Bloggens startsida

Susannes matblogg

Aldrig mera Big Pack Vaniljglass

Publicerad 2008-04-25 13:27

Big pack vaniljglass från GB har säkert de flesta ätit. Det är en vanlig sorts glass i frysdisken till ett överkomligt pris.

big pack vanilj

Jag tänkte här visa hur min glass såg ut efter 5 månader i frysen där glassen hade bäst före datum över 1 år framåt (juli 2009). Jag vill påpeka att det inte är något fel på min frys.

Ihoptorkad big pack vanilj

Det man kan se att den torkat ihop och det är ca 1-2 cm mellanrum mellan plastburken och glassklumpen.

Jag gjorde det intressanta experimentet med att låta glassen stå framme i ett dygn i rumstemperatur. Resultatet? Ja Glassklumpen såg ungefär likadan ut, kanske hade sjunkit någon centimeter och nu flöt glassen i ca ½ dl ljusgrön vätska på botten av plastburken. Äckligt!

Efter detta har jag bestämt för att aldrig mer äta sådan glass som inte heter gräddglass för vad är det egentligen för ingredienser i vaniljglassen? Läser man på burken innehåller den varken mjölk eller grädde utan istället vassleprodukter och en massa E-nummer som står för en massa olika tillsatser.

Själv har jag en glassmaskin och den kommer jag använda flitigt i sommar kan jag säga. Så mycket godare och hälsosammare än köpt glass. Sedan är det inte nödvändigt att köpa glassmaskin för att göra egen glass, men det blir ännu godare då. Recept på glass finns här och här kommer inom kort massor av nya goda glass-recept så fort jag hinner lägga upp dem!

Frosta av frysen

Publicerad 2008-03-28 03:58

Jaha, då var det dags att frosta av frysen igen! När frysen ser ut så här, då vet man att det är dags!

is i frysen

Så här frostar man av en frys:

  • Välj helst en kall dag med minusgrader. Bär ut innehållet i frysen. Om det är varmt, försök täcka med tidningar runtom.
  • Stäng av frysen och låt dörren stå öppen.
  • Lägg tidningar eller en handduk framför frysen. Ställ en långpanna eller stor form framför frysen och försök om möjligt skjuta den lite under. Om det finns en avfrostningsanordning på frysen för vattnet att rinna genom längst ner så dra ut eller montera den. Ta fram instruktionsboken om du inte vet hur du ska göra.
  • Låt sedan isen smälta och vattnet droppa ner. Om man vill snabba på processen kan man koka upp vatten på spisen eller ta varmt vatten från kranen och ställa i kastruller i frysen. Ställ dem där isen är som tjockast. När vattnet i kastrullen svalnat, värm på eller ta nytt och ställ in igen.
  • Tänk på att inte använda några vassa knivar eller liknande om du försöker skrapa bort is. Då kan du skada frysen.
  • Det enklaste är att vänta tills isen smält och droppat ner.
  • Torka sedan ur frysen och låt sedan stå med öppen dörr en stund så att all fukt torkar bort.
  • Sätt på frysen och stäng dörren. När frysen nått rätt temperatur ställ då in frysvarorna igen.

Avfrostning pågår

En avfrostad frys är mer energisnål och maten håller sig också bättre så det är viktigt att man frostar av frysen med jämna mellanrum.

Jag brukar frosta av frysen en gång om året och försöka göra det när det är så kallt ute som möjligt så att jag kan ställa ut alla fryskorgar under tiden. I år har det varit svårt att hitta en sådan dag här i södra Sverige och imorgon väntar varmare väder så det är bäst att passa på!

Dripp dropp, dripp dropp, pang, kling, klang... det är lite roliga ljud att lyssna på... men ändå måste jag säga att jag önskar att jag hade en frostfri frys. Ni som har det är inte det riktigt skönt? Det är ju inte bara att man slipper frosta av den, man slipper ju också all is som bildas i frysen och får därmed mera plats och maten håller sig bättre.

