Bloggens startsida

Susannes matblogg

Din Önskelista

Publicerad 2010-12-10 13:52

önskelista.se är en ny webbtjänst som är helt gratis att använda, där kan du enkelt lägga upp din önskelista och dela med dina vänner och familj.

Om du inte vet vad du vill ha finns det även presentförslag på sajten!

önskelista.se

Eltandborste som gör rent

Publicerad 2010-11-28 08:02

Ett riktigt bra presenttips / julklappstips är denna eltandborste! Den heter Sonicare och märket är Philips.

Jag har nu i många år använt en eltandborste från Braun. Det är nog en av de vanligaste eltandborstarna på marknaden.

Skillnaden mellan Sonicare och Brauns eltandborste är att på Sonicare så rör sig tandborsthuvudet i en pendelrörelse istället för rotera som det gör på Brauns.

Första gången jag använde den nya eltandborsten från Philips blev jag först lite skrämd av ljudet och känslan i munnen. Den låter inte mer än Braun-tandborsten men det är ett annat ljud och det är en helt annan fart på tandborsthuvudet. Efter ett par gångers användning har jag nu vant mig och jag tycker också att mina tänder blir mycket renare.

eltandborste med fodral

Förutom att Philips Sonicare eltandborste fungerar riktigt bra så är även medföljande tillbehör riktigt genomtänkta. På bilden till vänster är laddningsenheten som även har plats för 2 st tandborsthuvuden. Den går även att ta isär så den blir mindre om man ska ut och resa.

På bilden till höger ses det medföljande plastetuiet som är bra när man reser och där finns också plats för 2 st tandborsthuvuden.

Tandborsthuvudena bör bytas var 3:e månad, när blåa färgen försvunnit, precis som alla andra eltandborstar.

Så detta är ett riktigt bra presenttips och julklappstips till alla vuxna. För barn finns andra mindre eltandborstar. Priset är ca 1000 kr för Sonicare HealthyWhite.

Böcker med mersmak

Publicerad 2010-11-27 19:12

Jag tänkte komma med lite presenttips och julklappstips för den som är intresserad av choklad, vin eller öl!

Choklad - Kunskap ger mersmak

chokladbok
Den här boken innehåller fakta om choklad - hur choklad tillverkas m.m. samt recept som innehåller choklad.

Jag tycker det är lagom mängd med fakta och recepten tycker jag också är bra. De är förstås inte lika bra som mina ;-) men de är väl godkända då de inte är för svåra och faktiskt är sånt man själv kan göra med ingredienser man känner till. Ett plus också för fina bilder.

Pris ca 130 kr.

Vin - Kunskap ger mersmak

vinbok

Den här boken innehåller fakta om vintillverkning, druvsorter m.m. Intressant och trevlig bok som känns lagom.

Pris ca 130 kr.

ÖL - Kunskap ger mersmak

ölbok

Boken beskriver tillverkning av öl, 50 olika ölsorter samt ölets historia.

Pris ca 130 kr.

Böckerna finns att köpa i bokhandeln IRL eller på nätet på t.ex. Bokus och Adlibris.

Uppdaterat recept: Äppelmuffins

Publicerad 2010-11-22 16:54

Nu har jag uppdaterat receptet på äppelmuffins.

Baka goda stora eller mindre muffins med äpple, kanel och socker. Enkelt recept på äpplemuffins som ger mjuka och saftiga muffins.

Tid: ca 40 min varav 20 min i ugnen

Äppelmuffins
Muffins med äpple, ett enkelt recept på goda äpplemuffins.

Prova gärna!

Chokladdoppade mandlar och te

Publicerad 2010-11-22 12:43

Usch usch riktigt oväder ute idag! Men jag har det bra för jag får sitta inne framför min dator! :)

chokladdoppade mandlar

Just nu sitter jag och skriver in nya recept och samtidigt smaskar jag på riktigt goda chokladdoppade mandlar från Kung Markatta!

Till detta en varm kopp grönt te, också från Kung Markatta!

ekologiskt te

Det som är bra med Kung Markatta är att allt är ekologiskt och fritt från tillsatser så man behöver inte läsa innehållsdeklarationen. Nackdelen är väl priset, men man får vad man betalar för. Det är skillnad på smak när man köper kvalitet!

Tävling: Kelda Soppjakt

Publicerad 2010-11-17 20:09

Recepten.se är medverkande sajt i Kelda soppjakt

Tävlingen går ut på att leta efter en gömd Kelda-soppa som bland annat finns på en sida på recepten.se.

Kelda soup

På recepten.se finns många sidor att leta igenom så en liten ledtråd för att hitta den gömda soppan är: Kelda Soup är lätt att ta med sig. Det är även denna typ av recept.

