Bloggens startsida

Susannes matblogg - Sida 152

Nytt recept: Zucchinikaka

Publicerad 2008-06-10 18:25 i Nyheter 

Ett nytt recept har lagts till:

Gott, nyttigt (lågt GI) och vegetariskt recept med zucchini eller squash, fetaost, ägg och hackade örtkryddor. Vill man inte ha vegetariskt är det gott med kallskuret kött till som exempelvis kassler.

Tid:30 minuter

Vegetariskt GI-recept på zucchinikaka. Enkelt, gott och nyttigt!

Läs hela receptet på Zucchinikaka

Idag gjorde jag rabarberpaj med jordgubbar. En vanlig enkel smulpaj med rabarber och jordgubbar.

Jag gjorde den som i receptet men jag tog även kokosflingor i smuldegen och så använde jag råsocker istället för vanligt socker. Sedan testade jag att strö över lite kanel på ena halvan av pajen och det var gott det med fast man kände inte smaken så jättemycket.

Till rabarberpajen serverade jag vispad grädde. Jag köpte en annan sort när jag handlade sist: Milko med lång hållbarhet. Den tog ett par minuter längre tid att vispa än vanlig vispgrädde med normal hållbarhet men den smakade mycket bra till skillnad från mycket annan grädde med lång hållbarhet.

Jag gillar varken Arla eller Skånemejeriers vispgrädde med 36% fett med lång hållbarhet som har någon konstig besk bismak. Jag har köpt den grädden flera gånger och den smakar alltid likadant så det var inte bara ett dåligt exemplar. Dock känner man inte bismaken om man blandar grädden med något annat som har smak.

Uppdatering 2012: Efter att länge ha funderat på varför Arlas och Skånemejeriers grädde med lång hållbarhet har en konstig bismak fick jag svaret från en representant från Arla. Det beror på att grädden med lång hållbarhet pastöriseras till en högre temperatur. Bismaken är en bismak av kokt grädde. Smaken beror alltså inte på tillsatsen karragenan som ofta finns i dessa produkter. Nuförtiden köper jag alltid grädde med kort hållbarhet (ca 1 vecka) och inte heller denna Milko-grädde som jag ju annars tyckte var god när jag skrev det här.

Nytt recept: Rabarberglass

Publicerad 2008-05-25 22:36 i Nyheter 

Rabarberglass är ett nytt recept som jag lagt till!

Mycket gott och enkelt recept på rabarberglass som du enkelt gör genom att smälta rabarber och blanda med en glass-smet. Bäst resultat fås med glassmaskin.

Tid: 15 minuters jobb och ca 20 min med glassmaskin eller 4 timmar i frysen


Rabarberglass serverad med mandelflarn. Gott och enkelt recept på glass med sötsyrlig smak.

Här hittar du det goda receptet på rabarberglass.

Uppdaterat recept: Kladdkaka

Publicerad 2008-05-03 00:42 i Nyheter 

Receptet på kladdkaka har uppdaterats med nya bilder på kladdkakan och dessutom steg för steg bilder hur man gör kladdkaka.

Sockermängden har minskats ner från 3 dl till 2,5 dl eftersom många kommenterat om det och jag har även provat själv och det blev bra. Fortfarande är förstås kladdkaka knappast nyttig men det är ju inte därför man gör kladdkaka. :-)

Jag undrar om inte kladdkaka är Sveriges mest bakade kaka? Många börjar baka den själva redan i 11-årsåldern (så gjorde även jag) och många fastnar redan då för den goda och lättbakade kakan. Anledningen till att kladdkaka är så populärt tror jag är för att den är så enkel att baka, väldigt svår att misslyckas med, det går snabbt och den innehåller sådana ingredienser som man oftast har hemma och som är billiga. Sedan, det viktigaste är ju att kladdkaka faller de flesta i smaken. En seg kladdig chokladtårta är det få som kan motstå...

kladdkaka

Kladdkaka - ett recept på en kladdig chokladtårta. Mycket gott och uppskattat recept på kladdkaka!

Läs hela receptet på kladdkaka

Sedan finns förstås många varianter på kladdkaka med nötter, med banan, med äkta mörk choklad, med after eight med mera, med mera.

Själv tycker jag det är gott att servera vispad grädde och kanske några färska hallon till kladdkakan.

Vad tycker du om kladdkaka?

Gillar du kladdkaka? Vad är det bästa med kladdkaka tycker du? Vilket är ditt favoritrecept? Har du någon särskild variant som du gillar? Vilka är dina favorittillbehör?

Aldrig mera Big Pack Vaniljglass

Publicerad 2008-04-25 13:27 i Tips 

Big pack vaniljglass från GB har säkert de flesta ätit. Det är en vanlig sorts glass i frysdisken till ett överkomligt pris.

Jag tänkte här visa hur min glass såg ut efter 5 månader i frysen där glassen hade bäst före datum över 1 år framåt (juli 2009). Jag vill påpeka att det inte är något fel på min frys.

Det man kan se att den torkat ihop och det är ca 1-2 cm mellanrum mellan plastburken och glassklumpen.

Jag gjorde det intressanta experimentet med att låta glassen stå framme i ett dygn i rumstemperatur. Resultatet? Ja Glassklumpen såg ungefär likadan ut, kanske hade sjunkit någon centimeter och nu flöt glassen i ca ½ dl ljusgrön vätska på botten av plastburken. Äckligt!

Efter detta har jag bestämt för att aldrig mer äta sådan glass som inte heter gräddglass för vad är det egentligen för ingredienser i vaniljglassen? Läser man på burken innehåller den varken mjölk eller grädde utan istället vassleprodukter och en massa E-nummer som står för en massa olika tillsatser.

Själv har jag en glassmaskin och den kommer jag använda flitigt i sommar kan jag säga. Så mycket godare och hälsosammare än köpt glass. Sedan är det inte nödvändigt att köpa glassmaskin för att göra egen glass, men det blir ännu godare då. Recept på glass finns här och här kommer inom kort massor av nya goda glass-recept så fort jag hinner lägga upp dem!