Frostfria frysar har ju funnits ett tag men det är vad jag vet först de senaste två åren som de rymmer lika mycket som de icke-frostfria frysarna. Skulle jag köpa en frys idag skulle jag definitivt köpa en frostfri!

På besök i Berlin

Publicerad 2008-03-27 18:09

För ett par veckor sedan var jag i Berlin med jobbet. Vi besökte då riksdagshuset och Brandenburger Tor.

Brandenburger Tor

Brandenburger Tor

Om man går igenom Brandenburger Tor och sedan går till vänster därefter så ligger där en restaurang som jag tror heter Quadriga och där åt vi middag.

Förrätt

Till förrätt åt jag tre smaker av lax. Det var laxmousse, grillad lax och laxpaté. Laxmoussen smakade ganska mycket grädde och en del i sällskapet gillade den inte alls men jag tyckte både den och de andra sorterna var jättegott.

Till huvudrätt åt jag lamm. Tyvärr blev bilderna dåliga men det var väldigt gott i alla fall. På menyn fanns väldigt många läskiga maträtter som t.ex. kalvtunga, grisfötter etc. Men det fanns även grillad entrecôte för den mindre modige.

Dessert

Till efterrätt åt jag chokladfondue och hallonmousse. Det var riktigt gott.

Prisnivån låg ungefär som på medelklassrestaurang i Sverige, ca 180 kr för en varmrätt, ca 50 kr för efterrätt.

Dagen efter blev vi serverade någon typ av tyskt smörgåsbord som såg ut så här.

Tyskt smörgåsbord Ägghalvor

Det var ägghalvor, tunnbrödsrullar, laxrundlar och smörgåsar. Gott var det men kanske inte så nyttigt. De verkar äta mycket vitt bröd i Tyskland.

Tillsatser i maten

Publicerad 2008-03-03 22:48

Alla dessa tillsatser i maten vi köper tycker jag börjar kännas allt mer olustigt ju mer man läser om det. Läste senast denna artikel i Aftonbladet. Sedan kanske man inte behöver äta kattmat för det, men jag försöker handla så lite halvfabrikat som möjligt. Jag försöker köpa så mycket naturellt svenskt kött som möjligt. Ägg, smör och mjölk borde man kunna äta. Men tydligen är det tillsatser även i yoghurt? Jag brukar äta naturell yoghurt 3% eller A-fil till frukost med färdigköpta flingor. Det blir till att kolla upp vad det innehåller. Min sambo äter havregrynsgröt, det är antagligen bättre. Men han får passa sig för vad som är i sylten.

Det är så otroligt jobbigt när man börjar fundera på vad man egentligen äter och att nästan allt verkar vara farligt. Jag brukar resonera som så att försöka äta så varierat som möjligt och sprida riskerna men jag tror nog att jag även ska försöka undvika en del livsmedel med tillsatser framöver.

Att gå ut och äta ska man verkligen inte göra alltför ofta. Då har man verkligen ingen koll på vad man får för mat. En sommar jobbade jag på ett grossistföretag som sålde mat till restauranger och när jag ringde upp kökspersonalen som beställde mat och jag frågade dem vilken sort de ville ha så svarade i princip alla ta den billigaste, även restauranger som jag uppfattade som lite finare. Så tyvärr... det är vinstmaximering som gäller där också.

Hur tänker ni andra kring detta? Är det överdrivet eller har ni också börjat tänka mer på tillsatser och börjat undvika halvfabrikat?

Köttfärsfusket...

Publicerad 2008-02-14 23:28

Köttfärsfusket på ICA kommer förhoppningsvis leda till dryga böter för de ICA-butiker som bevisligen fuskat enligt Aftonbladets artikel.

Jag hoppas verkligen att det blir kännbara belopp med tanke på att köttfusket utförts just för att tjäna pengar. Det är inga små belopp man tjänar på att packa om köttfärs och annat kött som packas, mals eller marineras med kryddor när det blivit gammalt så man inte känner smaken.

