Bloggens startsida

Ombyggnad pågår! Om några dagar hoppas jag vara klar med min nya ombyggda blogg som jag kommer uppdatera mycket oftare!

Susannes matblogg

Varför jag inte räknar kalorier

Publicerad 2014-10-15 04:33

Det korta snabba svaret på den frågan är att det är skillnad på en kalori och en kalori och att mängden kalorier man förbränner beror på en mängd olika saker.

Summan av kardemumman är att trots att antal kalorier maten innehåller kan beräknas ganska noga så är de kalorier man faktiskt förbränner en betydligt osäkrare historia.

Det som många kanske inte tänker på eller vet om är att olika sorts mat faktiskt påverkar förbränningen i sig.

Förbränningen av kalorier påverkas av

  • Vad du äter idag
  • Vad du åt igår
  • Hur mycket du sovit
  • Hur mycket du motionerat idag
  • Hur mycket du motionerade igår
  • Hormoner
  • Stress
  • ...

Antalet kalorier just du förbränner en viss dag är alltså en uppskattning med väldigt stor felfaktor.

Mättnadskänsla och sug

En annan viktig faktor är att olika sorts mat ger olika grad och längd av mättnadskänsla. Vissa livsmedel, t.ex. läsk eller socker ger en ökad aptit, man känner oftast inte att man blir mätt förrän man ätit alldeles för mycket. Dessutom blir man hungrig kortare tid efter måltiden.

Problemet med att räkna kalorier är att man lätt kan hamna i fällan att ersätta t.ex. smör på mackan med godis. Räknar man kalorier så hamnar man lätt i light-träsket där det gäller att äta så lite fett som möjligt. Problemet med det är att naturligt fett är nyttigt och mättande medan snabba kolhydrater i form av socker, pasta, vetemjöl, vitt bröd o.s.v. knappt innehåller något nyttigt, mättar dåligt och ger ökad aptit.

För många blir det därför en ständig kamp mot sug efter mer mat och sötsaker om man räknar kalorier - eftersom man oftast äter alldeles för lite fett och för mycket kolhydrater.


Det är skillnad på kalorier och kalorier.

Naturligt fett är nyttigt

Lyssna inte blint på Livsmedelsverkets kostråd om att mättat fett skulle vara ohälsosamt. Då är det lätt att hamna i light-träsket med viktuppgång och dålig hälsa som följd. Light-produkter innehåller oftast mer kolhydrater än de fullfeta produkterna som resulterar i dålig mättnadskänsla och sötsug.

Fördelar med att räkna kalorier

Den fördelen som jag ser med att räkna kalorier är att man får en uppfattning om hur mycket energi man stoppar i sig. Det i sig gör att många begränsar sina portioner och därför kan gå ner i vikt eller hålla vikten.

Välj en metod som passar dig

Om det fungerar för dig att räkna kalorier så kan du självklart fortsätta med det. Men om det inte fungerar så bra är mitt råd att göra som mig och istället äta mindre snabba kolhydrater och följa GI-metoden och/eller LCHF och sluta räkna.

Uppdaterat recept: Solrosfrallor

Publicerad 2014-10-14 01:21

Nu har jag uppdaterat receptet på min goda solrosfrallor.

Mycket goda små bröd med solrosfrön som har fått högsta betyg av mina middagsgäster! Passar bra som frukostbröd, måltidsbröd eller bröd till soppa.

Tid: ca 2 timmar


Solrosfrallor - goda bröd med solrosfrön.

Uppdaterat recept: Dillkött

Publicerad 2014-10-07 17:14

Receptet på dillkött har uppdaterats.

Klassiskt recept på dillkött. Att koka dillkött är enkelt och passar särskilt bra på hösten när högrev och dill är billigt. Köttet blir mört och fint när det får koka länge. Enkelt recept som kräver liten arbetsinsats men lite planering då köttet ska koka länge. Gör gärna dubbel sats.

Tid: 2 timmar och 15 min, varav ca 30 min jobb


Servera gärna dillköttet med kokt potatis, morötter och så klart den goda dillsåsen.

Läs hela receptet på Dillkött

Besök på Stockholmsmässan

Publicerad 2014-10-04 08:45

Just nu pågår mässorna Hem & Villa, Bak & Chokladfestivalen, underBARA BARN samt Eget Företag på Stockholmsmässan i Älvsjö.

Jag fick förmånen att besöka mässorna som press så jag begav mig dit med min lilla assistent Philip.

Först gick jag ett varv på Bak & Chokladfestivalen.

Arla kladdkaka

I Arlas monter kunde man provsmaka kladdkaka med vispad grädde.

