Bloggens startsida

Susannes matblogg

Nytt recept: Glass LCHF - Grundrecept

Publicerad 2013-06-06 03:14

Jag har gjort ett nytt recept på glass lchf - grundrecept.

Den godaste glassen gör man själv och det går alldeles utmärkt att göra den utan vanligt strösocker så att att blodsockret inte påverkas! Perfekt för den som följer LCHF och diabetiker. Dessutom mycket godare än köpt glass!

Tid: 15 min + 20 min i glassmaskin eller 3 timmar i frysen

glass lchf
Glass LCHF - supergott med ytterst lite kolhydrater. Här serverad med hallon och citronmeliss.

Prova gärna!

Frukosttrender

Publicerad 2013-05-31 05:20

Jag blev intervjuad angående frukosttrender av ett företag som arbetar med en innovationsprocess för Arla. Intressant ämne, så därför tänkte jag dela med mig av mina observationer och åsikter.

Mindre socker

Det jag ser som stora övergripande trender är att många är trötta på allt socker och snabba kolhydrater i sötad yoghurt, sötad fil, söta flingor och vitt bröd. Istället vill man äta en både nyttig och god frukost som man också håller sig mätt på fram till lunch.

Onödiga tillsatser och ekologiskt

Fler och fler läser också innehållsförteckningen på förpackningen och börjar ifrågasätta om det verkligen är hälsosamt eller nödvändigt med så många tillsatser som många livsmedel innehåller, särskilt smaksatt yoghurt, fil, flingor och bröd.

Fler och fler vill också äta ekologiskt, både ekologiska mejerivaror, ekologiska ägg, bröd och flingor.

surdegsbröd med ost
Rågsurdegsbröd med ost och paprika.

LCHF och GI

Många har fått upp ögonen för LCHF-dieten och GI-metoden där man i båda fallen inte vill äta socker och stärkelse eller andra snabba kolhydrater som höjer blodsockret.

LCHF har fått ett rejält uppsving och kokböcker med LCHF-recept toppar ofta försäljningslistan.

När man äter enligt LCHF så vill man äta så lite kolhydrater som möjligt och mera fett.

Jag tror LCHF kommer fortsätta vara populär och därmed också de frukostvanor som den dieten för med sig som att äta mera ägg, både kokta och stekta, i form av omelett och pannkakor (utan vetemjöl). Äggröra och bacon, mejerivaror som turkisk yoghurt, kesella och vispgrädde är också populärt.

En produkt som inte finns än är LCHF-müsli, den tror jag kommer snart. GI-müslin är väldigt ofta slut i butiken jag oftast handlar i. Jag tror försäljningen av GI-müsli också kommer öka och det kommer komma flera nya sorter.

Många kommer köpa eller själv baka nyttigare bröd, gärna surdegsbröd och jag tror och hoppas på att det kommer finnas större utbud av bröd med mindre tillsatser och ekologiska ingredienser i butikerna.

Gröt

Mer gröt är också en trend, kanske havregrynsgröt som går snabbt att göra i veckorna och lite lyxigare grahamsgrynsgröt på helgen.

Snabbt och enkelt

På vardagarna har de flesta inte tid att stå i köket och fixa frukost så länge utan det måste gå snabbt och vara enkelt.

Lyxfrukost på helgerna

En trend är att många lyxar till frukosten på helgerna när man har mera tid. Man kan baka färskt bröd, man kan steka pannkakor, knaperstekt bacon eller göra goda smoothies.

Tips till Arla och andra företag som säljer mejerivaror

Jag skulle vilja se smaksatta produkter utan onödiga tillsatser. Varför kan det inte finnas blåbärsyoghurt med bara blåbär och yoghurt?

För dyrt såg jag Skånemejerier skrivit på sin Facebook-sida. Men jag tror de misstar sig. Det borde finnas produkter i olika priskategorier med olika kvalitet.

Varför inte lansera en lyx-helg-premium-frukost-segment med äkta råvaror, självklart ekologiskt. Just nu saknas ju detta helt.

