Bloggens startsida

Susannes matblogg

Uppdaterat recept: Marinad till grillat kött

Publicerad 2013-09-11 13:48

Nu har jag uppdaterat receptet på marinad till grillat kött.

Gör din egen grillmarinad och slipp alla tillsatser i den köpta. Dessutom enkelt, mycket billigare och jättegott! Enkelt att variera med olika kryddning. Läs detta recept och du kommer inse hur enkelt det är att göra din egen marinad. Egentligen behövs faktiskt inte mer än olja och soja i lika delar.

Tid: 5 minuter

grillmarinad karrékotletter
Marinerade karrékotletter, färdiga för grillen.

Prova gärna!

Nytt recept: Plommonrutor

Publicerad 2013-08-29 13:56

Jag har gjort ett nytt recept på plommonrutor.

Passa på att använda plommon när det är säsong för dessa till goda smarriga bakverk!

Mycket goda plommonrutor där den söta sockerkakssmeten möter den syrliga plommonsmaken. Enkelt att göra i en långpanna. Gör gärna dubbel sats i en långpanna med måtten 30x40 cm.

Tid: ca 1 timme

plommonrutor
Goda plommonrutor med sötsyrlig smak.

Prova gärna!

Uppdaterat recept: Hallon- och blåbärsglass

Publicerad 2013-08-28 10:47

Nu har jag uppdaterat receptet på hallon- och blåbärsglass.

Gör den här himmelskt goda hallon- och blåbärsglassen! Den går bra att göra både med och utan glassmaskin men som alltid blir resultatet bäst med glassmaskin - krämigare och utan iskristaller.

Tid: 15 min + 20 min i glassmaskin eller 4 timmar i frysen

hallon och blåbärsglass
Hallon och blåbärsglass, toppa med några bär som du sparat till garnering.

Prova gärna!

Nytt recept: Rabarberpaj LCHF

Publicerad 2013-08-08 15:20

Jag har gjort ett nytt recept på rabarberpaj lchf.

Mycket god LCHF-rabarberpaj - med lågt GI, få kolhydrater och glutenfritt. Jättegott med kanel på rabarbern och kokosflingor i smuldegen. Mums!

Tid: 40 min varav 25 min i ugnen

rabarberpaj LCHF
LCHF-Rabarberpaj serverad med vispad grädde.

Prova gärna!

Nytt recept: Avokadokräm

Publicerad 2013-07-22 11:45

Jag har gjort ett nytt recept på avokadokräm.

Enkelt recept på en god avokadokräm som passar till det mesta.

Tid: 5 minuter

avokadokräm
Avokadokräm, en grön fin len mix av avokado med olja, citron och kryddor.

Prova gärna!

Uppdaterat recept: Laxfilé med romsås

Publicerad 2013-07-20 12:31

Nu har jag uppdaterat receptet på laxfilé med romsås.

Mycket gott och enkelt recept med laxfilé och romsås som går snabbt att göra. En favorit. Går bra med både fryst eller färsk lax.

Tid: 30 minuter

Laxfilé med romsås
Laxfilé med romsås, kokt potatis och sallad. Gott och enkelt! Passar både till vardag och fest!

Prova gärna!

Uppdaterat recept: Soltorkad tomatsås

Publicerad 2013-07-02 04:20

Nu har jag uppdaterat receptet på soltorkad tomatsås.

Mycket god och enkel kall sås med soltorkade tomater och crème fraiche. Gott till grillat! Det bästa med den här såsen är att den är så otroligt god och går så otroligt snabbt att göra! Alla gäster jag bjudit denna sås på har lovordat den!

Tid: 5 minuter

soltorkad tomatsås
Soltorkad tomatsås, min favorit av kalla såser som jag ofta gör till grillat.

Prova gärna!

Nytt recept: Chokladglass

Publicerad 2013-06-29 11:10

Jag har gjort ett nytt recept på chokladglass.

Godaste chokladglassen gör du enkelt själv med detta recept. Lika god med strösocker som med sötströ. Välj sötströ om du äter enligt GI, LCHF eller är diabetiker. Glassen går att göra med eller utan glassmaskin.

Tid: 15 minuter + 20 minuter i glassmaskin eller 3-4 timmar i frysen

chokladglass
Chokladglassen är jättegod att servera med några hallon.

Prova gärna!

Uppdaterat recept: Jordgubbsglass

Publicerad 2013-06-20 06:01

Nu har jag uppdaterat receptet på jordgubbsglass med nya högupplösta bilder.

Himmelskt god glass som du gör själv på jordgubbar, grädde, socker och ägg. Går bra att göra både med och utan glassmaskin. Uppvispade äggvitor gör glassen mera fluffig vilket är extra bra om man inte använder glassmaskin.

