Bloggens startsida

Susannes matblogg

Uppdaterat recept: Tonfiskrulle

Publicerad 2013-11-27 09:42

Nu har jag uppdaterat receptet på tonfiskrulle.

Tonfisk och grönsaker i en god sås i tunnbröd blir supergott. Det här receptet på tonfiskrulle har jag gjort massor av gånger för det är så gott och enkelt!

Tid: 15 min

tonfiskrulle
Tonfiskrulle - tunnbrödsrulle med tonfisk. Ett av mina favoritrecept som jag verkligen rekommenderar!

Prova gärna!

Viktväktarna presenterar Leila

Publicerad 2013-11-25 01:46

Idag var jag inbjuden på presslunch hos Viktväktarna som presenterade Leila Lindholm som sin nya ambassadör!

Leila har gått ner 18 kg sedan i juli vilket så klart är imponerande! Jag tycker alltid det är roligt att se och läsa om människor som gått ner i vikt oavsett vilken viktnedgångsmetod de valt.

Det är inte kul att vara överviktig, jag har själv varit det så jag vet och jag känner alltid en varm känsla inombords när man hör om andra människor som lyckats nå sin målvikt - så väl vanligt folk som kändisar.

Viktväktarnas viktnedgångsmetod är jag inte helt insatt i alla detaljer hur den fungerar, den har dessutom ändrats en del på senare tid, men den går ut på att man måste hålla koll på vad man stoppar i sig och hur mycket. Man räknar kalorier fast i deras system som är en förenkling så att det blir lätt att hålla koll. Vad jag förstått gör man även skillnad på olika kalorier och lär ut vad man bör äta så man blir mätt, det är alltså inte fråga om att äta godis istället för mat.

Det finns även en app man kan använda var man än är som Leila lovordade där man håller koll på vad man äter och hittar recept.

Även Shirley Clamp var med på lunchen och hon har bevisligen hållit vikten nu i 15 månader.

Leila Lindholm och Shirley Clamp
Leila Lindholm och Shirley Clamp

Det som inte gick att undgå var Viktväktarnas oro för 5:2-dietens genomslagskraft. De har låtit göra en undersökning som bland annat handlar om hur bantningsmetoder påverkar våra barn när mamma eller pappa hoppar över måltider. Just detta tyckte både Leila och Shirley som är småbarnsföräldrar var viktigt för just dem att alltid kunna äta samma mat som övriga familjen. Leila ville även så klart få äta och njuta av sina bakverk!

Dock tycker jag det är lite synd att Viktväktarna ägnar sig åt att svartmåla andra dieter och att anspela på att man skulle vara en dålig förälder om man äter enligt 5:2 om man har barn. Istället borde de fokusera på att presentera sin egen diet och vad den går ut på. Man fick nästan intrycket av en viss desperation och en stor frustration över att LCHF och 5:2 är så populärt. De mest populära dieterna är LCHF (35%), 5:2 eller annan periodisk fasta (27%) och GI (24%) enligt Viktväktarnas undersökning. Enligt samma undersökning så överger 31% sina dieter efter några veckor och 9% håller dieten i mer än 6 månader.

Min uppfattning är att det är bra att det finns olika dieter och att olika dieter passar olika personer. Det som kan vara bra med Viktväktarna förutom dieten i sig om man tror den kan passa en själv är det stöd man kan få via deras app och även de möten och vägningar man kan gå på som säkert kan öka motivationen.

Det som jag personligen inte gillar med Viktväktarna är att de liksom livsmedelsverket har uppfattningen att mättat fett är onyttigt samt att de rekommenderar light-produkter som t.ex. lättfil, lättyoghurt, lätt crème fraiche o.s.v. Jag är helt övertygad om att deras metod skulle fungera lika bra med originalprodukterna med full fetthalt och att man skulle må t.o.m. bättre av att äta det eftersom fett ger mättnad och light-produkter oftast innehåller tillsatser och annat skräp.

