Bloggens startsida

Susannes matblogg

Glutenfritt bröd - ny receptbok

Publicerad 2013-03-13 23:55

För dig som vill baka glutenfritt bröd finns nu en ny bok med glutenfria recept.

receptbok baka glutenfritt

I boken finns bland annat recept på glutenfria kanelbullar.

glutenfria kanelbullar

Det finns också recept på många olika sorters matbröd.

glutenfritt bröd

De ingredienser som används istället för vetemjöl är bland annat psylliumfröskal, sojamjöl, majsmjöl, mandelmjöl, rismjöl, potatismjöl, pofiber och durramjöl.

Boken heter "Friendly bread : baka glutenfritt från baguette till brownie".

Uppdaterat recept: Exotisk fläskfilé

Publicerad 2013-03-09 02:37

Nu har jag uppdaterat receptet på exotisk fläskfilé.

God festmat med fläskfilé, mango chutney, banan, mandariner, grädde och curry. Enkelt recept som är supergott att servera med salta jordnötter till.

Tid: 40 min varav 20 min i ugnen

exotisk fläskfilé
Jättegod festrätt med fläskfilé, mandarinklyftor, banan, curry, mango chutney, bacon och vitlök.

Prova gärna!

Se upp med Macåterförsäljare! Jag blev lurad av MacSupport / MStore när jag köpte min MacBook Pro via dem. När datorn gick sönder visade den sig innehålla en hårddisk och RAM-minnen från Kingston trots att jag beställt och betalat för Apple originaldelar. Inte nog med att Kingston-komponenterna är flera tusen kronor billigare, dessutom gäller inte längre Apples garanti (AppleCare) på alla serviceställen.

Tyvärr befarar jag att jag inte är den enda som blivit lurad och att inte heller MacSupport / MStore är det enda företaget som eventuellt satt i system att lura sina kunder genom att byta ut datordelar.

I mars 2011 beställde jag min Macbook Pro via en säljare på MacSupport efter att ha besökt deras butik MStore på Birgerjarlsgatan.

orderbekräftelsen
Orderbekräftelsen. Observera att det står "Apple listpris". Vilken kund vill köpa något annat än Apples originaldelar till Apples listpris?

Trots att jag var noggrann vid beställningen och att jag ändå har hyfsad koll på datorer så blev jag lurad. När min hårddisk gick sönder i januari 2013 och jag via garantin (AppleCare) skulle lämna in den på reparation visade det sig att datorn innehöll en hårddisk och RAM från Kingston och servicestället tog därför inte emot min dator utan jag hänvisades till det företag jag köpt datorn hos.

Fakturan
Fakturan fick jag när jag hämtade ut datorn. Jag frågade varför det stod "Kingston" på raden för hårddisken och fick svaret att det var Kingston som tillverkat hårddisken åt Apple och att det skulle vara samma sak som att beställa datorn från Apple Store. Observera att även RAM-minnet är Kingston, enda sättet att veta det är att googla på artikelnumret.

Därefter gick jag till säljkontoret och konfronterade säljaren. Jag visade honom orderbekräftelsen och vår mejlväxling vid köpet och fick då bland annat svaren:

  • "Alla hårddiskar kan gå sönder."
  • "Kingston är inte sämre än Apple."
  • "Du kan ju inte komma nu efter 2 år, det skulle du sagt till om direkt när du hämtade ut datorn."
  • "Det är inget konstigt att byta ut komponenter. Det gör vi hela tiden."

Jag krävde av säljaren att min dator skulle återställas till originalutförande - alltså att hårddisken och RAM-minnena skulle bytas ut till Apple originaldelar som jag beställt och betalat för.

Säljaren backade inte en millimeter, han bad inte om ursäkt eller någonting. Det enda jag fick honom att gå med på var att prata med sin chef. Han lovade att höra av sig.

datorn
Datorn jag köpte för 2 år sedan visade sig innehålla billigare datordelar som jag inte beställt.

När säljaren inte hört av sig på 2 dagar så gick jag till säljkontoret igen och fick då prata med säljchefen som var mera tillmötesgående och som efter att ha fått se min orderbekräftelse och mejlväxling med säljaren gick med på att stoppa in Apple originaldelar i min dator.

Dock fick vi veta att detta inte gick att genomföra eftersom Apples garanti inte gäller nya delar. (Min dator var beställd från Apple med den minsta och billigaste hårddisken och RAM-minnen.) AppleCare gäller endast de originaldelar som sitter i datorn när man beställer den ny. Stoppar man in andra delar senare så är det endast 3 månaders garanti. Tillbaka på ruta ett igen alltså.

