Bloggens startsida

Susannes matblogg

Uppdaterat recept: Risgrynsgröt

Publicerad 2014-01-06 05:44

Nu har jag uppdaterat receptet på risgrynsgröt.

Följ det här receptet på risgrynsgröt så får du en riktigt god hemlagad gröt som inte bränner fast i kastrullen. Extra god blir den om du byter ut en del av mjölken mot vispgrädde. Servera gröten med mjölk och kanel eller saftsås.

Tid: 2 timmar

risgrynsgröt
Risgrynsgröten serverad med mjölk och kanel.

Prova gärna!

Uppdaterat recept: Skurna pepparkakor

Publicerad 2014-01-02 07:43

Nu har jag uppdaterat receptet på skurna pepparkakor.

Jättegoda skurna franska pepparkakor som går snabbt och lätt att baka utan att kavla! Perfekta att servera till jul, advent, och lussefikat. Ett recept som rekommenderas för den som vill göra sina egna pepparkakor men inte har tid eller tålamod att kavla.

Tid: 30 min effektivt arbete (minst 3 timmar i kylskåp)

skurna pepparkakor
Jättegoda skurna pepparkakor.

Prova gärna!

Gott Nytt 2014

Publicerad 2013-12-31 16:58

Först och främst vill jag tacka alla besökare för det här året. Det har varit ett bra år för mig och min receptsajt med många besökare och mycket bra feedback från många besökare!

Nu sista veckorna på året var antal unika besökare en bra bit över 300 000!

Så stort tack för det här året! :)

Jag önskar er alla ett Gott Nytt År - 2014! Hoppas det blir ett bra år på alla sätt och vis! :)

Gott nytt 2014

Kram
/Susanne

Nu har jag uppdaterat receptet på helstekt inlindad kotlettrad med pesto.

Enkelt och lyxigt gott recept på en riktig festmåltid. Att steka köttet tar sin tid men det sköter sig självt i ugnen så arbetsinsatsen är minimal!

Tid: ca 4 timmar, varav 10 min jobb

kotlettrad, potatis, balsamsås
Det här receptet är varken svårt eller tidsödande, men resultatet håller hög klass! En riktig festmåltid som passar bra som huvudrätt!

Prova gärna!

God Jul 2013

Publicerad 2013-12-24 01:13

Jag vill önska er alla en riktigt God Jul! Jag hoppas ni har haft nytta av mina recept till julbordet och kanske även några recept på julgodis! :)

I år har antal besökare i december på recepten.se slagit nya rekord vilket är otroligt roligt. Hoppas att många av er återkommer även under nästa år!

Hur som helst så jag vill ta tillfället i akt att önska just Dig som läser detta en riktigt God Jul! 

God Jul

Uppdaterat recept: Julskinka

Publicerad 2013-12-23 02:42

Nu har jag uppdaterat receptet på julskinka.

Klassiskt recept på ugnsbakad julskinka med senapsgriljering som är enkelt att göra.

Tid: ca 70 minuter per kilo

julskinka
Ugnsbakad julskinka med senapsgriljering skuren i skivor.

Prova gärna!

Nytt recept: Tunna revbensspjäll

Publicerad 2013-12-21 14:42

Jag har gjort ett nytt recept på tunna revbensspjäll.

Enkelt recept på tunna revbensspjäll s.k. spareribs som du antingen steker i ugn eller grillar på grillen. Passar bra så väl på sommaren som på vintern till julbordet. Du kan så klart variera kryddningen efter eget tycke och smak.

Tid: ca 1 timme

tunna revbensspjäll
Tunna revbensspjäll

Prova gärna!

Uppdaterat recept: Pepparkakor

Publicerad 2013-12-18 13:13

Receptet på pepparkakor har uppdaterats med nya bilder och tydligare beskrivning.

Baka goda pepparkakor med detta väl beprövade recept. Det är inte svårt, men lite tålamod krävs. Tänk på att göra pepparkaksdegen i god tid.

Tid: räkna med 5 timmar, tänk på att göra degen minst 1 dygn innan

pepparkakor
Mycket goda och fina pepparkakor bakar du med detta recept och lite tålamod.

Läs hela receptet på pepparkakor.

Uppdaterat recept: Ischoklad

Publicerad 2013-12-14 17:14

Nu har jag uppdaterat receptet på ischoklad.

Ischoklad är ett klassiskt julgodis som är väldigt enkelt att göra. Ett mycket gott chokladgodis för dig som gillar choklad.

Tid: 30 min

ischoklad
Ischoklad är enkelt, gott, klassiskt julgodis. Själv föredrar jag mörk choklad, men välj den chokladsort du gillar bäst.

Prova gärna!

Uppdaterat recept: Tomatsoppa

Publicerad 2013-12-11 05:28

Nu har jag uppdaterat receptet på min tomatsoppa med nya bilder.

Den här soppan blir verkligen jättegod om man använder goda tomater, antingen färska kvisttomater eller konserverade hela eller krossade tomater av något bättre märke där tomaterna verkligen smakar tomat.

tomatsoppa
Prova gärna min goda tomatsoppa! Här serverad med klippt persilja.

Uppdaterat recept: Chokladknäck

Publicerad 2013-12-05 11:10

Nu har jag uppdaterat receptet på chokladknäck.