Tid: Utan glassmaskin: 4 ½ timme, varav 4 timmar i frysen. Med glassmaskin: 50 min.

Jordgubbsglass
Jordgubbsglass serverad med hackad mörk choklad.

Prova gärna!

Nytt recept: Citronglass

Publicerad 2013-06-20 05:19

Jag har gjort ett nytt recept på citronglass.

Supergod syrlig citronglass som du enkelt gör själv. Mycket godare än köpt.

Tid: 15 minuter + ca 20 min i glassmaskin eller 3-4 timmar i frysen

citronglass
Citronglass serverad med färska jordgubbar! Mums mums!

Prova gärna!

Nytt recept: Löpepannkaka

Publicerad 2013-06-19 04:16

Jag har gjort ett nytt recept på löpepannkaka.

Recept på löpepannkaka som är en god klassisk dessert, även kallad söndagspannkaka, som är som en blandning mellan ostkaka och pannkaka.

Tid: 15 minuter + 1 timme i ugnen

löpepannkaka
Löpepannkaka serverad med vispad grädde och hallon.

Prova gärna!

Nytt recept: Baconinlindad sparris

Publicerad 2013-06-18 08:53

Jag har gjort ett nytt recept på baconinlindad sparris.

Gott och enkelt tillbehör till grillat. Sparrisen blir knaprig och lagom "kokt" när du grillar under lock. Tillsammans med baconsmaken blir det en höjdare! Enkelt recept.

Tid: 15 minuter

baconinlindad sparris
Baconinlindad sparris, supergott grilltillbehör.

Prova gärna!

Nytt recept: Kladdkaka LCHF

Publicerad 2013-06-16 03:45

Jag har gjort ett nytt recept på kladdkaka lchf.

Fantastiskt god kladdkaka som smakar som kladdig chokladmousse. Salta jordnötter till chokladen passar verkligen perfekt. Servera med vispad grädde till. Ät inte för mycket bara!

Tid: 25 minuter + tid för att svalna och stelna minst 30 min

kladdkaka lchf
Kladdkaka LCHF, otroligt god, faktiskt godare än vanlig kladdkaka om du frågar mig.

Prova gärna!

Nytt recept: Glass LCHF - Grundrecept

Publicerad 2013-06-06 03:14

Jag har gjort ett nytt recept på glass lchf - grundrecept.

Den godaste glassen gör man själv och det går alldeles utmärkt att göra den utan vanligt strösocker så att att blodsockret inte påverkas! Perfekt för den som följer LCHF och diabetiker. Dessutom mycket godare än köpt glass!

Tid: 15 min + 20 min i glassmaskin eller 3 timmar i frysen

glass lchf
Glass LCHF - supergott med ytterst lite kolhydrater. Här serverad med hallon och citronmeliss.

Prova gärna!

Frukosttrender

Publicerad 2013-05-31 05:20

Jag blev intervjuad angående frukosttrender av ett företag som arbetar med en innovationsprocess för Arla. Intressant ämne, så därför tänkte jag dela med mig av mina observationer och åsikter.

Mindre socker

Det jag ser som stora övergripande trender är att många är trötta på allt socker och snabba kolhydrater i sötad yoghurt, sötad fil, söta flingor och vitt bröd. Istället vill man äta en både nyttig och god frukost som man också håller sig mätt på fram till lunch.

Onödiga tillsatser och ekologiskt

Fler och fler läser också innehållsförteckningen på förpackningen och börjar ifrågasätta om det verkligen är hälsosamt eller nödvändigt med så många tillsatser som många livsmedel innehåller, särskilt smaksatt yoghurt, fil, flingor och bröd.

Fler och fler vill också äta ekologiskt, både ekologiska mejerivaror, ekologiska ägg, bröd och flingor.

surdegsbröd med ost
Rågsurdegsbröd med ost och paprika.

LCHF och GI

Många har fått upp ögonen för LCHF-dieten och GI-metoden där man i båda fallen inte vill äta socker och stärkelse eller andra snabba kolhydrater som höjer blodsockret.

LCHF har fått ett rejält uppsving och kokböcker med LCHF-recept toppar ofta försäljningslistan.

När man äter enligt LCHF så vill man äta så lite kolhydrater som möjligt och mera fett.

Jag tror LCHF kommer fortsätta vara populär och därmed också de frukostvanor som den dieten för med sig som att äta mera ägg, både kokta och stekta, i form av omelett och pannkakor (utan vetemjöl). Äggröra och bacon, mejerivaror som turkisk yoghurt, kesella och vispgrädde är också populärt.

