Bloggens startsida

Susannes matblogg - Sida 3

Sophia 1 månad

Publicerad 2017-01-08 07:31 i Allmänt 

Nu är Sophia en månad gammal! Tiden går.

Sophia 1 månad

Hon är fortfarande liten, väger ca 3,5 kg nu och 50,5 cm vilket fortfarande är mindre än storebrors födelsevikt, men han låg ju också 3 veckor längre tid i magen. 

Sophias längd- och viktkurva ser i alla fall bra ut än så länge men man kan ju inte låta bli att jämföra. :) När hon föddes tyckte jag hon var så otroligt liten och lätt och när vi kom hem kändes storebror helt plötsligt jättestor. Men nu börjar jag vänja mig. :) 

När Philip föddes däremot så upplevde jag att hans pappa helt plötsligt fick mycket större huvud, haha. Denna gång har han dock normalstort huvud. :) Jag antar det har att göra med att man får andra referenser när man plötsligt sitter och tittar på en liten bebis en massa timmar per dag?  

Idag har Philip åkt pulka med sin pappa medan jag var inne och gjorde lammstek och ugnsstekt potatis och en enkel sås på skyn. Det blev väldigt gott. Det var ett tag sen jag åt lammstek nu. Köttet blir ju väldigt mört och fint och gott med vitlök och rosmarin. Bara doften som sprider sig i köket när steken är i ugnen. Ahhh... Stek är ju för övrigt ett väldigt tidseffektivt sätt att laga mat! Så bra på många sätt!

lammstekLammstek

Ha det fint så hörs vi snart!
/Susanne

En vacker vinterdag

Publicerad 2017-01-06 20:12 i Odling  Allmänt 

Vilken vacker vinterdag det har varit idag. Efter snöstormen och mera snö inatt så kom solen fram och det var -6 grader ute. Fin orörd pudersnö och hela landskapet dekorerat med snö.

vacker vinterdag

Jag lagade en oväntat god soppa med sötpotatis, chili och lime. Ibland råkar det man har hemma passa väldigt bra ihop. Receptet? Ja det kommer snart med bilder steg för steg, jag ska laga det en gång till först och fotografera alla steg.

sötpotatissoppa

Chilin, ja den har jag faktiskt odlat själv förra året genom att plantera chilifrön från odlardags.se, jag valde två olika milda sorter, mer om det kommer i ett senare inlägg. Den lever faktiskt fortfarande och står i mitt fönster. Chiliväxter är fleråriga så det blir förhoppningsvis nya frukter på den även detta år.

Just nu med all snö känns dock odlingssäsongen lite avlägsen, så jag ska kanske be att få återkomma i det ämnet senare. :)

Insnöad i snöstormen

Publicerad 2017-01-04 18:34 i Allmänt 

Ja då är man insnöad då. Efter nattens snöstorm ser det ut så här i köksfönstret. Det har jag aldrig varit med om tidigare. Det känns som att man är i någon vindpinad stuga högt upp i bergen i fjällen.

insnöat köksfönster

Philip tyckte det var kul med snön och var ute och åkte pulka med sin pappa medan jag och Sophia höll oss inne.

Vi har redan handlat hem mycket mat så vi klarar oss ett tag så vi slipper ge oss ut i ovädret vilket känns bra.

Imorgon är det trettondagsafton och jag tänkte dela med mig av ett par recepttips:

Kassler med svampstuvning
Kassler med svampstuvning

Chokladpaj med tryffelChokladpaj med tryffel

Ha det fint!

Uppdaterat recept: Limepannacotta

Publicerad 2017-01-03 13:57 i Nyheter 

Nu har jag uppdaterat receptet på limepannacotta som jag gjorde som dessertnyårsafton.

Limepannacottan blev verkligen jättegod, den här gången gjorde jag den på vaniljstång (även om det går bra med vaniljsocker också) och lime. Sedan tillsatte jag lite extra pressad limesaft eftersom jag gillar när det blir lite extra syrligt (och så var min limefrukt lite mindre annars kanske det hade räckt med limesaft från en frukt).

För att summera - riktigt gott och enkelt recept på pannacotta med lime som fick mycket väl godkänt både av mig själv och gästerna! :)


Mycket god limepannacotta garnerad med röda vinbär och citronmeliss.

Läs hela receptet på limepannacotta.

Veckomeny vecka 1 - 2017

Publicerad 2017-01-02 07:15 i Nyheter 

Då var veckomenyn med veckans recept vecka 1 - 2017 uppdaterad och klar.

