Bloggens startsida

Susannes matblogg

Nytt recept: Ostpaj med skinka

Publicerad 2009-01-05 16:36 i Nyheter 

Ett nytt recept har lagts till:

Gott och enkelt recept på ost- och skinkpaj som du kan göra med vilken sorts skinka du vill och vilken sorts ost du vill.

Tid:1 timme och 10 minuter, varav 40 minuter i ugnen

ostpaj med skinka

Mycket god paj med ost och skinka som är väldigt enkel att göra. Följ steg-för-steg instruktionerna som finns med bilder.

Det är perfekt att använda överbliven julskinka till detta recept. Läs hela receptet på Ostpaj med skinka

Gott Nytt År och nyårsmeny!

Publicerad 2008-12-30 17:29 i Säsong 

Nu lider 2008 mot sitt slut och det är dags att fira in det nya året.

Här är ett förslag på en trerättersmeny.

Förrätt: Laxröra

En röra med kallrökt eller gravad lax serverad på en brödbit.

Varmrätt: Helstekt entrecôte med potatisgratäng, sås och grönsaker

Servera entrecôten med potatisgratäng.

Efterrätt: Citronpaj

Sedan kan jag rekommendera godis som är trevligt att ställa fram.

Jag vill önska er alla ett Gott Nytt År!

God Jul 2008

Publicerad 2008-12-24 01:11 i Säsong 

Jag vill önska er alla en riktigt God Jul!

Hoppas ni har det bra och får äta god julmat och julgodis, kanske med hjälp av något recept härifrån.

Själv firar jag med familjen och vi kommer äta ett ganska traditionellt julbord med julskinka, sill, dopp i grytan, rödbetssallad, köttbullar, revbensspjäll m.m.

Till efterrätt blir det söndagspannkaka med grädde och bär vilket kommer läggas in här som ett nytt recept.

Till fika blir det lussekatter och pepparkakor.

Efter julklappsöppningen blir det risgrynsgröt med mjölk och kanel och ingefära.

Högre gifthalt tillåts i nötter

Publicerad 2008-12-22 11:50 i Hälsa 

Nu tillåts högre gifthalter i nötter vilket kan påverka hälsan hos de som äter mycket nötter. Detta efter att EU tvingas anpassa sina godkända halter av det starkt cancerframkallande mögelgiftet aflatoxin från 4 mikrogram/kilo till 10 mikrogram/kilo efter beslut i FN-organet Codex Alimentarius som därmed gäller vid internationell handel.

De nötter som är mest utsatta för mögel är:

  • Pistaschnötter
  • Paranötter
  • Jordnötter

Tänk på att att aldrig äta nötter som

  • är missfärgade
  • är skrumpna
  • luktar illa
  • smakar illa (spotta ut)

Om man inte äter de nötter som uppfyller dessa kriterier så får man uppskattningsvis bort 90% av giftet aflatoxin.

Jag hoppas att EU eller våra svenska livsmedelsjättar tar ansvar och märker upp de produkter de importerar så att vi konsumenter kan välja nötter med högre kvalitet och lägre godkända halter av gifter.