Bloggens startsida

Susannes matblogg

Marinerade champinjoner

Publicerad 2009-12-27 16:15

Marinerade champinjoner är ett mycket gott och enkelt recept på ett tillbehör till maträtter som verkligen höjer hela måltiden. Marinerade champinjoner passar också bra på buffébordet.

Tid: 10 minuters arbete + 6 timmar i kylskåp

Här är receptet på marinerade champinjoner. Prova gärna!

God Jul 2009

Publicerad 2009-12-24 13:53

Då var det äntligen julafton och förhoppningsvis är det mesta av all julmatlagning och julbak klart och färdigt att avnjutas!

Jag vill bara önska er alla en riktigt God och Smakfull Jul!

God Jul

Julbröd

Publicerad 2009-12-23 16:14

Mycket gott julbröd som doftar jul och är fyllt med nyttiga godsaker. Det är enkelt att göra med filmjölk och bikarbonat.

Tid: 1 timme och 45 minuter varav 1 timme och 15 minuter i ugnen

julbröd
Gott pepparkaksdoftande julbröd med nötter, russin m.m.

Receptet på julbröd, prova gärna!

E-nummerfria julbordet del 1

Publicerad 2009-12-20 09:03

Jag har idag provsmakat grillad rostbiff och pastrami från Ridderheims E-nummerfria julbord.

Ridderheims lanserar i år sitt E-nummerfria julbord vilket jag tycker är ett jättebra initiativ! Jag har fått det mumsiga nöjet att provsmaka julbordet och tänkte därför dela med mig av detta till er!

e-nummerfria julbordet
Produkter från det E-nummerfria julbordet som jag har eller kommer att provsmaka.

Den grillade rostbiffen smakade mycket mycket bra. Jag tror faktiskt inte jag smakat någon godare rostbiff. Mycket smak men ändå inte för stark. En nackdel är dock att den hade lite kortare hållbarhet. Men den tog slut snabbt utan ansträngning för den var så god!

e-nummerfri rostbiff
E-nummerfri grillad rostbiff från Ridderheims

Pastramin smakade också mycket bra. Den var saftig och god kryddad.

e-nummerfri pastrami
E-nummerfri pastrami

Hållbarhet

Generellt får produkterna som är fria från e-nummer följande hållbarhet:

  • Kokta produkter ca 3 veckor
  • Rökta produkter ca 4-6 veckor

Priser

Enda nackdelen är priset, men man får vad man betalar för.

  • Rostbiff ca 450 kr/kg
  • Fjällpastrami ca 340 kr/kg

Jag återkommer inom kort med testerna av de övriga produkterna. Läs gärna mer om produkterna på Ridderheims.

Hemgjord Glögg

Publicerad 2009-12-18 16:13

Mycket god hemgjord klassisk glögg som är enkel att göra själv. Tänk på att det är viktigt att välja ett rött vin som passar till att göra glögg av.

Tid: 20 minuter varav 5 minuters jobb


Glöggen serverad.

Mycket god glögg som är enkel att göra med detta glöggrecept.

Janssons frestelse

Publicerad 2009-12-18 14:53

En klassisk rätt som passar både på julbordet eller supé. Det här är ett recept från min mamma som brukar göra den till jul och den smakar alltid lika bra.

Nu med nya bilder steg för steg!

Tid: 1 ½ timme

Janssons frestelse
Janssons frestelse är ett måste på julbordet.

Här är mitt recept på Janssons frestelse.

Lussekaka

Publicerad 2009-12-13 21:24

En väldigt god kaka med julkänsla eftersom den innehåller apelsinskal och korinter. Det knäckiga nöttäcket på den mjuka kakan är riktigt gott. Lussekakan är väldigt enkel att göra.

Tid: 1 timma och 20 minuter, varav 50 minuter i ugnen

lussekaka
En mjuk sockerkaksbotten med korinter och syltade apelsinskal och ett knäckigt nöttäcke ovanpå!

Prova receptet: Lussekaka

Kryddkaka

Publicerad 2009-12-12 12:21

En god mjuk kaka med många olika smaker som kaffe, kola, kanel, nejlikor och russin i en fin kombination.

Tid: 90 minuter varav 60 minuter i ugnen

kryddkaka

Mycket god kryddkaka med smak av kaffe, sirap, kanel, nejlikor och russin. God och enkel kaka. Låt den gärna stå en stund innan du skär upp den så blir den mindre smulig.

Baka gärna denna kryddkaka!

Sachertårta

Publicerad 2009-12-05 14:42

Mycket god och enkel chokladtårta. Ju finare choklad du använder desto godare tårta.

Tid: 4,5 timmar varav 50 minuters jobb

sachertårta
Mycket god tårta med mycket chokladsmak.

Här är receptet: Sachertårta

Lussekatter

Publicerad 2009-11-27 16:36

Receptet på lussekatter har uppdaterats med nya bilder!

På söndag är det första advent så passa gärna på att baka dessa! Tyvärr är saffranet i år väldigt dyrt så man får se till att njuta ordentligt av sina hembakta lussekatter.

Det är väldigt stor skillnad på smak på lussekatter man köper i de flesta affärer och de man gör själv. Den största skillnaden är saffranet - de man köper innehåller nästan inget saffran eftersom det är så dyrt - den gula färgen fås istället från gurkmeja.

