Bloggens startsida

Susannes matblogg

Nytt recept: Lyxig chokladtårta

Publicerad 2012-02-25 14:25

Jag har gjort ett nytt recept på lyxig chokladtårta.

Mycket lyxig och god mörk chokladtårta som är mäktig och riktigt god. Servera med något syrligt som en fruktsallad eller hallon och vispad grädde.

Tid: 3 timmar varav 40 minuters jobb

lyxig chokladtårta
Lyxig chokladtårta serverad med fruktsallad och vispad grädde.

Prova gärna!

Fettisdagen / Semmeldagen

Publicerad 2012-02-21 00:44

På fettisdagen eller semledagen måste man så klart äta semlor! Själv föredrar jag kanske inte helt otippat hembakta semlor. Det finns en del bagerier/butiker som gör goda semlor men tyvärr finns det desto fler butiker som säljer semlor som varken smakar bra eller innehåller bra råvaror. Det bästa med att göra själv tycker jag är att man vet vilka råvaror man har i, men slipper alla konstiga tillsatser och man får en helt färsk semla som smakar riktigt gott!

Något som har diskuterats ganska mycket i kommentarerna på receptet på semlor är fyllningen - mandelmassan.

Fyllningen - Mandelmassa

Ett tips är att tillsätta kardemumma i mandelmassan!

Om man inte tål eller gillar mandelmassa finns det andra fyllningar man kan ta istället:

  • kokosmassa
  • vaniljkräm
  • vispad grädde med hallon eller blåbär
  • vispad grädde med äpplemos
  • Ett tips från Ulrica: Gör egen mandelmassa fri från mandel: Mosa 1 liten kall kokt potatis med 3 dl florsocker, 1 tsk vaniljsocker och ett par droppar (efter egen smak) bittermandelessens innehåller bara smakämnen, ingen mandel). Massan blir ganska lös, låt den gärna stå i kyl minst ett par timmar. Fyll semlan som vanligt, jag lovar att ingen märker skillnaden varken i smak, konsistens eller utseende. Massan står sig i alla fall en vecka i kyl. Lycka till!

Förutom tipset från Ulrica finns massa andra bra tips från alla besökare som kommenterat receptet på semlor. Tack för alla bra tips!

Recept på semlor

Det finns flera olika varianter på semlor. Tänk på att det är samma deg till alla så man kan om man vill t.ex. ta halva degen och göra minisemlor av och andra halvan att göra en semletårta av.

semla

Goda hembakta semlor.

Det är enkelt att baka sina egna semlor som man antingen kan fylla med klassisk mandelmassa (som man antingen kan göra själv eller köpa). Recept på mandelmassa finns i receptet. Det finns också tydliga steg-för-steg-bilder hur man gör semlor så förhoppningsvis är det enkelt att följa.

Recept på Minisemlor

Om man tycker vanliga semlor är för stora så är dessa minisemlor perfekta. De är något mindre än hälften så stora som vanliga semlor.

minisemlor
Mycket goda minisemlor, recept med bilder steg för steg.

Recept på semletårta

Semmeltårta

Semletårta
Om ni är många som är sugna på semlor kan det vara en idé att baka en semletårta istället för vanliga semlor. En semletårta är som en jättestor semla. Fördelarna med semletårta är att den går fortare att baka och fylla och många tycker smaken blir godare eftersom fyllningen blir jämnare fördelad. Så testa gärna!

Recept på semlelängd

semlelängd

Semlelängd
Ytterligare en variant är att göra en semlelängd. Den blir som en avlång semla som man sedan skär på längden.

Kan man göra nyttiga semlor?

Nja, man kan byta ut vetemjölet mot dinkelmjöl men det är inte så jättestor skillnad. Min åsikt är att det är bättre att äta en eller några få riktiga semlor om året och njuta av den än att försöka göra smal-varianter som inte smakar som förväntat och som ändå bara är marginellt nyttigare.

Ett tips är att göra minisemlor, eftersom de är mindre så äter du automatiskt mindre än hälften så många kalorier men de är lika goda. Ät långsamt och njut!

