Guacamole
Publicerad 2009-04-05 14:10
Publicerad 2009-04-05 14:10
Publicerad 2009-03-22 21:26
Nu närmar sig våffeldagen med stormsteg, den 25:e mars är den här! Man märker i affärerna att våffelmixerna har fått synliga platser och travats upp i stora högar.
Att köpa färdig våffelmix i affären är inget jag rekommenderar, eftersom det är så enkelt att göra våffelsmeten själv. Det är dyrare att köpa våffelmix och du sparar nästan ingen tid alls eftersom det är gräddningen som tar tid samt rengöringen av våffeljärnet.
Pulvermixen ska blandas med vatten och smält smör. Så det enda pulvermixen hjälper dig med är att blanda ihop vetemjöl, bakpulver och salt! Det tror jag även den mest oerfarna kocken klarar av på under 2 minuter!
Pulvret man kan köpa innehåller i princip bara vetemjöl, bakpulver, salt och sedan skummjölkspulver och heläggspulver samt emulgeringsmedel E471. Emulgeringsmedel är ju en tillsats man gärna slipper så det enda man behöver ha hemma är vetemjöl, bakpulver, salt och mjölk och att vispa ihop det är verkligen superenkelt. Ägg har man inte i receptet på frasvåfflor så det behövs inte där, men vill man göra ett recept på våfflor som innehåller ägg måste man förstås köpa hem ägg också!
Lite tycker jag nästan man blir vilseledd i affären att köpa dessa pulverblandningar som radas upp nu i våffeltider. När man ser förpackningen blir man sugen på våfflor och eftersom det finns en färdig mix att köpa tror man att det är komplicerat att göra själv.
Jag kan förstå syftet med att köpa färdiga pulverblandningar när det är ett större antal ingredienser och lite mer av sådana ingredienser som de flesta inte har hemma, för då sparar man ju en hel del tid. Men i det här fallet är det inte så. Jag undrar hur många som skulle köpa den här pulverblandningen om de läste vad som var i och visste hur enkelt det är att blanda ihop smeten själv?
Här finns recept på frasvåfflor och på Fullkornsvåfflor med ägg och se så enkla recepten är! 😊
Goda frasvåfflor.
Publicerad 2009-02-25 00:43
Otroligt goda chokladsuffléer - varma krämiga chokladbakelser. Med dessa chokladsuffléer imponerar du på dina gäster lätt med detta recept.
Tid: 30 minuter, varav 10 i ugnen
Mycket goda chokladsuffléer serverade med hallon och siktat florsocker.
Prova gärna receptet på chokladsufflé.
Publicerad 2009-02-15 14:01
Här är ett nytt och enkelt recept på en god kladdkaka med banansmak.
Tid: 45 minuter, varav 15 minuters jobb
En bit bananchokladkaka serverad med kardemummayoghurt.
Här är mitt goda recept på banankladdkaka. Prova gärna!
Publicerad 2009-02-15 13:14
Gott och enkelt recept på ett fräscht tillbehör till efterrätt som alternativ till vispad grädde eller glass. Kardemummayoghurten har en syrlig smak som passar bra till bland annat banankaka, kladdkaka, sockerkaka, hallon och blåbär.
Tid: 5 minuter
Superenkelt recept: blanda yoghurt och nymalen kardemumma och servera till t.ex. kladdkaka.
Här är receptet på kardemummayoghurt.
Publicerad 2009-02-14 14:55
Gott och enkelt recept med ugnsstekt lax med ett täcke av fetaost och örtkryddor. Receptet har dessutom lågt GI.
Tid: 35 minuter
Lax med fetaost och wokgrönsaker serverad med röd quinoa.
Här är receptet på ugnsstekt lax med fetaost och örter.
Publicerad 2009-02-03 00:31
En variant på semlor är att göra semlelängder. Perfekt till fikat om man är några stycken så kan man ta så stor bit man önskar.
Tid: 2 timmar
Semlelängd passar bra att servera till 4-6 personer. Enkelt recept på en semla utbakad som en avlång längd som man skär skivor av.
Här är receptet på semlelängd.
