Bloggens startsida

Susannes matblogg - Sida 26

Uppdaterat recept: Äppelmos

Publicerad 2016-03-17 15:00 i Nyheter 

Receptet på äppelmos har uppdaterats.

Gör enkelt ditt eget äppelmos! Det blir väldigt gott och man kan ta valfri mängd socker. Mycket godare och nyttigare än köpt äppelmos. Mängderna i receptet är inte jättenoga, se det som riktvärden. Det går utmärkt att göra dubbel eller tredubbel sats, man får anpassa efter kastrullens storlek och hur mycket äpplen man har. Har man väldigt mycket äpplen är det mer tidseffektivt att använda assistent med passertillsats. Men annars tycker jag det blir godare att göra så här när man får kvar lite struktur på äppelbitarna i moset.

Tid: ca 1 h


Äppelmos är gott och enkelt att göra! Hemgjort äppelmos blir godare än köpt, med lite struktur och nyttigare om man tar mindre mängd socker.

Läs hela receptet på Äppelmos

Nytt recept: Sushirullar - Maki Sushi

Publicerad 2016-03-10 14:59 i Nyheter 

Ett nytt recept har lagts till:

Att göra sin egen sushi - sushirullar (maki sushi) är enklare än man tror och man ta de ingredienser man gillar. I det här receptet har jag gjort två olika fyllningar. Mängden av de olika ingredienserna är inte jättenoga, jag har angett måttenheter, vissa i gram bara för att ha något att utgå ifrån men man behöver absolut inte stå och väga något.

Tid: ca 1 timme men om man förbereder riset ca 20 min


Goda sushirullar (maki sushi) med två olika fyllningar.

Läs hela receptet på Sushirullar - Maki Sushi

Kom igång med hemgjord sushi

Publicerad 2016-03-09 14:48 i Recept och mat 

Hemgjorda sushirullar är enklare att göra än man tror. Här finns mitt recept på sushirullar med 2 förslag på fyllningar. Men man kan ju fylla dem med vad man vill.

Om ni vill ha något att utgå från när ni väljer fyllning så utgå från 3 ingredienser per rulle. Ta

  1. Någon kött/fisk/stekt ägg/bönröra t.ex. gravad lax, köttfärssås, korv, stekt ägg i strimlor med salt. Detta ska gärna ha ganska mycket smak, så snåla inte med kryddningen, måste inte vara någon avancerad kryddning, salt och peppar går bra.
  2. Majonnäs/guacamole eller annan "gegga", något smetigt som håller ihop, bra om det också har lite smak som t.ex. salt, chili, pepparrot.
  3. Någon grönsak med lite krisp t.ex. gurka, paprika.

En sushirulle räcker till ca 12 bitar och är lagom för en vuxen portion. Så räkna en rulle per person och så kan man ju göra flera rullar med olika fyllning om man vill så man får lite att välja på när man ska äta.

Jag måste säga att jag föredrar sushi framför tacos. Så varför inte prova det en fredag- eller lördagkväll? Perfekt mat att göra tillsammans med familjen eller gästerna. Jag tror även att barn i lämplig ålder tycker det är kul.

Min första rulle jag gjorde blev lite för lös, trots att Sigrid sa åt mig att trycka ordentligt med bambumattan. Men det gjorde faktiskt inte särskilt mycket, det blev gott ändå och rullen höll ihop. Så med det vill jag säga att det är svårt att misslyckas. Det är så klart lätt gjort att första rullen man gör inte blir den snyggaste men det gör inte så mycket och går ju bra att äta det med, det är inget misslyckande som jag ser det.

Det viktigaste att tänka på för att få snygga rullar är att inte lägga på för mycket fyllning och sedan trycka ordentligt med bambumattan när man rullar ihop rullen. Efter att man gjort det en gång eller två så ger det sig och rullarna ser faktiskt helt ok ut.

Här är mitt recept på sushirullar och där ser du vilka ingredienser du behöver. Förutom det kan även en bambumåtta vara bra. Alla ingredienserna + bambumattan finns att köpa i samma hylla i affären. Det finns ett startkit som innehåller det mesta man behöver utom ingefäran och japansk soja (tror jag).

Kom igång med sushi - startkit

sushi startkit
Det du behöver för att göra egna sushirullar är: noriblad, wasabi, risvinäger, inlagd ingefära, sushiris (eller rundkornigt ris = grötris), bambumatta, japansk soja.

Det saknas ett viktigt tillbehör på bilden. Japansk soja!

japansk soja
Japansk soja.

Gör inte samma misstag som mig att glömma att köpa japansk soja, det blir inte så gott med vanlig soja, i mitt fall "mushroom soy", den är alldeles för stark och kraftig. Den japanska sojan är tunnare, ljusare och lite sötare.

Prova gärna göra sushi hemma, det är enklare än vad man tror!

/Susanne

Jag rullar sushi hemma hos Sigrid Bárány

Publicerad 2016-03-08 15:05 i Events 

Jag har aldrig tidigare gjort sushi så när jag blev hembjuden till Sigrid Bárány för att rulla sushi tyckte jag det lät väldigt bra att få lära sig det så jag tackade ja.

Susanne Jarl och Sigrid Bárány
Jag och Sigrid Bárány hemma hos Sigrid.

Sigrid visade sig vara både trevlig och duktig på sushi, kanske inte helt otippat, så vi hade en väldigt trevlig och lärorik eftermiddag tillsammans med Nico Bonassi från Graviz som även fotograferade.

tillverkning av sushirullar
Tillverkning av sushirullar.

Jag måste säga att det var mycket enklare än jag trodde att göra sushirullar. Så klart hade ju Sigrid förberett en massa godsaker och det tar ju förstås också tid som man måste räkna in om man gör själv men det finns ju även både enkla och goda saker man kan köpa färdigt som t.ex. gravad lax så det tar ju inte så jättelång tid att fixa själv om man väljer det. Man kan även använda olika rester, det behöver inte vara så avancerat egentligen.

sushirulle med pepparrot
En god sushirulle med bland annat gravad lax och pepparrot som strax ska rullas ihop

Sigrid kan ju verkligen det här med smaker, det märkte jag ju, så otroligt gott det blev, tror aldrig jag ätit så god sushi och det menar jag verkligen. Det blev inte riktigt lika gott när jag gjorde mina egna sushirullar hemma senare får jag erkänna men det blev ändå väldigt gott!

Susanne Jarl och Sigrid Bárány äter sushi
Det är gott med sushi.

Susanne Jarl och Sigrid Bárány äter sushi hemma hos Sigrid
Mums mums med sushi.

Så jag rekommenderar er att komma igång med att göra hemgjord sushi ni också, börja med lite enkla ingredienser som du gillar.

/Susanne