Bloggens startsida

Susannes matblogg - Sida 153

Max öppnar 8 stycken nya hamburgarrestauranger innan sommaren i år kan man läsa i dagens DN.

Max är de hamburgarrestauranger jag gillar bäst, främst eftersom de kommit längst med nyttiga alternativ.

Näst bäst gillar jag Burger King.

Jag kan också berätta att jag bor väldigt nära McDonalds och en dag så kom en varutransport dit och ställde massa kartonger på gatan. Eftersom det satt etiketter på dem var jag tvungen att gå fram och läsa.

Det visade sig att allt som kom var i princip färdiglagat. Stekt bacon, färdig kyckling och förstekta hamburgare, en massa E-nummer (tillsatser) och nästan allt innehöll socker, potatisflingor m.fl. snabba kolhydrater. Dock ska sägas innehåller just hamburgarna 100% nötkött.

Jag antar att de skickar allt färdiglagat för att minimera risken att personalen slarvar och någon får en ogenomstekt baconbit eller kyckling. Med tanke på att det är en amerikansk kedja och de mångmiljonstämningar man kan åka på där. Rätta mig gärna om jag har fel.

Vilken hamburgarrestaurang gillar du bäst och hur ofta brukar du äta på hamburgarrestaurang?

Själv har jag ätit hittills en gång i år och det var på Max.

Frosta av frysen

Publicerad 2008-03-28 03:58 i Tips 

Jaha, då var det dags att frosta av frysen igen! När frysen ser ut så här, då vet man att det är dags!

Så här frostar man av en frys:

  • Välj helst en kall dag med minusgrader. Bär ut innehållet i frysen. Om det är varmt, försök täcka med tidningar runtom.
  • Stäng av frysen och låt dörren stå öppen.
  • Lägg tidningar eller en handduk framför frysen. Ställ en långpanna eller stor form framför frysen och försök om möjligt skjuta den lite under. Om det finns en avfrostningsanordning på frysen för vattnet att rinna genom längst ner så dra ut eller montera den. Ta fram instruktionsboken om du inte vet hur du ska göra.
  • Låt sedan isen smälta och vattnet droppa ner. Om man vill snabba på processen kan man koka upp vatten på spisen eller ta varmt vatten från kranen och ställa i kastruller i frysen. Ställ dem där isen är som tjockast. När vattnet i kastrullen svalnat, värm på eller ta nytt och ställ in igen.
  • Tänk på att inte använda några vassa knivar eller liknande om du försöker skrapa bort is. Då kan du skada frysen.
  • Det enklaste är att vänta tills isen smält och droppat ner.
  • Torka sedan ur frysen och låt sedan stå med öppen dörr en stund så att all fukt torkar bort.
  • Sätt på frysen och stäng dörren. När frysen nått rätt temperatur ställ då in frysvarorna igen.

En avfrostad frys är mer energisnål och maten håller sig också bättre så det är viktigt att man frostar av frysen med jämna mellanrum.

Jag brukar frosta av frysen en gång om året och försöka göra det när det är så kallt ute som möjligt så att jag kan ställa ut alla fryskorgar under tiden. I år har det varit svårt att hitta en sådan dag här i södra Sverige och imorgon väntar varmare väder så det är bäst att passa på!

Dripp dropp, dripp dropp, pang, kling, klang... det är lite roliga ljud att lyssna på... men ändå måste jag säga att jag önskar att jag hade en frostfri frys. Ni som har det är inte det riktigt skönt? Det är ju inte bara att man slipper frosta av den, man slipper ju också all is som bildas i frysen och får därmed mera plats och maten håller sig bättre.

Frostfria frysar har ju funnits ett tag men det är vad jag vet först de senaste två åren som de rymmer lika mycket som de icke-frostfria frysarna. Skulle jag köpa en frys idag skulle jag definitivt köpa en frostfri!

På besök i Berlin

Publicerad 2008-03-27 18:09 i Restauranger och caféer 

För ett par veckor sedan var jag i Berlin med jobbet. Vi besökte då riksdagshuset och Brandenburger Tor.

Brandenburger Tor

Om man går igenom Brandenburger Tor och sedan går till vänster därefter så ligger där en restaurang som jag tror heter Quadriga och där åt vi middag.

Till förrätt åt jag tre smaker av lax. Det var laxmousse, grillad lax och laxpaté. Laxmoussen smakade ganska mycket grädde och en del i sällskapet gillade den inte alls men jag tyckte både den och de andra sorterna var jättegott.

Till huvudrätt åt jag lamm. Tyvärr blev bilderna dåliga men det var väldigt gott i alla fall. På menyn fanns väldigt många läskiga maträtter som t.ex. kalvtunga, grisfötter etc. Men det fanns även grillad entrecôte för den mindre modige.

Till efterrätt åt jag chokladfondue och hallonmousse. Det var riktigt gott.

Prisnivån låg ungefär som på medelklassrestaurang i Sverige, ca 180 kr för en varmrätt, ca 50 kr för efterrätt.

Dagen efter blev vi serverade någon typ av tyskt smörgåsbord som såg ut så här.

Det var ägghalvor, tunnbrödsrullar, laxrundlar och smörgåsar. Gott var det men kanske inte så nyttigt. De verkar äta mycket vitt bröd i Tyskland.

Gott med rökt salt

Publicerad 2008-03-10 00:35 i Tips 

Jag skulle vilja tipsa om detta goda salt som jag nu använt under en tid.

Det är rökt havssalt från Santa Maria.

Saltet är verkligen en smakupplevelse och en enorm skillnad mot vanligt salt.

Saltet är gott till mycket. Själv brukar jag använda det framförallt till skaldjur och fisk men det är även gott till grönsaker som t.ex. avocado.

Ett exempel på ett enkelt mellanmål är avocado, keso och lite rökt salt (bild ovan). Mycket gott!

Glasburken är också fin och passar bra att ställa fram på bordet.

Här finns recept och mer information om rökt salt.