Bloggens startsida

Susannes matblogg

Nu har en drömgräns passerats! Nu är det över 20 000 personer som gillar recepten.se på Facebook.

Det är förstås jättekul! :) Det är verkligen inte alla sajter som har så många fans.

Jag kan även tillägga att denna drömgräns har nåtts utan att jag betalat en krona för sponsrade inlägg  eller haft tävlingar eller andra "tjat-kampanjer" om att man ska gilla recepten.se på Facebook. Det är ju nämligen så många stora företag jobbar. Så det känns extra bra!

Så tack till alla er som gillar recepten.se på Facebook! :)

Över 20000 fans på Facebook

Uppdaterat recept: Ostpaj med skinka

Publicerad 2014-11-04 16:18

Receptet på ostpaj med skinka har uppdaterats med tydligare beskrivning och nya bilder.

God och enkelt recept på ost- och skinkpaj som du kan göra med vilken sorts skinka du vill och vilken sorts ost du vill.

Tid: 1 timme och 10 minuter, varav 40 minuter i ugnen

ostpaj med skinka
Mycket god paj med ost och skinka som är väldigt enkel att göra. Följ steg-för-steg instruktionerna som finns med bilder.

Tips: Det är perfekt att använda överbliven julskinka till detta recept.

Uppdaterat recept: Chokladsås

Publicerad 2014-10-31 19:43

Nu har jag uppdaterat receptet på chokladsås.

God chokladsås. Enkelt recept med ingredienser som man oftast har hemma. Servera gärna chokladsåsen till glass.

Tid: 10 min

Chokladsås
Enkel och god chokladsås. God att servera till glass!

Prova gärna!

Varför jag inte räknar kalorier

Publicerad 2014-10-15 04:33

Det korta snabba svaret på den frågan är att det är skillnad på en kalori och en kalori och att mängden kalorier man förbränner beror på en mängd olika saker.

Summan av kardemumman är att trots att antal kalorier maten innehåller kan beräknas ganska noga så är de kalorier man faktiskt förbränner en betydligt osäkrare historia.

Det som många kanske inte tänker på eller vet om är att olika sorts mat faktiskt påverkar förbränningen i sig.

Förbränningen av kalorier påverkas av

  • Vad du äter idag
  • Vad du åt igår
  • Hur mycket du sovit
  • Hur mycket du motionerat idag
  • Hur mycket du motionerade igår
  • Hormoner
  • Stress
  • ...

Antalet kalorier just du förbränner en viss dag är alltså en uppskattning med väldigt stor felfaktor.

Mättnadskänsla och sug

En annan viktig faktor är att olika sorts mat ger olika grad och längd av mättnadskänsla. Vissa livsmedel, t.ex. läsk eller socker ger en ökad aptit, man känner oftast inte att man blir mätt förrän man ätit alldeles för mycket. Dessutom blir man hungrig kortare tid efter måltiden.

Problemet med att räkna kalorier är att man lätt kan hamna i fällan att ersätta t.ex. smör på mackan med godis. Räknar man kalorier så hamnar man lätt i light-träsket där det gäller att äta så lite fett som möjligt. Problemet med det är att naturligt fett är nyttigt och mättande medan snabba kolhydrater i form av socker, pasta, vetemjöl, vitt bröd o.s.v. knappt innehåller något nyttigt, mättar dåligt och ger ökad aptit.

För många blir det därför en ständig kamp mot sug efter mer mat och sötsaker om man räknar kalorier - eftersom man oftast äter alldeles för lite fett och för mycket kolhydrater.

strösocker och smör
Det är skillnad på kalorier och kalorier.

Naturligt fett är nyttigt

Lyssna inte blint på Livsmedelsverkets kostråd om att mättat fett skulle vara ohälsosamt. Då är det lätt att hamna i light-träsket med viktuppgång och dålig hälsa som följd. Light-produkter innehåller oftast mer kolhydrater än de fullfeta produkterna som resulterar i dålig mättnadskänsla och sötsug.

Fördelar med att räkna kalorier

Den fördelen som jag ser med att räkna kalorier är att man får en uppfattning om hur mycket energi man stoppar i sig. Det i sig gör att många begränsar sina portioner och därför kan gå ner i vikt eller hålla vikten.

Välj en metod som passar dig

Om det fungerar för dig att räkna kalorier så kan du självklart fortsätta med det. Men om det inte fungerar så bra är mitt råd att göra som mig och istället äta mindre snabba kolhydrater och följa GI-metoden och/eller LCHF och sluta räkna.

Uppdaterat recept: Solrosfrallor

Publicerad 2014-10-14 01:21

Nu har jag uppdaterat receptet på min goda solrosfrallor.

Mycket goda små bröd med solrosfrön som har fått högsta betyg av mina middagsgäster! Passar bra som frukostbröd, måltidsbröd eller bröd till soppa.

Tid: ca 2 timmar

solrosfrallor
Solrosfrallor - goda bröd med solrosfrön.

Uppdaterat recept: Dillkött

Publicerad 2014-10-07 17:14

Nu har jag uppdaterat receptet på dillkött.