Men som Viktväktarnas representanter gång på gång upprepade så kan man äta vad som helst med deras metod, det handlar mer om begränsningar, så vill du som jag äta äkta fullfeta mejeriprodukter med deras metod så får du antingen äta mindre mängd utav det eller dra ner på något annat. Eller också väljer du liksom jag att följa någon annan viktnedgångsmetod.

Huvudsaken som jag ser det är att för alla de som är överviktiga så gäller det att hitta just den viktmetod som fungerar för dig. För vissa är det GI/LCHF, för vissa 5:2, för andra är det Viktväktarna. Har man provat en metod och det inte fungerade, varför inte prova en annan? Huvudsaken är att man går ner i vikt om man vill det så att man mår bra!

Nytt recept: Saffransbiscotti

Publicerad 2013-11-23 12:32

Jag har gjort ett nytt recept på saffransbiscotti.

Mycket goda och vackra knapriga söta skorpliknande småkakor får du när du bakar saffransbiscotti. Dessutom är de enkla att göra, så prova dessa juliga småkakor med smak av saffran och mandel!

Tid: 1 timme och 45 minuter

saffransbiscotti
Goda knapriga saffransbiscotti med mandel i.

Prova gärna!

Uppdaterat recept: Saffranskaka

Publicerad 2013-11-21 14:31

Nu har jag uppdaterat receptet på saffranskaka.

En mycket god klassisk saffranskaka. En saftig, mjuk och fin kaka som är enkel att göra som verkligen smakar och doftar saffran!

Saffranskakan blir otroligt god och passar jättebra att servera med en klick vispad grädde och färska lingon så blir det lyx-fika, nästan som tårta!

Tid: 1 timme, varav 45 i ugnen

saffranskaka
Saffranskaka ser ut som en gul sockerkaka som smakar och doftar saffran.

Prova gärna!

Lita inte på Livsmedelsverkets kostråd

Publicerad 2013-11-19 18:43

Vad du än gör lita INTE på livsmedelsverkets, sjukvårdens och dietisters skräck för naturligt mättat fett och dess kärlek till stärkelserik mat, särskilt om du är överviktig eller har diabetes.

Livsmedelsverket - Inget att lita på

Jag rekommenderar alla att läsa på i detta ämne och inte lita på någon rakt av, i synnerhet inte livsmedelsverket och de som följer deras råd rakt av vilket tyvärr är vanligt inom sjukvården, bland dietister och kostrådgivare även om undantag finns.

Det är sorgligt att inte Livsmedelsverket uppdaterat sig på ny forskning även om de säger att de gjort det. Den forskning de själva lutar sig mot är nuförtiden starkt ifrågasatt och allt färre svenskar litar på kostråden särskilt de råd som rör fett och nyckelhålsmärkning.

Vad gäller forskning är det viktigt att komma ihåg att en stor del av forskningen är betald av olika företag med ett intresse av forskningsresultatet och det är inte svårt att få fram felaktiga forskningsresultat eftersom mat och hälsa är ett komplicerat område.

Du ska alltså aldrig lita på att något är sant bara för att det finns forskning som pekar på det. Forskningsresultat är alltså ingen absolut sanning.

Läs gärna Göran Peterssons publikationer, han är professor på Chalmers och kommer till andra slutsatser än Livsmedelsverket.

Jag rekommenderar alla att verkligen läsa på i detta ämne och bilda sig en egen uppfattning.

Min egen slutsats är att Livsmedelsverkets kostråd som framförallt berör mättat fett är helt felaktiga liksom kostråden för överviktiga och diabetiker som uppmanas äta en stärkelserik kost.

Jag anser alltså att naturligt mättat fett som t.ex. smör, bregott, vispgrädde, ost, kokos m.m. är nyttigt. Däremot bör margariner i alla former undvikas, liksom de flesta light-produkter och de flesta tillsatser.

Det enda jag och livsmedelsverket verkar vara överens om är att minska på sockerintaget, välja fullkornsalternativ samt äta mer grönsaker. Alltid något.

Uppdaterat recept: Ugnspannkaka

Publicerad 2013-11-11 12:54

Nu har jag uppdaterat receptet på ugnspannkaka.

Klassiskt recept på ugnspannkaka, även kallad tjockpannkaka som går snabbt och lätt att göra. Mycket god klassisk svensk husmanskost. Servera med lingonsylt.