En produkt som också borde lanseras är LCHF-yoghurt och LCHF-fil med en högre fetthalt, kanske 5-7%, vilket även skulle kunna säljas med olika smaksättningar (utan tillsatser). Detta skulle även kunna säljas i mindre förpackningar som folk kunde ta med sig som färdiga mellanmål till jobbet.

Sammanfattning av frukosttrender

Så för att summera så tror jag på följande trender:

  • Mindre socker
  • Mindre tillsatser
  • Mer ägg
  • Mer surdegsbröd och annat nyttigt bröd
  • Mer gröt, olika sorter
  • Mer smoothies
  • Fler äter omeletter, pannkakor, äggröra och liknande till frukost.
  • Helgfrukost - Lyxfrukost
  • Större utbud med både billiga och premiumprodukter i mejerihyllan
  • Nya produkter med högre fetthalt som LCHF-yoghurt och LCHF-fil

Vad tror du? Det är fritt fram att spekulera! :)

/Susanne

Nytt recept: Blomkålssoppa

Publicerad 2013-05-27 05:58

Jag har gjort ett nytt recept på blomkålssoppa.

Riktigt god och krämig soppa med blomkål. Inga smakförstärkare i form av tillsatt buljong behövs.

Tid: ca 25 minuter

blomkålssoppa
Blomkålssoppa, här serverad med rökt skinka.

Prova gärna!

Undvik färdigmarinerat kött

Publicerad 2013-05-24 19:43

Idag fanns Caj P:s grillskiva i butiken för 90 kr/kg, svenskt kött dessutom från Scan så jag tänkte jag skulle ge det en chans, något konserveringsmedel kanske man kunde räkna men jag trodde verkligen inte det var så illa som ingrediensförteckningen avslöjar:

Här har man alltså 15% av vikten som inte är kött och inte heller hade man råd med olja och soja som grund i marinaden utan vatten är den största beståndsdelen och för att få den i rätt färg och konsistens har man tillsatt både färgämnen och förtjockningsmedel. Utöver det, inte helt otippat, ett antal konserveringsmedel.

Självklart köpte jag det inte. Till att börja med är det egentliga kilopriset för köttet 90/0,85= 105 kr (vattnet borträknat) vilket jag kan få betydligt bättre köttråvara för utan tillsatser, svenskt förstås, något annat köper jag inte.

Grillmarinaden kan jag göra själv med mitt superenkla recept som jag alltid gör.

Dessutom om jag köper färskt kött så vet jag att det är färskt. Färdigmarinerat kött kan vara ganska gammalt. Med alla dessa tillsatser så håller sig köttet längre och tack vare kryddorna känner man inte heller om köttet smakar gammalt.

En sådan här grillskiva är alltså perfekt att lura oss konsumenter med. Visst, 85% av produkten är ju bra, en svensk köttbit. Men resterande sörja? En kompott av billiga industriråvaror i syfte att maximera vinsten.

Snälla Caj P och Scan, gör om gör rätt! Ni skulle kunna göra en bra produkt av det här! Sluta förstör fin svensk köttråvara med skräpmarinad, vi är läskunniga och fler och fler får upp ögonen för allt skräp som säljs! Det här hade kunnat varit en mycket bra produkt!

/Susanne

Gör din egen grillmarinad

Publicerad 2013-05-18 16:37

Många tror att det är krångligt och tar en massa tid att göra egen grillmarinad och det kanske är lätt att tro för visst finns det många recept på grillmarinader med fler än 5 ingredienser.

Men det behöver inte vara så krångligt. Det enda du behöver är faktiskt bara olja och soja. Jag brukar använda olivolja eller rapsolja. Detta häller du upp i en bunke, ungefär lika mycket av varje. Mängden du tar beror givetvis på hur mycket kött du har.


Häll upp olja och soja i en bunke.

Sedan tillsätter man om man vill lite kryddor efter behag. Jag brukar ofta ta ca 0.5-1 tsk chilipulver och något kryddmått svartpeppar när jag grillar ungefär 6 portioner, ca 1 kg kött. Vill man kan man också tillsätta lite extra salt, men jag tycker oftast sojan är tillräckligt salt. Andra populära kryddningar är ca 1-2 krm vitlökspulver.

