Bloggens startsida

Susannes matblogg - Sida 154

Tillsatser i maten

Publicerad 2008-03-03 22:48 i Hälsa 

Alla dessa tillsatser i maten vi köper tycker jag börjar kännas allt mer olustigt ju mer man läser om det. Läste senast denna artikel i Aftonbladet. Sedan kanske man inte behöver äta kattmat för det, men jag försöker handla så lite halvfabrikat som möjligt. Jag försöker köpa så mycket naturellt svenskt kött som möjligt. Ägg, smör och mjölk borde man kunna äta. Men tydligen är det tillsatser även i yoghurt? Jag brukar äta naturell yoghurt 3% eller A-fil till frukost med färdigköpta flingor. Det blir till att kolla upp vad det innehåller. Min sambo äter havregrynsgröt, det är antagligen bättre. Men han får passa sig för vad som är i sylten.

Det är så otroligt jobbigt när man börjar fundera på vad man egentligen äter och att nästan allt verkar vara farligt. Jag brukar resonera som så att försöka äta så varierat som möjligt och sprida riskerna men jag tror nog att jag även ska försöka undvika en del livsmedel med tillsatser framöver.

Att gå ut och äta ska man verkligen inte göra alltför ofta. Då har man verkligen ingen koll på vad man får för mat. En sommar jobbade jag på ett grossistföretag som sålde mat till restauranger och när jag ringde upp kökspersonalen som beställde mat och jag frågade dem vilken sort de ville ha så svarade i princip alla ta den billigaste, även restauranger som jag uppfattade som lite finare. Så tyvärr... det är vinstmaximering som gäller där också.

Hur tänker ni andra kring detta? Är det överdrivet eller har ni också börjat tänka mer på tillsatser och börjat undvika halvfabrikat?

Nöt- och fruktblandning

Publicerad 2008-02-25 02:15 i Testat och recenserat 

Eftersom det var rabatt i affären passade jag på att köpa Pauluns nöt- och fruktblanding. En påse innehåller 100 g och ser ut så här:

Fredrik Paulun har bland annat skrivit böcker om GI och har även en del produkter i sitt namn som ska vara hälsosamma, förutom denna finns vad jag sett lite flingor och en nötblandning.

Innehållet i påsen såg ut så här när jag hällde upp lite:

Nöt och fruktblandningen smakade bra men jag tycker nog att andelen pumpafrön var lite väl hög. Jämfört med bilden på påsen så tycker jag min bild av innehållet är lite annorlunda. Jag kan inte låta bli att undra om det kan tänkas bero på att pumpafrön är ganska billiga jämfört med pistagenötter, valnötter och cashewnötter som jag tyckte det var ganska lite av i påsen.

Det jag tycker generellt om Pauluns produkter är att de är goda och känns hälsosamma men att de kostar lite för mycket. Å andra sidan kostar ju hälsosamma råvaror som nötter lite mer fast det känns ändå som att Paulun satt prisnivån lite i överkant.

Priset för den här påsen på 100 g är ca 20 kr vilket är ganska dyrt om man tittar på kilopriset. Dock kunde jag köpa min till halva priset då det var kort datum - ett tecken på att de kanske inte sålt så bra? Men gott var det i alla fall och innehållet är ju nyttigt. Så prova gärna, särskilt om du kan fynda dem för halva priset som jag för det är det absolut värt!

Köttfärsfusket...

Publicerad 2008-02-14 23:28 i Hälsa 

Köttfärsfusket på ICA kommer förhoppningsvis leda till dryga böter för de ICA-butiker som bevisligen fuskat enligt Aftonbladets artikel.

Jag hoppas verkligen att det blir kännbara belopp med tanke på att köttfusket utförts just för att tjäna pengar. Det är inga små belopp man tjänar på att packa om köttfärs och annat kött som packas, mals eller marineras med kryddor när det blivit gammalt så man inte känner smaken.

