Bloggens startsida

Susannes matblogg

God Jul 2013

Publicerad 2013-12-24 01:13

Jag vill önska er alla en riktigt God Jul! Jag hoppas ni har haft nytta av mina recept till julbordet och kanske även några recept på julgodis! :)

I år har antal besökare i december på recepten.se slagit nya rekord vilket är otroligt roligt. Hoppas att många av er återkommer även under nästa år!

Hur som helst så jag vill ta tillfället i akt att önska just Dig som läser detta en riktigt God Jul! 

God Jul

Uppdaterat recept: Julskinka

Publicerad 2013-12-23 02:42

Nu har jag uppdaterat receptet på julskinka.

Klassiskt recept på ugnsbakad julskinka med senapsgriljering som är enkelt att göra.

Tid: ca 70 minuter per kilo

julskinka
Ugnsbakad julskinka med senapsgriljering skuren i skivor.

Prova gärna!

Nytt recept: Tunna revbensspjäll

Publicerad 2013-12-21 14:42

Jag har gjort ett nytt recept på tunna revbensspjäll.

Enkelt recept på tunna revbensspjäll s.k. spareribs som du antingen steker i ugn eller grillar på grillen. Passar bra så väl på sommaren som på vintern till julbordet. Du kan så klart variera kryddningen efter eget tycke och smak.

Tid: ca 1 timme

tunna revbensspjäll
Tunna revbensspjäll

Prova gärna!

Uppdaterat recept: Pepparkakor

Publicerad 2013-12-18 13:13

Receptet på pepparkakor har uppdaterats med nya bilder och tydligare beskrivning.

Baka goda pepparkakor med detta väl beprövade recept. Det är inte svårt, men lite tålamod krävs. Tänk på att göra pepparkaksdegen i god tid.

Tid: räkna med 5 timmar, tänk på att göra degen minst 1 dygn innan

pepparkakor
Mycket goda och fina pepparkakor bakar du med detta recept och lite tålamod.

Läs hela receptet på pepparkakor.

Uppdaterat recept: Ischoklad

Publicerad 2013-12-14 17:14

Nu har jag uppdaterat receptet på ischoklad.

Ischoklad är ett klassiskt julgodis som är väldigt enkelt att göra. Ett mycket gott chokladgodis för dig som gillar choklad.

Tid: 30 min

ischoklad
Ischoklad är enkelt, gott, klassiskt julgodis. Själv föredrar jag mörk choklad, men välj den chokladsort du gillar bäst.

Prova gärna!

Uppdaterat recept: Tomatsoppa

Publicerad 2013-12-11 05:28

Nu har jag uppdaterat receptet på min tomatsoppa med nya bilder.

Den här soppan blir verkligen jättegod om man använder goda tomater, antingen färska kvisttomater eller konserverade hela eller krossade tomater av något bättre märke där tomaterna verkligen smakar tomat.

tomatsoppa
Prova gärna min goda tomatsoppa! Här serverad med klippt persilja.

Uppdaterat recept: Chokladknäck

Publicerad 2013-12-05 11:10

Nu har jag uppdaterat receptet på chokladknäck.

Gör denna ljuvligt goda chokladknäck - som vanlig knäck men med chokladmak, extra god med andra ord om man gillar choklad!

Tid: ca 1 ½ timme

chokladknäck
Chokladknäck gör man som vanlig knäck fast med kakao i smeten.

Prova gärna!

Recepten.se i topp på Bloggportalen

Publicerad 2013-12-03 20:43

Min receptsajt ligger nu i topp på Bloggportalen med väldigt fina besökssiffror! 

bloggportalen topplista

Det är oerhört roligt att se att så många väljer att besöka min sajt. 

Jag vill också tacka så mycket för alla kommentarer och mejl från nöjda besökare som gillar min sajt. Det är jätteroligt att höra att ni uppskattar min sajt så mycket! :)

/Susanne

Uppdaterat recept: Tonfiskrulle

Publicerad 2013-11-27 09:42

Nu har jag uppdaterat receptet på tonfiskrulle.