Hur äter du din semla?

Själv brukar jag äta semlor med en liten tesked. Det tar lång tid och man blir inte kladdig om fingrarna. Till semlan brukar jag dricka mjölk.

Annars är ju en klassiker att äta semlan i varm mjölk, så kallad hetvägg.

Fira fettisdagen / semledagen

Jag önskar er alla en riktig trevlig fettisdag / semledag!

Uppdaterat recept: Nötkladdkaka

Publicerad 2012-02-17 13:46

Nu har jag uppdaterat receptet på nötkladdkaka.

En mycket god kladdkaka som blir extra god med nötter. De hackade nötterna blir som rostade ovanpå. Servera med vispad grädde eller glass. Jättegott till fika eller efterrätt.

Tid: 45 minuter varav 20 min i ugnen

Nötkladdkaka
En bit nötkladdkaka serverad med vispad grädde.

Prova gärna!

Nu har jag uppdaterat receptet på ryggbiff med vitlökssås och ugnsstekt potatis.

  • Nytt recept på vitlökssås som är superenkel att göra och blir jättegod!
  • Nya bilder och stegvis beskrivning med förklarande bilder!

Ryggbiff med ugnsstekt potatis och vitlökssås är gott och enkelt! Det passar bra en kväll när man vill ha nåt gott och lite lyxigare än vardagsmat.

Tid: 1 timme

Ryggbiff med vitlökssås och ugnsstekt potatis
Ryggbiff med vitlökssås och ugnsstekt potatis.

Prova gärna!

Visste du att krossat linfrö och även hela linfrön är giftigt i ganska små mängder?

Livsmedelsverket rekommenderar att begränsa intaget av hela linfrön till 1-2 msk/person och avråder helt från att äta krossat eller malt linfrö för att tillgodose fettsyrebehov.

hela och krossade linfrön

Bilden visar krossat linfrö till vänster och helt linfrö till höger.

Jag ställde mina frågor till livsmedelsverket angående att linfrön är giftiga och här är svaren:

1. Näringen från linfrö tas upp av kroppen bara när det är krossat?

Ja, men dessvärre gäller det även de skadliga ämnena i linfrö. Därför är det bättre att använda linfröolja.

2. Max intag per dag hela linfrön är 1-2 msk/person.

Ja, detta är vår rekommendation, och då syftar linfröet till att vara laxerande, och inte att bidra med nyttiga fettsyror.

3. Vad är max intag per dag med krossat linfrö?

Hela frön bör användas eftersom de ger upphov till mindre mängder cyanid än krossade. Livsmedelsverket avråder från intag av krossat eller malt linfrö som livsmedel för att tillgodose fettsyrebehov. Man bör vara uppmärksam på att överdrivna intag av linfrö eller nya beredningar av linfrön kan leda till intag av cyanid som kan vara skadliga. Intag av 3-10 matskedar krossat linfrö ger en påtaglig cyanidexponering som kan vara skadlig vid långtidsanvändning, men innebär knappast någon risk för akut förgiftning. Vid sjukdom eller undernäring (fasta) kan dock kroppens förmåga att avgifta cyanid vara nedsatt.

4. Vid gräddning av bröd försvinner cyanidinnehållet om man använder krossat linfrö men inte om man har hela linfrö?

Cyanidinnehållet i krossat linfrö förefaller i hög grad att reduceras vid bakning, precis som du säger. Vi har inte information om vad som händer vid upphettning av hela linfrön, men det bör även för dessa ske en minskning av cyanidhalten, men troligen i mindre omfattning.

5. Vid vilken temperatur "oskadliggörs" linfrö från cyanid? Är det olika för krossade eller hela linfrö?

Vi har inte specifik temperaturinformation, men då det är vid bakning som man har sett att cyanidhalten minskar så torde det vara 175-250 grader Celsius.

6. Om upphettning tar bort cyanid kan man ha obegränsad mängd då?

Under förutsättning att all cyanid försvinner vid upphettning så ska det gå bra att använda obegränsad mängd.