Högsta vinsten är en resa till Kanarieöarna, men det lottas även ut massor av soppor! Läs mer och tävla här i Kelda soppjakt

Nytt recept: Äppelmos

Publicerad 2010-11-17 11:40

Jag har gjort ett nytt recept på äppelmos.

Gör enkelt ditt eget äppelmos! Det blir väldigt gott och man kan ta valfri mängd socker. Mycket godare och nyttigare än köpt äppelmos.

Tid: ca 1 h

äppelmos
Äppelmos är gott och enkelt att göra!

Prova gärna!

Förbättrad hälsa med Nordisk kost

Publicerad 2010-11-11 17:50

Idag var jag på en presentation om en forskningsstudie av nordisk kost - NorDiet!

Nordisk kost

- Min hypotes för studien var att alla geografiska regioner kan skapa sin egen hälsosamma kost. Och att vi i Norden kanske är biologiskt anpassade till mat baserad på livsmedel av nordiskt ursprung. Jag ville därför pröva om, och i så fall hur stor effekt vi kan få på LDL, det onda kolesterolet, med en kost baserad på just våra nordiska råvaror, säger Viola Adamsson industridoktorand vid Uppsala universitet och nutritionschef på Lantmännen

Vad är nordisk kost?

Enligt denna studie har man utgått från mat med lågt eller medelhögt GI, låg salthalt samt låg andel mättat fett. Detta innebär i praktiken fullkornsprodukter, feta fiskar som lax och magert kött som kyckling. Rapsolja och smörgåsmargarin med låg andel mättat fett liksom mejeriprodukter med låg fetthalt som lättmjölk och lightost har varit ok medan mejeriprodukter som t.ex. smör och grädde har ratats.

Tyvärr har mer information om studien och recept på mat som försökspersonerna åt och som vi även fick smaka en del av tagits bort på Lantmännens hemsida. Men det smakade mycket bra kan jag intyga!

Resultat av forskningsstudien

Försökspersonerna har sänkt sitt onda kolestorol, insulinnivå och blodtryck betydande. Sänkningen var lika stor som effekten av att äta läkemedel för detta!!! Försökspersonerna uppgav även att de mådde mycket bättre redan efter en vecka med den nya kosten under försökperioden! Tänk vad folkhälsan skulle kunna förbättras bara vi åt bättre!

Försökspersonerna gick även ner i vikt vilket egentligen inte var syftet med studien. Försökspersonerna hade uppmuntrats att äta sig mätta och att äta efterrätter, dricka vin etc som vanlig. Försökspersonerna uppmanades att anteckna allt de åt utöver matlådorna.

Min kommentar och analys

Till min stora besvikelse så tycker man att Becel är att föredra som smörgåsmargarin. Detta serverades också till lunchen till knäckebröd vilket jag naturligtvis hoppade över då jag i möjligaste mån undviker sådana kemikaliesörjor som margarin är.

Jag tycker man borde göra om denna studie och ta bort margarin och light-produkter och istället använda äkta råvaror som smör, standardmjölk, vispgrädde, fet crème fraiche, riktig ost m.m. och i övrigt äta likadant som i studien - alltså man äter fortfarande fullkornsprodukter, lax, olivolja m.m. i lagom portioner.

Jag tror att man skulle nå minst lika positiva försöksresultat på detta. Det jag tror framförallt gör att dessa forskningsresultat blivit så positiva är att man ätit mat med lägre GI samt att försökspersonerna fått färdiga matlådor som även gör det lättare att inte äta för mycket mat. Jag tror helt enkelt inte att sortens fett har någon större betydelse i det här sammanhanget och det skulle verkligen vara intressant att se mer forskning på det.

Det är synd att man inte heller ens tagit upp det faktum att när man får färdiga matlådor med en färdig portion mat och ombeds skriva upp allt övrigt man äter så är ju det i sig något som gör att man oftast äter mindre, man kan ju inte gå och ta mer mat när matlådan är slut bara för att det är gott. Och just att man behöver skriva upp allt annat bidrar ju till att man äter och dricker mindre onyttigt. Det är därför inte så konstigt att nästan alla försökspersonerna gått ner i vikt. Det kan även mycket väl vara så att det är just det faktum att de gått ner i vikt som gjort att de fått så fina värden på LDL.

Överhuvudtaget önskar jag att det skulle forskas mycket mera på kost och hälsa och att helst denna forskning inte skulle betalas av olika företag med egenintressen. Här finns massor av pengar och lidande att spara på om folk äter bättre och blir mindre sjuka!

PoWorkout Lite - Gratis!

Publicerad 2010-11-10 02:33

Nu finns min träningsapp i en gratis version i App Store för dig som har iPhone!

PoWorkout Lite Logo

Sök efter Poworkout Lite i App Store så hittar du den!

PoWorkout Lite screenshot

Poworkout Lite innehåller träningsprogrammet Platt Mage! Både på svenska och engelska!

