Bloggens startsida

Susannes matblogg

Idag när jag kom hem väntade dessa lådor från Årstiderna utanför dörren.

Lådor från Årstiderna utanför dörren.

Det var två lådor med ekologiska grönsaker och frukt och ett ekologiskt rågbröd.

Årstiderna är ett företag som leverar ekologisk frukt, grönsaker, bröd, fisk och även en del andra produkter hem till dörren. Utkörning sker 1 gång per vecka eller mer sällan om man vill det. De har olika lådor att välja bland t.ex. lantlådan och mixlådan som innehåller olika sorters ekologiska frukt och grönsaker.

Första lådans innehåll:

Purjolök, röda vinbär, gröna bönor, mangold, endiver, färsk vitkål, zucchini, äpplen, tomater, rödbetor, bananer.

Andra lådans innehåll:

Slätbladig persilja, majskolvar, zucchni, gurka, purjolök, ekbladssallad, morötter, broccoli, tomater, rädisor, gröna bönor.

Brödet är ett ekologiskt danskt osötat rågbröd utan tillsatser. Det är inte så stort volymmässigt men det är tungt och innehåller massa goda frön. Det är viktigt att jämföra pris per kilo när man tittar på vad bröd kostar om det ska bli en rättvis bedömning.

Osötat ekologiskt rågbröd. Mycket gott tycker jag. Det är ett väldigt tungt bröd som räcker länge.

Jag är ganska kräsen när det gäller bröd och jag brukar oftast baka mitt eget bröd. Jag smakade en skiva med leverpastej och det var riktigt gott! Detta bröd har verkligen hög kvalitet och är också nyttigt!

Nyhetsbrevet med 22 recept.

Det var väldigt fina och fräscha grönsaker och om man inte vet vad man ska göra med alla grönsaker så följer ett nyhetsbrev med som innehåller inte mindre än 22 recept och om inte det räcker finns ju internet. ;)

Gyllene Uttern ligger vid Gränna, utmed E4:an och där stannade vi till för att äta lunch.

Gyllene uttern är en ganska speciell byggnad sett både utifrån och inifrån.

Gyllene Uttern utifrån.

Det fanns två olika luncher att välja på för 139 kr. Det ena var varmrökt lax med dillstuvad potatis och det andra var läggklubba. Till lunchen ingick också en fin salladsbuffé.

Varmrökt lax med dillstuvad potatis

I den här lokalen satt alla lunchgäster. Gamla tavlor på väggarna, takmålningar och kristallkronor. Mycket trevligt faktiskt.

Lunchlokalen

En trappa ned finns det här mysiga lilla kapellet som tydligen är ett populärt ställe att gifta sig på.

Gyllene uttern är också ett hotell med de flesta rum med utsikt över vättern. De serverar också förutom luncher också fina middagar på kvällstid.

Och så här ser utsikten ut. Trots att det var väldigt dåligt väder när jag var där så ser man Visingsö.

Har ni vägarna förbi rekommenderar jag ett besök !

Äppelkakete

Publicerad 2008-08-19 01:27 i Testat och recenserat 

När jag var på semester i Skåne så såg jag en butik när vi var ute och gick i Ystad som hette Cinnober design. Jag kände igen namnet från att jag vet att de varit i kontakt med mig för de använder min statistiktjänst. Tyvärr var det stängt eftersom vi var ute och gick väldigt sent.

En påse äppelkakete

Nästa dag åkte vi till Kiviks musteri och då när jag tittade i souvenirbutiken så hittade jag te tillverkat av just Cinnober design. Eftersom det var i Kivik så ville jag ju köpa något med äpple så jag valde äppelkakete! Det är svart te med äppelbitar och kanelbitar i. Jag köpte en påse med 90 g för 45 kr, inte det billigaste kanske men någon gång ska man väl kosta på sig lite lyxte tänkte jag.

En kopp äppelkakete. Koppen är en stor tekopp från Höganäs (mina favoriter), inköpt på semestern i butiken i Höganäs.

Idag var det dags att provsmaka, och ja det var väldigt gott!