Äckligt är vad det är och dessutom lurendrejeri när man får betala fullpris för icke-färskt kött. Det värsta är att det sannolikt är både fler ICA-butiker som systematiskt gör detta men även andra butikskedjor som Hemköp har också ryktats göra så här.

köttfärs
Köttfärs är smaskens...

Sedan är det ju inte så att all köttfärs eller annat kött som går ut en dag behöver slängas. Det är ju faktiskt bara att frysa in det och sälja till halva priset nästa dag! Varför gör inte butikerna göra så? Tydligen är detta inte tillåtet i Sverige men i t.ex. Frankrike får man göra så. Detta är förstås helt fel och leder till att massor av kött slängs helt i onödan. Jag har hört siffran 30%. Undrar varför politikerna inte pratar mer om det och gör något åt detta?

Det är klart att butikerna tjänar mer pengar om de kan sälja till fullpris flera dagar, så att ändra datum är en stor vinstmaskin för dem. Just därför hoppas jag på kännbara straffbelopp i rättegången och att alla andra fuskande butiker blir lite rädda och skärper till sig.

Jag tycker butikerna borde sänka priset på kött som håller på att gå ut i en större utsträckning. Varje butik borde ha högre mål för minskat svinn. Varför inte rea ut köttfärsen samma dag som den går ut på de förpackningar med modifierad atmosfär med längre hållbarhet än en dag. (Hållbarheten är tyvärr bara en dag när det bara är vanlig plastfolie på så här har vi ett problem, kanske kan man rea ut det efter ett visst klockslag på kvällen?)

Än så länge har jag inte sett så många butiker som är så duktiga på att rea ut köttfärs eller annat kött när det närmar sig slutet på hållbarhetstiden och så länge man inte ser det så borde det ju vara så att kyldisken med färskt kött är tom om man handlar sent på kvällen eller också... ja vart har då köttet tagit vägen?

Gör dina egna hamburgare

Publicerad 2008-02-09 13:42

Idag bakade jag hamburgerbröd. Jag gjorde egna hamburgare häromdagen så jag ville ha hamburgerbröd till dem. De man brukar se i affären är oftast sådana vanliga ljusa utan ett fiberkorn i. De man gör själv blir betydligt nyttigare. Sen så tycker jag det är lite mysigt att baka också - när man har tid!

hamburgerbröd
Mina hamburgerbröd

Jag gjorde även två enkla sorters hamburgerdressing till serveringen gjorda på samma grund:

  • gräddfil
  • majonnäs
  • salt

Sedan tog jag hälften och smaksatte med chilisås och den andra hälften med bostongurka. Båda blev väldigt goda. Nu ska man ju förstås tänka på att dessa dressingar inte är särskilt nyttiga, speciellt chilisåsen och bostongurkan innehåller en hel del socker. Om man vill undvika socker så kan man smaksätta dressingen med bara kryddor t.ex. chilipulver.

Vill man kan man också blanda ner lite senap i grund-dressingsmeten. Det blir gott. Senap innehåller också socker, men senap brukar man ha ganska liten mängd i som ger mycket smak. I grova drag brukar jag mäta upp gräddfil i deciliter, majonnäs i matskedar, senap i teskedar och salt i kryddmått. För att få tips på mer exakta mått så kolla in receptet på hamburgare helt enkelt.

hamburgare
Min hamburgare, hamburgerbröd, dressing och tillbehör.

Plommonspäckad karré

Publicerad 2008-02-03 17:49

Något som är både gott och enkelt är att köpa en plommonspäckad karréstek. Det är benfritt karrékött med instuckna katrinplommon.

plommonspäckad karré

Jag köpte en färdigspäckad.

Man kan också göra det enkelt själv genom att köpa en benfri karréstek. Lägg den med den lite fetare, marmorerade sidan uppåt och skär små snitt ca 1 ½ - 2 cm djupa med spetsen på en vass kniv. Stoppa i 10-12 st kärnfria katrinplommon.

