och det är mysigt att gå på promenad med båda två. Philip älskar att åka vagn och Sophia verkar också gilla det, hon brukar somna ganska direkt. Det ger också bra träning att gå promenader och när båda barnen sitter i vagnen blir det riktigt tungt så fort det är lite uppför. Jag får dock vara försiktig än så länge med att köra upp för branta backar med båda två på grund av kejsarsnittet.

vinterpromenad med syskonvagn

Vi gick en mysig vinterpromenad, det var så härligt att komma ut i den vackra naturen och skönt att röra på sig och ha med sig sina två guldklimpar i vagnen. Båda barnen somnade under promenaden och låg och sov mer än en timme efter att vi kommit hem otroligt nog.

utsikt över havet

Sedan gjorde jag mandelmassa och fotograferade semlorna jag bakade häromdagen. Jag fick även provsmaka. Mums! Jag älskar semlor!

mandelmassa till semlor
Mandelmassa till semlor

Semlor
Semlor

/Susanne

Återbesök på MVC

Publicerad 2017-01-16 18:12

Idag var det dags för återbesök på MVC och jag fick bland annat betygsätta min förlossning. Jag gav den högsta betyg! Jag kan verkligen rekommendera planerat kejsarsnitt för den som tänker i de banorna. :)

Jag måste även ge beröm till alla barnmorskor och annan personal som jag varit i kontakt med under graviditeten och förlossningen - ni får också högsta betyg! Alla har varit så professionella och engagerade!

Visserligen krävdes det ett antal samtal för att få planerat kejsarsnitt vilket är rutin men det var inga problem, jag oroade mig i onödan och jag fick sedan mitt datum i väldigt god tid.

Sophia i vagnen

Nu har jag bara min kroppsliga rehabilitering kvar - jag ska ska komma i form och bli stark igen!

Jag var så himla trött idag och ingen tid fanns till att laga mat så det var tur det fanns rester hemma i form av köttfärssås och spaghetti. Veckans tillagning av nya recept får vänta.

köttfärssås

/Susanne

Vägning och matshopping

Publicerad 2017-01-15 10:00

I fredags var det dags för vägning på BVC och Sophia hade gått upp 400 g sedan förra vägningen för 1,5 vecka sedan. Mycket bra, trots att hon ändå kräks ganska mycket. Nu väger Sophia nästan 1 kg mer än när hon föddes. Fortfarande 400 g kvar dock till Philips födelsevikt på 4,3 kg.

sophia sover i famnen

Sedan var det dags för storhandling. Det blev alldeles fullt i kundvagnen, tänkte fylla på lite, man vet inte om det blir dåligt väder och man helst inte vill ge sig ut och då är det bra att ha lite extra av allt hemma och nu när jag har en extra kyl och frys så kan man ju ha lite extra, så himla bra, det är verkligen en lyx!

En stor skillnad nu med två barn är att det är ett mycket större projekt att handla när man har båda barnen med sig. Det blir också väldigt fullt i bilen. Det är ju liksom fullt bara av barnen och barnvagnen. :) Sedan utöver det ska man ha med sig skräp att slänga i återvinningen och så ska man få plats med allt man köpt.

Philip tycker det är jättekul att handla mat, klädaffärer hatar han dock, han skriker så fort han kommer in i klädaffären haha. Men jag håller med honom, jag tycker själv att mataffären är betydligt roligare. :) Jag tror att Philip tycker det är kul med all mat han känner igen och så är det dörrar som öppnas och stängs m.m. mycket spännande. :)

Nästa vecka ska jag prova lite nya recept med bland annat torsk, lax och kassler. Hoppas det blir åtminstone ett nytt recept av det. Jag ska även laga sötpotatissoppan igen och fotografera bilder steg för steg.

Hej svejs!
/Susanne

Semlebak

Publicerad 2017-01-12 20:57

Idag har jag bakat semlor. Jag gjorde dubbel sats av mitt recept på semlor och gjorde alla mina fyra olika recept på semlor samtidigt - det är ju samma deg, bara lite olika storlekar och former.

Det blev en semletårta, en semlelängd, 8 st stora semlor och 20 st minisemlor.

Semledegen blev bra, lagom kladdig. Precis som med alla vetedegar så gäller det att inte ta för mycket mjöl, ju mindre desto bättre. Slutresultatet - mycket luftiga och lätta semlebullar! Och det doftar fantastiskt gott i köket!

semlebullar

Nu ser jag fram emot att avnjuta dessa. Av naturliga skäl kommer det ske lite allteftersom när jag får gäster. Jag kan ju inte äta upp alla själv. Även om det vore gott. :)

Skrivbordsstädning

Publicerad 2017-01-10 22:16

Idag har jag städat mitt skrivbord = jättekul, nej kanske inte men väl behövligt. Jag har skjutit upp det så länge, hela tiden känt att jag behövt prioritera viktigare saker. Men nu är det gjort och det känns bra. Nu gäller det att fortsätta hålla ordning och inte låta det förfalla!