Saltgurka

Publicerad 2008-08-17 15:33 i Recept och mat 

Färsksaltad saltgurka är bland det godaste jag vet. Saltgurka finns i de flesta affärer i lösvikt, men det är mycket bättre att köpa i en hink med 1 kg saltgurka i tycker jag. De håller sig mycket bättre i sitt saltvatten och hinkarna är mycket billigare per kg. Problemet är bara att dessa hinkar inte verkar finnas att köpa utanför Östergötland och jag är inte där jätteofta. I Östergötland däremot finns de i nästan alla större affärer. Är det bara östgötarna som förstått hur gott det är med saltgurka? :-)

Saltgurka från Kinda Gurka, köpt på City Gross i Mantorp utanför Linköping.

Saltgurka finns både som vita små gurkor som på bilden och gröna små gurkor. De smakar likadant, men jag gillar ändå de vita bäst. Jag tror de vita är vanligast i Östergötland.

Tänk på att inte förväxla saltgurka med vintersaltad gurka eller smörgåsgurka. De har en helt annan smak. Saltgurka smakar inte ättika, den smakar salt och dill!

Saltgurka är godast på en smörgås med ett tjockt lager leverpastej och massor av skivad saltgurka ovanpå! Mums!

När jag var i 11-årsåldern så fick jag hemskickat några receptkort från något som hette Hembakat. När en kompis sedan började att prenumerera på dem så ville jag självklart också det och min mamma gick med på det. De här recepten gillade jag eftersom det var mycket bilder och tydliga beskrivningar. Jag och mina kompisar bakade olika bakverk ibland tillsammans och ibland bakade jag själv och ibland fick man fråga mamma om hjälp. Nästan alltid när jag hade skollov så bakade jag något ur dem. Jag minns hur kul det var när man öppnade de nya receptförpackningarna när de kom med posten.

Det här var i början av 90-talet och någon gång i mitten eller slutet av 90-talet så försvann Hembakat. Det kom istället något som hette Stinas bästa bakrecept som jag också prenumererade på en kortare tid.

Nu i dagarna så fick jag en sprillans ny pärm från Hembakat och ett gäng nya recept hemskickat. Upplägget är detsamma som tidigare att man prenumererar och får 12 receptkort med jämna mellanrum och om man vill kan man välja att få 3x12 receptkort varje gång istället. Det är fortfarande mycket fina bilder och tydliga beskrivningar på recepten.

Pärm, register och recept från Hembakat.

Några av recepten är faktiskt exakt samma som från mina gamla Hembakat-pärmar och några känner jag också igen från Stinas bästa bakrecept. Men de flesta recepten har jag inte sett tidigare.

En annan skillnad från gamla Hembakat är att det nu är ett recept per receptkort med en bild på framsidan och beskrivningen på baksidan och där finns även en del beskrivande bilder.

De här recepten från Hembakat använder jag fortfarande. Jag har två fulla pärmar och eftersom jag hade 2 kompisar som också prenumererade så fick vi tillsammans alla kort så jag kopierade från dem de jag inte hade som jag ville ha.

Tre förpackningar med 12 recept i varje.

En nackdel är annars att man inte får korten i nummerordning och att det finns väldigt många kort och vill man ha alla blir det väldigt dyrt. Å andra sidan håller dessa receptkort väldigt hög kvalitet. De är inspirerande och de är lätta att ta med sig till köket och de går att torka av om man spiller på dem.

En skillnad mot förr är förstås också att nu finns internet med tillgång till oändligt många recept helt gratis, så varför betala för dem? Dock säljs det ju kokböcker som aldrig förr så jag tror att de flesta liksom jag tycker om recept med fina bilder, tydliga beskrivningar och gärna upptryckta på tjockt papper som tål att man spiller på dem och går att torka av.

När jag tänker efter så har jag nog inspirerats väldigt mycket av Hembakat. Dels så fick jag upp intresset för bakning i unga år och sedan när jag byggde recepten.se så är det just detta med bilder och tydliga beskrivningar som jag försökt åstadkomma. Dock är det förstås stor skillnad på mina receptbeskrivningar och bilder jämfört med Hembakats då de verkligen har jättefina bilder och fina receptkort av tjockt papper i en fin pärm.

Min nya Hembakat-pärm.

Jag gillar verkligen papperskorten trots allt även om jag är en riktig datanörd som i princip spenderar all vaken tid framför en dator.

Uppdatering: Denna produkt verkar inte längre säljas.