Bloggens startsida

Susannes matblogg

Kom igång med hemgjord sushi

Publicerad 2016-03-09 14:48 i Recept och mat 

Hemgjorda sushirullar är enklare att göra än man tror. Här finns mitt recept på sushirullar med 2 förslag på fyllningar. Men man kan ju fylla dem med vad man vill.

Om ni vill ha något att utgå från när ni väljer fyllning så utgå från 3 ingredienser per rulle. Ta

  1. Någon kött/fisk/stekt ägg/bönröra t.ex. gravad lax, köttfärssås, korv, stekt ägg i strimlor med salt. Detta ska gärna ha ganska mycket smak, så snåla inte med kryddningen, måste inte vara någon avancerad kryddning, salt och peppar går bra.
  2. Majonnäs/guacamole eller annan "gegga", något smetigt som håller ihop, bra om det också har lite smak som t.ex. salt, chili, pepparrot.
  3. Någon grönsak med lite krisp t.ex. gurka, paprika.

En sushirulle räcker till ca 12 bitar och är lagom för en vuxen portion. Så räkna en rulle per person och så kan man ju göra flera rullar med olika fyllning om man vill så man får lite att välja på när man ska äta.

Jag måste säga att jag föredrar sushi framför tacos. Så varför inte prova det en fredag- eller lördagkväll? Perfekt mat att göra tillsammans med familjen eller gästerna. Jag tror även att barn i lämplig ålder tycker det är kul.

Min första rulle jag gjorde blev lite för lös, trots att Sigrid sa åt mig att trycka ordentligt med bambumattan. Men det gjorde faktiskt inte särskilt mycket, det blev gott ändå och rullen höll ihop. Så med det vill jag säga att det är svårt att misslyckas. Det är så klart lätt gjort att första rullen man gör inte blir den snyggaste men det gör inte så mycket och går ju bra att äta det med, det är inget misslyckande som jag ser det.

Det viktigaste att tänka på för att få snygga rullar är att inte lägga på för mycket fyllning och sedan trycka ordentligt med bambumattan när man rullar ihop rullen. Efter att man gjort det en gång eller två så ger det sig och rullarna ser faktiskt helt ok ut.

Här är mitt recept på sushirullar och där ser du vilka ingredienser du behöver. Förutom det kan även en bambumåtta vara bra. Alla ingredienserna + bambumattan finns att köpa i samma hylla i affären. Det finns ett startkit som innehåller det mesta man behöver utom ingefäran och japansk soja (tror jag).

Kom igång med sushi - startkit

sushi startkit
Det du behöver för att göra egna sushirullar är: noriblad, wasabi, risvinäger, inlagd ingefära, sushiris (eller rundkornigt ris = grötris), bambumatta, japansk soja.

Det saknas ett viktigt tillbehör på bilden. Japansk soja!

japansk soja
Japansk soja.

Gör inte samma misstag som mig att glömma att köpa japansk soja, det blir inte så gott med vanlig soja, i mitt fall "mushroom soy", den är alldeles för stark och kraftig. Den japanska sojan är tunnare, ljusare och lite sötare.

Prova gärna göra sushi hemma, det är enklare än vad man tror!

/Susanne

Jag rullar sushi hemma hos Sigrid Bárány

Publicerad 2016-03-08 15:05 i Events 

Jag har aldrig tidigare gjort sushi så när jag blev hembjuden till Sigrid Bárány för att rulla sushi tyckte jag det lät väldigt bra att få lära sig det så jag tackade ja.

Susanne Jarl och Sigrid Bárány
Jag och Sigrid Bárány hemma hos Sigrid.

Sigrid visade sig vara både trevlig och duktig på sushi, kanske inte helt otippat, så vi hade en väldigt trevlig och lärorik eftermiddag tillsammans med Nico Bonassi från Graviz som även fotograferade.

tillverkning av sushirullar
Tillverkning av sushirullar.

Jag måste säga att det var mycket enklare än jag trodde att göra sushirullar. Så klart hade ju Sigrid förberett en massa godsaker och det tar ju förstås också tid som man måste räkna in om man gör själv men det finns ju även både enkla och goda saker man kan köpa färdigt som t.ex. gravad lax så det tar ju inte så jättelång tid att fixa själv om man väljer det. Man kan även använda olika rester, det behöver inte vara så avancerat egentligen.

sushirulle med pepparrot
En god sushirulle med bland annat gravad lax och pepparrot som strax ska rullas ihop

Sigrid kan ju verkligen det här med smaker, det märkte jag ju, så otroligt gott det blev, tror aldrig jag ätit så god sushi och det menar jag verkligen. Det blev inte riktigt lika gott när jag gjorde mina egna sushirullar hemma senare får jag erkänna men det blev ändå väldigt gott!

