Bloggens startsida

Susannes matblogg

På besök i Berlin

Publicerad 2008-03-27 18:09 i Restauranger och caféer 

För ett par veckor sedan var jag i Berlin med jobbet. Vi besökte då riksdagshuset och Brandenburger Tor.

Brandenburger Tor

Om man går igenom Brandenburger Tor och sedan går till vänster därefter så ligger där en restaurang som jag tror heter Quadriga och där åt vi middag.

Till förrätt åt jag tre smaker av lax. Det var laxmousse, grillad lax och laxpaté. Laxmoussen smakade ganska mycket grädde och en del i sällskapet gillade den inte alls men jag tyckte både den och de andra sorterna var jättegott.

Till huvudrätt åt jag lamm. Tyvärr blev bilderna dåliga men det var väldigt gott i alla fall. På menyn fanns väldigt många läskiga maträtter som t.ex. kalvtunga, grisfötter etc. Men det fanns även grillad entrecôte för den mindre modige.

Till efterrätt åt jag chokladfondue och hallonmousse. Det var riktigt gott.

Prisnivån låg ungefär som på medelklassrestaurang i Sverige, ca 180 kr för en varmrätt, ca 50 kr för efterrätt.

Dagen efter blev vi serverade någon typ av tyskt smörgåsbord som såg ut så här.

Det var ägghalvor, tunnbrödsrullar, laxrundlar och smörgåsar. Gott var det men kanske inte så nyttigt. De verkar äta mycket vitt bröd i Tyskland.

Gott med rökt salt

Publicerad 2008-03-10 00:35 i Tips 

Jag skulle vilja tipsa om detta goda salt som jag nu använt under en tid.

Det är rökt havssalt från Santa Maria.

Saltet är verkligen en smakupplevelse och en enorm skillnad mot vanligt salt.

Saltet är gott till mycket. Själv brukar jag använda det framförallt till skaldjur och fisk men det är även gott till grönsaker som t.ex. avocado.

Ett exempel på ett enkelt mellanmål är avocado, keso och lite rökt salt (bild ovan). Mycket gott!

Glasburken är också fin och passar bra att ställa fram på bordet.

Här finns recept och mer information om rökt salt.

Tillsatser i maten

Publicerad 2008-03-03 22:48 i Hälsa 

Alla dessa tillsatser i maten vi köper tycker jag börjar kännas allt mer olustigt ju mer man läser om det. Läste senast denna artikel i Aftonbladet. Sedan kanske man inte behöver äta kattmat för det, men jag försöker handla så lite halvfabrikat som möjligt. Jag försöker köpa så mycket naturellt svenskt kött som möjligt. Ägg, smör och mjölk borde man kunna äta. Men tydligen är det tillsatser även i yoghurt? Jag brukar äta naturell yoghurt 3% eller A-fil till frukost med färdigköpta flingor. Det blir till att kolla upp vad det innehåller. Min sambo äter havregrynsgröt, det är antagligen bättre. Men han får passa sig för vad som är i sylten.

Det är så otroligt jobbigt när man börjar fundera på vad man egentligen äter och att nästan allt verkar vara farligt. Jag brukar resonera som så att försöka äta så varierat som möjligt och sprida riskerna men jag tror nog att jag även ska försöka undvika en del livsmedel med tillsatser framöver.

Att gå ut och äta ska man verkligen inte göra alltför ofta. Då har man verkligen ingen koll på vad man får för mat. En sommar jobbade jag på ett grossistföretag som sålde mat till restauranger och när jag ringde upp kökspersonalen som beställde mat och jag frågade dem vilken sort de ville ha så svarade i princip alla ta den billigaste, även restauranger som jag uppfattade som lite finare. Så tyvärr... det är vinstmaximering som gäller där också.

Hur tänker ni andra kring detta? Är det överdrivet eller har ni också börjat tänka mer på tillsatser och börjat undvika halvfabrikat?

Nöt- och fruktblandning

Publicerad 2008-02-25 02:15 i Testat och recenserat 

Eftersom det var rabatt i affären passade jag på att köpa Pauluns nöt- och fruktblanding. En påse innehåller 100 g och ser ut så här:

Fredrik Paulun har bland annat skrivit böcker om GI och har även en del produkter i sitt namn som ska vara hälsosamma, förutom denna finns vad jag sett lite flingor och en nötblandning.

Innehållet i påsen såg ut så här när jag hällde upp lite:

Nöt och fruktblandningen smakade bra men jag tycker nog att andelen pumpafrön var lite väl hög. Jämfört med bilden på påsen så tycker jag min bild av innehållet är lite annorlunda. Jag kan inte låta bli att undra om det kan tänkas bero på att pumpafrön är ganska billiga jämfört med pistagenötter, valnötter och cashewnötter som jag tyckte det var ganska lite av i påsen.

Det jag tycker generellt om Pauluns produkter är att de är goda och känns hälsosamma men att de kostar lite för mycket. Å andra sidan kostar ju hälsosamma råvaror som nötter lite mer fast det känns ändå som att Paulun satt prisnivån lite i överkant.

Priset för den här påsen på 100 g är ca 20 kr vilket är ganska dyrt om man tittar på kilopriset. Dock kunde jag köpa min till halva priset då det var kort datum - ett tecken på att de kanske inte sålt så bra? Men gott var det i alla fall och innehållet är ju nyttigt. Så prova gärna, särskilt om du kan fynda dem för halva priset som jag för det är det absolut värt!

Köttfärsfusket...

Publicerad 2008-02-14 23:28 i Hälsa 

Köttfärsfusket på ICA kommer förhoppningsvis leda till dryga böter för de ICA-butiker som bevisligen fuskat enligt Aftonbladets artikel.

Jag hoppas verkligen att det blir kännbara belopp med tanke på att köttfusket utförts just för att tjäna pengar. Det är inga små belopp man tjänar på att packa om köttfärs och annat kött som packas, mals eller marineras med kryddor när det blivit gammalt så man inte känner smaken.

Äckligt är vad det är och dessutom lurendrejeri när man får betala fullpris för icke-färskt kött. Det värsta är att det sannolikt är både fler ICA-butiker som systematiskt gör detta men även andra butikskedjor som Hemköp har också ryktats göra så här.

köttfärs

Köttfärs är smaskens...

Sedan är det ju inte så att all köttfärs eller annat kött som går ut en dag behöver slängas. Det är ju faktiskt bara att frysa in det och sälja till halva priset nästa dag! Varför gör inte butikerna göra så?

Jo det är klart att de tjänar mer pengar när de kan sälja till fullpris flera dagar. Just därför hoppas jag på kännbara straffbelopp i rättegången och att alla andra fuskande butiker blir lite rädda och skärper till sig.

Än så länge har jag inte sett så många butiker som säljer så mycket fryst köttfärs eller annat kött från gårdagen och så länge man inte ser det så borde det ju vara så att kyldisken med färskt kött är tom om man handlar sent på kvällen eller också... ja vart har då köttet tagit vägen?