Tonfisk och grönsaker i en god sås i tunnbröd blir supergott. Det här receptet på tonfiskrulle har jag gjort massor av gånger för det är så gott och enkelt!

Tid: 15 min

tonfiskrulle
Tonfiskrulle - tunnbrödsrulle med tonfisk. Ett av mina favoritrecept som jag verkligen rekommenderar!

Prova gärna!

Viktväktarna presenterar Leila

Publicerad 2013-11-25 01:46

Idag var jag inbjuden på presslunch hos Viktväktarna som presenterade Leila Lindholm som sin nya ambassadör!

Leila har gått ner 18 kg sedan i juli vilket så klart är imponerande! Jag tycker alltid det är roligt att se och läsa om människor som gått ner i vikt oavsett vilken viktnedgångsmetod de valt.

Det är inte kul att vara överviktig, jag har själv varit det så jag vet och jag känner alltid en varm känsla inombords när man hör om andra människor som lyckats nå sin målvikt - så väl vanligt folk som kändisar.

Viktväktarnas viktnedgångsmetod är jag inte helt insatt i alla detaljer hur den fungerar, den har dessutom ändrats en del på senare tid, men den går ut på att man måste hålla koll på vad man stoppar i sig och hur mycket. Man räknar kalorier fast i deras system som är en förenkling så att det blir lätt att hålla koll. Vad jag förstått gör man även skillnad på olika kalorier och lär ut vad man bör äta så man blir mätt, det är alltså inte fråga om att äta godis istället för mat.

Det finns även en app man kan använda var man än är som Leila lovordade där man håller koll på vad man äter och hittar recept.

Även Shirley Clamp var med på lunchen och hon har bevisligen hållit vikten nu i 15 månader.

Leila Lindholm och Shirley Clamp
Leila Lindholm och Shirley Clamp

Det som inte gick att undgå var Viktväktarnas oro för 5:2-dietens genomslagskraft. De har låtit göra en undersökning som bland annat handlar om hur bantningsmetoder påverkar våra barn när mamma eller pappa hoppar över måltider. Just detta tyckte både Leila och Shirley som är småbarnsföräldrar var viktigt för just dem att alltid kunna äta samma mat som övriga familjen. Leila ville även så klart få äta och njuta av sina bakverk!

Dock tycker jag det är lite synd att Viktväktarna ägnar sig åt att svartmåla andra dieter och att anspela på att man skulle vara en dålig förälder om man äter enligt 5:2 om man har barn. Istället borde de fokusera på att presentera sin egen diet och vad den går ut på. Man fick nästan intrycket av en viss desperation och en stor frustration över att LCHF och 5:2 är så populärt. De mest populära dieterna är LCHF (35%), 5:2 eller annan periodisk fasta (27%) och GI (24%) enligt Viktväktarnas undersökning. Enligt samma undersökning så överger 31% sina dieter efter några veckor och 9% håller dieten i mer än 6 månader.

Min uppfattning är att det är bra att det finns olika dieter och att olika dieter passar olika personer. Det som kan vara bra med Viktväktarna förutom dieten i sig om man tror den kan passa en själv är det stöd man kan få via deras app och även de möten och vägningar man kan gå på som säkert kan öka motivationen.

Det som jag personligen inte gillar med Viktväktarna är att de liksom livsmedelsverket har uppfattningen att mättat fett är onyttigt samt att de rekommenderar light-produkter som t.ex. lättfil, lättyoghurt, lätt crème fraiche o.s.v. Jag är helt övertygad om att deras metod skulle fungera lika bra med originalprodukterna med full fetthalt och att man skulle må t.o.m. bättre av att äta det eftersom fett ger mättnad och light-produkter oftast innehåller tillsatser och annat skräp.

Men som Viktväktarnas representanter gång på gång upprepade så kan man äta vad som helst med deras metod, det handlar mer om begränsningar, så vill du som jag äta äkta fullfeta mejeriprodukter med deras metod så får du antingen äta mindre mängd utav det eller dra ner på något annat. Eller också väljer du liksom jag att följa någon annan viktnedgångsmetod.