Sedan lägger man karrén i en ugnsform och stoppar in en köttermometer med spetsen så nära mittpunkten av köttbiten som möjligt. Ställ sedan in den i den nedre delen av ugnen i 175°C och låt stå där tills termometern visar 85°C. Det tar ca 2 timmar.

När det är klart, låt steken stå ca 10-15 min i rumstemperatur innan du skär upp den.

Sås 4 portioner, kan du göra på skyn. Vispa ihop 1 dl grädde med 1 ½ msk vetemjöl, tillsätt skyn och späd med vatten så att sky + vatten blir ungefär 2 dl. Tillsätt 1-2 msk kalvfond och låt koka upp och puttra ett par minuter.

plommonspäckad karré serverad
Min plommonspäckade karré serverad med såsen jag beskrev ovan samt ugnsstekta rotsaker och en kvist rosmarin.

Test av färdiga bantningsdrycker

Publicerad 2008-01-20 14:40

Jag har testat några olika bantningsdrycker som man köper färdiga. Dessa drycker ska serveras kylskåpskalla. När man ska dricka den så skakar man paketen först och sticker sedan i det medföljande sugröret och suger i sig innehållet.

Anledningen till att dricka dessa kan vara att

  • man vill gå ner i vikt och då ersätter man en till flera måltider om dagen med en sådan här dryck.
  • man vill behålla sin vikt och då ersätter man en måltid någon gång ibland med en sådan här dryck.
  • man har inte tid att laga mat och äta så man ser detta som ersättning för snabbmat.
  • man tycker att dessa drycker är goda.

För min egen del är det en kombination av de tre sista. Jag tycker de är bra att ha hemma och ta någon gång ibland. Ibland till lunch, ibland till kvällsmat. De är ju också lätta att ta med och dricka på bussen eller tåget när man ska någonstans.

Gemensamt för alla dessa färdiga drycker är att de smakar faktiskt ganska bra eller till och med riktigt bra, det är alltså inget äckligt man behöver anstränga sig för att få i sig till skillnad från de pulvervarianter som finns som man själv får blanda med vatten som jag själv inte tycker smakar något vidare, mest på grund av konsistensen tror jag eftersom de blir mycket tjockare och grynigare än dessa färdigköpta.

Men varför ska man då köpa pulvervarianterna istället för dessa? Ja, det skulle väl vara priset och att de väger mindre att bära hem. Priset är ganska stor skillnad. Pulvret kostar bara en bråkdel per portion av de färdiga dryckerna. De färdiga dryckerna kostar ca 20 kr/st, pulver kan man komma ner under 10 kr per påse. Men smakskillnaden är som sagt stor - men trots allt individuell så att man kan ju alltid prova pulvret om man tänkt sig att dricka mycket om man vill spara pengar.

bantningsdrycker naturdiet shake

Från vänster: Caffe latte, jordgubb, choklad.

De drycker jag provade först var Naturdiet. Det har tre stycken olika; choklad, jordgubb och caffe latte.

  • Choklad tycker jag smakar riktigt bra, den smakar som kall chokladmjölk, som mjölk blandat med oboypulver fast inte lika sött, men riktigt god.
  • Jordgubb smakar ganska bra. Den känns dock att jordgubbssmaken kommer från något annat än riktiga jordgubbar.
  • Caffe latte är också riktigt god även för mig som inte dricker kaffe alls.

Mina favoriter är choklad och caffe latte medan min sambo gillar choklad och jordgubb bäst.

bantningsdryck Nutrilett

Från vänster: Cappuccino, choklad.

Sedan så har jag även provat Nutriletts motsvarande produkter. Förpackningarna är av samma typ med sugrör och innehåller samma volym. Deras två olika sorter är choklad och cappuchini.