7. Hur mycket omega-3 i förhållande till omega-6?

Enligt vår livsmedelsdatabas är förhållandet ca 4/1, för omega 3 / omega 6.

Tack till Rickard Bjerselius på Livsmedelsverket för svaren. Läs gärna mer på Livsmedelsverket sida om linfrö.

Nytt recept: Ricottapaj

Publicerad 2012-01-27 18:07

Jag har gjort ett nytt recept på ricottapaj.

Mycket god, vacker och lyxig förrätt som går bra att förbereda. Servera gärna med gravad lax! Supergott!

Tid: 1 timme + minst 3-4 timmar i kylskåp

ricottapaj
Ricottapaj är en lyxig paj till förrätt.

Prova gärna!

Uppdaterat recept: Kinesisk gryta

Publicerad 2012-01-11 17:51

Receptet på kinesisk gryta har uppdaterats med nya bilder steg för steg och tydligare beskrivning.

Enkelt recept på en god kinesisk gryta med lite sötsur asiatisk smak med ingefära och kardemumma. Mycket gott!

Tid: 25 minuter

kinesisk gryta
Kinesisk gryta med ananas och paprika.

Här är mitt recept på kinesisk gryta.

Recepttips till trettondagshelgen

Publicerad 2012-01-05 14:38

Gott Nytt År 2012  

Nytt år - nya möjligheter, nya maträtter och bakverk!

Året har hittills börjat bra med mycket god mat som det kommer nya recept på här inom kort!

Årets första vecka bjuder på en långhelg eftersom trettondagen den 6:e januari infaller på fredag, så jag tänkte tipsa om följande recept:  

Lättrimmad ugnsbakad lax

Mintchokladtårta - en lyxig kladdkaka

Veckans recepttips hittar du här.  

Jag hoppas och tror 2012 kommer bli ett bra år!

/Susanne  

Nyårsmeny

Publicerad 2011-12-30 19:11

Nu lider 2011 mot sitt slut och det är dags att göra ett avslut på detta året. 

Själv firar jag alltid med en god middag och detta är min middagsmeny från nyårsafton förra året som jag kan rekommendera:

Förrätt - Sparrissoppa

sparrissoppa

Mycket god och krämig soppa med grön sparris.

Varmrätt - Burgundisk oxfilé

Burgundisk oxfilé med svampröra och rödvinssås. Servera med potatisgratäng, klyftpotatis eller hasselbackspotatis eller ugnsstekta rotsaker.

Jag serverade även med dinkelbaguetter.

Efterrätt - Trippelchokladterrin

Trippelchokladterrin är en mycket god och lyxig dessert som går att förbereda långt i förväg. Förvaras i frysen.

Hoppas ni får en fin nyårsafton och jag önskar er alla

ett GOTT NYTT ÅR!!

/Susanne

Mina julmatsfavoriter

Publicerad 2011-12-23 12:02

Nu är julen äntligen här!

På recepten.se har jag många klassiska recept på julmat och julgodis. Jag tänkte tipsa om några stycken av mina julmatsfavoriter.

Rödbetssallad

Mycket god och enkel rödbetssallad. Så mycket godare än köpt.

Köttbullar

Köttbullar är kanske det mest klassiska receptet till Jul.

Janssons frestelse

Ingen jul utan en Jansson. Mycket god klassiker!

Fler recept på julmat och julgodis

Kolla gärna in alla recepten på julmat och julgodis.

GOD JUL

Sist men inte minst vill jag önska er alla en riktigt God Jul!

/Susanne

Sushi Kokbok

Publicerad 2011-12-22 16:03

Det har kommit en ny kokbok med recept på sushi och andra japanska specialitéer.

Boken heter "Sushi och andra japanska läckerheter" och författaren är Robert Melin som länge jobbat med japansk mat.

sushi kokbok

Förutom recept och beskrivande bilder på olika moment som t.ex. hur man gör sushirullar, finns även information om vilka redskap man behöver, ingredienser och sake.

Nytt recept: Pepparkakssnittar

Publicerad 2011-12-21 17:21

Jag har gjort ett nytt recept på pepparkakssnittar.