Anledningen till att det går åt skogen med att hålla ordning för mig tror jag är när det ligger någon pryl eller papper som jag inte riktigt vet vad jag ska göra med alternativt att jag vet vad jag ska göra men det är något som är jobbigt att ta tag i, t.ex. kolla upp vilket elbolag man ska byta till. Har jag några sådana grejer så blir det lätt att det sedan bara byggs på. Om någon har några bra tips för att motverka detta så skriv gärna!

Sedan har jag gått igenom veckans matreklam för att skriva en inköpslista och även planerat några nya recept att göra, det ska bli kul! Jag brukar alltid utgå från matreklamen när jag planerar maten, på så vis följer jag säsongen och sparar även pengar.

Sedan blev det även några rader kod på appen och så har jag ett nytt recept på gång som jag håller på att skriva (det tar ganska många timmar att skriva och redigera alla bilder), sjukt gott som jag kommer presentera på fredag! Den som väntar på något gott… :)

Vädret är ganska trist men jag bjuder på en vacker bild från förra veckan när det var riktigt kallt i luften och det liksom ångar upp från havet.

vattenånga

Ha det fint!
/Susanne

Apputvecklingsdag

Publicerad 2017-01-09 20:25

Idag har jag haft en apputvecklingsdag kan man säga, ja den lilla tid jag haft då förutom att ta hand om min lilla bebis. :)

Men jag kan amma och programmera samtidigt! Inte alla som kan! :) Tänka sig vilka saker man kan lära sig, som man inte hade en aning om att man skulle fixa innan man fick barn hehe. Men det är tur det. Särskilt som jag försöker undvika napp - hon får amma så mycket hon vill.

Nu har jag kommit en bit på vägen med den nya appen som jag gör tillsammans med Caroline. Jag hoppas det jag gjort kommer bli riktigt bra, det känns bra men så klart hoppas jag att fler än jag själv och Caroline kommer gilla den. Det är ju alltid spännande när man gör något nytt - kommer någon annan att gilla det?

Alla appar och tjänster jag gör är sådant som jag själv vill använda. Min receptsajt är ju ett bra exempel på det. Det var ju så det började med den också. Att jag vill ha ordning och reda på mina recept. Och sedan ledde det ena till det andra.

Jag har ju tänkt att komma igång nu och använda appen själv ganska snart så jag hoppas det inte dröjer allt för länge innan jag kan börja testköra den på riktigt. Så klart vill jag även visa upp den för er och berätta lite mer vilket jag tänkt göra snart!

Det är så himla roligt att programmera och skapa saker! Det är så kreativt och häftigt att man kan göra nästan vad som helst och att jag som enskild person kan skapa något som massor med människor kan komma ha glädje av. Förr i tiden var det ju mycket svårare att nå ut när det mest handlade om fysiska produkter. Det nya digitala världen har verkligen fört med sig nya möjligheter!

Sedan är det förstås extra roligt att göra saker tillsammans med Caroline som är oerhört kunnig och otroligt kreativ inom sina områden träning och hälsa, då vi tillsammans har möjlighet att åstadkomma riktigt bra saker. Caroline har förstås mycket att göra nu i januari med alla sina PT-online-kunder men hon är tidseffektivt som få och hinner även klämma in lite apputvecklingstid otroligt nog.

Idag har jag även bakat mitt rågsurdegsbröd som jag gör ganska ofta. Favoritbrödet. Det tar kanske 15 minuter effektiv tid, men jäser väldigt länge, ibland glömmer jag bort det som idag t.ex. då det fick jäsa väldigt länge men det blir bra ändå. Så otroligt gott och lättbakat bröd, dessutom nyttigt! Prova det om ni inte redan gjort det!

rågsurdegsbröd efter andra jäsningen
Rågsurdegsbröd efter andra jäsningen.

färdiggräddat rågsurdegsbröd
Färdiggräddat rågsurdegsbröd.

Sophia 1 månad

Publicerad 2017-01-08 07:31

Nu är Sophia en månad gammal! Tiden går.

Sophia 1 månad

Hon är fortfarande liten, väger ca 3,5 kg nu och 50,5 cm vilket fortfarande är mindre än storebrors födelsevikt, men han låg ju också 3 veckor längre tid i magen. 

Sophias längd- och viktkurva ser i alla fall bra ut än så länge men man kan ju inte låta bli att jämföra. :) När hon föddes tyckte jag hon var så otroligt liten och lätt och när vi kom hem kändes storebror helt plötsligt jättestor. Men nu börjar jag vänja mig. :) 

När Philip föddes däremot så upplevde jag att hans pappa helt plötsligt fick mycket större huvud, haha. Denna gång har han dock normalstort huvud. :) Jag antar det har att göra med att man får andra referenser när man plötsligt sitter och tittar på en liten bebis en massa timmar per dag?  

Idag har Philip åkt pulka med sin pappa medan jag var inne och gjorde lammstek och ugnsstekt potatis och en enkel sås på skyn. Det blev väldigt gott. Det var ett tag sen jag åt lammstek nu. Köttet blir ju väldigt mört och fint och gott med vitlök och rosmarin. Bara doften som sprider sig i köket när steken är i ugnen. Ahhh... Stek är ju för övrigt ett väldigt tidseffektivt sätt att laga mat! Så bra på många sätt!

lammstekLammstek

Ha det fint så hörs vi snart!
/Susanne