Poworkout är utvecklad av mig (Susanne) tillsammans med Caroline som är tjejen på bilderna och i videoklippen i appen. Caroline är träningsinstruktör och driver även en träningsblogg!

Läs gärna mer om Poworkout på sajten: poworkout.com

Återkom gärna till mig med feedback om du testar appen! /Susanne

Uppdaterat recept: Äppelkaka

Publicerad 2010-11-06 15:54

Nu har jag uppdaterat receptet på äppelkaka.

En mycket god och saftig äppelkaka. Ett klassiskt svenskt och väl beprövat recept på en mjuk sockerkaka fylld med äpplen och kanel. Rekommenderas.

Tid: 1 timme

Äppelkaka
En klassisk svensk äppelkaka.

Prova gärna!

Nytt recept: Blomkålsgratäng

Publicerad 2010-11-04 14:34

Jag har gjort ett nytt recept på blomkålsgratäng.

Mycket god och enkel gratäng med blomkål som är ett bra alternativ till potatis/ris/pasta för den som vill äta färre antal kolhydrater.

Tid: 30 minuter, varav 10 min i ugnen

blomkålsgratäng
Mycket god blomkålsgratäng!

Prova gärna!

Nytt recept: Svampstuvning

Publicerad 2010-11-03 17:41

Jag har gjort ett nytt recept på svampstuvning.

Enkelt recept på svampstuvning. Gott på mackan, till ugnsomelett, till kött eller bara äta som det är.

Tid: 30 minuter

Svampstuvning med kantareller
Mycket god svampstuvning med kantareller!

Prova gärna!

Nytt recept: Kantarellsoppa

Publicerad 2010-11-03 17:41

Jag har gjort ett nytt recept på kantarellsoppa.

En mycket god och enkel kantarellsoppa! Gör den till vardag eller fest som lunch eller som en lyxig förrätt. Om du vill ha den riktigt god och lyxig så tillsätt vin och de valfria ingredienser enligt receptet.

Tid: 30 minuter

kantarellsoppa
Mycket god lyxig kantarellsoppa!

Prova gärna!

Nytt recept: Pannacotta med äppeltopping

Publicerad 2010-10-16 16:06

Jag har gjort ett nytt recept på pannacotta med äppeltopping.

Mycket god pannacotta, len och fin med smak av vanilj som toppas med äppelkompott smaksatt med kanel! Den lena vaniljgrädden passar perfekt ihop med den sötsyrliga äppelkompotten.

Tid: 25 minuters effektivt jobb och minst 2 timmar i kylen

pannacotta med äpple
Mycket god pannacotta med topping av äpplen och kanel.

Prova gärna!

Uppdaterat recept: Kantarellsås

Publicerad 2010-10-16 13:29

Nu har jag uppdaterat receptet på kantarellsås.

God och lyxig krämig kantarellsås som går att göra med vanliga gula kantareller eller trattkantareller.

Tid: ca 30 minuter med färsk svamp, 10 minuter med svamp på burk

kantarellsås
Mycket god och krämig kantarellsås.

Prova gärna!

Förvällda kantareller

Publicerad 2010-10-14 05:56

Kantareller är riktigt gott men tyvärr är säsongen kort! Passa på att ta vara på svampen du plockat eller passa på att köpa i affären eller på torget nu när de är ganska billiga och förväll och frys in så kan du använda kantarellerna vid ett senare tillfälle.

Förvälla kantareller gör man för att kunna spara svampen till ett senare tillfälle. Syftet är att få ur vätskan ur svampen. Förvälld svamp kan sedan frysas. Senare kan den förvällda svampen tas upp ur frysen och t.ex. stekas och ätas på smörgås eller användas till svampsås eller stuvning.

Tid: 30 minuter

Förvällda kantareller. Kyl ner och frys in.

Läs hela receptet på Förvällda kantareller

Poworkout - ny träningsapp som jag gjort!

Publicerad 2010-10-02 05:22

Förutom att driva recepten.se så har jag även under sommaren och hösten utvecklat en iPhone-app vid namn Poworkout tillsammans med Caroline Nilsson som är träningsinstruktör och driver den bästa träningssajten!

Poworkout

Poworkout består av 12 träningsprogram som tar 5-10 minuter och går att träna var som helst och när som helst. Inga redskap behövs. Dessutom får man poäng när man genomfört ett träningsprogram som man kan dela på Facebook om man vill.

Mer information om Poworkout finns på poworkout.com och i iTunes och App Store samt info om fler träningsappar.

Poworkout finns tillgänglig i App Store just nu till introduktionspris - 15 kr! Så om du har en iPhone och är sugen på att träna så kanske detta är något för dig!

Jag tar jättegärna emot all feedback från er som laddar ner appen för den går säkerligen att göra ännu bättre!

Hoppas ni kommer gilla den! :)

/Susanne