Goda kakor med pepparkakssmak som är superenkla att göra och går fort. Precis som kolakakor fast med pepparkakssmak.

Tid: ca 45 min varav 17 min i ugnen

pepparkakssnittar
Pepparkakssnittar - goda kakor med pepparkakssmak. Snabbt och enkelt recept.

Prova gärna!

Ny kokbok för Lergrytor - Stekar & Långkok

Publicerad 2011-12-20 12:40

Nu finns en ny kokbok med recept på stekar och långkok för dig som har en lergryta! Författaren är Frederik Zäll.

Massor av goda recept och fina bilder:

kokbok uppslag

Varje uppslag innehåller receptet på vänster sida och bild på höger sida.

Kokboken är inbunden och har ett band som man kan använda som bokmärke.

Bra presenttips till den som har en lergryta!

Lussekattsmix

Publicerad 2011-12-17 16:28

Då har det dykt upp ännu en totalt onödig mix i affären, precis som våffelmix är denna lussekattsmix dyr och onödig.

Lussekatter mix

Till att börja med innehåller mixen endast 0,25 g saffran vilket är hälften så mycket saffran som ingår i ett standardrecept på Lussekatter.

Dessutom ingår inte ägg, smör eller kvarg.

Istället för vanlig jäst ingår torrjäst och det kan man förstås spara lite tid på men det kan man ju även använda när man bakar själv utan mix.

Jag kan hålla med om att man kanske sparar max 10 minuter på denna mix då men då ska man komma ihåg att lussekatter ändå är ett bakverk som tar minst 2 timmar att göra varav effektiv arbetstid ändå är en timme. Så 10 minuter på en timme är inte mycket tidsbesparing. Dessutom när lussekatterna inte blir lika goda p.g.a. sämre råvaror och framförallt mindre saffran så känns inte denna tidsbesparing särskilt viktig.

Sedan kommer vi till priset på denna mix som är 30 kr i min ICA-affär. Den enda dyra ingrediensen är saffran men eftersom det ingår så lite och de garanterat inte valt den dyraste sortens saffran så kostar saffranet mindre än 7 kr. Resten är mycket billiga råvaror så uppskattningsvis är paketets innehåll inte värt mer än 10 kr.

Varför finns då denna mix i affären om vi inte behöver den? Ja svaret är förstås att detta är ett mycket enkelt sätt för Kungsörnen/Lantmännen att tjäna rejält med pengar. Råvarorna i paketet kostar endast ca 10 kr för oss att köpa i affären men paketet säljs för 30 kr. Min slutsats är att behovet av denna mix är påhittat av Lantmännen för att de ska tjäna mera pengar.

Så klart är det väldigt tacksamt för Lantmännen att göra mixer för bakverk som i de allra flesta fall fortfarande får en god smak trots sämre råvaror.

Det är ju tyvärr ingen stor utmaning att tillverka något som blir gott när det innehåller mycket socker och fett. Så jag tvivlar inte på att lussekatter bakade med denna mix blir goda MEN hembakade lussekatter med bättre råvaror (mer saffran, ägg, kvarg) blir ännu godare och saftigare till ett billigare pris!

Annars har Lantmännen många bra produkter i sitt sortiment men just dessa färdiga mixer som i de flesta fall är totalt onödiga vill jag verkligen varna för!

Så min rekommendation: Köp INTE!!

Appnyheter Poworkout

Publicerad 2011-12-05 13:05

Som ni kanske redan vet så utvecklar jag även Poworkout - träningsappar för iPhone/iPad och Android tillsammans med Caroline Nilsson.

Snart kommer den tredje appen: Poworkout Stretch till iPhone/iPad och snart släpps nu finns även Poworkout Trim & Tone för Android.

Poworkout Stretch innehåller 60 färdiga stretchprogram bl.a. kontorsstretch, stretch efter träningspass som t.ex. löpning, golf, dans etc.

Nu förra helgen så var Poworkout Trim & Tone med i en bilaga till Göteborgsposten!

GP Bilaga framsidan

Mycket trevligt! :)

Läs gärna mer om mina träningsappar.

/Susanne