Bloggens startsida

Susannes matblogg

Frosta av frysen

Publicerad 2008-03-28 03:58 i Tips 

Jaha, då var det dags att frosta av frysen igen! När frysen ser ut så här, då vet man att det är dags!

Så här frostar man av en frys:

  • Välj helst en kall dag med minusgrader. Bär ut innehållet i frysen. Om det är varmt, försök täcka med tidningar runtom.
  • Stäng av frysen och låt dörren stå öppen.
  • Lägg tidningar eller en handduk framför frysen. Ställ en långpanna eller stor form framför frysen och försök om möjligt skjuta den lite under. Om det finns en avfrostningsanordning på frysen för vattnet att rinna genom längst ner så dra ut eller montera den. Ta fram instruktionsboken om du inte vet hur du ska göra.
  • Låt sedan isen smälta och vattnet droppa ner. Om man vill snabba på processen kan man koka upp vatten på spisen eller ta varmt vatten från kranen och ställa i kastruller i frysen. Ställ dem där isen är som tjockast. När vattnet i kastrullen svalnat, värm på eller ta nytt och ställ in igen.
  • Tänk på att inte använda några vassa knivar eller liknande om du försöker skrapa bort is. Då kan du skada frysen.
  • Det enklaste är att vänta tills isen smält och droppat ner.
  • Torka sedan ur frysen och låt sedan stå med öppen dörr en stund så att all fukt torkar bort.
  • Sätt på frysen och stäng dörren. När frysen nått rätt temperatur ställ då in frysvarorna igen.

En avfrostad frys är mer energisnål och maten håller sig också bättre så det är viktigt att man frostar av frysen med jämna mellanrum.

Jag brukar frosta av frysen en gång om året och försöka göra det när det är så kallt ute som möjligt så att jag kan ställa ut alla fryskorgar under tiden. I år har det varit svårt att hitta en sådan dag här i södra Sverige och imorgon väntar varmare väder så det är bäst att passa på!

Dripp dropp, dripp dropp, pang, kling, klang... det är lite roliga ljud att lyssna på... men ändå måste jag säga att jag önskar att jag hade en frostfri frys. Ni som har det är inte det riktigt skönt? Det är ju inte bara att man slipper frosta av den, man slipper ju också all is som bildas i frysen och får därmed mera plats och maten håller sig bättre.

Frostfria frysar har ju funnits ett tag men det är vad jag vet först de senaste två åren som de rymmer lika mycket som de icke-frostfria frysarna. Skulle jag köpa en frys idag skulle jag definitivt köpa en frostfri!

På besök i Berlin

Publicerad 2008-03-27 18:09 i Restauranger och caféer 

För ett par veckor sedan var jag i Berlin med jobbet. Vi besökte då riksdagshuset och Brandenburger Tor.

Brandenburger Tor

Om man går igenom Brandenburger Tor och sedan går till vänster därefter så ligger där en restaurang som jag tror heter Quadriga och där åt vi middag.

Till förrätt åt jag tre smaker av lax. Det var laxmousse, grillad lax och laxpaté. Laxmoussen smakade ganska mycket grädde och en del i sällskapet gillade den inte alls men jag tyckte både den och de andra sorterna var jättegott.

Till huvudrätt åt jag lamm. Tyvärr blev bilderna dåliga men det var väldigt gott i alla fall. På menyn fanns väldigt många läskiga maträtter som t.ex. kalvtunga, grisfötter etc. Men det fanns även grillad entrecôte för den mindre modige.

Till efterrätt åt jag chokladfondue och hallonmousse. Det var riktigt gott.

Prisnivån låg ungefär som på medelklassrestaurang i Sverige, ca 180 kr för en varmrätt, ca 50 kr för efterrätt.

Dagen efter blev vi serverade någon typ av tyskt smörgåsbord som såg ut så här.

Det var ägghalvor, tunnbrödsrullar, laxrundlar och smörgåsar. Gott var det men kanske inte så nyttigt. De verkar äta mycket vitt bröd i Tyskland.

