Bloggens startsida

Susannes matblogg

Nu har jag uppdaterat receptet på ryggbiff med vitlökssås och ugnsstekt potatis.

  • Nytt recept på vitlökssås som är superenkel att göra och blir jättegod!
  • Nya bilder och stegvis beskrivning med förklarande bilder!

Ryggbiff med ugnsstekt potatis och vitlökssås är gott och enkelt! Det passar bra en kväll när man vill ha nåt gott och lite lyxigare än vardagsmat.

Tid: 1 timme

Ryggbiff med vitlökssås och ugnsstekt potatis
Ryggbiff med vitlökssås och ugnsstekt potatis.

Prova gärna!

Visste du att krossat linfrö och även hela linfrön är giftigt i ganska små mängder?

Livsmedelsverket rekommenderar att begränsa intaget av hela linfrön till 1-2 msk/person och avråder helt från att äta krossat eller malt linfrö för att tillgodose fettsyrebehov.

hela och krossade linfrön

Bilden visar krossat linfrö till vänster och helt linfrö till höger.

Jag ställde mina frågor till livsmedelsverket angående att linfrön är giftiga och här är svaren:

1. Näringen från linfrö tas upp av kroppen bara när det är krossat?

Ja, men dessvärre gäller det även de skadliga ämnena i linfrö. Därför är det bättre att använda linfröolja.

2. Max intag per dag hela linfrön är 1-2 msk/person.

Ja, detta är vår rekommendation, och då syftar linfröet till att vara laxerande, och inte att bidra med nyttiga fettsyror.

3. Vad är max intag per dag med krossat linfrö?

Hela frön bör användas eftersom de ger upphov till mindre mängder cyanid än krossade. Livsmedelsverket avråder från intag av krossat eller malt linfrö som livsmedel för att tillgodose fettsyrebehov. Man bör vara uppmärksam på att överdrivna intag av linfrö eller nya beredningar av linfrön kan leda till intag av cyanid som kan vara skadliga. Intag av 3-10 matskedar krossat linfrö ger en påtaglig cyanidexponering som kan vara skadlig vid långtidsanvändning, men innebär knappast någon risk för akut förgiftning. Vid sjukdom eller undernäring (fasta) kan dock kroppens förmåga att avgifta cyanid vara nedsatt.

4. Vid gräddning av bröd försvinner cyanidinnehållet om man använder krossat linfrö men inte om man har hela linfrö?

Cyanidinnehållet i krossat linfrö förefaller i hög grad att reduceras vid bakning, precis som du säger. Vi har inte information om vad som händer vid upphettning av hela linfrön, men det bör även för dessa ske en minskning av cyanidhalten, men troligen i mindre omfattning.

5. Vid vilken temperatur "oskadliggörs" linfrö från cyanid? Är det olika för krossade eller hela linfrö?

Vi har inte specifik temperaturinformation, men då det är vid bakning som man har sett att cyanidhalten minskar så torde det vara 175-250 grader Celsius.

6. Om upphettning tar bort cyanid kan man ha obegränsad mängd då?

Under förutsättning att all cyanid försvinner vid upphettning så ska det gå bra att använda obegränsad mängd.

7. Hur mycket omega-3 i förhållande till omega-6?

Enligt vår livsmedelsdatabas är förhållandet ca 4/1, för omega 3 / omega 6.

Tack till Rickard Bjerselius på Livsmedelsverket för svaren. Läs gärna mer på Livsmedelsverket sida om linfrö.

Nytt recept: Ricottapaj

Publicerad 2012-01-27 18:07

Jag har gjort ett nytt recept på ricottapaj.

Mycket god, vacker och lyxig förrätt som går bra att förbereda. Servera gärna med gravad lax! Supergott!

Tid: 1 timme + minst 3-4 timmar i kylskåp

ricottapaj
Ricottapaj är en lyxig paj till förrätt.

Prova gärna!

Uppdaterat recept: Kinesisk gryta

Publicerad 2012-01-11 17:51

Receptet på kinesisk gryta har uppdaterats med nya bilder steg för steg och tydligare beskrivning.

Enkelt recept på en god kinesisk gryta med lite sötsur asiatisk smak med ingefära och kardemumma. Mycket gott!

Tid: 25 minuter

kinesisk gryta
Kinesisk gryta med ananas och paprika.

Här är mitt recept på kinesisk gryta.

Recepttips till trettondagshelgen

Publicerad 2012-01-05 14:38

Gott Nytt År 2012  

Nytt år - nya möjligheter, nya maträtter och bakverk!

Året har hittills börjat bra med mycket god mat som det kommer nya recept på här inom kort!

Årets första vecka bjuder på en långhelg eftersom trettondagen den 6:e januari infaller på fredag, så jag tänkte tipsa om följande recept:  

Lättrimmad ugnsbakad lax

Mintchokladtårta - en lyxig kladdkaka

Veckans recepttips hittar du här.  

Jag hoppas och tror 2012 kommer bli ett bra år!