  • Choklad är riktigt god även denna sort. Den smakar nästan likadant som Naturdiet, kanske att denna är lite gräddigare i smaken. Riktigt goda är även den här.
  • Cappuccini tyckte jag inte var så god för den var alldeles för söt för min smak. Det känns konstigt att dricka en bantningsdryck som smakar så himla sött. Självklart är det sötningsmedel i och inte socker men allt sött gör ju att man blir mindre mätt och hungrig fortare.

Jag kan rekommendera er att prova dessa drycker men jag vill samtidigt varna för att tro att man kommer gå ner massor i vikt om man tar dessa.

Problemet är att man blir inte jättemätt på de här. Själv är jag mätt i 2-3 timmar och sedan blir man hungrig igen. Dessutom tror jag man skulle tröttna ganska fort på de här om man drack flera per dag.

Vill man gå ner i vikt tror jag det är viktigt att lära sig att laga och äta nyttig mat och motionera - framförallt att lägga om sina vanor. Man kan se olika pulver och bantningsdrycker som ett komplement att ta till när man t.ex. inte hinner laga mat men jag tror inte att man enbart ska förlita sig på detta. Dessutom blir det väldigt dyrt och ska man gå ner i vikt och hålla vikten så måste man lära sig att äta nyttigt och motionera, det finns inga snabba genvägar. 

Men å andra sidan är det inte så jobbigt att göra det på rätt sätt. Läs gärna mer om hur jag gick ner i vikt, en metod som jag fått väldigt mycket respons på från många som provat och tycker att det fungerar bra även för dem!

Vi brukar ibland äta strömming på sommaren som man fiskat själv men har nu även sett att det faktiskt finns enklare sätt att få tag på strömming - frysdisken! :-)

Strömming är ganska billigt och går snabbt att tillaga. Jag provade en snabb variant med att bara steka filéerna och krydda med Santa Maria Seafood & Fish som innehåller saffran, citron, fänkål, rosépeppar, dillfrön och vitlök.

Till detta gjorde jag potatismos på pulver (av tidsbrist, riktigt potatismos är förstås godare) och serverade med sallad, närmare bestämt färsk spenat, gurka och tomater som ses på bilden.

Stekt strömming med potatismos

Resultatet blev helt okej vardagsmat som var klart på en kvart.

Pulvermos är egentligen ingen mat jag själv föredrar eftersom det inte är särskilt gott och dessutom ganska onyttigt (högt GI) men ett tips för att göra det godare är att blanda hälften vatten hälften mjölk med pulvret och man kan även krydda det om man vill.

Passa på att köpa julskinka på rea

Publicerad 2008-01-08 23:32

Så här års brukar många mataffärer ha rea på förra året överblivna julskinkor. De flesta har hållbarhetsdatum till slutet av januari. Nu har man alltså chansen att fynda bra och god mat lite billigare.

skinka utan nät

Själv köpte jag en färdigkokt julskinka utan svål på 3 kg för 30 kr/kg från Scan. Innan jul kostade den det dubbla.

Jag tog upp förpackningen hällde ut spadet och klippte bort nätet och skar bort det mesta av fettet på undersidan. Sedan skivade jag upp julskinkan och delade upp i tre plastpåsar. Två stycken fryser jag in och en har jag i kylen.

julskinka i skivor

Skinkan är god att äta en skiva till frukost tycker jag antingen som smörgåspålägg eller bara en skiva rakt av till en tallrik fil med müsli eller gröt. Det är också bra att ha och gå och ta av i kylen när man blir lite hungrig.

För skoj skull vägde jag även julskinkan efter jag paketerat den och den 2,7 kg. Så det var bara 300 g som gick bort i spadet jag hällde ut och fettet jag skar bort. Så totalt sett är detta god och bra mat som jag rekommenderar er att fynda just nu!

Recept till nyårsafton

Publicerad 2007-12-30 04:45

Här kommer lite tips en god trerätters middag till nyårsafton med italienskt tema.