Susanne Jarl och Sigrid Bárány äter sushi
Det är gott med sushi.

Susanne Jarl och Sigrid Bárány äter sushi hemma hos Sigrid
Mums mums med sushi.

Så jag rekommenderar er att komma igång med att göra hemgjord sushi ni också, börja med lite enkla ingredienser som du gillar.

/Susanne

Fläskpannkaka

Publicerad 2016-03-01 14:54 i Nyheter 

Receptet på fläskpannkaka har uppdaterats med förenklad receptbeskrivning och steg-för-steg-bilder.

Klassiskt recept på fläskpannkaka. Svensk husmanskost som är enkel och går snabbt att göra. Jag rekommenderar att göra fläskpannkakan i en långpanna med bra non-stick-beläggning eller använda bakplåtspapper, se planeringstips.

Tid: 35 minuter varav 20 min i ugnen


Fläskpannkaka är gott och enkelt att göra med detta recept. Servera gärna med lingonsylt och en god sallad.

Här är mitt recept på fläskpannkaka.

Jfokus 2016

Publicerad 2016-02-26 12:11 i Events 

En av årets höjdpunkter för mig som javautvecklare är konferensen Jfokus som varar i 3 dagar med talare från hela världen. De senaste åren har den varit på Stockholm Waterfront som har mycket ändamålsenliga lokaler och även maten har varit bra. Maten på en konferens ska inte underskattas, ett viktig del tycker jag, vet inte det beror på att jag driver en receptsajt? ;)

Jfokus semlor
Goda specialdesignade semlor.

I år var det dessutom 10-årsjubiléum för Jfokus och jag är faktiskt en av dem som varit med alla år! Årets upplaga av Jfokus var väldigt bra, den bästa någonsin och då har det alltid varit bra varje år! Mattias Karlsson som driver och arrangerar Jfokus gör ett enastående jobb tillsammans med Helena Hjertén med flera som vi andra verkligen kan tacka för att Jfokus är den fantastiska konferens den är!

Det är fantastiskt trevligt att få gå på föreläsningar och däremellan träffa andra javanördar, många är även gamla kollegor. Jag jobbade ju som konsult i 5 år innan jag blev entreprenör på heltid och jag hade inte så jättelånga uppdrag så jag har jobbat ihop med ganska många, så det är kul att träffa dem igen.

Mingel på Jfokus 2016
Mingel på Jfokus.

Årets höjdpunkter på Jfokus tycker jag var: föreläsningarna av Adam Bien och Amira Lakhal. Adam Bien livekodade och gav sina bästa tips för Java EE 7 blandat med med mycket humor. Amira pratade om hur hon använt accelorometersensorn i sin mobil (Android) för att samla in data som hon sedan analyserade så att appen sedan visste om hon stod upp, gick eller joggade. Hennes presentation (dock ej filmad på Jfokus) finns även här på youtube.

Adam Bien på Jfokus 2016
Adam Bien föreläser.

För er som inte vet det så är recepten.se utvecklad i Java av mig. Det är det programmeringsspråk jag kan bäst och som jag gillar bäst.

Det var när jag lärde mig Java som bitarna föll på plats för mig och jag insåg att systemutveckling är min grej! Det är så himla häftigt att kunna bygga det man vill!

Ja nu är det 1 år till nästa Jfokus. Tills dess ska jag jobba på med mina projekt, det finns mycket att göra inte minst med recepten.se!

Jfokus 2016
Vi ses nästa år på Jfokus.

Uppdaterat recept: Kokosgodis Bounty

Publicerad 2016-02-20 14:56 i Nyheter 

Receptet på kokosgodis bounty har uppdaterats.

Gott och enkelt recept på godis som blir som Bounty (fast godare) med kokosfyllning doppad i choklad. Kokosgodis som även passar bra som julgodis.

Tid: 30 min + tid att stelna


Kokosgodis - som Bounty, fast godare! Otroligt goda chokladbitar med kokosfyllning. Mycket gott recept på julgodis eller godis till andra tillfällen.

Läs hela receptet på Kokosgodis Bounty