Säljchefen erbjöd mig då en större hårddisk av något annat märke och att jag skulle få förtur i kön om min dator gick sönder så jag skulle slippa vänta. Jag fick intrycket av att jag kanske kunde få en hårddisk som kostade ca 4000 kr. Min känsla var att de försökte komma undan billigt snarare än att köpa den bästa hårddisken till mig för ca 8000 kr.

Hävning av köp

Men som tur är träffade jag min goda vän och affärspartner Caroline Nilsson som inte bara är bäst på träning, utan även råkar vara jurist! När Caroline fick se mitt skriftliga bevismaterial sa hon direkt att jag hade blivit lurad och att jag hade laglig rätt att häva köpet. Hon skrev ihop ett mejl om hävning av köpet med hänvisning till olika lagparagrafer i köplagen.

Mejlet skickades. Säljchefen hörde sedan av sig och sa att de anlitat en jurist. En vecka senare kom det frågor om skriftligt bevismaterial på vad säljaren sagt vid köpet och vad säljaren sagt då jag hämtade ut datorn. Jag svarade på mejlet och gav dem en sista chans att göra upp i godo genom att häva köpet direkt. Nästa dag ringde säljchefen och sa att jag kunde komma och lämna tillbaka datorn och få pengarna tillbaka. Seger!

Jag blev lurad men skrattar bäst som skrattar sist! Med alla pengarna jag fick tillbaka har jag nu köpt en ny betydligt bättre dator - via Apple Store!

Läs gärna mina köptips när du ska köpa en ny Mac så att du slipper bli lurad!

Uppdaterat: Läs gärna även juristen Carolines historia om detta där hon tar upp köplagen m.m. Även MacWorld skriver om mig och min historia.

Skriv gärna en kommentar nedan!

/Susanne

Bli inte lurad när du köper ny Mac

Publicerad 2013-02-28 00:50

Jag blev lurad när jag köpte min dator från Macåterförsäljaren MacSupport/MStore och misstänker att även flera Macåterförsäljare lurar sina kunder genom att byta ut datorkomponenter mot billigare märken. Här är mina tips för att du ska undvika att gå i fällan.

Nackdelar med icke Apple-originaldelar

Förutom en prisskillnad på flera tusenlappar som Macåterförsäljaren plockar åt sig så är även problemet att Apples garanti AppleCare inte längre gäller på fler serviceställen än just det företag du köpt datorn av. Annars gäller servicen i hela världen.

Det är också viktigt att veta att olika serviceställen kan ha olika lång kö, därför är det bra att ha Apple originaldelar så att du kan välja det serviceställe som har kortast kötid. Du har kanske inte tid att vänta 2 veckor på att ett specifikt serviceställe ska börja felsöka din dator.

Efter felsökningen kan det även ta betydligt längre tid att beställa hem reservdelar från andra leverantörer. Apple originaldelar tar normala fall 2 dygn att skicka efter för servicestället.

MacBook Pro
Min dator visade sig innehålla hårddisk och RAM-minnen från Kingston. Jag blev lurad.

Inte bara MacSupport/MStore som luras? Se upp med Macoteket!

Jag vill även höja en varningens finger för flera Macåterförsäljare. Macoteket är ett stort företag som jag mejlade denna fråga till:

I de mac-datorer ni säljer via butik eller nätet, är det Apples originalminnen och originalhårddiskar som sitter i?
Dvs, om man köper till Applecare, gäller den alla komponenter i datorn så man man kan lämna in den på vilket serviceställe som helst?

och fick svaret:

Alla datorer som vi säljer är självklart original och innehåller Apples godkända delar.  

Applecare gäller på alla datorer.

Problemet är bara att Apple originaldelar och "Apples godkända delar" inte behöver betyda samma sak.

Alla tillverkare som gör datordelar som går att stoppa in i Mac-datorer brukar skriva att de är "godkända av Apple". Även för icke-Apple-orginaldelar gäller AppleCare fortfarande hos det säljande företaget men inte på alla andra serviceställen.

Svaret "Applecare gäller på alla datorer" är därför ett luddigt svar som inte ger något konkret svar på frågan om man man kan lämna in den på vilket serviceställe som helst. Jag noterar också att svaret tog flera dagar att få och det kom från kundcenterchefen. Varför svarar han med andra formuleringar, uttrycker sig luddigt istället för att bara svara ja om nu svaret på frågorna är ja?