Förrätt - Lufttorkad skinkrulle på salladsbädd

Ett mycket enkelt recept på en god och lyxig förrätt med rostat bröd, lufttorkad skinka, färskost, salladsblad, lime och pinjenötter

Receptet på lufttorkad skinkrulle på salladsbädd hittar du här

Huvudrätt - Helstekt kotlettrad med pesto inlindad i skinka

Enkelt och lyxigt gott recept på en riktig festmåltid. Att steka köttet tar sin tid men det sköter sig självt i ugnen så arbetsinsatsen är minimal!

kotlettrad

Receptet på helstekt kotlettrad med pesto hittar du här

Efterrätt - Tiramisu

Tiramisu (Tìramisù) är en klassisk italiensk efterrätt med krämig mascarpone som är en italiensk färskost som smakar ungefär som krämig grädde, savoiardikex som är söta avlånga kex och så smaksatt med någon likör eller någon konjak.

tiramisu

Receptet på Tiramisu hittar du här

Fler festrecept

Dryck

Till maten rekommenderas italienskt vitt vin. Servera gärna Baileys till efterrätten.

Skumpa

Att skåla med vid tolvslaget rekommenderas Asti Cinzano som är ett vitt mousserande vin som är sött och inte särskilt dyrt.

Gott Nytt År!

Sist men inte minst vill vi på recepten.se önska alla besökare ett trevligt avslut på detta år och ett Gott Nytt År!

God Jul 2007

Publicerad 2007-12-24 14:54

Jag vill önska alla er besökare en riktigt God Jul!

Hoppas att ni haft nytta av recepten.se för att hitta något eller kanske flera recept till jul.

Har ni några idéer om nya julrecept får ni gärna skicka dem till mig.

God Jul!

tomtar

Susanne

Nya goda kryddor

Publicerad 2007-11-02 19:45

På kryddavdelningen i mataffären kan man nu hitta en rad olika nya kryddor med kryddkvarn på från Santa Maria. På bilden nedan ses några av dem.

Santa Maria kryddkvarnar

Jag har provat alla dessa på bilden och jag gillar allihopa. De sätter piff på många rätter och är lätta att använda för att hitta på nya egna rätter. Det är bara att steka kött/fisk/fågel och krydda med någon passande krydda. Servera med ris/pasta/potatis och grönsaker och du har en komplett måltid.

Mina favoriter av dessa kryddor är Seafood & Fish och Chili explosion om jag måste välja ;)

Cirkapris i affären för en kryddburk är 33 kr. Det kan tyckas dyrt men en kryddburk räcker å andra sidan till väldigt många måltider, så utslaget per måltid blir priset en fråga om någon krona eller två på sin höjd.

Jag kommer skriva mer om respektive krydda framöver och jag kommer även publicera recept med dessa kryddor.

Nyttig frukost: Gröt i mikro med bär

Publicerad 2007-10-27 03:18

Här är ett tips på en snabb och nyttig frukost.

Gör din gröt direkt på tallriken i mikrovågsugnen. Gör antingen rågflingsgröt, havregrynsgröt, mannagrynsgröt eller grahamsgryngröt.

Rågflingsgröt är nyttigast. Därefter följer havregrynsgröt, grahamsgrynsgröt och sist mannagrynsgröt.

havregrynsgröt med frysta bär
Havregrynsgröt med bär.

Havregrynsgröt och rågflingsgröt är både nyttigast och enklast att göra. Rågflingsgröt görs precis som havregrynsgröt i mikro.

Tillsätt 1/2 - 3/4 dl frysta bär jämfört med det vanliga receptet.

Mannagrynsgröt och grahamsgrynsgröt tar lite längre tid eftersom gröten görs på mjölk (hälften mjölk, hälften vatten i grahamsgrynsgröt). Där tillsätter man de frysta bären på slutet när man kör ca 5 minuter på medeleffekt.

Vips har man en god, lyxig och nyttig gröt som man kan äta direkt med mjölk till utan socker eller sylt.

grahamsgrynsgröt med blandade bär
Grahamsgrynsgröt med blandade bär: vinbär, blåbär och hallon. Servera med mjölk.

