Bloggens startsida

Susannes matblogg

Billigt i affären just nu

Publicerad 2007-09-02 20:43 i Säsong 

Just nu är det billigt och läge att passa på att köpa frukt och grönsaker som

  • Gurka
  • Isbergssallad
  • Tomater
  • Paprika
  • Plommon
  • Svenska äpplen
  • Morötter
frukt och grönsaker

Västerås-gurka, vanlig svensk slang-gurka, äpplen, isbergssallad, röd paprika av den avlånga sorten som är billiga just nu liksom de vita paprikorna, isbergssallad, svenska plommon, tomater.

Recept som rekommenderas

Nu börjar även köttpriserna att sjunka som de gör på hösten, men förmodligen kommer det bli ännu bättre priser om några veckor. Anledningen till att priserna är lägre på hösten än på sommaren är att på sommaren kan djuren gå ute och äta upp sig förhållandevis billigt plus att det brukar vara stor efterfrågan på kött då när alla ska grilla.

Jag har tidigare bara ätit svenska signalkräftor samt kinesiska och turkiska kräftor som man kan köpa i frysdisken. Nu under min semester på västkusten så såg vi att de sålde färska havskräftor i Torekov när vi var där så vi passade på att köpa några nykokta i en fiskebod i hamnen för 210 kr/kg. Värt att nämna var att det var samma kilopris för kräftstjärtar som för hela kräftor. Vi köpte 4 st kräftor samt ca 8 kräftstjärtar och det kostade 70 kr.

havskräftor

Havskräftor med havsutsikt

Vi åkte senare till Mellbystrand och avnjöt kräftorna på stranden i solnedgången efter en varm sommardag. Utsikten och vädret var med andra ord perfekt. Havskräftorna smakade mycket bra, men vanliga svenska kräftor är godare. Däremot skulle jag nog välja havskräftor framför de kinesiska och turkiska som man kan hitta i frysdisken, men självklart ska nämnas att dessa kräftor tävlar i olika prisklasser då kilopriset i frysdisken för importerade kräftor brukar ligga mellan 60-120 kr/kg.

Smakskillnader

Om man jämför havskräftor med vanliga svenska kräftor så ser de lite annorlunda ut. Skalet på de vi åt var ganska mjukt, men detta brukar ju variera från år till år på de vanliga svenska kräftorna så det är svårt att jämföra. Däremot har havskräftorna lite taggigare skal. Köttet på havskräftorna är lite mosigare än de vanliga.

svenska signalkräftor med krondill

Inget slår svenska kräftor kokta med massor av krondill.

Sammanfattningsvis tycker jag att havskräftorna var mycket goda men de vanliga svenska kräftorna spelar i en division för sig. De är helt enkelt oslagbara!

Solbackens våffelstuga

Publicerad 2007-08-13 23:42 i Restauranger och caféer 

Under min semester på västkusten passade vi på att stanna till vid Solbackens våffelstuga för att prova på våfflorna som serveras där.

Solbackens våffelstuga

Våffelstugan

Solbackens våffelstuga ligger strax utanför Båstad i norra Skåne med en fantastisk utsikt över havet. Man beställer våfflor nere i våffelstugan och går sedan upp på berget via små trappor. Bord och stolar finns på lite olika nivåer i berget och man kan välja själv var man vill sitta.

utsikt över havet från Solbackens våffelstuga

Den fantastiska utsikten från vårt bord.

En våffla med socker kostar 33 kr, men det de flesta beställer är en våffla med sylt och grädde som kostade 43 kr med hallonsylt eller jordgubbssylt samt 48 kr med hjortronssylt. Vi beställde en våffla med hallonsylt och grädde och en våffla med hjortronsylt och grädde.

våfflor med hallonsylt och hjortronsylt

De goda våfflorna serverade med hallonsylt respektive hjortronsylt och grädde.

Efter ca 15 min kom servitrisen med vår beställning. Under tiden hade vi njutit av utsikten och var riktigt sugna på våfflor.

Våfflorna var goda. Det var ganska tjocka våfflor, något smetiga inuti men frasiga och fina runtom. Jag tycker dock att de våfflor man gör själv är minst lika goda men dessa brukar man ju inte ha möjlighet att servera med denna utsikt. Så tack vare den fantastiska utsikten så tycker jag att det är värt pengarna och att göra ett besök på detta våffelcafé om du befinner dig i närheten av Båstad.

Hallon i sommar

Publicerad 2007-08-04 20:03 i Säsong 

Igår var jag ute och plockade hallon i de vilda skogshallonbuskarna utmed grusvägen. Skogshallonbuskarna verkar trivas bra där. Jag hade gått promenad förbi där dagen innan och sett att det lyste helt rött av alla hallon. Så jag tog stövlarna och en liten hink och gick dit.

Det är verkligen gott om hallon i år.

Det tar lite tid att plocka hallon. Skogshallon är ju mycket mindre än trädgårdshallon som man odlar, men minst lika goda!

plockade skogshallon

Sedan ställde jag in hallonen i en burk i kylen. Bäst är om man har en burk med lufttätt lock för då kryper eventuella djur upp mot locket och/eller dör av syrebrist.

hallon till fil och müsli

Sedan kunde jag äta färska hallon på min fil och flingor dagen efter.

Mycket gott och somrigt!

Är socker farligt eller inte?

Publicerad 2007-07-31 13:32 i Hälsa 

Den som följer GI-metoden vet att man ska undvika socker eftersom det har väldigt högt GI. Ofta hör man att man blir fet av att äta socker. Är det inte så då?

Igår publicerade Aftonbladet en artikel Lurade igen! Man blir inte fet av socker och när man läser den får man intrycket av att socker inte är farligt, men att man däremot ska undvika sötningsmedel.

Enligt danska livsmedelsverket är det bara i extrema förhållanden som socker ombildas till fett.

Däremot konstaterar man att socker och sötningsmedel gör att man känner sig mindre mätt och blir hungrig fortare vilket ju gör att risken är stor att man äter mera och även för mycket.

Så även om det är så att sockret och sötningsmedlet i sig inte ombildas till fett så bidrar det ju till att man äter för mycket och därför blir fet och då är ju ändå sockret boven som jag ser det. Däremot är det kanske så att man ska passa sig lika mycket för sötningsmedel som för socker. Å andra sidan åker inte blodsockret berg och dalbana med sötningsmedel vilket kan vara bra när man ska vara stillasittande och koncentera sig. Själv drar jag slutsatsen att det är bra om man försöker hålla sig borta från både socker och sötningsmedel så mycket som möjligt i veckorna och sedan gör man någon god och lagom söt efterrätt och njuter av den på helgen. Jag tror det är viktigt att vänja sig av vid behovet av vardagssött som en hel del produkter innehåller som man inte ens tänker på att de gör, som yoghurt, frukostflingor, smörgåspålägg m.m.

Jag måste också säga att jag tycker det är konstigt att vi idag, år 2007, inte har mer kunskap om den mat vi äter, socker och fett m.m, att man inte kan få några entydiga svar från forskningen och livsmedelsverket. Det var inte länge sedan som det bara tjatades om att fett var farligt utan att alls ta hänsyn till olika sorters fett och nu är det sockret som är på tapeten tillsammans med sötningsmedel. Det känns inte direkt betryggande att man får läsa så många artiklar och forskningsresultat som säger emot varandra. Men man får väl acceptera att detta är ett komplext område och att det faktiskt inte finns något entydigt svar på allt.