Bloggens startsida

Susannes matblogg

Uppdaterat recept: Limefilé

Publicerad 2012-03-10 01:11

Nu har jag uppdaterat receptet på limefilé.

Limefilé är en mycket gott och enkelt recept på fläskfilé i limesås. Den goda syrliga limesåsen blir jättegod till köttet och passar väldigt bra att servera med ugnsstekt potatis eller rotsaker.

Tid: 25 minuter

Limefilé
Limfilé, fläskfilé i limesås, serverad med klyftpotatis.

Prova gärna!

Uppdaterat recept: Rotsakspytt

Publicerad 2012-03-08 03:19

Nu har jag uppdaterat receptet på rotsakspytt.

Rotsakspytt är ett enkelt recept på ugnsstekt potatis, morötter och rotselleri. En mycket god potatisrätt. Passar bra till kött.

Tid: 1 timme

Rotsakspytt
Prova detta recept på rotsakspytt med potatis, morötter och rotselleri. Det blir jättegott!

Prova gärna!

Nytt recept: Semlemuffins

Publicerad 2012-03-06 16:12

Jag har gjort ett nytt recept på semlemuffins.

Mycket goda semlemuffins som är betydligt enklare och går mycket snabbare att göra än vanliga semlor.

Tid: 1,5 timme

semlemuffins
Semlemuffins. Mycket goda muffins som blir som semlor och går snabbt att baka.

Prova gärna!

Nytt recept: Majonnäs

Publicerad 2012-02-29 13:51

Jag har gjort ett nytt recept på majonnäs.

Gör din egen supergoda och tillsatsfria majonnäs på 5 minuter utan att det blir några äggvitor över! Du behöver en stavmixer med tillhörande skål med höga kanter.

Tid: 5 minuter

majonnäs
Egen hemgjord majonnäs.

Prova gärna!

Nytt recept: Kycklingwok

Publicerad 2012-02-28 15:02

Nytt recept på kycklingwok! Det gamla receptet har ersatts av detta nya som inte innehåller några halvfabrikat men ändå är superenkelt och går supersnabbt att tillaga!

Den enkla kryddblandningen gör du själv och kycklinglårfilé och wokgrönsaker går snabbt att tillaga och du behöver inte ens använda någon skärbräda.

Ett recept med kycklinglårfilé, kryddor och wokgrönsaker som går riktigt snabbt att göra!

Tid: 15 min

kycklingwok
Wok med kyckling.

Smaklig spis!

Nytt recept: Lyxig chokladtårta

Publicerad 2012-02-25 14:25

Jag har gjort ett nytt recept på lyxig chokladtårta.

Mycket lyxig och god mörk chokladtårta som är mäktig och riktigt god. Servera med något syrligt som en fruktsallad eller hallon och vispad grädde.

Tid: 3 timmar varav 40 minuters jobb

lyxig chokladtårta
Lyxig chokladtårta serverad med fruktsallad och vispad grädde.

Prova gärna!

Fettisdagen / Semmeldagen

Publicerad 2012-02-21 00:44

På fettisdagen eller semledagen måste man så klart äta semlor! Själv föredrar jag kanske inte helt otippat hembakta semlor. Det finns en del bagerier/butiker som gör goda semlor men tyvärr finns det desto fler butiker som säljer semlor som varken smakar bra eller innehåller bra råvaror. Det bästa med att göra själv tycker jag är att man vet vilka råvaror man har i, men slipper alla konstiga tillsatser och man får en helt färsk semla som smakar riktigt gott!

Något som har diskuterats ganska mycket i kommentarerna på receptet på semlor är fyllningen - mandelmassan.

Fyllningen - Mandelmassa

Ett tips är att tillsätta kardemumma i mandelmassan!

Om man inte tål eller gillar mandelmassa finns det andra fyllningar man kan ta istället:

  • kokosmassa
  • vaniljkräm
  • vispad grädde med hallon eller blåbär
  • vispad grädde med äpplemos
  • Ett tips från Ulrica: Gör egen mandelmassa fri från mandel: Mosa 1 liten kall kokt potatis med 3 dl florsocker, 1 tsk vaniljsocker och ett par droppar (efter egen smak) bittermandelessens innehåller bara smakämnen, ingen mandel). Massan blir ganska lös, låt den gärna stå i kyl minst ett par timmar. Fyll semlan som vanligt, jag lovar att ingen märker skillnaden varken i smak, konsistens eller utseende. Massan står sig i alla fall en vecka i kyl. Lycka till!

Förutom tipset från Ulrica finns massa andra bra tips från alla besökare som kommenterat receptet på semlor. Tack för alla bra tips!

Recept på semlor

Det finns flera olika varianter på semlor. Tänk på att det är samma deg till alla så man kan om man vill t.ex. ta halva degen och göra minisemlor av och andra halvan att göra en semletårta av.

Goda hembakta semlor.

Det är enkelt att baka sina egna semlor som man antingen kan fylla med klassisk mandelmassa (som man antingen kan göra själv eller köpa). Recept på mandelmassa finns i receptet. Det finns också tydliga steg-för-steg-bilder hur man gör semlor så förhoppningsvis är det enkelt att följa.

Recept på Minisemlor

Om man tycker vanliga semlor är för stora så är dessa minisemlor perfekta. De är något mindre än hälften så stora som vanliga semlor.

Mycket goda minisemlor, recept med bilder steg för steg.