GI-målet på Max

Publicerad 2007-10-15 03:11

Sist jag var på resande fot stannade vi till vid Max hamburgarrestaurang och jag provade deras GI-mål. Jag beställde den med ramlösa och sallad för 57 kr.

Max hamburgare GI-målet

GI-hamburgaren serverad med plommontomater som jag hade med mig.

Jag måste säga att den smakade mycket bra. Den var till och med mycket godare än en vanlig hamburgare. Det lite grövre brödet med frön i var jättegott och mycket godare än vanligt vitt bröd.

I original serveras GI-hamburgaren med bönsallad men eftersom jag inte gillar bönor så tog jag sallad istället.

Sedan exakt hur nyttig hamburgaren är vet jag inte. Troligtvis är nog den största skillnaden i kalorier att man inte äter pommes eller dricker läsk men det kan man ju göra till vilket mål som helst. Men brödet är i alla fall nyttigare på denna hamburgare och den smakar godare än en vanlig så jag rekommenderar er att prova den.

Vill man vara ännu nyttigare finns Delifresh low carb-målet där det är sallad istället för bröd runt hamburgaren. Jag tycker det är bra att denna hamburgerrestaurang har flera nyttigare alternativ.

Nya spännande tacos-produkter

Publicerad 2007-09-17 23:53

Jag har provat följande nya tacos-produkter av märket Santa Maria:

taco-produkter Santa Maria

Mini tacoTubs och Taco Spice Mix - Smoked Chili & Garlic.

Ett paket mini tacoTubs innehåller 14 st små tacosfat och dessa räcker till 2 storätare. Faten är ca 5 cm breda, vilket gör att de är lätta att äta utan att hela fatet spricker och man tappar ner allt innehåll på tallriken. Smaken är samma som tacos brukar smaka (friterade majsskal), det är bara formen som är annorlunda.

Kryddmixen luktar verkligen så där gott rökig bara man öppnar påsen och ännu godare under tillagningen.

Jag stekte 500 g köttfärs med kryddblandningen och 1 dl vatten (enligt instruktionerna på förpackningen).

köttfärs med tacokrydda

På bilden har jag precis öst på kryddan och efter en stund är köttfärsen klar och doftar jättegott.

Jag valde att servera mina tacos med sallad, gurka, tomater, fårost i tärningar och vit paprika i strimlor och toppa detta med yellow tomato & chili salsa.

Mini TacoTubes serverade

Tacos serverade

Det blev riktigt gott måste jag säga! Även om det står att salsa såsen är medium/hot så var den lagom tyckte jag och tog inte över för mycket - så att man även kände den goda rökiga chili och vitlökssmaken från köttfärsen. Tillbehören passade också bra och tacosarna var lätta att äta.

Nackdelar med dessa är liksom alla tacos-produkter att de är ganska dyra, men man äter ju inte tacos varje dag och det är mycket billigare än att äta på restaurang och det är riktigt festligt att äta tacos tycker jag. Sedan att det går snabbt att göra är också väldigt positivt. Under tiden man steker köttfärsen så skär man upp grönsaker och detta kan ju flera familjemedlemmar hjälpas åt med så total tidsåtgång kan bli under 15 minuter.

Jag rekommenderar er att prova alla dessa produkter och framförallt då den goda kryddmixen smoked chili & garlic var en riktig höjdare!

Billigt i affären just nu

Publicerad 2007-09-02 20:43

Just nu är det billigt och läge att passa på att köpa frukt och grönsaker som

  • Gurka
  • Isbergssallad
  • Tomater
  • Paprika
  • Plommon
  • Svenska äpplen
  • Morötter
frukt och grönsaker

Västerås-gurka, vanlig svensk slang-gurka, äpplen, isbergssallad, röd paprika av den avlånga sorten som är billiga just nu liksom de vita paprikorna, isbergssallad, svenska plommon, tomater.