Några av veckans recept är:

Pastagratäng - Enkelt recept på pasta och köttfärssås i gratängform.

pastagratäng

Bakad potatis med skinkröra - bakad potatis med en röra med skinka, ost, paprika, yoghurt och majonnäs.

bakad potatis med skinkröra

Chokladpannacotta - en av de enklaste desserterna men ändå väldigt god och läcker.

chokladpannacotta

Jag önskar dig en fin vecka!
/Susanne

Årets största pizzadag

Publicerad 2017-01-01 09:30 i Säsong 

Nyårsdagen är årets största pizzadag. Idag är den dag på året allra flest pizzor äts. Istället för att köpa färdig pizza så kan man göra sin egen som blir både godare och billigare.

Om man tycker det är för mycket jobb med att göra sin egen pizza så finns det ju numera även färdig pizzadeg, utkavlad och klar att köpa i affären, ett så kallat pizzakit (både ICA och Coop säljer dessa under eget varumärke och säkert fler märken finns).

Pizzadegen är bara att rulla ut på en plåt och sedan breda på den medföljande tomatsåsen. Därefter är det bara att lägga på de ingredienser man gillar. På så vis kan man göra sin egen pizza väldigt snabbt.

Dock blir det så klart godast när man gör även sin pizzadeg själv. Då kan man kavla ut lagom tunt och jag tycker även degen är godare. Men ett färdigköpt pizzakit kan så klart vara bra för att spara tid, det är ju ändå ingredienserna på pizzan som är viktigast tycker jag.

Den stora skillnaden mellan köpt pizza på pizzeria (eller frysdisken) är ju att den man gör själv kan man verkligen ösa på med en massa god fyllning. Jag tycker pizzan blir godast med rejält med fyllning. De pizzor man köper färdiga sparar de ju gärna in på denna eftersom det är de ingredienserna som är de dyra. Degen är ju mycket billigare.

En annan fördel med hemgjord pizza är att man själv kan välja kvalitén på råvarorna. Som ett exempel så är det sällan svenskt kött på köpt pizza.

Den godaste fyllningen enligt mig är bacon, champinjoner, rejält med ananas och pizzakrydda och så klart riven ost som det inte heller ska snålas med. Mycket fyllning i förhållande till deg ska det vara.

pizza

Trevlig pizzadag på er!

Gott Nytt År 2017

Publicerad 2016-12-31 09:00 i Allmänt 

Ännu ett år är slut, 2016 har varit ett bra år som det hänt mycket under särskilt privat för min del då familjen utökades med en ny medlem i december vilket så klart var den stora höjdpunkten.

Under 2016 har jag jobbat mycket med att uppdatera gamla recept på recepten.se och nu har jag drygt 100 kvar innan alla är uppdaterade med den nya sortens steg för steg bilder. Utöver det finns ytterligare ett antal recept som jag inte är nöjd med bilderna till som jag kommer uppdatera vartefter.

Jag är väldigt glad och tacksam för alla besök på recepten.se under 2016, det har varit ett bra år med väldigt många besök, det är ett privilegium få förunnat att driva en av Sveriges största receptsidor som jag är både stolt och tacksam för! Även min app Kökshjälpen har varit populär. Jag har fått många positiva kommentarer på recepten.se, samt även många spontana mejl, meddelanden och feedback på mina appar som jag verkligen uppskattar! Tack snälla ni! ❤

Så vad händer under 2017? Jag kommer fortsätta med allt, men det kommer bli mer fokus på matbloggen som jag kommer uppdatera oftare, jag håller också på med en ny app som jag kommer berätta mer om snart. Det kommer bli nya recept, uppdaterade recept och bilder. Hoppas ni vill hänga med mig även under 2017! ❤

Jag önskar er alla ett Gott Nytt År!!!!

Kram till er alla och skriv gärna en rad om du vill, jag tar tacksamt emot alla synpunkter, kritik och glada hejarop! 😊

Gott Nytt År 2017

Enkel nyårsmeny - tema lime

Publicerad 2016-12-30 13:03 i Säsong 

Då var det dags att fira nyårsafton! Eftersom jag har minimalt med tid (p.g.a. 3-veckors bebis) i år så har jag valt väldigt enkla recept som går snabbt att göra och där förrätt och efterrätt går att förbereda.

nyårsmeny lime

En ingrediens som är genomgående (förutom i förrätten men jag tänkte lägga till den) är lime. Så vill man servera med vin till så är det bra att välja viner som passar till lime.

Till förrätt blir det:

Laxrullar med pepparrotLaxrullar med pepparrot som jag tänkte smaksätta med några droppar lime.

Till huvudrätt blir det:

Limefilé
Limefilé med ugnsstekta potatishalvor (har köpt delikatesspotatis av sorten Apache) och köpt färdigskuren salladsmix och körsbärstomater. Har jag tid bakar jag dinkelbaguetter, annars köper jag färdigt.

Till efterrätt blir det:

limepannacottaPannacotta med lime som jag dekorerar med röda vinbär och citronmeliss.

Fler recept till nyårsafton hittar du här.

Jag önskar er alla en trevlig nyårsafton och ett Gott Nytt År!