En produkt som inte finns än är LCHF-müsli, den tror jag kommer snart. GI-müslin är väldigt ofta slut i butiken jag oftast handlar i. Jag tror försäljningen av GI-müsli också kommer öka och det kommer komma flera nya sorter.

Många kommer köpa eller själv baka nyttigare bröd, gärna surdegsbröd och jag tror och hoppas på att det kommer finnas större utbud av bröd med mindre tillsatser och ekologiska ingredienser i butikerna.

Gröt

Mer gröt är också en trend, kanske havregrynsgröt som går snabbt att göra i veckorna och lite lyxigare grahamsgrynsgröt på helgen.

Snabbt och enkelt

På vardagarna har de flesta inte tid att stå i köket och fixa frukost så länge utan det måste gå snabbt och vara enkelt.

Lyxfrukost på helgerna

En trend är att många lyxar till frukosten på helgerna när man har mera tid. Man kan baka färskt bröd, man kan steka pannkakor, knaperstekt bacon eller göra goda smoothies.

Tips till Arla och andra företag som säljer mejerivaror

Jag skulle vilja se smaksatta produkter utan onödiga tillsatser. Varför kan det inte finnas blåbärsyoghurt med bara blåbär och yoghurt?

För dyrt såg jag Skånemejerier skrivit på sin Facebook-sida. Men jag tror de misstar sig. Det borde finnas produkter i olika priskategorier med olika kvalitet.

Varför inte lansera en lyx-helg-premium-frukost-segment med äkta råvaror, självklart ekologiskt. Just nu saknas ju detta helt.

En produkt som också borde lanseras är LCHF-yoghurt och LCHF-fil med en högre fetthalt, kanske 5-7%, vilket även skulle kunna säljas med olika smaksättningar (utan tillsatser). Detta skulle även kunna säljas i mindre förpackningar som folk kunde ta med sig som färdiga mellanmål till jobbet.

Sammanfattning av frukosttrender

Så för att summera så tror jag på följande trender:

  • Mindre socker
  • Mindre tillsatser
  • Mer ägg
  • Mer surdegsbröd och annat nyttigt bröd
  • Mer gröt, olika sorter
  • Mer smoothies
  • Fler äter omeletter, pannkakor, äggröra och liknande till frukost.
  • Helgfrukost - Lyxfrukost
  • Större utbud med både billiga och premiumprodukter i mejerihyllan
  • Nya produkter med högre fetthalt som LCHF-yoghurt och LCHF-fil

Vad tror du? Det är fritt fram att spekulera! :)

/Susanne

Nytt recept: Blomkålssoppa

Publicerad 2013-05-27 05:58

Jag har gjort ett nytt recept på blomkålssoppa.

Riktigt god och krämig soppa med blomkål. Inga smakförstärkare i form av tillsatt buljong behövs.

Tid: ca 25 minuter

blomkålssoppa
Blomkålssoppa, här serverad med rökt skinka.

Prova gärna!

Undvik färdigmarinerat kött

Publicerad 2013-05-24 19:43

Idag fanns Caj P:s grillskiva i butiken för 90 kr/kg, svenskt kött dessutom från Scan så jag tänkte jag skulle ge det en chans, något konserveringsmedel kanske man kunde räkna men jag trodde verkligen inte det var så illa som ingrediensförteckningen avslöjar:

Färdigmarinerade nötskivor

Här har man alltså 15% av vikten som inte är kött och inte heller hade man råd med olja och soja som grund i marinaden utan vatten är den största beståndsdelen och för att få den i rätt färg och konsistens har man tillsatt både färgämnen och förtjockningsmedel. Utöver det, inte helt otippat, ett antal konserveringsmedel.

Självklart köpte jag det inte. Till att börja med är det egentliga kilopriset för köttet 90/0,85= 105 kr (vattnet borträknat) vilket jag kan få betydligt bättre köttråvara för utan tillsatser, svenskt förstås, något annat köper jag inte.

Grillmarinaden kan jag göra själv med mitt superenkla recept som jag alltid gör.

Dessutom om jag köper färskt kött så vet jag att det är färskt. Färdigmarinerat kött kan vara ganska gammalt. Med alla dessa tillsatser så håller sig köttet längre och tack vare kryddorna känner man inte heller om köttet smakar gammalt.

En sådan här grillskiva är alltså perfekt att lura oss konsumenter med. Visst, 85% av produkten är ju bra, en svensk köttbit. Men resterande sörja? En kompott av billiga industriråvaror i syfte att maximera vinsten.

Snälla Caj P och Scan, gör om gör rätt! Ni skulle kunna göra en bra produkt av det här! Sluta förstör fin svensk köttråvara med skräpmarinad, vi är läskunniga och fler och fler får upp ögonen för allt skräp som säljs! Det här hade kunnat varit en mycket bra produkt!

/Susanne