Recept på semletårta

Semletårta
Om ni är många som är sugna på semlor kan det vara en idé att baka en semletårta istället för vanliga semlor. En semletårta är som en jättestor semla. Fördelarna med semletårta är att den går fortare att baka och fylla och många tycker smaken blir godare eftersom fyllningen blir jämnare fördelad. Så testa gärna!

Recept på semlelängd

Semlelängd
Ytterligare en variant är att göra en semlelängd. Den blir som en avlång semla som man sedan skär på längden.

Kan man göra nyttiga semlor?

Nja, man kan byta ut vetemjölet mot dinkelmjöl men det är inte så jättestor skillnad. Min åsikt är att det är bättre att äta en eller några få riktiga semlor om året och njuta av den än att försöka göra smal-varianter som inte smakar som förväntat och som ändå bara är marginellt nyttigare.

Ett tips är att göra minisemlor, eftersom de är mindre så äter du automatiskt mindre än hälften så många kalorier men de är lika goda. Ät långsamt och njut!

Hur äter du din semla?

Själv brukar jag äta semlor med en liten tesked. Det tar lång tid och man blir inte kladdig om fingrarna. Till semlan brukar jag dricka mjölk.

Annars är ju en klassiker att äta semlan i varm mjölk, så kallad hetvägg.

Fira fettisdagen / semledagen

Jag önskar er alla en riktig trevlig fettisdag / semledag!

Uppdaterat recept: Nötkladdkaka

Publicerad 2012-02-17 13:46

Nu har jag uppdaterat receptet på nötkladdkaka.

En mycket god kladdkaka som blir extra god med nötter. De hackade nötterna blir som rostade ovanpå. Servera med vispad grädde eller glass. Jättegott till fika eller efterrätt.

Tid: 45 minuter varav 20 min i ugnen

Nötkladdkaka
En bit nötkladdkaka serverad med vispad grädde.

Prova gärna!

Nu har jag uppdaterat receptet på ryggbiff med vitlökssås och ugnsstekt potatis.

  • Nytt recept på vitlökssås som är superenkel att göra och blir jättegod!
  • Nya bilder och stegvis beskrivning med förklarande bilder!

Ryggbiff med ugnsstekt potatis och vitlökssås är gott och enkelt! Det passar bra en kväll när man vill ha nåt gott och lite lyxigare än vardagsmat.

Tid: 1 timme

Ryggbiff med vitlökssås och ugnsstekt potatis
Ryggbiff med vitlökssås och ugnsstekt potatis.

Prova gärna!

Visste du att krossat linfrö och även hela linfrön är giftigt i ganska små mängder?

Livsmedelsverket rekommenderar att begränsa intaget av hela linfrön till 1-2 msk/person och avråder helt från att äta krossat eller malt linfrö för att tillgodose fettsyrebehov.

Bilden visar krossat linfrö till vänster och helt linfrö till höger.

Jag ställde mina frågor till livsmedelsverket angående att linfrön är giftiga och här är svaren:

1. Näringen från linfrö tas upp av kroppen bara när det är krossat?

Ja, men dessvärre gäller det även de skadliga ämnena i linfrö. Därför är det bättre att använda linfröolja.

2. Max intag per dag hela linfrön är 1-2 msk/person.

Ja, detta är vår rekommendation, och då syftar linfröet till att vara laxerande, och inte att bidra med nyttiga fettsyror.

3. Vad är max intag per dag med krossat linfrö?

Hela frön bör användas eftersom de ger upphov till mindre mängder cyanid än krossade. Livsmedelsverket avråder från intag av krossat eller malt linfrö som livsmedel för att tillgodose fettsyrebehov. Man bör vara uppmärksam på att överdrivna intag av linfrö eller nya beredningar av linfrön kan leda till intag av cyanid som kan vara skadliga. Intag av 3-10 matskedar krossat linfrö ger en påtaglig cyanidexponering som kan vara skadlig vid långtidsanvändning, men innebär knappast någon risk för akut förgiftning. Vid sjukdom eller undernäring (fasta) kan dock kroppens förmåga att avgifta cyanid vara nedsatt.

4. Vid gräddning av bröd försvinner cyanidinnehållet om man använder krossat linfrö men inte om man har hela linfrö?

Cyanidinnehållet i krossat linfrö förefaller i hög grad att reduceras vid bakning, precis som du säger. Vi har inte information om vad som händer vid upphettning av hela linfrön, men det bör även för dessa ske en minskning av cyanidhalten, men troligen i mindre omfattning.

5. Vid vilken temperatur "oskadliggörs" linfrö från cyanid? Är det olika för krossade eller hela linfrö?

Vi har inte specifik temperaturinformation, men då det är vid bakning som man har sett att cyanidhalten minskar så torde det vara 175-250 grader Celsius.

6. Om upphettning tar bort cyanid kan man ha obegränsad mängd då?

Under förutsättning att all cyanid försvinner vid upphettning så ska det gå bra att använda obegränsad mängd.

7. Hur mycket omega-3 i förhållande till omega-6?

Enligt vår livsmedelsdatabas är förhållandet ca 4/1, för omega 3 / omega 6.

Tack till Rickard Bjerselius på Livsmedelsverket för svaren. Läs gärna mer på Livsmedelsverket sida om linfrö.

Nytt recept: Ricottapaj

Publicerad 2012-01-27 18:07

Jag har gjort ett nytt recept på ricottapaj.

Mycket god, vacker och lyxig förrätt som går bra att förbereda. Servera gärna med gravad lax! Supergott!

Tid: 1 timme + minst 3-4 timmar i kylskåp

ricottapaj
Ricottapaj är en lyxig paj till förrätt.

Prova gärna!