Min personliga farhåga är att detta är satt i system av de flesta Macåterförsäljare. Om det är så betyder det dock inte att alla blir lurade. Många datormodeller t.ex. MacBook Air, går inte att byta ut komponenter i. Men modeller som går att byta komponenter i skulle jag verkligen vilja rekommendera er alla att se upp med! Tänk på att det kanske inte ens står på kvittot eller att det står på kvittot med ett annat artikelnummer. Och även om det står utskrivet på kvittot så kan det bli svårt att få pengarna tillbaka om du inte har någon orderbekräftelse som bevisar att du beställt något annat. Vad säljaren muntligen sagt är svårt att bevisa. Skriftliga bevis är att rekommendera.

Vad är Apple originaldelar?

"Delar godkända av Apple" eller liknande är INTE samma sak som "Apple originaldelar".

Apple originaldelar är datordelar t.ex. hårddisk, RAM-minnen, processor. Det är delar som är tillverkade av t.ex. Intel, Samsung etc åt Apple. Ofta sitter både Apple-loggan och företagets logo på dessa datordelar. Vilket företag som levererar datordelen vid olika tidpunkter kan skilja sig. Benämningen är "Apple originaldelar".

Apple köper alltså in dessa datordelar från olika företag och stoppar in i de datorer de tillverkar i sin fabrik som sedan säljs via Apple Store och till återförsäljare. En återförsäljare kan alltså inte köpa in macar med något annat än Apple originaldelar. Återförsäljarnas tillvägagångssätt är att köpa in datorer med den billigaste hårddisken och minnena som man sedan byter ut mot icke-Apple-originaldelar. 

Köptips

Mina tips till dig om du vill köpa en Mac via en återförsäljare:

  • Om du vill att AppleCare ska fungera så att du kan reparera din dator på vilket servicecenter som helst i världen så får inte din Mac innehålla något annat än Apple originaldelar.
  • Kontrollera din orderbekräftelse noga och se till att inget annat märke än Apple står där, kontrollera också alla artikelnummer och be också att få skriftligt på att "datorn innehåller endast Apple originaldelar".
  • Kontrollera även kvitton, utlämningskvitton och/eller fakturan noggrant. Om vissa komponenter i datorn står på egna rader se upp. Be i så fall att få skriftligt på att datorn endast innehåller Apple originaldelar.
  • När du hämtar ut din dator ska kartongen vara förseglad från fabrik.
  • OBS! Det är viktigt med formuleringen. "Delar godkända av Apple." eller liknande är INTE samma sak som "Apple originaldelar".
  • Generellt gäller att få allt som försäljaren lovar på papper. Vid en eventuell tvist kommer inte säljaren komma ihåg någonting. Det finns så klart chanser att få rätt i efterhand även utan skriftliga bevis för allting men ju bättre skriftliga bevis som finns desto lättare kommer de ge med sig. I mitt fall hade jag ett bra skriftligt bevisläge och de fattade snart att det var kört efter att de hade konsulterat en jurist.

Om du vill köpa Apple med andra komponenter

Det kan hända att du vill köpa din Mac med t.ex. en hårddisk från Kingston för att spara pengar och kanske för att du antingen inte vill köpa AppleCare eller att du endast vill reparera din dator på det ställe du köpte den. Det är inget konstigt med det, bara så klart att du är medveten om detta med AppleCare och att du får ett bättre pris.

Köptips för att vara på den säkra sidan - undvik återförsäljare

Tyvärr måste jag konstatera att även om jag gärna vill gynna svenska företag så är det i detta fall enklare och säkrare att avstå från att köpa din nya Mac från en återförsäljare om du inte har väldigt bra koll.

Mitt råd blir därför att köpa din dator från Apple Store, antingen på nätet eller i butiken i Täby eller Malmö. Just nu finns det alltså bara två fysiska butiker i Sverige, men det går väldigt bra att köpa på nätet. Apple Store säljer alltid endast Apple originaldelar eftersom det är Apples egna butiker.

Förväxla alltså inte Apple Store med Apples återförsäljare; Macoteket, MStore, Digital Inn med flera som alltså är Apple återförsäljare och inget annat. Köp däremot gärna tillbehör och utför reparationer hos återförsäljarna. Det går också bra att köpa de datormodeller som inte går att byta ut några delar på hos återförsäljarna. Förstås måste du då själv ha koll på vilka de modellerna är. Lita aldrig på vad en säljare säger.

Lycka till med ditt Macköp!

/Susanne

Nytt recept: Chocolate Chip Cookies

Publicerad 2013-02-22 13:23

Jag har gjort ett nytt recept på chocolate chip cookies.

