Bloggens startsida

Susannes matblogg

Gör din egen grillmarinad

Publicerad 2013-05-18 16:37

Många tror att det är krångligt och tar en massa tid att göra egen grillmarinad och det kanske är lätt att tro för visst finns det många recept på grillmarinader med fler än 5 ingredienser.

Men det behöver inte vara så krångligt. Det enda du behöver är faktiskt bara olja och soja. Jag brukar använda olivolja eller rapsolja. Detta häller du upp i en bunke, ungefär lika mycket av varje. Mängden du tar beror givetvis på hur mycket kött du har.

Olja och soja
Häll upp olja och soja i en bunke.

Sedan tillsätter man om man vill lite kryddor efter behag. Jag brukar ofta ta ca 0.5-1 tsk chilipulver och något kryddmått svartpeppar när jag grillar ungefär 6 portioner, ca 1 kg kött. Vill man kan man också tillsätta lite extra salt, men jag tycker oftast sojan är tillräckligt salt. Andra populära kryddningar är ca 1-2 krm vitlökspulver.

Sedan lägger jag i köttet, lite åt gången och rör/lyfter runt så att alla sidor runtom suger upp marinaden. Jag brukar använda en gaffel så jag lätt kan lyfta en bit i taget.

Jag brukar inte göra större mängd marinad än att köttet suger upp allt, ingen idé att ha en skvätt kvar i botten som man får kasta, det är bara slöseri. Så jag häller hellre på mindre än mer och märker jag att jag tagit för lite så häller jag bara på mera olja och soja och rör/lyfter runt köttet.

Förutom att det är mycket billigare att göra sin egen marinad så slipper man även äta modifierad majsstärkelse, färgämnen och konserveringsmedel!

Innehållsförteckning köpt grillmarinad
Innehållsförteckningen för Caj P's grillmarinad original.

Så testa nu att göra egen marinad om du inte gjort det! Gott, enkelt och utan tillsatser. Här är mitt grundrecept på grillmarinad.

Tillsatser i mjukglass

Publicerad 2013-05-16 05:40

Har du någon gång funderat på vad det är för ingredienser i köpt mjukglass? Här kommer svaret:

mjukglass ingredienser

Skummjölk, grädde, socker, torkad glukossirap, vasslepulver, skummjölkspulver, emulgeringsmedel (E471), stabilseringsmedel (E401, E407, E410, E412, E466), antioxidationsmedel (E351), vaniljarom.

Ingrediensförteckningen kommer från Sia mjukglassmix som ofta används på olika caféer. De köper bara denna mix (som inte ens behöver förvaras i kylskåp). Sedan häller de bara mixen i mjukglassmaskinen och kör.

SIA mjukglassmix

Är du hemma så rekommenderar jag att du gör din egen glass och är du ute på stan, välj ett glass-ställe med egentillverkad glass utan tillsatser, så mycket godare och nyttigare utan en massa skräpingredienser!

Uppdaterat recept: Romsås

Publicerad 2013-05-15 14:26

Nu har jag uppdaterat receptet på romsås.

Romsås är en mycket god och enkel kall sås som passar bra till fisk. Jag brukar ofta äta den till lax.

Tid: 5 minuter

Romsås
Romsås - enkel och god kall sås som passar bra till fisk, t.ex. lax.

Prova gärna!

Nytt recept: Blåbärssmoothie LCHF

Publicerad 2013-05-06 17:19

Jag har gjort ett nytt recept på blåbärssmoothie lchf.

Enkelt recept på Blåbärssmoothie med lågt GI, LCHF. Ett riktigt gott mellanmål som du blir mätt på. Dessutom är det nyttigt med blåbär som innehåller mycket antioxidanter.

Tid: 5 minuter

blåbärssmoothie lchf
Blåbärssmoothie LCHF, supergod och mättande smoothie med blåbär.

Prova gärna!

Fryst laxfilé lika dyr som färsk

Publicerad 2013-04-23 00:04

Tidigare köpte jag ofta fryst portionsförpackad laxfilé för jag tyckte det var smidigt och billigare. Men under senare år har någonting hänt.

Laxbitarna har blivit mindre

För några år sedan så var laxbitarna i portionsförpackningarna större, de var ca 140 g som standard. Nu är de 125 g vilket oftast är för lite för en vuxen person att äta sig mätt på.

Ofta kostar den frysta portionsförpackade laxen ca 60-70 kr för 4 st och om det är extrapris kan den kosta 49 kr. Men det man ska titta på är inte detta pris utan jämförpriset, alltså priset per kilo.

fryst laxfilé
Fryst laxfilé i portionsförpackning, 4x125 g.

Jämförpris för fryst laxfilé

Priset per kilo blir alltså med 4 st bitar à 125 g ca 120-140 kr/kg och om det är extrapris 100 kr/kg.

Jämförpris för färsk laxfilé

Priset varierar förstås men när CityGross har extrapris så brukar den kosta 100 kr/kg, medan ordinariepris ligger på 140 kr/kg. I min närmaste ICA-affär ligger ordinarie kilopriset på 170 kr/kg.

Slutsats - Köp färsk laxfilé

Det är alltså ganska enkelt att konstatera att man lika gärna kan köpa färsk laxfilé. Det finns oftast inga pengar att spara på att köpa den frysta. Då har jag inte ens gått in på skillnaden i smak.