Receptet på lussekatter innehåller kesella (kan ersättas eller uteslutas) och blir mycket goda. Jag har gjort detta recept många gånger, alltid med lyckat resultat! Läs gärna även kommentarerna från alla besökare.

Tid: 2 timmar

lussekatter
Mycket goda lussekatter, lussebullar eller saffransbullar som de också kallas.

Här är mitt recept på lussekatter.

Älgstek

Publicerad 2009-11-19 14:56

Mycket enkelt recept på älgstek som du tillagar enkelt i ugnen.

Tid: 2-3 timmar


Skär älgsteken i skivor.

Här är receptet: Älgstek

Kanelsnittar

Publicerad 2009-11-07 17:28

Mycket goda och enkla kakor som du snabbt bakar med det här receptet på kanelsnittar eller muskotsnitt som de också kallas. Kryddningen med kanel och muskotnöt gör att kakorna smakar lite åt pepparkakshållet.

Tid: ca 40 minuter varav 20 minuter i ugnen

kanelsnittar

Prova gärna mitt recept på kanelsnittar.

Sirapskakor / Kolakakor

Publicerad 2009-11-05 16:53

Receptet på sirapskakor eller kolakakor som de också kallas har uppdaterats.

Jag har ökat mängden sirap och minskat något på vaniljsockret så nu blir de ännu godare! :-)

Dessutom har jag förtydligat beskrivningen och lagt till steg-för-steg-bilder!

Det här är riktigt goda kakor som dessutom går snabbt och enkelt att göra. Har du inte provat att göra dessa än så är det dags!

Tid: 40 minuter, varav 20 min i ugnen

sirapskakor
Enklare och snabbare kakor att baka får man leta efter.

Här är receptet på sirapskakor.

Matlagning med en ny ångkokare från Philips

Publicerad 2009-10-14 23:52

Idag har jag varit på pressevent och fått prova på att laga mat med Philips nya ångkokare tillsammans med kocken Monika Ahlberg.

ingredienser

Monika tillsammans med alla fina råvaror.

Monika har själv experimenterat med ångkokaren under en tid och hade tagit fram färgglada, goda och enkla recept som vi fick tillaga.

Philips har tre stycken ångkokare och de vi använde var mellanklassen som kostar ca 1000 kr.

Den var enkel att använda. Man ställer in antal minuter eller använder en snabbknapp för t.ex. ris, potatis, kött. Sedan väntar man tills det piper och är klart och då går maskinen över i keep warm läge.

Vad kan man tillaga med en ångkokare?

  • Ris, potatis
  • Grönsaker
  • Fiskrätter
  • Kötträtter
  • Sufflé
  • Efterrätt
  • Det finns nog mer men detta var vad vi tillagade så det har jag sett bevis på. ;)

Philips steamers
Philips tre olika ångkokare. Längst till vänster är den billigaste för ca 649 kr och den i mitten var den jag provade, kostar ca 1000 kr och den dyraste till höger som kostar ca 1800 kr. (Den dyraste är nog inte mindre än de andra som det kanske ser ut på bilden.)

Fördelar med en ångkokare

  • Hälsosam mat med mer vitaminer
  • Krispiga och fina grönsaker
  • Riset blir mycket godare, spänstigare och godare smak.
  • Potatis blir godare, blir enkelt lagom kokad.
  • Fisk, särskilt mindre fet fisk som torsk blir saftig och fin och är lätt att lyckas med.
  • Skaldjur blir goda och spänstiga.
  • Lätt att diska, går att diska i diskmaskin.
  • Man kan tillaga en hel måltid i den, den sköter sig själv och undertiden så hör man bubbelljudet som är ganska avkopplande och mysigt ljud, ger en hemtrevlig känsla.

Nackdelar med en ångkokare

  • Maskinen tar plats
  • Maskinen kostar en del pengar

Blåa och gula morötter

Jag visste inte om att det finns blåa och gula morötter förutom de vanliga orangea. De smakar likadant men vilken färgskillnad det blev! Monika tipsade om att fråga efter dem i grönsaksdisken så brukar de kunna ta hem för de är inte svåra att få tag på men brukar ändå tyvärr sällan finnas i det vanliga utbudet.

morot i olika farger
På bilden ser man längst till vänster fiskspett och därefter gul morot, en skalad blå morot, en oskalad blå morot och längst till höger vanliga morötter. I bakgrunden ser man även ångkokaren.

Sammanfattning

Det var en mycket trevlig tillställning och alla maträtterna smakade mycket bra, särskilt det spänstiga och smakrika riset, de krispiga grönsakerna och saftiga fisken och skaldjuren som var riktigt riktigt gott! Det var också intressant att få prova på att tillaga maten med ångkokare själv och jag är lite sugen på att testa på en sådan här maskin lite mer även om mina köksskåp är ganska fulla redan :-)

Sedan som med all matlagning så gäller det förstås att ha fina råvaror för att få bra resultat!

fiskspett

De riktigt goda fiskspetten med krispiga grönsaker. Här ser man också vilka vackra färger det blivit tack vare de olika morotssorterna.

kyckling och fisk
Till vänster: kyckling med blått ris serverad med en god yoghurtsås. Till höger: Fiskspett med sockerärtor som serverades med limemajonnäs.

Tack till Max på Philips, Mia på GK och Monika förstås!

jag och Monika

Jag och Monika.

Läs mera