Ett bra sätt att spara pengar är att köpa färs i storpack när den har ett bra pris och frysa in. Det gäller all färs som köttfärs, blandfärs, fläskfärs, lammfärs.
Tänk på att färs är färskvara, kolla datum och frys in den i tid om du inte använder den färsk. Den ska lukta fräscht. Däremot behöver man inte oroa sig för den mörkare färgen som färsen kan få, oftast skiftar den lite i mörk färg här och där. Den beror på färsens kontakt med syre och är helt ofarligt.
Jag tycker en lagom mängd att frysa in är 400-500 g vilket jag oftast utgår från i mina recept. Detta tänker jag på redan i affären så att jag väljer ett paket med färs som väger något som är ungefär delbart med 400-500 g. Jag är också noggrann med att kolla ursprungsmärkningen så att jag inte av misstag köper något annat än svenskt kött.
Ta fram fryspåsar, en sked och en hushållsvåg och lägg sedan 400-500 g i varje fryspåse. Använd vågen för att veta lagom mängd.
Platta ut färsen med handflatan så det blir platta paket. Detta gör att färsen tinar snabbare och tar mindre plats i frysen. Sätt på en påsklämma. Se till att du får ur så mycket luft som möjligt när du sätter på påsklämman.
Jag brukar skriva på varje paket med en fryspenna vad som är i, datum och vikt.
Färdigt köttfärspaket, redo att frysa in.
Min fryspenna, ca 8 år gammal som fungerar fortfarande (märke: penol).
Lägg in köttfärspaketen i frysen på plant underlag under tiden de fryses in.