Att koka dillkött är enkelt och passar särskilt bra på hösten när högrev och dill är billigt. Köttet blir mört och fint när det får koka länge.

Tid: 2 timmar och 15 min, varav ca 30 min jobb

dillkött med dillsås
Servera gärna dillköttet med kokt potatis, morötter och så klart den goda dillsåsen.

Prova gärna!

Besök på Stockholmsmässan

Publicerad 2014-10-04 08:45

Just nu pågår mässorna Hem & Villa, Bak & Chokladfestivalen, underBARA BARN samt Eget Företag på Stockholmsmässan i Älvsjö.

Jag fick förmånen att besöka mässorna som press så jag begav mig dit med min lilla assistent Philip.

Först gick jag ett varv på Bak & Chokladfestivalen.

Arla kladdkaka

I Arlas monter kunde man provsmaka kladdkaka med vispad grädde.

Leilas butik

I Leilas butik såldes fina köksredskap i pastellfärger och man fick även en skymt av Leila Lindholm själv.

Chokladpraliner

Mängder med fina chokladpraliner fanns också att köpa.

Därefter gick jag även ett varv på underBARA BARN. Där fanns faktiskt riktigt många bra mässerbjudanden och jag köpte en del tillbehör till barnvagnen.

I kategorin barnmat som snart är väldigt intressant för mig eftersom Philip snart är 6 månader så kollade jag speciellt in Saltå Kvarn, Ellas kitchen och Castus fruktstänger.

underBARA BARN barnmat

Hos Saltå Kvarn kunde man provsmaka juicer och nötter.

Philip

Philip var dock mest intresserad av att provsmaka mitt presskort.

Mycket god Äppelpaj LCHF

Publicerad 2014-09-29 01:01

Här är ett recept på en mycket god äppelpaj utan socker och vetemjöl. Perfekt för den som följer LCHF eller är diabetiker eller bara gillar god mat. Den här äppelpajen är nämligen minst lika god som en "vanlig".

Tiden den tar att göra är ca 35 minuter varav 20 minuter i ugnen.

äppelpaj LCHF
Äppelpajen färdiggräddad.

Ett tips är att servera med vispad grädde eller LCHF-glass. Mycket gott!

Här är är receptet på Äppelpaj LCHF.

Uppdaterat recept: Blåbärsmuffins

Publicerad 2014-09-17 12:36

Nu har jag uppdaterat receptet på blåbärsmuffins.

Goda stora amerikanska blåbärsmuffins. Farinsocker gör muffinsarna lite ljusbruna och ger god smak men det går även bra med vanligt strösocker.

Tid: 35 min varav 20 min i ugnen

Blåbärsmuffins
Blåbärsmuffins - muffins med blåbär. Gott och enkelt recept.

Prova gärna!

Uppdaterat recept: Potatisgratäng

Publicerad 2014-09-13 15:35

Nu har jag uppdaterat receptet på potatisgratäng.

Jättegod potatisgratäng som du inte misslyckas med. Ett recept där man kokar potatis och lök som ger ett mycket bra resultat.

Tid: Tid: 50 minuter, varav 20 min i ugnen.

potatisgratäng
Mycket god och krämig mjuk potatisgratäng där smakerna är jämnt fördelade som är enkel att lyckas med!

Prova gärna!

Uppdaterat recept: Västerbottenpaj

Publicerad 2014-08-18 23:13

Nu har jag uppdaterat receptet på västerbottenpaj.

En god pajdeg som är enkel att skära upp fina bitar av pajen med. Ett gott frasigt pajskal med krämig fyllning av västerbottenost.

Tid: ca 1 timma varav 35 min i ugnen

Västerbottenpaj
En bit av den mycket goda västerbottenpajen.

Prova gärna!

Uppdaterat recept: Kondiskakor

Publicerad 2014-08-15 23:36

Nu har jag uppdaterat receptet på kondiskakor.

Mycket goda mazarinliknande kakor för den som gillar choklad och mandel.

Tid: 30 minuter

kondiskakor
Enkelt recept på mycket goda kondiskakor med mandel och choklad som går snabbt att göra.

Prova gärna!

Nu har jag uppdaterat receptet på fiskfilé med morötter och vitt vin i ugn.

Jättegod fiskfilé i ugnen med sås av bland annat vitt vin, dragon, grädde och morötter. Använd fryst eller färsk vit fiskfilé som sej, hoki eller torsk.

Tid: 45 minuter, varav 25 min i ugnen

Fiskfilé med morötter och vitt vin
Gott och enkelt fiskrecept med vit fiskfilé som man gör i ugnen. På bilden är det färsk torskfilé och serverat med kokt pressad potatis.

Prova gärna!

Uppdaterat recept: Cheesecake

Publicerad 2014-08-07 06:51

Nu har jag uppdaterat receptet på cheesecake.

En mycket god frusen cheesecake som är som en glasstårta. Enkel att göra och kan förberedas månader i förväg om man så vill.

Tid: 30 min + 4 timmar i frysen

Cheesecake
Cheesecake - mycket god frusen glasstårta.

Prova gärna!