Bloggens startsida

Susannes matblogg

Nya spännande tacos-produkter

Publicerad 2007-09-17 23:53 i Tips 

Jag har provat följande nya tacos-produkter av märket Santa Maria:

taco-produkter Santa Maria

Mini tacoTubs och Taco Spice Mix - Smoked Chili & Garlic.

Ett paket mini tacoTubs innehåller 14 st små tacosfat och dessa räcker till 2 storätare. Faten är ca 5 cm breda, vilket gör att de är lätta att äta utan att hela fatet spricker och man tappar ner allt innehåll på tallriken. Smaken är samma som tacos brukar smaka (friterade majsskal), det är bara formen som är annorlunda.

Kryddmixen luktar verkligen så där gott rökig bara man öppnar påsen och ännu godare under tillagningen.

Jag stekte 500 g köttfärs med kryddblandningen och 1 dl vatten (enligt instruktionerna på förpackningen).

köttfärs med tacokrydda

På bilden har jag precis öst på kryddan och efter en stund är köttfärsen klar och doftar jättegott.

Jag valde att servera mina tacos med sallad, gurka, tomater, fårost i tärningar och vit paprika i strimlor och toppa detta med yellow tomato & chili salsa.

Mini TacoTubes serverade

Tacos serverade

Det blev riktigt gott måste jag säga! Även om det står att salsa såsen är medium/hot så var den lagom tyckte jag och tog inte över för mycket - så att man även kände den goda rökiga chili och vitlökssmaken från köttfärsen. Tillbehören passade också bra och tacosarna var lätta att äta.

Nackdelar med dessa är liksom alla tacos-produkter att de är ganska dyra, men man äter ju inte tacos varje dag och det är mycket billigare än att äta på restaurang och det är riktigt festligt att äta tacos tycker jag. Sedan att det går snabbt att göra är också väldigt positivt. Under tiden man steker köttfärsen så skär man upp grönsaker och detta kan ju flera familjemedlemmar hjälpas åt med så total tidsåtgång kan bli under 15 minuter.

Jag rekommenderar er att prova alla dessa produkter och framförallt då den goda kryddmixen smoked chili & garlic var en riktig höjdare!

da Müsli - nya frukostflingor

Publicerad 2007-09-15 13:58 i Tips 

Jag har provat de två av de nya sorterna frukostflingor som heter da Müsli av märket Finax.

Totalt finns tre olika sorter:

  • jordgubb
  • skogsbär
  • naturell

Jag har provat jordgubb och skogsbär.

da Müsli

Jag har ätit flingorna till A-fil och naturell yoghurt (3%) utan några andra tillsatser och jag tycker det smakar bra. Man blir mätt länge. Jag brukar äta en tallrik fil/yoghurt och flingor varje morgon tillsammans med en skiva fullkornsbröd med kött-pålägg och paprika eller gurka.

da Müsli forest fruit

Müslin är fin att titta på med stjärnor och ringar. På bilden ses da Müsli forest fruit (skogsbär) serverad med naturell yoghurt.

Näringsvärdena på skogsbär och jordgubb är ungefär samma. Skogsbär innehåller 5,5 g sockerarter och jordgubb 6,5 g sockerarter per 100 g så skogsbär är lite bättre ur den synvinkeln men det jämnar ut sig eftersom skogsbär innehåller ca 2 g mer mättat fett per 100 g. Men det är små skillnader!

En mer intressant jämförelse är att jämföra med Finax BranMüsli+ Naturell som är osötad och innehåller 15% kostfiber och är en av de nyttigaste sorterna av flingor och den sort som jag brukar köpa oftast. Den innehåller endast 1 g sockerarter per 100 g och mättat fett är mindre än 0,5 g per 100 g.

da Müsli strawberry

På bilden ses da Müsli strawberry (jordbubb) serverad med fil.

Priset då? Da müsli är ganska dyr, ca 37 kr för en förpackning på 625 g vilket ger oss ett jämförpris på ca 60 kr/kg. Om vi jämför med Finax BranMüsli+ så kostar den ca 26 kr för 750 g vilket ger ett jämförpris på ca 35 kr/kg. Prismässigt är det alltså ganska stor skillnad.

BranMüsli Naturell

Finax BranMüsli Naturell, god och nyttig till ett bra pris.

Min slutsats är att om man vill äta riktigt nyttigt och samtidigt spara pengar så är det bättre att välja Finax BranMüsli+ men jag tycker samtidigt den kan vara trevligt att variera sig lite. Ibland brukar jag själv ta de dyrare sorterna på helgen för att öka på helgkänslan lite. Alla sorterna är goda och rekommenderas att prova!

