Bloggens startsida

Susannes matblogg

Nytt recept: Ostkaka med keso

Publicerad 2008-06-18 01:59 i Nyheter 

Ett nytt recept har lagts till:

Recept på falsk ostkaka som man gör med keso till skillnad från äkta ostkaka då man använder ostlöpe och mjölk för att själv tillverka sin ostmassa.

Denna ostkaka är väldigt enkel och arbetsinsatsen är liten men den tar drygt en timme i ugnen så lite måste man planera. Smaken är mycket god men inte riktigt lika god som äkta ostkaka.

Tid: 20 minuters jobb + 70 minuter i ugnen


Mycket god och framförallt enkel ostkaka som du gör själv med detta recept. Ostkakan blir extra god om du även använder bittermandel.

Här hittar du receptet på Ostkaka med keso.

Idag gjorde jag rabarberpaj med jordgubbar. En vanlig enkel smulpaj med rabarber och jordgubbar.

Jag gjorde den som i receptet men jag tog även kokosflingor i smuldegen och så använde jag råsocker istället för vanligt socker. Sedan testade jag att strö över lite kanel på ena halvan av pajen och det var gott det med fast man kände inte smaken så jättemycket.

Till rabarberpajen serverade jag vispad grädde. Jag köpte en annan sort när jag handlade sist: Milko med lång hållbarhet. Den tog ett par minuter längre tid att vispa än vanlig vispgrädde med normal hållbarhet men den smakade mycket bra till skillnad från mycket annan grädde med lång hållbarhet.

Jag gillar varken Arla eller Skånemejeriers vispgrädde med 36% fett med lång hållbarhet som har någon konstig besk bismak. Jag har köpt den grädden flera gånger och den smakar alltid likadant så det var inte bara ett dåligt exemplar. Dock känner man inte bismaken om man blandar grädden med något annat som har smak.

Uppdatering 2012: Efter att länge ha funderat på varför Arlas och Skånemejeriers grädde med lång hållbarhet har en konstig bismak fick jag svaret från en representant från Arla. Det beror på att grädden med lång hållbarhet pastöriseras till en högre temperatur. Bismaken är en bismak av kokt grädde. Smaken beror alltså inte på tillsatsen karragenan som ofta finns i dessa produkter. Nuförtiden köper jag alltid grädde med kort hållbarhet (ca 1 vecka) och inte heller denna Milko-grädde som jag ju annars tyckte var god när jag skrev det här.

Rabarberglass

Publicerad 2008-05-25 22:36 i Nyheter 

Rabarberglass är ett nytt recept som jag lagt till!

Mycket gott och enkelt recept på rabarberglass som du enkelt gör genom att smälta rabarber och blanda med en glass-smet. Bäst resultat fås med glassmaskin.

Tid: 15 minuters jobb och ca 20 min med glassmaskin eller 4 timmar i frysen


Rabarberglass serverad med mandelflarn. Gott och enkelt recept på glass med sötsyrlig smak.

Här hittar du det goda receptet på rabarberglass.

Kladdkaka

Publicerad 2008-05-03 00:42 i Nyheter 

Receptet på kladdkaka har uppdaterats med nya bilder på kladdkakan och dessutom steg för steg bilder hur man gör kladdkaka.

Sockermängden har minskats ner från 3 dl till 2,5 dl eftersom många kommenterat om det och jag har även provat själv och det blev bra. Fortfarande är förstås kladdkaka knappast nyttig men det är ju inte därför man gör kladdkaka. :-)

Jag undrar om inte kladdkaka är Sveriges mest bakade kaka? Många börjar baka den själva redan i 11-årsåldern (så gjorde även jag) och många fastnar redan då för den goda och lättbakade kakan. Anledningen till att kladdkaka är så populärt tror jag är för att den är så enkel att baka, väldigt svår att misslyckas med, det går snabbt och den innehåller sådana ingredienser som man oftast har hemma och som är billiga. Sedan, det viktigaste är ju att kladdkaka faller de flesta i smaken. En seg kladdig chokladtårta är det få som kan motstå...

kladdkaka

Kladdkaka - ett recept på en kladdig chokladtårta. Mycket gott och uppskattat recept på kladdkaka!

Läs hela receptet på kladdkaka

Sedan finns förstås många varianter på kladdkaka med nötter, med banan, med äkta mörk choklad, med after eight med mera, med mera.

Själv tycker jag det är gott att servera vispad grädde och kanske några färska hallon till kladdkakan.

Vad tycker du om kladdkaka?

Gillar du kladdkaka? Vad är det bästa med kladdkaka tycker du? Vilket är ditt favoritrecept? Har du någon särskild variant som du gillar? Vilka är dina favorittillbehör?