Sedan lägger jag i köttet, lite åt gången och rör/lyfter runt så att alla sidor runtom suger upp marinaden. Jag brukar använda en gaffel så jag lätt kan lyfta en bit i taget.

Jag brukar inte göra större mängd marinad än att köttet suger upp allt, ingen idé att ha en skvätt kvar i botten som man får kasta, det är bara slöseri. Så jag häller hellre på mindre än mer och märker jag att jag tagit för lite så häller jag bara på mera olja och soja och rör/lyfter runt köttet.

Förutom att det är mycket billigare att göra sin egen marinad så slipper man även äta modifierad majsstärkelse, färgämnen och konserveringsmedel!


Innehållsförteckningen för Caj P's grillmarinad original.

Så testa nu att göra egen marinad om du inte gjort det! Gott, enkelt och utan tillsatser. Här är mitt grundrecept på grillmarinad.

Tillsatser i mjukglass

Publicerad 2013-05-16 05:40

Har du någon gång funderat på vad det är för ingredienser i köpt mjukglass? Här kommer svaret:

mjukglass ingredienser

Skummjölk, grädde, socker, torkad glukossirap, vasslepulver, skummjölkspulver, emulgeringsmedel (E471), stabilseringsmedel (E401, E407, E410, E412, E466), antioxidationsmedel (E351), vaniljarom.

Ingrediensförteckningen kommer från Sia mjukglassmix som ofta används på olika caféer. De köper bara denna mix (som inte ens behöver förvaras i kylskåp). Sedan häller de bara mixen i mjukglassmaskinen och kör.

SIA mjukglassmix

Är du hemma så rekommenderar jag att du gör din egen glass och är du ute på stan, välj ett glass-ställe med egentillverkad glass utan tillsatser, så mycket godare och nyttigare utan en massa skräpingredienser!

Uppdaterat recept: Romsås

Publicerad 2013-05-15 14:26

Nu har jag uppdaterat receptet på romsås.

Romsås är en mycket god och enkel kall sås som passar bra till fisk. Jag brukar ofta äta den till lax.

Tid: 5 minuter

Romsås
Romsås - enkel och god kall sås som passar bra till fisk, t.ex. lax.

Prova gärna!

Nytt recept: Blåbärssmoothie LCHF

Publicerad 2013-05-06 17:19

Jag har gjort ett nytt recept på blåbärssmoothie lchf.

Enkelt recept på Blåbärssmoothie med lågt GI, LCHF. Ett riktigt gott mellanmål som du blir mätt på. Dessutom är det nyttigt med blåbär som innehåller mycket antioxidanter.

Tid: 5 minuter

blåbärssmoothie lchf
Blåbärssmoothie LCHF, supergod och mättande smoothie med blåbär.

Prova gärna!

Fryst laxfilé lika dyr som färsk

Publicerad 2013-04-23 00:04

Tidigare köpte jag ofta fryst portionsförpackad laxfilé för jag tyckte det var smidigt och billigare. Men under senare år har någonting hänt.

Laxbitarna har blivit mindre

För några år sedan så var laxbitarna i portionsförpackningarna större, de var ca 140 g som standard. Nu är de 125 g vilket oftast är för lite för en vuxen person att äta sig mätt på.

Ofta kostar den frysta portionsförpackade laxen ca 60-70 kr för 4 st och om det är extrapris kan den kosta 49 kr. Men det man ska titta på är inte detta pris utan jämförpriset, alltså priset per kilo.

fryst laxfilé
Fryst laxfilé i portionsförpackning, 4x125 g.

Jämförpris för fryst laxfilé

Priset per kilo blir alltså med 4 st bitar à 125 g ca 120-140 kr/kg och om det är extrapris 100 kr/kg.