Billigt i affären just nu

Publicerad 2007-09-02 20:43 i Säsong 

Just nu är det billigt och läge att passa på att köpa frukt och grönsaker som

  • Gurka
  • Isbergssallad
  • Tomater
  • Paprika
  • Plommon
  • Svenska äpplen
  • Morötter
frukt och grönsaker

Västerås-gurka, vanlig svensk slang-gurka, äpplen, isbergssallad, röd paprika av den avlånga sorten som är billiga just nu liksom de vita paprikorna, isbergssallad, svenska plommon, tomater.

Recept som rekommenderas

Nu börjar även köttpriserna att sjunka som de gör på hösten, men förmodligen kommer det bli ännu bättre priser om några veckor. Anledningen till att priserna är lägre på hösten än på sommaren är att på sommaren kan djuren gå ute och äta upp sig förhållandevis billigt plus att det brukar vara stor efterfrågan på kött då när alla ska grilla.

Jag har tidigare bara ätit svenska signalkräftor samt kinesiska och turkiska kräftor som man kan köpa i frysdisken. Nu under min semester på västkusten så såg vi att de sålde färska havskräftor i Torekov när vi var där så vi passade på att köpa några nykokta i en fiskebod i hamnen för 210 kr/kg. Värt att nämna var att det var samma kilopris för kräftstjärtar som för hela kräftor. Vi köpte 4 st kräftor samt ca 8 kräftstjärtar och det kostade 70 kr.

havskräftor

Havskräftor med havsutsikt

Vi åkte senare till Mellbystrand och avnjöt kräftorna på stranden i solnedgången efter en varm sommardag. Utsikten och vädret var med andra ord perfekt. Havskräftorna smakade mycket bra, men vanliga svenska kräftor är godare. Däremot skulle jag nog välja havskräftor framför de kinesiska och turkiska som man kan hitta i frysdisken, men självklart ska nämnas att dessa kräftor tävlar i olika prisklasser då kilopriset i frysdisken för importerade kräftor brukar ligga mellan 60-120 kr/kg.

Smakskillnader

Om man jämför havskräftor med vanliga svenska kräftor så ser de lite annorlunda ut. Skalet på de vi åt var ganska mjukt, men detta brukar ju variera från år till år på de vanliga svenska kräftorna så det är svårt att jämföra. Däremot har havskräftorna lite taggigare skal. Köttet på havskräftorna är lite mosigare än de vanliga.

svenska signalkräftor med krondill

Inget slår svenska kräftor kokta med massor av krondill.

Sammanfattningsvis tycker jag att havskräftorna var mycket goda men de vanliga svenska kräftorna spelar i en division för sig. De är helt enkelt oslagbara!

Solbackens våffelstuga

Publicerad 2007-08-13 23:42 i Restauranger och caféer 

Under min semester på västkusten passade vi på att stanna till vid Solbackens våffelstuga för att prova på våfflorna som serveras där.

Solbackens våffelstuga

Våffelstugan

Solbackens våffelstuga ligger strax utanför Båstad i norra Skåne med en fantastisk utsikt över havet. Man beställer våfflor nere i våffelstugan och går sedan upp på berget via små trappor. Bord och stolar finns på lite olika nivåer i berget och man kan välja själv var man vill sitta.

utsikt över havet från Solbackens våffelstuga

Den fantastiska utsikten från vårt bord.

En våffla med socker kostar 33 kr, men det de flesta beställer är en våffla med sylt och grädde som kostade 43 kr med hallonsylt eller jordgubbssylt samt 48 kr med hjortronssylt. Vi beställde en våffla med hallonsylt och grädde och en våffla med hjortronsylt och grädde.

våfflor med hallonsylt och hjortronsylt

De goda våfflorna serverade med hallonsylt respektive hjortronsylt och grädde.

Efter ca 15 min kom servitrisen med vår beställning. Under tiden hade vi njutit av utsikten och var riktigt sugna på våfflor.

Våfflorna var goda. Det var ganska tjocka våfflor, något smetiga inuti men frasiga och fina runtom. Jag tycker dock att de våfflor man gör själv är minst lika goda men dessa brukar man ju inte ha möjlighet att servera med denna utsikt. Så tack vare den fantastiska utsikten så tycker jag att det är värt pengarna och att göra ett besök på detta våffelcafé om du befinner dig i närheten av Båstad.