/Susanne  

Nyårsmeny

Publicerad 2011-12-30 19:11

Nu lider 2011 mot sitt slut och det är dags att göra ett avslut på detta året. 

Själv firar jag alltid med en god middag och detta är min middagsmeny från nyårsafton förra året som jag kan rekommendera:

Förrätt - Sparrissoppa

sparrissoppa

Mycket god och krämig soppa med grön sparris.

Varmrätt - Burgundisk oxfilé

Burgundisk oxfilé med svampröra och rödvinssås. Servera med potatisgratäng, klyftpotatis eller hasselbackspotatis eller ugnsstekta rotsaker.

Jag serverade även med dinkelbaguetter.

Efterrätt - Trippelchokladterrin

Trippelchokladterrin är en mycket god och lyxig dessert som går att förbereda långt i förväg. Förvaras i frysen.

Hoppas ni får en fin nyårsafton och jag önskar er alla

ett GOTT NYTT ÅR!!

/Susanne

Mina julmatsfavoriter

Publicerad 2011-12-23 12:02

Nu är julen äntligen här!

På recepten.se har jag många klassiska recept på julmat och julgodis. Jag tänkte tipsa om några stycken av mina julmatsfavoriter.

Rödbetssallad

Mycket god och enkel rödbetssallad. Så mycket godare än köpt.

Köttbullar

Köttbullar är kanske det mest klassiska receptet till Jul.

Janssons frestelse

Ingen jul utan en Jansson. Mycket god klassiker!

Fler recept på julmat och julgodis

Kolla gärna in alla recepten på julmat och julgodis.

GOD JUL

Sist men inte minst vill jag önska er alla en riktigt God Jul!

/Susanne

Sushi Kokbok

Publicerad 2011-12-22 16:03

Det har kommit en ny kokbok med recept på sushi och andra japanska specialitéer.

Boken heter "Sushi och andra japanska läckerheter" och författaren är Robert Melin som länge jobbat med japansk mat.

sushi kokbok

Förutom recept och beskrivande bilder på olika moment som t.ex. hur man gör sushirullar, finns även information om vilka redskap man behöver, ingredienser och sake.

Nytt recept: Pepparkakssnittar

Publicerad 2011-12-21 17:21

Jag har gjort ett nytt recept på pepparkakssnittar.

Goda kakor med pepparkakssmak som är superenkla att göra och går fort. Precis som kolakakor fast med pepparkakssmak.

Tid: ca 45 min varav 17 min i ugnen

pepparkakssnittar
Pepparkakssnittar - goda kakor med pepparkakssmak. Snabbt och enkelt recept.

Prova gärna!

Ny kokbok för Lergrytor - Stekar & Långkok

Publicerad 2011-12-20 12:40

Nu finns en ny kokbok med recept på stekar och långkok för dig som har en lergryta! Författaren är Frederik Zäll.

Massor av goda recept och fina bilder:

kokbok uppslag

Varje uppslag innehåller receptet på vänster sida och bild på höger sida.

Kokboken är inbunden och har ett band som man kan använda som bokmärke.

Bra presenttips till den som har en lergryta!

Lussekattsmix

Publicerad 2011-12-17 16:28

Då har det dykt upp ännu en totalt onödig mix i affären, precis som våffelmix är denna lussekattsmix dyr och onödig.

Lussekatter mix

Till att börja med innehåller mixen endast 0,25 g saffran vilket är hälften så mycket saffran som ingår i ett standardrecept på Lussekatter.

Dessutom ingår inte ägg, smör eller kvarg.

Istället för vanlig jäst ingår torrjäst och det kan man förstås spara lite tid på men det kan man ju även använda när man bakar själv utan mix.

Jag kan hålla med om att man kanske sparar max 10 minuter på denna mix då men då ska man komma ihåg att lussekatter ändå är ett bakverk som tar minst 2 timmar att göra varav effektiv arbetstid ändå är en timme. Så 10 minuter på en timme är inte mycket tidsbesparing. Dessutom när lussekatterna inte blir lika goda p.g.a. sämre råvaror och framförallt mindre saffran så känns inte denna tidsbesparing särskilt viktig.

Sedan kommer vi till priset på denna mix som är 30 kr i min ICA-affär. Den enda dyra ingrediensen är saffran men eftersom det ingår så lite och de garanterat inte valt den dyraste sortens saffran så kostar saffranet mindre än 7 kr. Resten är mycket billiga råvaror så uppskattningsvis är paketets innehåll inte värt mer än 10 kr.

Varför finns då denna mix i affären om vi inte behöver den? Ja svaret är förstås att detta är ett mycket enkelt sätt för Kungsörnen/Lantmännen att tjäna rejält med pengar. Råvarorna i paketet kostar endast ca 10 kr för oss att köpa i affären men paketet säljs för 30 kr. Min slutsats är att behovet av denna mix är påhittat av Lantmännen för att de ska tjäna mera pengar.

Så klart är det väldigt tacksamt för Lantmännen att göra mixer för bakverk som i de allra flesta fall fortfarande får en god smak trots sämre råvaror.