Gör denna ljuvligt goda chokladknäck - som vanlig knäck men med chokladmak, extra god med andra ord om man gillar choklad!

Tid: ca 1 ½ timme

chokladknäck
Chokladknäck gör man som vanlig knäck fast med kakao i smeten.

Prova gärna!

Recepten.se i topp på Bloggportalen

Publicerad 2013-12-03 20:43

Min receptsajt ligger nu i topp på Bloggportalen med väldigt fina besökssiffror! 

Det är oerhört roligt att se att så många väljer att besöka min sajt. 

Jag vill också tacka så mycket för alla kommentarer och mejl från nöjda besökare som gillar min sajt. Det är jätteroligt att höra att ni uppskattar min sajt så mycket! :)

/Susanne

Uppdaterat recept: Tonfiskrulle

Publicerad 2013-11-27 09:42

Nu har jag uppdaterat receptet på tonfiskrulle.

Tonfisk och grönsaker i en god sås i tunnbröd blir supergott. Det här receptet på tonfiskrulle har jag gjort massor av gånger för det är så gott och enkelt!

Tid: 15 min

tonfiskrulle
Tonfiskrulle - tunnbrödsrulle med tonfisk. Ett av mina favoritrecept som jag verkligen rekommenderar!

Prova gärna!

Viktväktarna presenterar Leila

Publicerad 2013-11-25 01:46

Idag var jag inbjuden på presslunch hos Viktväktarna som presenterade Leila Lindholm som sin nya ambassadör!

Leila har gått ner 18 kg sedan i juli vilket så klart är imponerande! Jag tycker alltid det är roligt att se och läsa om människor som gått ner i vikt oavsett vilken viktnedgångsmetod de valt.

Det är inte kul att vara överviktig, jag har själv varit det så jag vet och jag känner alltid en varm känsla inombords när man hör om andra människor som lyckats nå sin målvikt - så väl vanligt folk som kändisar.

Viktväktarnas viktnedgångsmetod är jag inte helt insatt i alla detaljer hur den fungerar, den har dessutom ändrats en del på senare tid, men den går ut på att man måste hålla koll på vad man stoppar i sig och hur mycket. Man räknar kalorier fast i deras system som är en förenkling så att det blir lätt att hålla koll. Vad jag förstått gör man även skillnad på olika kalorier och lär ut vad man bör äta så man blir mätt, det är alltså inte fråga om att äta godis istället för mat.

Det finns även en app man kan använda var man än är som Leila lovordade där man håller koll på vad man äter och hittar recept.

Även Shirley Clamp var med på lunchen och hon har bevisligen hållit vikten nu i 15 månader.

Leila Lindholm och Shirley Clamp

Det som inte gick att undgå var Viktväktarnas oro för 5:2-dietens genomslagskraft. De har låtit göra en undersökning som bland annat handlar om hur bantningsmetoder påverkar våra barn när mamma eller pappa hoppar över måltider. Just detta tyckte både Leila och Shirley som är småbarnsföräldrar var viktigt för just dem att alltid kunna äta samma mat som övriga familjen. Leila ville även så klart få äta och njuta av sina bakverk!

Dock tycker jag det är lite synd att Viktväktarna ägnar sig åt att svartmåla andra dieter och att anspela på att man skulle vara en dålig förälder om man äter enligt 5:2 om man har barn. Istället borde de fokusera på att presentera sin egen diet och vad den går ut på. Man fick nästan intrycket av en viss desperation och en stor frustration över att LCHF och 5:2 är så populärt. De mest populära dieterna är LCHF (35%), 5:2 eller annan periodisk fasta (27%) och GI (24%) enligt Viktväktarnas undersökning. Enligt samma undersökning så överger 31% sina dieter efter några veckor och 9% håller dieten i mer än 6 månader.

Min uppfattning är att det är bra att det finns olika dieter och att olika dieter passar olika personer. Det som kan vara bra med Viktväktarna förutom dieten i sig om man tror den kan passa en själv är det stöd man kan få via deras app och även de möten och vägningar man kan gå på som säkert kan öka motivationen.

Det som jag personligen inte gillar med Viktväktarna är att de liksom livsmedelsverket har uppfattningen att mättat fett är onyttigt samt att de rekommenderar light-produkter som t.ex. lättfil, lättyoghurt, lätt crème fraiche o.s.v. Jag är helt övertygad om att deras metod skulle fungera lika bra med originalprodukterna med full fetthalt och att man skulle må t.o.m. bättre av att äta det eftersom fett ger mättnad och light-produkter oftast innehåller tillsatser och annat skräp.

Men som Viktväktarnas representanter gång på gång upprepade så kan man äta vad som helst med deras metod, det handlar mer om begränsningar, så vill du som jag äta äkta fullfeta mejeriprodukter med deras metod så får du antingen äta mindre mängd utav det eller dra ner på något annat. Eller också väljer du liksom jag att följa någon annan viktnedgångsmetod.

Huvudsaken som jag ser det är att för alla de som är överviktiga så gäller det att hitta just den viktmetod som fungerar för dig. För vissa är det GI/LCHF, för vissa 5:2, för andra är det Viktväktarna. Har man provat en metod och det inte fungerade, varför inte prova en annan? Huvudsaken är att man går ner i vikt om man vill det så att man mår bra!