Jämförpris för färsk laxfilé

Priset varierar förstås men när CityGross har extrapris så brukar den kosta 100 kr/kg, medan ordinariepris ligger på 140 kr/kg. I min närmaste ICA-affär ligger ordinarie kilopriset på 170 kr/kg.

Slutsats - Köp färsk laxfilé

Det är alltså ganska enkelt att konstatera att man lika gärna kan köpa färsk laxfilé. Det finns oftast inga pengar att spara på att köpa den frysta. Då har jag inte ens gått in på skillnaden i smak.

Färsk laxfilé är mycket godare än fryst

Om du ätit mycket fryst laxfilé så har du förmodligen vant dig vid den smaken och tycker säkert den är helt ok, vilket den är men den färska är mycket godare. Det är stor skillnad faktiskt.

Dessutom kan man köpa en så stor bit man vill ha och kan servera sin lax i en mer normal portionsstorlek som man blir mätt på och som man kan bjuda gäster på utan att det ser fjuttigt ut.

Färsk lax kan man köpa både i bit eller portionsstorlek beroende på affär men lättast att få tag på är färsk lax i bit eller kanske t.o.m. en hel sida. Färsk lax i bit är också både praktiskt och enkelt att tillaga och vid serveringen får var och en ta så mycket de vill ha.

Nu har jag vant mig vid färsk laxfilé och vill helst inte ha något annat. Bara i nödfall när den färska är slut så köper jag den frysta.

Så köp färsk laxfilé nästa gång, tillaga något av mina recept på lax och njut!

färsk laxfilé
Färsk laxfilé i bit, ca 900 g.

Nytt recept: Chokladmuffins LCHF

Publicerad 2013-04-22 02:53

Jag har gjort ett nytt recept på chokladmuffins lchf.

Kan man göra riktigt goda chokladmuffins utan vetemjöl och strösocker? Ja det kan man, här är beviset!

Tid: ca 45 minuter varav 20 minuter i ugnen

Chokladmuffins LCHF och glutenfria
Chokladmuffins LCHF, mycket goda muffins som är glutenfria.

Prova gärna!

Uppdaterat recept: Bondkakor

Publicerad 2013-04-21 07:36

Nu har jag uppdaterat receptet på bondkakor.

Klassiska bondkakor - goda, knapriga småkakor med smak av sirap och mandel. Använd riktigt smör så smakar de allra godast.

Tid: 30 min + 2 h i kylen

Bondkakor
Klassiska goda bondkakor, enkelt recept som är lätt att följa och lyckas med!

Prova gärna!

Nytt recept: Kesoplättar

Publicerad 2013-04-10 01:09

Jag har gjort ett nytt recept på kesoplättar.

Mycket goda och enkla kesoplättar. Blir som lite tjockare och mindre pannkakor. Nyttigt och mättande recept till mellanmål eller som lunch eller kvällsmat. Passar den som vill äta färre kolhydrater / LCHF.

Tid: 25 minuter

kesoplättar
Kesoplättar, gott och nyttigt! Servera gärna med hallon och vispad grädde. Supersmarrigt!

Prova gärna!

Uppdaterat recept: Chokladpaj med mandel

Publicerad 2013-04-01 03:06

Nu har jag uppdaterat receptet på chokladpaj med mandel.

En mycket god chokladpaj som är enkel att göra med ett pajskal som inte ska förgräddas. En god fyllning med choklad och mandelmassa toppad med smält choklad.

Tid: 1 timme

chokladpaj
Ljuvligt god chokladpaj serverad med en klick vispgrädde. Detta recept rekommenderas!

Prova gärna!

Uppdaterat recept: Stekta kolabananer

Publicerad 2013-03-22 04:58

Nu har jag uppdaterat receptet på stekta kolabananer.

Stekta bananer i kolasås är ett gott, snabbt och mycket enkelt recept på efterrätt. Det går också bra att äta som mellanmål om man vill lyxa till det lite!

Tid: 10 minuter

bananer i kolasås
Mycket gott och enkelt recept som dessutom är relativt hälsosamt. På bilden ses stekta bananer i kolasås serverad med en klick yoghurt.

Prova gärna!