Publicerad 2009-01-23 00:35
Istället för att göra vanliga små semlor kan man istället med detta recept baka stora semlor och skära upp som tårta. Förutom att det går fortare så är det också många som tycker det är godare eftersom fyllningen blir jämnare fördelad.
Tid: 1 timme och 45 minuter
En mycket god semmeltårta.
Baka gärna min goda semmeltårta.
Publicerad 2009-01-09 00:47
Receptet på äppelmuffins har ändrats till ett nytt recept; nya ingredienser, ny receptbeskrivning och nya bilder både på det färdiga resultatet och steg-för-steg-bilder som är lätta att följa.
Det nya receptet är enklare att göra och lyckas med och ger större och godare äppelmuffins än det gamla receptet.
Tid: ca 40 min varav 20 min i ugnen
Prova gärna att baka dessa goda, mjuka muffins med äpple och kanel.
Publicerad 2009-01-06 22:26
Gott och enkelt recept på smaskiga brownies - amerikanska chokladrutor. Garneringen är valfri men det blir extra gott med choklad på.
Tid: 1 timme, varav 35 minuter i ugnen
Goda sega chokladrutor - brownies.
Här är receptet på Brownies med bilder steg för steg.
Publicerad 2009-01-05 16:36
Gott och enkelt recept på ost- och skinkpaj som du kan göra med vilken sorts skinka du vill och vilken sorts ost du vill.
Tid: 1 timme och 10 minuter, varav 40 minuter i ugnen
Mycket god paj med ost och skinka som är väldigt enkel att göra. Följ steg-för-steg instruktionerna som finns med bilder.
Det är perfekt att använda överbliven julskinka till detta recept. Här är receptet på Ostpaj med skinka.
Publicerad 2008-12-30 17:29
Nu lider 2008 mot sitt slut och det är dags att fira in det nya året.
Här är ett förslag på en trerättersmeny.
Förrätt: Laxröra
En röra med kallrökt eller gravad lax serverad på en brödbit.
Varmrätt: Helstekt entrecôte med potatisgratäng, sås och grönsaker
Servera entrecôten med potatisgratäng.
Efterrätt: Citronpaj
Sedan kan jag rekommendera godis som är trevligt att ställa fram.
Jag vill önska er alla ett Gott Nytt År!
Publicerad 2008-12-29 05:57
En mycket god falsk
ostkaka med smak av saffran. Passar bra till jul, nyår och påsk. Enkelt recept med liten arbetsinsats.
Tid: 1 h och 20 minuter, varav 20 minuters jobb
Här är en bit saffransostkaka serverad med vispad grädde och hallon.
Prova gärna, perfekt som dessert till jul och nyår, men även andra tider på året!
Publicerad 2008-12-24 01:11
Jag vill önska er alla en riktigt God Jul!
Hoppas ni har det bra och får äta god julmat och julgodis, kanske med hjälp av något recept härifrån.
Själv firar jag med familjen och vi kommer äta ett ganska traditionellt julbord med julskinka, sill, dopp i grytan, rödbetssallad, köttbullar, revbensspjäll m.m.
Till efterrätt blir det söndagspannkaka med grädde och bär vilket kommer läggas in här som ett nytt recept.
Till fika blir det lussekatter och pepparkakor.
Efter julklappsöppningen blir det risgrynsgröt med mjölk och kanel och ingefära.
Publicerad 2008-12-22 11:50
Nu tillåts högre gifthalter i nötter vilket kan påverka hälsan hos de som äter mycket nötter. Detta efter att EU tvingas anpassa sina godkända halter av det starkt cancerframkallande mögelgiftet aflatoxin från 4 mikrogram/kilo till 10 mikrogram/kilo efter beslut i FN-organet Codex Alimentarius som därmed gäller vid internationell handel.
De nötter som är mest utsatta för mögel är:
Tänk på att att aldrig äta nötter som
Om man inte äter de nötter som uppfyller dessa kriterier så får man uppskattningsvis bort 90% av giftet aflatoxin.
Jag hoppas att EU eller våra svenska livsmedelsjättar tar ansvar och märker upp de produkter de importerar så att vi konsumenter kan välja nötter med högre kvalitet och lägre godkända halter av gifter.