Gott med rökt salt

Publicerad 2008-03-10 00:35 i Tips 

Jag skulle vilja tipsa om detta goda salt som jag nu använt under en tid.

Det är rökt havssalt från Santa Maria.

Saltet är verkligen en smakupplevelse och en enorm skillnad mot vanligt salt.

Saltet är gott till mycket. Själv brukar jag använda det framförallt till skaldjur och fisk men det är även gott till grönsaker som t.ex. avocado.

Ett exempel på ett enkelt mellanmål är avocado, keso och lite rökt salt (bild ovan). Mycket gott!

Glasburken är också fin och passar bra att ställa fram på bordet.

Här finns recept och mer information om rökt salt.

Tillsatser i maten

Publicerad 2008-03-03 22:48 i Hälsa 

Alla dessa tillsatser i maten vi köper tycker jag börjar kännas allt mer olustigt ju mer man läser om det. Läste senast denna artikel i Aftonbladet. Sedan kanske man inte behöver äta kattmat för det, men jag försöker handla så lite halvfabrikat som möjligt. Jag försöker köpa så mycket naturellt svenskt kött som möjligt. Ägg, smör och mjölk borde man kunna äta. Men tydligen är det tillsatser även i yoghurt? Jag brukar äta naturell yoghurt 3% eller A-fil till frukost med färdigköpta flingor. Det blir till att kolla upp vad det innehåller. Min sambo äter havregrynsgröt, det är antagligen bättre. Men han får passa sig för vad som är i sylten.

Det är så otroligt jobbigt när man börjar fundera på vad man egentligen äter och att nästan allt verkar vara farligt. Jag brukar resonera som så att försöka äta så varierat som möjligt och sprida riskerna men jag tror nog att jag även ska försöka undvika en del livsmedel med tillsatser framöver.

Att gå ut och äta ska man verkligen inte göra alltför ofta. Då har man verkligen ingen koll på vad man får för mat. En sommar jobbade jag på ett grossistföretag som sålde mat till restauranger och när jag ringde upp kökspersonalen som beställde mat och jag frågade dem vilken sort de ville ha så svarade i princip alla ta den billigaste, även restauranger som jag uppfattade som lite finare. Så tyvärr... det är vinstmaximering som gäller där också.

Hur tänker ni andra kring detta? Är det överdrivet eller har ni också börjat tänka mer på tillsatser och börjat undvika halvfabrikat?

Nöt- och fruktblandning

Publicerad 2008-02-25 02:15 i Testat och recenserat 

Eftersom det var rabatt i affären passade jag på att köpa Pauluns nöt- och fruktblanding. En påse innehåller 100 g och ser ut så här:

Fredrik Paulun har bland annat skrivit böcker om GI och har även en del produkter i sitt namn som ska vara hälsosamma, förutom denna finns vad jag sett lite flingor och en nötblandning.

Innehållet i påsen såg ut så här när jag hällde upp lite:

Nöt och fruktblandningen smakade bra men jag tycker nog att andelen pumpafrön var lite väl hög. Jämfört med bilden på påsen så tycker jag min bild av innehållet är lite annorlunda. Jag kan inte låta bli att undra om det kan tänkas bero på att pumpafrön är ganska billiga jämfört med pistagenötter, valnötter och cashewnötter som jag tyckte det var ganska lite av i påsen.

Det jag tycker generellt om Pauluns produkter är att de är goda och känns hälsosamma men att de kostar lite för mycket. Å andra sidan kostar ju hälsosamma råvaror som nötter lite mer fast det känns ändå som att Paulun satt prisnivån lite i överkant.

Priset för den här påsen på 100 g är ca 20 kr vilket är ganska dyrt om man tittar på kilopriset. Dock kunde jag köpa min till halva priset då det var kort datum - ett tecken på att de kanske inte sålt så bra? Men gott var det i alla fall och innehållet är ju nyttigt. Så prova gärna, särskilt om du kan fynda dem för halva priset som jag för det är det absolut värt!