Recept som rekommenderas

Nu börjar även köttpriserna att sjunka som de gör på hösten, men förmodligen kommer det bli ännu bättre priser om några veckor. Anledningen till att priserna är lägre på hösten än på sommaren är att på sommaren kan djuren gå ute och äta upp sig förhållandevis billigt plus att det brukar vara stor efterfrågan på kött då när alla ska grilla.

Jag har tidigare bara ätit svenska signalkräftor samt kinesiska och turkiska kräftor som man kan köpa i frysdisken. Nu under min semester på västkusten så såg vi att de sålde färska havskräftor i Torekov när vi var där så vi passade på att köpa några nykokta i en fiskebod i hamnen för 210 kr/kg. Värt att nämna var att det var samma kilopris för kräftstjärtar som för hela kräftor. Vi köpte 4 st kräftor samt ca 8 kräftstjärtar och det kostade 70 kr.

havskräftor

Havskräftor med havsutsikt

Vi åkte senare till Mellbystrand och avnjöt kräftorna på stranden i solnedgången efter en varm sommardag. Utsikten och vädret var med andra ord perfekt. Havskräftorna smakade mycket bra, men vanliga svenska kräftor är godare. Däremot skulle jag nog välja havskräftor framför de kinesiska och turkiska som man kan hitta i frysdisken, men självklart ska nämnas att dessa kräftor tävlar i olika prisklasser då kilopriset i frysdisken för importerade kräftor brukar ligga mellan 60-120 kr/kg.

Smakskillnader

Om man jämför havskräftor med vanliga svenska kräftor så ser de lite annorlunda ut. Skalet på de vi åt var ganska mjukt, men detta brukar ju variera från år till år på de vanliga svenska kräftorna så det är svårt att jämföra. Däremot har havskräftorna lite taggigare skal. Köttet på havskräftorna är lite mosigare än de vanliga.

svenska signalkräftor med krondill

Inget slår svenska kräftor kokta med massor av krondill.

Sammanfattningsvis tycker jag att havskräftorna var mycket goda men de vanliga svenska kräftorna spelar i en division för sig. De är helt enkelt oslagbara!

Solbackens våffelstuga

Publicerad 2007-08-13 23:42

Under min semester på västkusten passade vi på att stanna till vid Solbackens våffelstuga för att prova på våfflorna som serveras där.

Solbackens våffelstuga

Våffelstugan

Solbackens våffelstuga ligger strax utanför Båstad i norra Skåne med en fantastisk utsikt över havet. Man beställer våfflor nere i våffelstugan och går sedan upp på berget via små trappor. Bord och stolar finns på lite olika nivåer i berget och man kan välja själv var man vill sitta.

utsikt över havet från Solbackens våffelstuga

Den fantastiska utsikten från vårt bord.

En våffla med socker kostar 33 kr, men det de flesta beställer är en våffla med sylt och grädde som kostade 43 kr med hallonsylt eller jordgubbssylt samt 48 kr med hjortronssylt. Vi beställde en våffla med hallonsylt och grädde och en våffla med hjortronsylt och grädde.

våfflor med hallonsylt och hjortronsylt

De goda våfflorna serverade med hallonsylt respektive hjortronsylt och grädde.

Efter ca 15 min kom servitrisen med vår beställning. Under tiden hade vi njutit av utsikten och var riktigt sugna på våfflor.

Våfflorna var goda. Det var ganska tjocka våfflor, något smetiga inuti men frasiga och fina runtom. Jag tycker dock att de våfflor man gör själv är minst lika goda men dessa brukar man ju inte ha möjlighet att servera med denna utsikt. Så tack vare den fantastiska utsikten så tycker jag att det är värt pengarna och att göra ett besök på detta våffelcafé om du befinner dig i närheten av Båstad.

Här hittar du recept på frasvåfflor och lite nyttigare våfflor om du vill göra själv, man kan ju inte åka till Solbacken varje dag. :) Och vad du än gör, köp inte våffelmix.