Chocolate Chip Cookies är mycket goda kakor med hackad choklad som är enkla att göra med detta recept. Kakorna blir snarare hårda än mjuka och sega, men ändå ganska mjuka för att vara hårda... :)

Tid: 70 minuter varav 30 min i frysen och 2x10 min i ugnen

chocolate chip cookies
Chocolate chip cookies är mycket goda små kakor med hackad choklad och jordnötter.

Prova gärna!

Nytt recept: Lammfärssoppa

Publicerad 2013-02-20 16:56

Jag har gjort ett nytt recept på lammfärssoppa.

Mycket god och enkel soppa med lammfärs och indisk kryddning. Receptet har dessutom lågt GI och är perfekt för dig som vill äta få kolhydrater - LCHF.

Tid: 25 minuter

lammfärssoppa
Lammfärssoppa serverad med crème fraiche och klippt persilja. Mycket gott och enkelt recept med lågt GI / LCHF.

Prova gärna!

Nytt recept: Stekt abborre

Publicerad 2013-02-19 20:30

Jag har gjort ett nytt recept på stekt abborre.

Stekt abborre är en riktig delikatess, särskilt om man fiskat abborrarna själv!

Tid: 30 minuter

stekt abborre
Stekt abborre serverad med kokt potatis och smör- och gräddsås samt klippt gräslök.

Prova gärna!

Nytt recept: Schackrutor

Publicerad 2013-02-10 00:22

Jag har gjort ett nytt recept på schackrutor.

Mycket goda schackrutor - fina klassiska småkakor med vanilj och chokladsmak, som är enkla att göra!

Tid: 2 timmar

schackrutor
Schackrutor, goda klassiska småkakor.

Prova gärna!

Nytt recept: Madeirasås

Publicerad 2013-02-07 13:45

Jag har gjort ett nytt recept på madeirasås.

Fantastiskt god och lyxig sås som får smak av Madeira och torkad chili. Madeirasås passar bra till kött.

Tid: 1 timme varav 10 minuters jobb

madeirasås
Madeirasås är en supergod sås som passar bra att servera till en fin köttbit t.ex. oxfilé, ryggbiff, entrecôte eller fläskfilé.

Prova gärna!

Nytt recept: Finska pinnar

Publicerad 2013-02-05 06:55

Jag har gjort ett nytt recept på finska pinnar.

Klassiska goda småkakor med mandel. Det här är ett enkelt recept på Finska pinnar, en ljuvligt god mördegskaka med mandel och pärlsocker på! Kakorna blir spröda och goda, passar perfekt till fikat!

Tid: 2 timmar varav 1 timme i kylskåp

finska pinnar
Finska pinnar är riktigt goda klassiska småkakor, mördegskakor med hackad mandel och pärlsocker.

Prova gärna!

Många frågar vad man kan ersätta vanligt animaliskt gelatin med i recept när man vill ha något som är vegetariskt.

Vanligt gelatin är animaliskt. Det tillverkas av slaktavfall, det är alltså inte så att djuren dödas för gelatinets skull. Därför finns det många vegetarianer som äter gelatin trots att det inte är vegetariskt.

Men för de som inte vill äta vanligt animaliskt gelatin som finns i form av gelatinblad och gelatinpulver så finns det vegetariska alternativ.

vegetariskt gelatin
Vegetariska alternativ till gelatin; vegegel och agar agar.

Ersätt gelatin med något av följande vegetariska alternativ

Det som finns i de flesta affärer och därför är lättast att hitta är gelésocker (DanSukker) och vegegel (Dr Oetker).

Gelésocker och Vegegel

Gelésocker innehåller även socker så tänk på att minska sockermängden om du ska använda detta.

Gelésocker multi
Gelésocker. Innehåller socker, karragenan (E407) och fruktkärnmjöl (E410).

Vegegel innehåller inte socker. Läs instruktionerna på vegegel om du ska använda det.

Vegegel
Vegegel innehåller precis som gelésocker karragenan och fruktkärnmjöl plus dextros, kalciumacetat och kaliumklorid.

Både gelésocker och vegegel innehåller karragenan (E407) och fruktkärnmjöl (E410). Vegegel innehåller ytterligare tillsatser; kaliumacetat (E263) och kaliumklorid (E508). Karragenan tillverkas av rödalger.

Agar agar

Agar agar såg jag för första gången i mataffären idag. Det är tillverkat av rödalger (precis som karragenan) och innehållet i påsen man köper är rödalgspulver. En påse kostar ca 20 kr och är lagom till 1 liter vätska.

Agar agar
Agar agar är rödalgspulver som ger en gelerande effekt.

Att tänka på

Om du ska byta ut gelatinpulver eller gelatinblad, tänk på att läsa instruktionerna ordentligt. Du kommer också troligtvis behöva ändra om i receptet du följer.