Leilas butik

I Leilas butik såldes fina köksredskap i pastellfärger och man fick även en skymt av Leila Lindholm själv.

Chokladpraliner

Mängder med fina chokladpraliner fanns också att köpa.

Därefter gick jag även ett varv på underBARA BARN. Där fanns faktiskt riktigt många bra mässerbjudanden och jag köpte en del tillbehör till barnvagnen.

I kategorin barnmat som snart är väldigt intressant för mig eftersom Philip snart är 6 månader så kollade jag speciellt in Saltå Kvarn, Ellas kitchen och Castus fruktstänger.

underBARA BARN barnmat

Hos Saltå Kvarn kunde man provsmaka juicer och nötter.

Philip

Philip var dock mest intresserad av att provsmaka mitt presskort.

Mycket god Äppelpaj LCHF

Publicerad 2014-09-29 01:01

Här är ett recept på en mycket god äppelpaj utan socker och vetemjöl. Perfekt för den som följer LCHF eller är diabetiker eller bara gillar god mat. Den här äppelpajen är nämligen minst lika god som en "vanlig".

Tiden den tar att göra är ca 35 minuter varav 20 minuter i ugnen.


Äppelpajen färdiggräddad.

Ett tips är att servera med vispad grädde eller LCHF-glass. Mycket gott!

Här är är receptet på Äppelpaj LCHF.

Receptet på toscapaj med hallon och blåbär har uppdaterats.

En mycket god toscapaj som består av ett pajskal som man fyller med hallon och blåbär eller andra bär. Sedan toppar man ett toscatäcke. Mycket gott med den goda knäckiga toscan som går snabbt att göra.

Tid: 1,5 timmar varav 30 minuters jobb


Toscapaj med hallon och blåbär. Mycket god paj med toscatäcke. Servera gärna med vispad grädde eller glass.

Läs hela receptet på Toscapaj med hallon och blåbär.

Nytt recept: Äppelvetebröd i långpanna

Publicerad 2014-08-30 01:53

Ett nytt recept har lagts till:

Mycket gott och saftigt äppelvetebröd som bakas i långpanna och som sedan skärs i rutor. Enkelt recept på vetebröd med äpplen, kanel och smör.

Tid: 3 timmar varav 1 timmes jobb


Äppelvetebröd i långpanna. Är som äppelbullar i rutor. Pudra med florsocker och servera. Mycket goda och saftiga!

Här finns receptet på äppelvetebröd i långpanna.

Uppdaterat recept: Västerbottenpaj

Publicerad 2014-08-18 23:13

Västerbottenpaj är en mycket god ostpaj med västerbottenost. Bra och god pajdeg som är enkel att skära upp fina bitar av pajen med.

Tid: ca 1 timma varav 35 min i ugnen


Mycket god västerbottenpaj som är enkel att göra, serverad med sallad, gurka och tomater.

Här är receptet på Västerbottenpaj! Perfekt till kräftskivan!

Receptet på fiskfilé med morötter och vitt vin i ugn har uppdaterats.

Jättegod fiskfilé i ugnen med sås av bland annat vitt vin, dragon, grädde och morötter. Använd fryst eller färsk vit fiskfilé som sej, hoki eller torsk.

Tid: 45 minuter, varav 25 min i ugnen


Gott och enkelt fiskrecept med vit fiskfilé som man gör i ugnen. På bilden är det färsk torskfilé och serverat med kokt pressad potatis.

Läs hela receptet på Fiskfilé med morötter och vitt vin i ugn

Uppdaterat recept: Cheesecake

Publicerad 2014-08-07 06:51

Receptet på cheesecake har uppdaterats.

En mycket god frusen cheesecake som är som en glasstårta. Enkel att göra och kan förberedas månader i förväg om man så vill.

Tid: 30 min + 4 timmar i frysen


Cheesecake - mycket god frusen glasstårta.

Uppdaterat recept: Enkel glass

Publicerad 2014-08-02 00:16

Receptet på enkel glass har uppdaterats.

Svårare än så är behöver det inte vara att göra egen glass! Mycket enkelt recept på glass som du gör med smaksatt vispgrädde eller vaniljvisp. Det är bara att vispa grädden och smaksätta den eller vispa vaniljvispen och ev. röra i någon smaksättning och sedan frysa in! Detta recept kan varieras i det oändliga med olika smaksättningar!

Tid: 10 min + 4 timmar i frysen


Jag gjorde receptet med vispgrädde, utan extra smaksättning (förutom vaniljsockret) och serverade med hallon och min hemgjorda chokladsås.