Huvudsaken som jag ser det är att för alla de som är överviktiga så gäller det att hitta just den viktmetod som fungerar för dig. För vissa är det GI/LCHF, för vissa 5:2, för andra är det Viktväktarna. Har man provat en metod och det inte fungerade, varför inte prova en annan? Huvudsaken är att man går ner i vikt om man vill det så att man mår bra!

Nytt recept: Saffransbiscotti

Publicerad 2013-11-23 12:32

Jag har gjort ett nytt recept på saffransbiscotti.

Mycket goda och vackra knapriga söta skorpliknande småkakor får du när du bakar saffransbiscotti. Dessutom är de enkla att göra, så prova dessa juliga småkakor med smak av saffran och mandel!

Tid: 1 timme och 45 minuter

saffransbiscotti
Goda knapriga saffransbiscotti med mandel i.

Prova gärna!

Uppdaterat recept: Saffranskaka

Publicerad 2013-11-21 14:31

Nu har jag uppdaterat receptet på saffranskaka.

En mycket god klassisk saffranskaka. En saftig, mjuk och fin kaka som är enkel att göra som verkligen smakar och doftar saffran!

Saffranskakan blir otroligt god och passar jättebra att servera med en klick vispad grädde och färska lingon så blir det lyx-fika, nästan som tårta!

Tid: 1 timme, varav 45 i ugnen

saffranskaka
Saffranskaka ser ut som en gul sockerkaka som smakar och doftar saffran.

Prova gärna!

Lita inte på Livsmedelsverkets kostråd

Publicerad 2013-11-19 18:43

Vad du än gör lita INTE på livsmedelsverkets, sjukvårdens och dietisters skräck för naturligt mättat fett och dess kärlek till stärkelserik mat, särskilt om du är överviktig eller har diabetes.

Livsmedelsverket - Inget att lita på

Jag rekommenderar alla att läsa på i detta ämne och inte lita på någon rakt av, i synnerhet inte livsmedelsverket och de som följer deras råd rakt av vilket tyvärr är vanligt inom sjukvården, bland dietister och kostrådgivare även om undantag finns.

Det är sorgligt att inte Livsmedelsverket uppdaterat sig på ny forskning även om de säger att de gjort det. Den forskning de själva lutar sig mot är nuförtiden starkt ifrågasatt och allt färre svenskar litar på kostråden särskilt de råd som rör fett och nyckelhålsmärkning.

Vad gäller forskning är det viktigt att komma ihåg att en stor del av forskningen är betald av olika företag med ett intresse av forskningsresultatet och det är inte svårt att få fram felaktiga forskningsresultat eftersom mat och hälsa är ett komplicerat område.

Du ska alltså aldrig lita på att något är sant bara för att det finns forskning som pekar på det. Forskningsresultat är alltså ingen absolut sanning.

Läs gärna Göran Peterssons publikationer, han är professor på Chalmers och kommer till andra slutsatser än Livsmedelsverket.

Jag rekommenderar alla att verkligen läsa på i detta ämne och bilda sig en egen uppfattning.

Min egen slutsats är att Livsmedelsverkets kostråd som framförallt berör mättat fett är helt felaktiga liksom kostråden för överviktiga och diabetiker som uppmanas äta en stärkelserik kost.

Jag anser alltså att naturligt mättat fett som t.ex. smör, bregott, vispgrädde, ost, kokos m.m. är nyttigt. Däremot bör margariner i alla former undvikas, liksom de flesta light-produkter och de flesta tillsatser.

Det enda jag och livsmedelsverket verkar vara överens om är att minska på sockerintaget, välja fullkornsalternativ samt äta mer grönsaker. Alltid något.

Uppdaterat recept: Ugnspannkaka

Publicerad 2013-11-11 12:54

Nu har jag uppdaterat receptet på ugnspannkaka.

Klassiskt recept på ugnspannkaka, även kallad tjockpannkaka som går snabbt och lätt att göra. Mycket god klassisk svensk husmanskost. Servera med lingonsylt.

Tid: 30 minuter varav 20 min i ugnen.

ugnspannkaka
Ugnspannkaka serverad med lingonsylt.

Prova gärna!