Bloggens startsida

Susannes matblogg

Köttfärsfusket...

Publicerad 2008-02-14 23:28 i Hälsa 

Köttfärsfusket på ICA kommer förhoppningsvis leda till dryga böter för de ICA-butiker som bevisligen fuskat enligt Aftonbladets artikel.

Jag hoppas verkligen att det blir kännbara belopp med tanke på att köttfusket utförts just för att tjäna pengar. Det är inga små belopp man tjänar på att packa om köttfärs och annat kött som packas, mals eller marineras med kryddor när det blivit gammalt så man inte känner smaken.

Äckligt är vad det är och dessutom lurendrejeri när man får betala fullpris för icke-färskt kött. Det värsta är att det sannolikt är både fler ICA-butiker som systematiskt gör detta men även andra butikskedjor som Hemköp har också ryktats göra så här.

köttfärs

Köttfärs är smaskens...

Sedan är det ju inte så att all köttfärs eller annat kött som går ut en dag behöver slängas. Det är ju faktiskt bara att frysa in det och sälja till halva priset nästa dag! Varför gör inte butikerna göra så?

Jo det är klart att de tjänar mer pengar när de kan sälja till fullpris flera dagar. Just därför hoppas jag på kännbara straffbelopp i rättegången och att alla andra fuskande butiker blir lite rädda och skärper till sig.

Än så länge har jag inte sett så många butiker som säljer så mycket fryst köttfärs eller annat kött från gårdagen och så länge man inte ser det så borde det ju vara så att kyldisken med färskt kött är tom om man handlar sent på kvällen eller också... ja vart har då köttet tagit vägen?

Gör dina egna hamburgare

Publicerad 2008-02-09 13:42 i Recept och mat 

Idag bakade jag hamburgerbröd. Jag gjorde egna hamburgare häromdagen så jag ville ha hamburgerbröd till dem. De man brukar se i affären är oftast sådana vanliga ljusa utan ett fiberkorn i. De man gör själv blir betydligt nyttigare. Sen så tycker jag det är lite mysigt att baka också - när man har tid!

hamburgerbröd

Mina hamburgerbröd

Jag gjorde även två enkla sorters hamburgerdressing till serveringen gjorda på samma grund:

  • gräddfil
  • majonnäs
  • salt

Sedan tog jag hälften och smaksatte med chilisås och den andra hälften med bostongurka. Båda blev väldigt goda. Nu ska man ju förstås tänka på att dessa dressingar inte är särskilt nyttiga, speciellt chilisåsen och bostongurkan innehåller en hel del socker. Om man vill undvika socker så kan man smaksätta dressingen med bara kryddor t.ex. chilipulver.

Vill man kan man också blanda ner lite senap i grund-dressingsmeten. Det blir gott. Senap innehåller också socker, men senap brukar man ha ganska liten mängd i som ger mycket smak. I grova drag brukar jag mäta upp gräddfil i deciliter, majonnäs i matskedar, senap i teskedar och salt i kryddmått. För att få tips på mer exakta mått så kolla in receptet på hamburgare helt enkelt.

hamburgare

Min hamburgare, hamburgerbröd, dressing och tillbehör.

Plommonspäckad karré

Publicerad 2008-02-03 17:49 i Recept och mat 

Något som är både gott och enkelt är att köpa en plommonspäckad karréstek. Det är benfritt karrékött med instuckna katrinplommon.

plommonspäckad karré

Jag köpte en färdigspäckad.

Man kan också göra det enkelt själv genom att köpa en benfri karréstek. Lägg den med den lite fetare, marmorerade sidan uppåt och skär små snitt ca 1 ½ - 2 cm djupa med spetsen på en vass kniv. Stoppa i 10-12 st kärnfria katrinplommon.

Sedan lägger man karrén i en ugnsform och stoppar in en köttermometer med spetsen så nära mittpunkten av köttbiten som möjligt. Ställ sedan in den i den nedre delen av ugnen i 175°C och låt stå där tills termometern visar 85°C. Det tar ca 2 timmar.

När det är klart, låt steken stå ca 10-15 min i rumstemperatur innan du skär upp den.

Sås 4 portioner, kan du göra på skyn. Vispa ihop 1 dl grädde med 1 ½ msk vetemjöl, tillsätt skyn och späd med vatten så att sky + vatten blir ungefär 2 dl. Tillsätt 1-2 msk kalvfond och låt koka upp och puttra ett par minuter.

plommonspäckad karré serverad
Min plommonspäckade karré serverad med såsen jag beskrev ovan samt ugnsstekta rotsaker och en kvist rosmarin.

Test av färdiga bantningsdrycker

Publicerad 2008-01-20 14:40 i Hälsa 

Jag har testat några olika bantningsdrycker som man köper färdiga. Dessa drycker ska serveras kylskåpskalla. När man ska dricka den så skakar man paketen först och sticker sedan i det medföljande sugröret och suger i sig innehållet.