Äckligt är vad det är och dessutom lurendrejeri när man får betala fullpris för icke-färskt kött. Det värsta är att det sannolikt är både fler ICA-butiker som systematiskt gör detta men även andra butikskedjor som Hemköp har också ryktats göra så här.

köttfärs

Köttfärs är smaskens...

Sedan är det ju inte så att all köttfärs eller annat kött som går ut en dag behöver slängas. Det är ju faktiskt bara att frysa in det och sälja till halva priset nästa dag! Varför gör inte butikerna göra så?

Jo det är klart att de tjänar mer pengar när de kan sälja till fullpris flera dagar. Just därför hoppas jag på kännbara straffbelopp i rättegången och att alla andra fuskande butiker blir lite rädda och skärper till sig.

Än så länge har jag inte sett så många butiker som säljer så mycket fryst köttfärs eller annat kött från gårdagen och så länge man inte ser det så borde det ju vara så att kyldisken med färskt kött är tom om man handlar sent på kvällen eller också... ja vart har då köttet tagit vägen?

Gör dina egna hamburgare

Publicerad 2008-02-09 13:42 i Recept och mat 

Idag bakade jag hamburgerbröd. Jag gjorde egna hamburgare häromdagen så jag ville ha hamburgerbröd till dem. De man brukar se i affären är oftast sådana vanliga ljusa utan ett fiberkorn i. De man gör själv blir betydligt nyttigare. Sen så tycker jag det är lite mysigt att baka också - när man har tid!

hamburgerbröd

Mina hamburgerbröd

Jag gjorde även två enkla sorters hamburgerdressing till serveringen gjorda på samma grund:

  • gräddfil
  • majonnäs
  • salt

Sedan tog jag hälften och smaksatte med chilisås och den andra hälften med bostongurka. Båda blev väldigt goda. Nu ska man ju förstås tänka på att dessa dressingar inte är särskilt nyttiga, speciellt chilisåsen och bostongurkan innehåller en hel del socker. Om man vill undvika socker så kan man smaksätta dressingen med bara kryddor t.ex. chilipulver.

Vill man kan man också blanda ner lite senap i grund-dressingsmeten. Det blir gott. Senap innehåller också socker, men senap brukar man ha ganska liten mängd i som ger mycket smak. I grova drag brukar jag mäta upp gräddfil i deciliter, majonnäs i matskedar, senap i teskedar och salt i kryddmått. För att få tips på mer exakta mått så kolla in receptet på hamburgare helt enkelt.

hamburgare

Min hamburgare, hamburgerbröd, dressing och tillbehör.

Plommonspäckad karré

Publicerad 2008-02-03 17:49 i Recept och mat 

Något som är både gott och enkelt är att köpa en plommonspäckad karréstek. Det är benfritt karrékött med instuckna katrinplommon.

plommonspäckad karré

Jag köpte en färdigspäckad.

Man kan också göra det enkelt själv genom att köpa en benfri karréstek. Lägg den med den lite fetare, marmorerade sidan uppåt och skär små snitt ca 1 ½ - 2 cm djupa med spetsen på en vass kniv. Stoppa i 10-12 st kärnfria katrinplommon.

Sedan lägger man karrén i en ugnsform och stoppar in en köttermometer med spetsen så nära mittpunkten av köttbiten som möjligt. Ställ sedan in den i den nedre delen av ugnen i 175°C och låt stå där tills termometern visar 85°C. Det tar ca 2 timmar.

När det är klart, låt steken stå ca 10-15 min i rumstemperatur innan du skär upp den.

Sås 4 portioner, kan du göra på skyn. Vispa ihop 1 dl grädde med 1 ½ msk vetemjöl, tillsätt skyn och späd med vatten så att sky + vatten blir ungefär 2 dl. Tillsätt 1-2 msk kalvfond och låt koka upp och puttra ett par minuter.

plommonspäckad karré serverad
Min plommonspäckade karré serverad med såsen jag beskrev ovan samt ugnsstekta rotsaker och en kvist rosmarin.