De vegetariska alternativen är betydligt dyrare än det animaliska gelatinet så om du vill göra recept som innehåller mycket gelatin så finns det risk att det kommer märkas i plånboken.

Om du provar någon av de vegetariska alternativen - skriv gärna tips och kommentarer nedan och dela med dig till oss andra!

/Susanne

Uppdaterat recept: Tunnbrödsrulle med lax

Publicerad 2013-01-24 12:15

Nu har jag uppdaterat receptet på tunnbrödsrulle med lax.

Enkelt recept på tunnbrödsrulle med gravad lax, färskost och sallad som blir otroligt gott trots sin enkelhet. Den gravade laxen ger dessutom lite lyxkänsla som kan förstärkas genom att servera med passande dryck t.ex. vitt vin eller bubbel.

Tid: 5 minuter

Tunnbrödsrulle med lax
En god och enkel tunnbrödsrulle med gravad lax, färskost, gurka och sallad serverad med körsbärstomater.

Prova gärna!

Nytt år, nya möjligheter

Publicerad 2013-01-21 23:00

Ett nytt år har börjat och jag har fått en del frågor om vad som händer framöver.

I december påbörjade jag ett stort arbete med att uppgradera det mesta av allt underliggande; servrar och min kod. Det är inget som syns så mycket, men sådant som behöver göras och underlättar framöver. På grund av det har det har varit en del nertid och lite annat strul under tiden som ni kanske har märkt. Även sökrutan högst upp har försvunnit tillfälligt.

Det har varit mycket jobb med det, och är en del kvar också men det börjar bli så pass klart att det ändå fungerar bra och jag kan nu äntligen lägga in nya recept igen och jag kan skriva nya inlägg här! :)

Så framöver blir det en hel del nya recept som jag gjort men inte kunnat publicera.

En ny uppdatering av min app Kökshjälpen är också på gång.

Vad som händer senare kommer jag återkomma till! :)

Hoppas ni fått en bra start på året! :)

/Susanne

Nytt recept: Syltkakor

Publicerad 2012-12-20 19:00

Jag har gjort ett nytt recept på syltkakor.

Jättegoda syltkakor som är enkla att göra med detta recept. Klassiska småkakor som alla gillar, både stora och små. Använd den sylt du föredrar, bara den är fast och inte rinnande.

Tid: ca 1 timme + 1 timme i kylen

syltkakor
Goda syltkakor, dessa med hallonsylt som fyllning. En favoritkaka.

Prova gärna!

Uppdaterat recept: Mimosasallad

Publicerad 2012-12-15 06:56

Nu har jag uppdaterat receptet på mimosasallad.

Den här mimosasalladen är enkel att göra och god att äta till bland annat skinka, köttbullar eller revbenspjäll. Passar bra att servera på julbordet men även gott att äta som sås till exempelvis kokt potatis och skinka.

Tid: 5 minuter

Mimosasallad
Servera gärna mimosasallad på julbordet. Det är gott till köttbullar, julskinka och revbensspjäll.

Prova gärna!

På besök hos Google

Publicerad 2012-11-26 16:13

I fredags var jag på besök hos Google, vi har ju ett samarbete som innebär att jag rankar etta på alla bra recept! :-) Nej, skojade bara! Jag var faktiskt där på ett möte om Googles annonsnätverk, Google Adsense.

Susanne på Google i Stockholm

Det är alltid lite spännande att besöka Google, även om det är tredje gången jag är där nu. Jag vet inte riktigt varför det är så men antagligen för att vi alla använder Google varje dag och det är ett av världens största företag.
Annars ser det ganska likt ut många andra företag förutom att mycket av inredningen går i grönt.

Inomhusmiljö Googles kontor Stockholm

De har en egen restaurang där de anställda får frukost, lunch och middag varje dag om man vill.

Sedan finns även ett fikarum med kök där de anställda får äta hur mycket de vill av diverse snacks, både godis, nötter, chips, choklad och frukt samt de flesta drycker man kan önska sig; juice, mjölk, läsk, bubbelvatten, kaffemaskin. Här gäller det alltså att man har karaktär och kan äta lagom mycket.

Tydligen blir man varnad när man börjar på Google att inte äta för mycket då de flesta går upp ett antal kilon de första månaderna som google-anställd. Jag förstår det.

Hemlig avdelning på Google

Här inne jobbar ingenjörerna med en massa hemliga grejer...

Det var ett bra möte och även kul att träffa andra sajtägare.

Susanne Jarl på Googles kontor