Anledningen till att dricka dessa kan vara att

  • man vill gå ner i vikt och då ersätter man en till flera måltider om dagen med en sådan här dryck.
  • man vill behålla sin vikt och då ersätter man en måltid någon gång ibland med en sådan här dryck.
  • man har inte tid att laga mat och äta så man ser detta som ersättning för snabbmat.
  • man tycker att dessa drycker är goda.

För min egen del är det en kombination av de tre sista. Jag tycker de är bra att ha hemma och ta någon gång ibland. Ibland till lunch, ibland till kvällsmat. De är ju också lätta att ta med och dricka på bussen eller tåget när man ska någonstans.

Gemensamt för alla dessa färdiga drycker är att de smakar faktiskt ganska bra eller till och med riktigt bra, det är alltså inget äckligt man behöver anstränga sig för att få i sig till skillnad från de pulvervarianter som finns som man själv får blanda med vatten som jag själv inte tycker smakar något vidare, mest på grund av konsistensen tror jag eftersom de blir mycket tjockare och grynigare än dessa färdigköpta.

Men varför ska man då köpa pulvervarianterna istället för dessa? Ja, det skulle väl vara priset och att de väger mindre att bära hem. Priset är ganska stor skillnad. Pulvret kostar bara en bråkdel per portion av de färdiga dryckerna. De färdiga dryckerna kostar ca 20 kr/st, pulver kan man komma ner under 10 kr per påse. Men smakskillnaden är som sagt stor - men trots allt individuell så att man kan ju alltid prova pulvret om man tänkt sig att dricka mycket om man vill spara pengar.

Från vänster: Caffe latte, jordgubb, choklad.

De drycker jag provade först var Naturdiet. Det har tre stycken olika; choklad, jordgubb och caffe latte.

  • Choklad tycker jag smakar riktigt bra, den smakar som kall chokladmjölk, som mjölk blandat med oboypulver fast inte lika sött, men riktigt god.
  • Jordgubb smakar ganska bra. Den känns dock att jordgubbssmaken kommer från något annat än riktiga jordgubbar.
  • Caffe latte är också riktigt god även för mig som inte dricker kaffe alls.

Mina favoriter är choklad och caffe latte medan min sambo gillar choklad och jordgubb bäst.

Från vänster: Cappuccino, choklad.

Sedan så har jag även provat Nutriletts motsvarande produkter. Förpackningarna är av samma typ med sugrör och innehåller samma volym. Deras två olika sorter är choklad och cappuchini.

  • Choklad är riktigt god även denna sort. Den smakar nästan likadant som Naturdiet, kanske att denna är lite gräddigare i smaken. Riktigt goda är även den här.
  • Cappuccini tyckte jag inte var så god för den var alldeles för söt för min smak. Det känns konstigt att dricka en bantningsdryck som smakar så himla sött. Självklart är det sötningsmedel i och inte socker men allt sött gör ju att man blir mindre mätt och hungrig fortare.

Jag kan rekommendera er att prova dessa drycker men jag vill samtidigt varna för att tro att man kommer gå ner massor i vikt om man tar dessa. Problemet är att man blir inte jättemätt på de här. Själv är jag mätt i 2-3 timmar och sedan blir man hungrig igen. Dessutom tror jag man skulle tröttna ganska fort på de här om man drack flera per dag. Vill man gå ner i vikt tror jag det är viktigt att lära sig att laga och äta nyttig mat och motionera - framförallt att lägga om sina vanor. Man kan se olika pulver och bantningsdrycker som ett komplement att ta till när man t.ex. inte hinner laga mat men jag tror inte att man enbart ska förlita sig på detta. Dessutom blir det väldigt dyrt och ska man gå ner i vikt och hålla vikten så måste man lära sig att äta nyttigt och motionera, det finns inga snabba genvägar. Men å andra sidan är det inte så jobbigt att göra det på rätt sätt. Läs gärna mer om hur jag gick ner i vikt, en metod som jag fått väldigt mycket respons på från många som provat och tycker att det fungerar bra även för dem!

Vi brukar ibland äta strömming på sommaren som man fiskat själv men har nu även sett att det faktiskt finns enklare sätt att få tag på strömming - frysdisken! :-)

Strömming är ganska billigt och går snabbt att tillaga. Jag provade en snabb variant med att bara steka filéerna och krydda med Santa Maria Seafood & Fish som innehåller saffran, citron, fänkål, rosépeppar, dillfrön och vitlök.

Till detta gjorde jag potatismos på pulver (av tidsbrist, riktigt potatismos är förstås godare) och serverade med sallad, närmare bestämt färsk spenat, gurka och tomater som ses på bilden.

Resultatet blev helt okej vardagsmat som var klart på en kvart.

Pulvermos är egentligen ingen mat jag själv föredrar eftersom det inte är särskilt gott och dessutom ganska onyttigt (högt GI) men ett tips för att göra det godare är att blanda hälften vatten hälften mjölk med pulvret och man kan även krydda det om man vill.