Tid: 30 minuter varav 20 min i ugnen.

ugnspannkaka
Ugnspannkaka serverad med lingonsylt.

Prova gärna!

Mitt kök mässan 2013

Publicerad 2013-11-08 12:17

Just nu pågår Mitt Kök-mässan på Stockholmsmässan i Älvsjö.

Passa på att provsmaka både mat och dryck!

Tranbärsjuice

Tranbärsjuice utan socker. Både gott och nyttigt.

Kalla såser

Kalla såser, dock några e-nummer för mycket för mig.

Kyckling från Bjärefågel

Kyckling att provsmaka och köpa från Bjärefågel, en kyckling som lever på dubbelt så stor yta än vanlig kyckling. Missa inte den rökta kycklingfilén.

kokböcker

Många kokböcker förstås.

kryddor med kryddkvarn

Kryddor med kryddkvarn.

Passa även på att besöka Allt för hälsan-mässan som pågår samtidigt. Mässorna pågår till och med söndag kväll 10 november 2013.

Läs mer om mässan och se programmet.

Uppdaterat recept: Älgstek

Publicerad 2013-11-03 15:33

Nu har jag uppdaterat receptet på älgstek.

Mycket enkelt recept på älgstek som du tillagar enkelt i ugnen med köttermometer. Köttet blir mört och fint.

Tid: 2-3 timmar

Älgstek
Mycket god älgstek - köttet blir riktigt mört, saftigt och gott.

Prova gärna!

Uppdaterat recept: Citronpaj med lime

Publicerad 2013-10-30 17:25

Nu har jag uppdaterat receptet på citronpaj med lime.

En god citronpaj med lime som verkligen rekommenderas. En perfekt balans mellan surt och sött - en riktigt god sötsyrlig paj som är en perfekt efterrätt och avrundning på en god middag.

Tid: 1 ½ timme, varav 30 min arbetsinsats

Citronpaj med lime
En bit citronpaj med lime serverad med vispgrädde.

Prova gärna!

Omgjort recept: Brytbröd

Publicerad 2013-10-23 13:24

Jag har ersatt ett gammalt recept på brytbröd med ett nytt som jag tycker är bättre.

Det blir goda små brytbröd som är enkla att göra och blir väldigt fina. Perfekta att servera till en fin middag. Grejen med brytbröd är att de får jäsa och gräddas tätt ihop på en plåt, vilket även sparar tid då man slipper grädda flera plåtar.

Tid: 2 timmar varav 45 minuters jobb

brytbröd
Goda brytbröd med sesamfrö.

Här är mitt recept på brytbröd.

Matbloggspriset 2013

Publicerad 2013-10-21 21:32

Jag har fått äran att bli en av de tio utvalda matbloggarna att tävla om matbloggspriset "Folkets val".

Det känns förstås roligt både att någon har nominerat mig och dessutom att bli utvald av juryn bland 700 nominerade.

matbloggspriset 2013

Det finns många proffsiga matbloggar där ute, det är en sak som är säker. Så det är ett fint sällskap jag hamnat i.

Är recepten.se en matblogg eller en sajt

Något som många kanske funderar på, och jag själv också, är om recepten.se verkligen är en matblogg. Jag har utvecklat mina tankar om det i en annan bloggpost som diskuterar just detta.

Rösta på din favorit till matbloggspriset 2013 - Folkets val

Nu är jag inte den typen av person som kommer skrika "rösta på mig", knacka dörr eller messa alla facebookvänner eftersom jag inte gillar den typen av röstfiske där den som skriker mest och har flest kompisar vinner.

Däremot tycker jag att ni som gillar matbloggar ska rösta på just den eller de matbloggar som ni gillar bäst eftersom pengarna går till välgörenhet, närmare bestämt till mat i jul genom Stockholms Stadsmission.

Alla matbloggar på listan är värdiga vinnare och jag hoppas att så många som möjligt vill rösta så blir vi alla vinnare! ♥

/Susanne

Matblogg eller matsajt?

