Bloggens startsida

Susannes matblogg

Äppelkakete

Publicerad 2008-08-19 01:27 i Testat och recenserat 

När jag var på semester i Skåne så såg jag en butik när vi var ute och gick i Ystad som hette Cinnober design. Jag kände igen namnet från att jag vet att de varit i kontakt med mig för de använder min statistiktjänst. Tyvärr var det stängt eftersom vi var ute och gick väldigt sent.

En påse äppelkakete

Nästa dag åkte vi till Kiviks musteri och då när jag tittade i souvenirbutiken så hittade jag te tillverkat av just Cinnober design. Eftersom det var i Kivik så ville jag ju köpa något med äpple så jag valde äppelkakete! Det är svart te med äppelbitar och kanelbitar i. Jag köpte en påse med 90 g för 45 kr, inte det billigaste kanske men någon gång ska man väl kosta på sig lite lyxte tänkte jag.

En kopp äppelkakete. Koppen är en stor tekopp från Höganäs (mina favoriter), inköpt på semestern i butiken i Höganäs.

Idag var det dags att provsmaka, och ja det var väldigt gott!

Saltgurka

Publicerad 2008-08-17 15:33 i Recept och mat 

Färsksaltad saltgurka är bland det godaste jag vet. Saltgurka finns i de flesta affärer i lösvikt, men det är mycket bättre att köpa i en hink med 1 kg saltgurka i tycker jag. De håller sig mycket bättre i sitt saltvatten och hinkarna är mycket billigare per kg. Problemet är bara att dessa hinkar inte verkar finnas att köpa utanför Östergötland och jag är inte där jätteofta. I Östergötland däremot finns de i nästan alla större affärer. Är det bara östgötarna som förstått hur gott det är med saltgurka? :-)

Saltgurka från Kinda Gurka, köpt på City Gross i Mantorp utanför Linköping.

Saltgurka finns både som vita små gurkor som på bilden och gröna små gurkor. De smakar likadant, men jag gillar ändå de vita bäst. Jag tror de vita är vanligast i Östergötland.

Tänk på att inte förväxla saltgurka med vintersaltad gurka eller smörgåsgurka. De har en helt annan smak. Saltgurka smakar inte ättika, den smakar salt och dill!

Saltgurka är godast på en smörgås med ett tjockt lager leverpastej och massor av skivad saltgurka ovanpå! Mums!

När jag var i 11-årsåldern så fick jag hemskickat några receptkort från något som hette Hembakat. När en kompis sedan började att prenumerera på dem så ville jag självklart också det och min mamma gick med på det. De här recepten gillade jag eftersom det var mycket bilder och tydliga beskrivningar. Jag och mina kompisar bakade olika bakverk ibland tillsammans och ibland bakade jag själv och ibland fick man fråga mamma om hjälp. Nästan alltid när jag hade skollov så bakade jag något ur dem. Jag minns hur kul det var när man öppnade de nya receptförpackningarna när de kom med posten.

Det här var i början av 90-talet och någon gång i mitten eller slutet av 90-talet så försvann Hembakat. Det kom istället något som hette Stinas bästa bakrecept som jag också prenumererade på en kortare tid.

Nu i dagarna så fick jag en sprillans ny pärm från Hembakat och ett gäng nya recept hemskickat. Upplägget är detsamma som tidigare att man prenumererar och får 12 receptkort med jämna mellanrum och om man vill kan man välja att få 3x12 receptkort varje gång istället. Det är fortfarande mycket fina bilder och tydliga beskrivningar på recepten.

Pärm, register och recept från Hembakat.

Några av recepten är faktiskt exakt samma som från mina gamla Hembakat-pärmar och några känner jag också igen från Stinas bästa bakrecept. Men de flesta recepten har jag inte sett tidigare.

En annan skillnad från gamla Hembakat är att det nu är ett recept per receptkort med en bild på framsidan och beskrivningen på baksidan och där finns även en del beskrivande bilder.

De här recepten från Hembakat använder jag fortfarande. Jag har två fulla pärmar och eftersom jag hade 2 kompisar som också prenumererade så fick vi tillsammans alla kort så jag kopierade från dem de jag inte hade som jag ville ha.

Tre förpackningar med 12 recept i varje.

En nackdel är annars att man inte får korten i nummerordning och att det finns väldigt många kort och vill man ha alla blir det väldigt dyrt. Å andra sidan håller dessa receptkort väldigt hög kvalitet. De är inspirerande och de är lätta att ta med sig till köket och de går att torka av om man spiller på dem.

En skillnad mot förr är förstås också att nu finns internet med tillgång till oändligt många recept helt gratis, så varför betala för dem? Dock säljs det ju kokböcker som aldrig förr så jag tror att de flesta liksom jag tycker om recept med fina bilder, tydliga beskrivningar och gärna upptryckta på tjockt papper som tål att man spiller på dem och går att torka av.

När jag tänker efter så har jag nog inspirerats väldigt mycket av Hembakat. Dels så fick jag upp intresset för bakning i unga år och sedan när jag byggde recepten.se så är det just detta med bilder och tydliga beskrivningar som jag försökt åstadkomma. Dock är det förstås stor skillnad på mina receptbeskrivningar och bilder jämfört med Hembakats då de verkligen har jättefina bilder och fina receptkort av tjockt papper i en fin pärm.

Min nya Hembakat-pärm.

Jag gillar verkligen papperskorten trots allt även om jag är en riktig datanörd som i princip spenderar all vaken tid framför en dator.

Uppdatering: Denna produkt verkar inte längre säljas.

Blåbärssäsongen är här!

Publicerad 2008-08-02 02:12 i Säsong 

Nu finns det blåbär att plocka i skogen och det finns blåbär att köpa hyfsat billigt på de flesta torg. Själv köpte jag en liter för 35 kr vilket jag tycker är bra pris.

Blåbär är goda att äta som de är. Jag brukar äta dem på filen till frukost. Det är gott och lyxigt!

Blåbär innehåller en massa nyttigheter som antioxidanter, vitaminer och mineraler så de kan ätas med gott samvete.

Blåbär är också gott i pajer, muffins eller istället för sylt till pannkakor och våfflor. Vispad grädde och blåbär till ostkaka är inte heller så dumt.

Ett av mina populäraste recept är blåbärspaj, prova gärna den!

Mer information och recept på blåbär

Mjölk = härdat fett med sockerlösning

Publicerad 2008-07-22 22:40 i Tips 

Får det lov att vara lite härdat fett med sockerlösning i kaffet? Det är nämligen det som man får när man väljer mjölk i kaffeautomaterna som finns på de flesta arbetsplatser i Sverige kan man läsa i dagens DN.

Jag tycker detta är vidrigt. Jag är riktigt glad att jag inte dricker kaffe alls och har därför aldrig druckit den mjölken. Men det är verkligen obehagligt att veta att alla konstgjorda produkter finns så nära omkring oss utan att vi ens vet om det.