Färsk laxfilé är mycket godare än fryst

Om du ätit mycket fryst laxfilé så har du förmodligen vant dig vid den smaken och tycker säkert den är helt ok, vilket den är men den färska är mycket godare. Det är stor skillnad faktiskt.

Dessutom kan man köpa en så stor bit man vill ha och kan servera sin lax i en mer normal portionsstorlek som man blir mätt på och som man kan bjuda gäster på utan att det ser fjuttigt ut.

Färsk lax kan man köpa både i bit eller portionsstorlek beroende på affär men lättast att få tag på är färsk lax i bit eller kanske t.o.m. en hel sida. Färsk lax i bit är också både praktiskt och enkelt att tillaga och vid serveringen får var och en ta så mycket de vill ha.

Nu har jag vant mig vid färsk laxfilé och vill helst inte ha något annat. Bara i nödfall när den färska är slut så köper jag den frysta.

Så köp färsk laxfilé nästa gång, tillaga något av mina recept på lax och njut!

färsk laxfilé
Färsk laxfilé i bit, ca 900 g.

Nytt recept: Chokladmuffins LCHF

Publicerad 2013-04-22 02:53

Jag har gjort ett nytt recept på chokladmuffins lchf.

Kan man göra riktigt goda chokladmuffins utan vetemjöl och strösocker? Ja det kan man, här är beviset!

Tid: ca 45 minuter varav 20 minuter i ugnen

Chokladmuffins LCHF och glutenfria
Chokladmuffins LCHF, mycket goda muffins som är glutenfria.

Prova gärna!

Uppdaterat recept: Bondkakor

Publicerad 2013-04-21 07:36

Nu har jag uppdaterat receptet på bondkakor.

Klassiska bondkakor - goda, knapriga småkakor med smak av sirap och mandel. Använd riktigt smör så smakar de allra godast.

Tid: 30 min + 2 h i kylen

Bondkakor
Klassiska goda bondkakor, enkelt recept som är lätt att följa och lyckas med!

Prova gärna!

Nytt recept: Kesoplättar

Publicerad 2013-04-10 01:09

Jag har gjort ett nytt recept på kesoplättar.

Mycket goda och enkla kesoplättar. Blir som lite tjockare och mindre pannkakor. Nyttigt och mättande recept till mellanmål eller som lunch eller kvällsmat. Passar den som vill äta färre kolhydrater / LCHF.

Tid: 25 minuter

kesoplättar
Kesoplättar, gott och nyttigt! Servera gärna med hallon och vispad grädde. Supersmarrigt!

Prova gärna!

Uppdaterat recept: Chokladpaj med mandel

Publicerad 2013-04-01 03:06

Nu har jag uppdaterat receptet på chokladpaj med mandel.

En mycket god chokladpaj som är enkel att göra med ett pajskal som inte ska förgräddas. En god fyllning med choklad och mandelmassa toppad med smält choklad.

Tid: 1 timme

chokladpaj
Ljuvligt god chokladpaj serverad med en klick vispgrädde. Detta recept rekommenderas!

Prova gärna!

Uppdaterat recept: Stekta kolabananer

Publicerad 2013-03-22 04:58

Nu har jag uppdaterat receptet på stekta kolabananer.

Stekta bananer i kolasås är ett gott, snabbt och mycket enkelt recept på efterrätt. Det går också bra att äta som mellanmål om man vill lyxa till det lite!

Tid: 10 minuter

bananer i kolasås
Mycket gott och enkelt recept som dessutom är relativt hälsosamt. På bilden ses stekta bananer i kolasås serverad med en klick yoghurt.

Prova gärna!

Nytt recept: Persiljesås

Publicerad 2013-03-18 03:25

Jag har gjort ett nytt recept på persiljesås.

Persiljesås är en snabb, enkel och god sås som passar bra till fisk och kyckling. Persiljesås till kokt gös som mormor gjorde var det bästa jag visste när jag var liten.

Tid: 15 minuter

persiljesås
Persiljesås, en mycket god och enkel sås.

Prova gärna!

Nytt recept: Citronmarängkaka

Publicerad 2013-03-16 03:18

Jag har gjort ett nytt recept på citronmarängkaka.

En mycket god saftig och syrlig citronkaka med ett sött, frasigt marängtäcke. Servera som en kaka till fikat eller som dessert med vispgrädde eller vaniljglass. Citronmarängkakan bakas enkelt och rationellt i långpanna och går bra att frysa in.

Tid: 70 min varav 30 min i ugnen

citronmarängkaka
Mycket god citronmarängkaka. God att servera som kaka till fikat eller som efterrätt med vispad grädde och hallon till.

Prova gärna!

Glutenfritt bröd - ny receptbok

Publicerad 2013-03-13 23:55

För dig som vill baka glutenfritt bröd finns nu en ny bok med glutenfria recept.

receptbok baka glutenfritt

I boken finns bland annat recept på glutenfria kanelbullar.

glutenfria kanelbullar

Det finns också recept på många olika sorters matbröd.

glutenfritt bröd

De ingredienser som används istället för vetemjöl är bland annat psylliumfröskal, sojamjöl, majsmjöl, mandelmjöl, rismjöl, potatismjöl, pofiber och durramjöl.

Boken heter "Friendly bread : baka glutenfritt från baguette till brownie".