Bloggens startsida

Susannes matblogg

Blåbärssäsongen är här!

Publicerad 2008-08-02 02:12 i Säsong 

Nu finns det blåbär att plocka i skogen och det finns blåbär att köpa hyfsat billigt på de flesta torg. Själv köpte jag en liter för 35 kr vilket jag tycker är bra pris.

Blåbär är goda att äta som de är. Jag brukar äta dem på filen till frukost. Det är gott och lyxigt!

Blåbär innehåller en massa nyttigheter som antioxidanter, vitaminer och mineraler så de kan ätas med gott samvete.

Blåbär är också gott i pajer, muffins eller istället för sylt till pannkakor och våfflor. Vispad grädde och blåbär till ostkaka är inte heller så dumt.

Ett av mina populäraste recept är blåbärspaj, prova gärna den!

Mer information och recept på blåbär

Mjölk = härdat fett med sockerlösning

Publicerad 2008-07-22 22:40 i Tips 

Får det lov att vara lite härdat fett med sockerlösning i kaffet? Det är nämligen det som man får när man väljer mjölk i kaffeautomaterna som finns på de flesta arbetsplatser i Sverige kan man läsa i dagens DN.

Jag tycker detta är vidrigt. Jag är riktigt glad att jag inte dricker kaffe alls och har därför aldrig druckit den mjölken. Men det är verkligen obehagligt att veta att alla konstgjorda produkter finns så nära omkring oss utan att vi ens vet om det.

Nytt recept: Ostkaka med keso

Publicerad 2008-06-18 01:59 i Nyheter 

Ett nytt recept har lagts till:

Recept på falsk ostkaka som man gör med keso till skillnad från äkta ostkaka då man använder ostlöpe och mjölk för att själv tillverka sin ostmassa.

Denna ostkaka är väldigt enkel och arbetsinsatsen är liten men den tar drygt en timme i ugnen så lite måste man planera. Smaken är mycket god men inte riktigt lika god som äkta ostkaka.

Tid: 20 minuters jobb + 70 minuter i ugnen


Mycket god och framförallt enkel ostkaka som du gör själv med detta recept. Ostkakan blir extra god om du även använder bittermandel.

Här hittar du receptet på Ostkaka med keso.

Idag gjorde jag rabarberpaj med jordgubbar. En vanlig enkel smulpaj med rabarber och jordgubbar.

Jag gjorde den som i receptet men jag tog även kokosflingor i smuldegen och så använde jag råsocker istället för vanligt socker. Sedan testade jag att strö över lite kanel på ena halvan av pajen och det var gott det med fast man kände inte smaken så jättemycket.

Till rabarberpajen serverade jag vispad grädde. Jag köpte en annan sort när jag handlade sist: Milko med lång hållbarhet. Den tog ett par minuter längre tid att vispa än vanlig vispgrädde med normal hållbarhet men den smakade mycket bra till skillnad från mycket annan grädde med lång hållbarhet.

Jag gillar varken Arla eller Skånemejeriers vispgrädde med 36% fett med lång hållbarhet som har någon konstig besk bismak. Jag har köpt den grädden flera gånger och den smakar alltid likadant så det var inte bara ett dåligt exemplar. Dock känner man inte bismaken om man blandar grädden med något annat som har smak.

Uppdatering 2012: Efter att länge ha funderat på varför Arlas och Skånemejeriers grädde med lång hållbarhet har en konstig bismak fick jag svaret från en representant från Arla. Det beror på att grädden med lång hållbarhet pastöriseras till en högre temperatur. Bismaken är en bismak av kokt grädde. Smaken beror alltså inte på tillsatsen karragenan som ofta finns i dessa produkter. Nuförtiden köper jag alltid grädde med kort hållbarhet (ca 1 vecka) och inte heller denna Milko-grädde som jag ju annars tyckte var god när jag skrev det här.