Det är ju tyvärr ingen stor utmaning att tillverka något som blir gott när det innehåller mycket socker och fett. Så jag tvivlar inte på att lussekatter bakade med denna mix blir goda MEN hembakade lussekatter med bättre råvaror (mer saffran, ägg, kvarg) blir ännu godare och saftigare till ett billigare pris!

Annars har Lantmännen många bra produkter i sitt sortiment men just dessa färdiga mixer som i de flesta fall är totalt onödiga vill jag verkligen varna för!

Så min rekommendation: Köp INTE!!

Appnyheter Poworkout

Publicerad 2011-12-05 13:05

Som ni kanske redan vet så utvecklar jag även Poworkout - träningsappar för iPhone/iPad och Android tillsammans med Caroline Nilsson.

Snart kommer den tredje appen: Poworkout Stretch till iPhone/iPad och snart släpps nu finns även Poworkout Trim & Tone för Android.

Poworkout Stretch innehåller 60 färdiga stretchprogram bl.a. kontorsstretch, stretch efter träningspass som t.ex. löpning, golf, dans etc.

Nu förra helgen så var Poworkout Trim & Tone med i en bilaga till Göteborgsposten!

GP Bilaga framsidan

Mycket trevligt! :)

Läs gärna mer om mina träningsappar.

/Susanne

Recept steg för steg lanseras

Publicerad 2011-12-04 15:11

Tappar du ibland bort var du var någonstans i receptbeskrivningen? Undrar du hur maten eller bakverket ska se ut längs vägen?

En ny vy: Recept-steg-för-steg

Idag har en ny vy för "recept steg-för-steg" lanserats på recepten.se. Steg for steg

Recept steg-för-steg

knappen

Klicka på knappen för att öppna steg-för-steg-vyn.

Mobilt format

Denna vy finns även i mobilt format.

Mobilt

Börjar med några recept

Observera att denna knapp/länk inte finns på alla recept ännu utan jag tänkte prova några stycken recept först och se vad ni tycker. Alla de nyaste recepten på första sidan har denna funktion, t.ex. Saffranspannacotta.

Om ni gillar detta så kommer även övriga recept få den nya steg-för-steg-vyn!

Synpunkter

Så nu vill jag gärna höra vad ni tycker! Bra? Meningslöst? Förbättringsförslag?

Alla synpunkter tas tacksamt emot. Skriv en kommentar här nedan eller kontakta mig,

/Susanne

Har köpt glass alltid varit mjuk?

På 80-talet när jag var liten så var den köpta glassen mycket hårdare än idag. Minns hur man böjde sönder skedar när man skulle gräva i glasspaketen och man fick skrapa kanterna för att få loss "smulor" av glassen.

Jag minns också att ett 2-literspaket verkligen var massor av glass som räckte i flera veckor.

Men nuförtiden är det inte så. Glassen man köper är mjuk och den tar slut fort!

Vad innehåller köpt glass egentligen?

Så vad är då skillnaden? Jo idag innehåller köpt glass inte så mycket äkta råvaror, den innehåller också mycket mera luft och ofta en del kemikalier som "mjukgörande medel" och diverse andra e-nummer. En del billiga glassorter innehåller varken grädde eller ägg.

Så 2 liter glass i affären idag kanske väger uppskattningsvis ungefär lika mycket glass som 1 liter väger om man gör själv eller den man köpte på 80-talet. Det är bara att jämföra vikten på glasspaketen. Stor skillnad.

Jackpot för glassleverantörerna

Detta är förstås en stor vinst för glassleverantörerna som kan sälja mindre vikt råvaror av sämre kvalitet till samma eller högre pris och folk blir glada för de får mjuk glass som är lätt att ta.

Hemmagjord, fryst glass är hårdare men också godare

MEN, glädjande nog, alla som jag bjuder på hemgjord glass brukar säga att det är den godaste glass de ätit! Då brukar jag svara; ja det är det här som är glass. Äkta glass smakar så! :)

Så när du gör egen hemmagjord glass och fryser in den så blir den hård. Det är inget fel. Det är den köpta mjuka glassen som är konstig! Glöm inte det! :)

Dock så är nygjord glass i glassmaskin väldigt mjuk och god och det brukar ytterst sällan bli någon glass över som jag kan frysa in. ;)

Hemmagjord glass

Tips för att få fryst hemmagjord glass mjuk

Låt den hemmagjorda glassen stå framme en stund, kanske 1-2 timmar i kylen eller en halvtimme i rumstemperatur. Då blir den mjuk och fantastiskt god!

Lycka till med glasstillverkningen!
/Susanne

Nytt recept: Saffranspannacotta

Publicerad 2011-11-28 14:46

Jag har gjort ett nytt recept på saffranspannacotta.

Ljuvligt god och krämig pannacotta smaksatt med saffran. Servera saffranspannacotta till dessert till advent, lucia, jul eller nyår.

Tid: 15 minuter + 2 timmar i kylen

saffranspannacotta
Saffranspannacotta, garnerad med lingon.

Prova gärna!