Publicerad 2008-11-29 14:22
Ett nytt recept har lagts till:
Mycket gott mörkt, grovt bröd som kräver liten och enkel arbetsinsats. Man bara blandar ingredienserna och gräddar brödet. Ingen jäsning!
Tid: 2 timmar varav 20 minuters jobb
Recept på otroligt gott mörkt bröd med filmjölk, mörk sirap och massa goda frön.
Publicerad 2008-11-25 23:35
Jag har gjort ett nytt recept på aioli med lime och mynta.
Lyxig och god aioli med smak av lime och mynta.
Tid: 25 minuter
Mycket god aioli smaksatt med lime och mynta som du gör enkelt med en mixer.
Prova gärna!
Publicerad 2008-11-23 19:59
Nu finns äntligen bilder på alla recepten här på recepten.se. De senaste 5 åren har alla nya recept som lagts till haft bild men tiden innan det, då jag saknade digitalkamera så blev det inte heller några bilder. Men nu har även alla dessa recept bilder!
Jag har också höjt ambitionen med bilderna genom att lägga till steg-för-steg-bilder på nästan alla nya recept. Jag försöker också skriva detaljerade beskrivningar.
Det är inte helt lätt att ta bra bilder på mat och det krävs mycket tålamod och viss erfarenhet för att få till en bra bild. Jag har fått äta ljummen mat många gånger och mina gäster har även de ibland fått vänta när jag fotograferat.
Jag är ingen fotoexpert men kan ändå säga att jag lärt mig en hel del av mina misstag och fått tips från vänner och jag tycker att bilderna blivit betydligt bättre de senaste åren. Men jag har fortfarande mycket att lära och det finns fortfarande en hel del bilder som jag inte är särskilt stolt över och som jag kommer byta ut mot nya allt eftersom jag gör recepten igen.
Arbetet går nu vidare med att lägga till fler steg-för-steg-bilder på de recept där sådana saknas samt att generellt höja kvalitetsnivån på alla recept. Jag har en lång lista! :-)
Jag hoppas att ni liksom jag tycker att kvalitetsnivån på recepten är viktig att hålla hög!
Kommentera gärna detta inlägg med era synpunkter på bilder eller annat!
Publicerad 2008-11-09 23:20
Jag skulle köpa en födelsedagspresent och funderade lite på någon god choklad och googlade lite och hittade chokladfabriken som dels har en webbutik men också fysiska butiker i Stockholm i city och på Söder. De tillverkar sina praliner själva och håller hög kvalitet på råvarorna och använder inte tillsatser.
Jag har provsmakat 4 st chokladpraliner som butiksbiträdet ville att jag skulle prova.
1. Passionstryffel 2. Lakrits kola 3. Karamelltryffel 4. Kardemummatryffel
Sammantaget var det mycket goda praliner med spännande smaker. Kul och spännande med nya smakupplevelser! Aladdin-askar vet man ju vad de smakar liksom... :-)
Till födelsdagspresent köpte jag en kartong med 20-30 praliner.
Vit kartong med sidenband för 250 kr.
Jag köpte också en påse med praliner till farsdagspresent som jag fick förmånen att smaka av också. Favoriterna var Hasselnötsgijanduja, mörk tryffel och svartvinbär/mjölkchoklad.
En påse med praliner för 130 kr.
Man får också en papperslapp med alla praliner, vad de heter och vad de innehåller. Det är trevligt, dock kunde den gärna vara lite tydligare bilder för vissa är svårt att se tyckte jag.
Papper med beskrivning av alla praliner.
Jag kan bara rekommendera er att prova chokladfabrikens praliner. Perfekt som en fin present eller som lite lyx till sig själv. För er som inte bor i Stockholm kan man beställa på chokladfabrikens hemsida.
Publicerad 2008-10-31 16:26
Nu har jag uppdaterat receptet på kokostoscakaka med nya bilder och mer detaljerad beskrivning.
Seg chokladkaka med kokostoscatäcke som är fruktansvärt god samt enkel och rationell att baka i långpanna. Bottnen är som kladdkaka och ovanpå det ett kokoskolatäcke. När jag bjudit på dessa har de haft en strykande åtgång.
Tid: 1 timme
Den goda kokostoscakakan med kladdkakebotten och kokostoscatäcke. Det är svårt att bara ta en kaka.
Prova gärna!