Läs hela receptet på Enkel glass

Receptet på jordgubbar med citronyoghurt eller vaniljyoghurt har uppdaterats.

Riktigt gott och enkelt recept med jordgubbar och yoghurt. Jordgubbarna serveras med antingen citronyoghurt eller vaniljyoghurt. Fräscht och gott!

Tid: 10 minuter


Mycket gott och enkelt recept med jordgubbar och krämig smaksatt yoghurt.

Läs hela receptet på Jordgubbar med citronyoghurt eller vaniljyoghurt

Grilla säkert med gasol

Publicerad 2014-07-08 00:07

Jag grillar mycket med min gasolgrill på balkongen. Det är så oerhört mycket lättare att lyckas med grillningen på en gasolgrill jämfört med kolgrill. Dessutom går det mycket snabbare och blir mindre rengöring. Faktiskt så tar det mindre tid att laga mat på gasolgrillen än att använda stekpannan i köket. Dessutom blir det godare, man kan laga mycket mer mat på en gång och det går snabbare att rengöra grillen än stekpannan och spisen.

Många är lite rädda för gasol och jag tycker verkligen man ska ha respekt för gasol. Vi hade gasol i husvagnen när jag var liten och min fasters husvagn exploderade vid ett tillfälle (som tur var befann de sig utanför husvagnen just då) så man ska verkligen ha respekt för gasol och följa säkerhetsanvisningarna och inte heller köpa gasol var som helst. Det är viktigt att den som säljer gasol följer säkerhetsrutinerna.

Vad är gasol?

  • Gasol är en brännbar och färglös gas.
  • Gasol luktar inte men av säkerhetsskäl har ett luktämne tillsatts för att man ska känna en gasläcka.
  • Gasol är tyngre än luft och sjunker till golvet, ner i källaren eller samlas i golvbrunnar.
  • Gasol är inte giftig men kvävande i stora mängder. Man bör ventilera ordentligt vid läckage.
  • Gasol är miljövänligt eftersom det vid förbränning bildas koldioxid och vattenånga.

Jag blev inbjuden till en informationsträff som AGA som säljer gasol anordnade och fick lära mig hur man säkerhetskontrollerar sin gasol.

Så kontrollerar du att din gasolgrill är säker

  1. Kontrollera att gasolflaskan står upp.
  2. Kontrollera att slangar och anslutningar inte läcker. Detta görs genom att spraya på AGAs läcksökningsspray eller använda vanligt såpvatten.
  3. Ställ in rätt tryck. Läs bruksanvisningen för tryckregulatorn du ansluter till gasolflaskan innan du kopplar in den.
  4. Stäng alltid flaskventilen när du inte använder grillen. (Det räcker alltså inte att bara stänga av reglagen på grillen.)
  5. Förvara aldrig gasolflaskan under grillen eller på platser där temperaturen kan bli upp mot 65°C t.ex. på inglasade balkonger.

Läs gärna mer om säker gasolgrillning hos AGA.

Några extra tips för säker grillning från mig till er är:

  1. När du öppnat gasolflaskan och satt på grillen och ska tända: tryck på tänd-knappen om inte grillen tänds tryck snabbt igen på tändknappen om igen. Om det går för lång tid, kanske mer än 15 sekunder så stäng av gasolen och ventilera bort gasen. Börja sedan om från början. Det som annars kan hända är att det blir en rejäl eldsflamma när man väl lyckas tända grillen och man bränna händer, armar, ansikte. Är det återkommande problem att tända grillen så bör man kolla upp grillen.
  2. Tänk på att grillen måste rengöras ordentligt då och då. Hur ofta det behövs beror på hur mycket man grillar och vad man grillar (hur mycket fett som droppar ner). När du märker tendenser till att det börjar brinna nere i grillen, att det inte bara är gasolen som brinner, då är det hög tid att göra en ordentlig rengöring av hela grillen. Det som annars kan hända är att alla fettrester nere i grillen tar eld och då blir det en rejäl eld som kan vara svår att släcka.
  3. Köp din gasol på en bensinmack men undvik gärna Statoil om du inte vill vara beroende av just Statoil. Statoil har nämligen en egen sorts gasolflaskor som bara går att byta in på Statoil. Därför brukar jag köpa gasol på OKQ8 eller någon annan bensinmack som har de "vanliga" AGA-gasolflaskorna. Köp absolut inte gasol från vem som helst. Det är viktigt att den som säljer gasol följer säkerhetsrutinerna. De stora bensinmackskedjorna säljer alla gasol från AGA med hög säkerhet.

Jag önskar er alla en trevlig grillsäsong! Här hittar ni mina grillrecept!
/Susanne