Bloggens startsida

Susannes matblogg

Jag tycker det är riktigt bra att ha något färdigt kött eller fisk i kylen som man bara kan gå och ta om man blir lite sugen på något.

Sist jag var och handlade köpte jag en rökt sik. Den rensade jag sedan och har den nu en plastburk i kylen. Perfekt att ta några bitar till en kopp te. Varmrökt lax är inte heller fel.

Annars brukar jag göra rostbiff ganska ofta eller så brukar jag köpa dessa ojämna skivor. De är också goda att att äta en bit av.

ojämna skivor

Just att ha denna proteinrika mat i kylen är ju extra bra om man vill gå ner i vikt med t.ex. GI-metoden. Fisk innehåller dessutom omega-3, så den är ännu hälsosammare.

Har man tillgång till god och nyttig mat i kylen så är nästan risken att jag äter något onyttigt obefintlig så detta är ett tips som jag hoppas fler kan ha nytta av!

GI-målet på Max

Publicerad 2007-10-15 03:11 i Restauranger och caféer 

Sist jag var på resande fot stannade vi till vid Max hamburgarrestaurang och jag provade deras GI-mål. Jag beställde den med ramlösa och sallad för 57 kr.

Max hamburgare GI-målet

GI-hamburgaren serverad med plommontomater som jag hade med mig.

Jag måste säga att den smakade mycket bra. Den var till och med mycket godare än en vanlig hamburgare. Det lite grövre brödet med frön i var jättegott och mycket godare än vanligt vitt bröd.

I original serveras GI-hamburgaren med bönsallad men eftersom jag inte gillar bönor så tog jag sallad istället.

Sedan exakt hur nyttig hamburgaren är vet jag inte. Troligtvis är nog den största skillnaden i kalorier att man inte äter pommes eller dricker läsk men det kan man ju göra till vilket mål som helst. Men brödet är i alla fall nyttigare på denna hamburgare och den smakar godare än en vanlig så jag rekommenderar er att prova den.

Vill man vara ännu nyttigare finns Delifresh low carb-målet där det är sallad istället för bröd runt hamburgaren. Jag tycker det är bra att denna hamburgerrestaurang har flera nyttigare alternativ.

Nya spännande tacos-produkter

Publicerad 2007-09-17 23:53 i Tips 

Jag har provat följande nya tacos-produkter av märket Santa Maria:

taco-produkter Santa Maria

Mini tacoTubs och Taco Spice Mix - Smoked Chili & Garlic.

Ett paket mini tacoTubs innehåller 14 st små tacosfat och dessa räcker till 2 storätare. Faten är ca 5 cm breda, vilket gör att de är lätta att äta utan att hela fatet spricker och man tappar ner allt innehåll på tallriken. Smaken är samma som tacos brukar smaka (friterade majsskal), det är bara formen som är annorlunda.

Kryddmixen luktar verkligen så där gott rökig bara man öppnar påsen och ännu godare under tillagningen.

Jag stekte 500 g köttfärs med kryddblandningen och 1 dl vatten (enligt instruktionerna på förpackningen).

köttfärs med tacokrydda

På bilden har jag precis öst på kryddan och efter en stund är köttfärsen klar och doftar jättegott.

Jag valde att servera mina tacos med sallad, gurka, tomater, fårost i tärningar och vit paprika i strimlor och toppa detta med yellow tomato & chili salsa.

Mini TacoTubes serverade

Tacos serverade

Det blev riktigt gott måste jag säga! Även om det står att salsa såsen är medium/hot så var den lagom tyckte jag och tog inte över för mycket - så att man även kände den goda rökiga chili och vitlökssmaken från köttfärsen. Tillbehören passade också bra och tacosarna var lätta att äta.

Nackdelar med dessa är liksom alla tacos-produkter att de är ganska dyra, men man äter ju inte tacos varje dag och det är mycket billigare än att äta på restaurang och det är riktigt festligt att äta tacos tycker jag. Sedan att det går snabbt att göra är också väldigt positivt. Under tiden man steker köttfärsen så skär man upp grönsaker och detta kan ju flera familjemedlemmar hjälpas åt med så total tidsåtgång kan bli under 15 minuter.

Jag rekommenderar er att prova alla dessa produkter och framförallt då den goda kryddmixen smoked chili & garlic var en riktig höjdare!

da Müsli - nya frukostflingor

Publicerad 2007-09-15 13:58 i Tips 

Jag har provat de två av de nya sorterna frukostflingor som heter da Müsli av märket Finax.

Totalt finns tre olika sorter:

  • jordgubb
  • skogsbär
  • naturell

Jag har provat jordgubb och skogsbär.

da Müsli

Jag har ätit flingorna till A-fil och naturell yoghurt (3%) utan några andra tillsatser och jag tycker det smakar bra. Man blir mätt länge. Jag brukar äta en tallrik fil/yoghurt och flingor varje morgon tillsammans med en skiva fullkornsbröd med kött-pålägg och paprika eller gurka.

da Müsli forest fruit

Müslin är fin att titta på med stjärnor och ringar. På bilden ses da Müsli forest fruit (skogsbär) serverad med naturell yoghurt.

Näringsvärdena på skogsbär och jordgubb är ungefär samma. Skogsbär innehåller 5,5 g sockerarter och jordgubb 6,5 g sockerarter per 100 g så skogsbär är lite bättre ur den synvinkeln men det jämnar ut sig eftersom skogsbär innehåller ca 2 g mer mättat fett per 100 g. Men det är små skillnader!

En mer intressant jämförelse är att jämföra med Finax BranMüsli+ Naturell som är osötad och innehåller 15% kostfiber och är en av de nyttigaste sorterna av flingor och den sort som jag brukar köpa oftast. Den innehåller endast 1 g sockerarter per 100 g och mättat fett är mindre än 0,5 g per 100 g.

da Müsli strawberry

På bilden ses da Müsli strawberry (jordbubb) serverad med fil.

Priset då? Da müsli är ganska dyr, ca 37 kr för en förpackning på 625 g vilket ger oss ett jämförpris på ca 60 kr/kg. Om vi jämför med Finax BranMüsli+ så kostar den ca 26 kr för 750 g vilket ger ett jämförpris på ca 35 kr/kg. Prismässigt är det alltså ganska stor skillnad.

BranMüsli Naturell

Finax BranMüsli Naturell, god och nyttig till ett bra pris.

Min slutsats är att om man vill äta riktigt nyttigt och samtidigt spara pengar så är det bättre att välja Finax BranMüsli+ men jag tycker samtidigt den kan vara trevligt att variera sig lite. Ibland brukar jag själv ta de dyrare sorterna på helgen för att öka på helgkänslan lite. Alla sorterna är goda och rekommenderas att prova!

Billigt i affären just nu

Publicerad 2007-09-02 20:43 i Säsong 

Just nu är det billigt och läge att passa på att köpa frukt och grönsaker som

  • Gurka
  • Isbergssallad
  • Tomater
  • Paprika
  • Plommon
  • Svenska äpplen
  • Morötter
frukt och grönsaker

Västerås-gurka, vanlig svensk slang-gurka, äpplen, isbergssallad, röd paprika av den avlånga sorten som är billiga just nu liksom de vita paprikorna, isbergssallad, svenska plommon, tomater.

Recept som rekommenderas

Nu börjar även köttpriserna att sjunka som de gör på hösten, men förmodligen kommer det bli ännu bättre priser om några veckor. Anledningen till att priserna är lägre på hösten än på sommaren är att på sommaren kan djuren gå ute och äta upp sig förhållandevis billigt plus att det brukar vara stor efterfrågan på kött då när alla ska grilla.