Publicerad 2013-10-21 21:15

Jag har fått frågan och själv funderat kring om recepten.se är en matblogg eller en matsajt eller kanske båda delar?

Recepten.se har ju en bloggdel och den tror jag vi alla är överens om att den är en blogg. Jag bloggar mest för att berätta om nyheter, dels på min sajt men också om olika produkter och annat matrelaterat samt lite om vad jag gör och tycker om olika saker. Däremot publiceras alla recept, information om ingredienser, köksredskap, artiklar om t.ex. måttomvandling, grillning, BMI och träning m.m. till största del på övriga sajten eftersom den är "specialanpassad" för den typen av innehåll.

matblogg

Men skulle man kunna se även resten av sajten som en blogg? Ja det beror förstås på hur man definierar en blogg.

Vad är en blogg?

Jag tror att de flesta inklusive jag själv tänker oss att en blogg har följande kriterier

  • Tydlig avsändare
  • Personligt
  • Text och bilder och kanske video
  • Publicerat i datumordning
  • Möjlighet att bläddra till "nästa inlägg", "förra inlägget".
  • Innehållet uppdelat i kategorier och/ eller taggar.
  • Möjlighet att kommentera

Det är publiceringen i datumordning och att bläddra till "nästa inlägg" som mitt övriga innehåll på recepten.se fallerar på annars uppfyller recepten.se alla krav, det är ju jag som skrivit alltihop och det är jag tydlig med. Kanske kan man säga att tidlösheten är en faktor som skiljer en blogg från en sajt? 

Att just matbloggar blivit så populärt tror jag dock inte beror på att bloggformatet är den mest ideala formen av receptpublicering utan snarare att bloggformatet är det som är lättast tillgängligt. Det är idag enkelt att starta en blogg men betydligt svårare att bygga en egen sajt.

Hade det funnits receptsajter att ladda ner eller starta på nätet precis som bloggar tror jag att ganska många valt det formatet istället.

Mitt fokus på min receptsajt är tydliga och enkla recept. Eftersom jag är bra på att strukturera innehåll så har jag fokuserat mycket på det för att alla besökare, även ovana hemmakockar ska kunna lyckas med recepten. Det är därför jag gör recepten med bilder steg för steg. Det är också därför har jag skrivit om alla ingredienser och köksredskap samt gjort en måttomvandlingsfunktion bland annat.

Det som jag ser som den stora nackdelen med alla matbloggar är att man missar väldigt mycket sökmotoroptimering när man t.ex. inte kan länka ihop ingredienser. Det är ju därför som sådana sajter som mytaste (f.d. hittarecept) funnit någon form av existensberättigande som de dessvärre tyvärr har missbrukat allt mer och mer. Bloggarna utnyttjas maximalt för sin egen vinstmaximering och Googles sökresultat spammas och jag tror inte jag träffat en enda människa som gillar den sajten.

Själv får jag däremot spontana mejl och kommentarer från okända människor nästan varje dag som säger att de tycker om min sajt. Det är alltid lika roligt att höra och då vet man att något måste man göra rätt.

För att få en välbesökt sajt och tävla med de stora drakarna krävs ett bra strukturerat användarvänligt innehåll vilket kräver mycket jobb med att skriva och fotografera men också en del systemutvecklingsinsatser. Eftersom jag lyckats kombinera detta kan jag tävla med de största receptsajterna trots att det är stora företag som ligger bakom dem. Detta trodde jag aldrig skulle vara möjligt men visade sig otroligt nog vara det. Jag tror faktiskt aldrig jag hade lyckats så bra som jag gjort om jag byggt min sajt utifrån en blogg.

Så huruvida recepten.se är en matblogg eller inte? Ja man får tycka vad man vill och egentligen spelar det kanske ingen roll? Huvudsaken för mig är att tillräckligt många gillar det jag gör oavsett vilken etikett man väljer! :)

/Susanne

Uppdaterat recept: Kyckling med persiljesås

Publicerad 2013-10-21 12:27

Nu har jag uppdaterat receptet på kyckling med persiljesås.

Ett mycket enkelt och riktigt gott recept på kycklingfilé som kokas i en god buljong som sedan används till att göra en god persiljesås. Servera med kokta grönsaker och ev. kokt potatis.

Tid: 45 minuter varav 25 minuters jobb

Kyckling med persiljesås
Kyckling med persiljesås serverad med kokt blomkål, morötter och potatis, jättegott!

Prova gärna!

Jobb och spahelg på Yasuragi

Publicerad 2013-10-17 18:23

Nu i helgen bestämde jag och Caroline Nilsson att det var dags att köra en 48-timmars kombinerad jobb och spahelg. Platsen vi valde för detta blev Yasuragi som ligger i Hasseludden, Stockholm där vi båda tidigare varit på 24 hours business camp.

Efter en halvtimmes bussfärd från Slussen anlände vi och satte direkt igång med att jobba.

Caroline och Susanne på Yasuragi
Jobb i kreativ miljö på Yasuragi.

Hasseludden Yasuragi är ett av Sveriges finaste spa. Det är i japansk stil med riktigt god och lyxig mat.

Så vad jobbade vi med? Ja det kommer jag berätta om senare! Men det har med träning att göra. :)

kreativ miljö på Yasuragi
Den trevliga inomhusmiljön på Yasuragi.

Så klart måste jag ju berätta om den goda maten. Det är verkligen fantastiskt fin mat på Yasuragi och personalen är utomordentligt trevlig och tillmötesgående.

Till frukost finns det mesta man kan tänka sig och dessutom sushi. Extra plus för att mycket är ekologiskt och juicepressen där man själv får pressa t.ex. apelsin, grape och lime. Det finns alla möjligheter att äta en god och nyttig frukost men det största problemet är väl som vanligt att det är svårt att äta lagom när allt är så gott. :)

På Yasuragi
En god frukost med bland annat ekologisk yoghurt med torkade blåbär, gojibär m.m., äggröra och bacon, smoothie, exotiska frukter. Dessutom fin utsikt.

Till lunch åt vi en god sushi. Sushin på Yasuragi är verkligen bra, de kan det där med sushi om man säger så.

Caroline och Susanne äter på Yasuragi
Gott och roligt att äta sushi och förrätt till lunch.

Till middag åt vi 4-rätters. Man fick välja två förrätter, en varmrätt och en efterrätt. Inte ett helt enkelt val men till slut föll valet på följande:

Mat på Yasuragi
Sushi Moriawase, Sashimi på oxfilé med ponzusås och chips gjorda på palsternacka, Lammrostbiff med jordärtskocka och karljohansvamp, Blåbärs-crumbelkaka med lemoncurdglass.

Mycket blev gjort och det gör verkligen mycket med ett miljöombyte till denna kreativa miljö.

Susanne jobbar på Yasuragi
Jag programmerar på min dator på Yasuragi.

Det här var mitt fjärde besök och det motsvarade mina höga förväntningar. Jag hoppas att det blir ett nytt besök nästa år för det är verkligen ett perfekt sätt att kombinera jobb med avslappning, god mat och trevligt sällskap.

utsikt på Yasuragi
Den fina och kreativa utsikten saknar man när man kommer hem.

Nytt recept: Kanelkesella

Publicerad 2013-10-08 17:43

Jag har gjort ett nytt recept på kanelkesella.

Superenkelt mellanmål med kanel och kesella med mycket protein som är mättande och gott! Passar även för dig som följer GI, LCHF och för de som tränar.

Tid: 2 minuter

kanelkesella
Kanelkesella - ett supergott och superenkelt mellanmål med lågt kolhydratinnehåll och mycket protein.

Prova gärna!

Uppdaterat recept: Kokta majskolvar

Publicerad 2013-10-02 01:38

Nu har jag uppdaterat receptet på kokta majskolvar.

Det är enkelt att koka majskolvar bara man inte kokar dem för länge så glöm inte att sätta en timer. Servera gärna med smör och salt. Passa på att njuta av kokta majskolvar när det finns färska att tillgå under hösten.

Tid: 10 minuter

kokad färsk majskolv
Kokta majskolvar är goda att servera med smör eller bregott och salt.

Prova gärna!