Bloggens startsida

Susannes matblogg

God Jul 2008

Publicerad 2008-12-24 01:11 i Säsong 

Jag vill önska er alla en riktigt God Jul!

Hoppas ni har det bra och får äta god julmat och julgodis, kanske med hjälp av något recept härifrån.

Själv firar jag med familjen och vi kommer äta ett ganska traditionellt julbord med julskinka, sill, dopp i grytan, rödbetssallad, köttbullar, revbensspjäll m.m.

Till efterrätt blir det söndagspannkaka med grädde och bär vilket kommer läggas in här som ett nytt recept.

Till fika blir det lussekatter och pepparkakor.

Efter julklappsöppningen blir det risgrynsgröt med mjölk och kanel och ingefära.

Högre gifthalt tillåts i nötter

Publicerad 2008-12-22 11:50 i Hälsa 

Nu tillåts högre gifthalter i nötter vilket kan påverka hälsan hos de som äter mycket nötter. Detta efter att EU tvingas anpassa sina godkända halter av det starkt cancerframkallande mögelgiftet aflatoxin från 4 mikrogram/kilo till 10 mikrogram/kilo efter beslut i FN-organet Codex Alimentarius som därmed gäller vid internationell handel.

De nötter som är mest utsatta för mögel är:

  • Pistaschnötter
  • Paranötter
  • Jordnötter

Tänk på att att aldrig äta nötter som

  • är missfärgade
  • är skrumpna
  • luktar illa
  • smakar illa (spotta ut)

Om man inte äter de nötter som uppfyller dessa kriterier så får man uppskattningsvis bort 90% av giftet aflatoxin.

Jag hoppas att EU eller våra svenska livsmedelsjättar tar ansvar och märker upp de produkter de importerar så att vi konsumenter kan välja nötter med högre kvalitet och lägre godkända halter av gifter.

Nu finns äntligen bilder på alla recepten här på recepten.se. De senaste 5 åren har alla nya recept som lagts till haft bild men tiden innan det, då jag saknade digitalkamera så blev det inte heller några bilder. Men nu har även alla dessa recept bilder!

Jag har också höjt ambitionen med bilderna genom att lägga till steg-för-steg-bilder på nästan alla nya recept. Jag försöker också skriva detaljerade beskrivningar.

Det är inte helt lätt att ta bra bilder på mat och det krävs mycket tålamod och viss erfarenhet för att få till en bra bild. Jag har fått äta ljummen mat många gånger och mina gäster har även de ibland fått vänta när jag fotograferat.

Jag är ingen fotoexpert men kan ändå säga att jag lärt mig en hel del av mina misstag och fått tips från vänner och jag tycker att bilderna blivit betydligt bättre de senaste åren. Men jag har fortfarande mycket att lära och det finns fortfarande en hel del bilder som jag inte är särskilt stolt över och som jag kommer byta ut mot nya allt eftersom jag gör recepten igen.

Arbetet går nu vidare med att lägga till fler steg-för-steg-bilder på de recept där sådana saknas samt att generellt höja kvalitetsnivån på alla recept. Jag har en lång lista! :-)

Jag hoppas att ni liksom jag tycker att kvalitetsnivån på recepten är viktig att hålla hög!

Kommentera gärna detta inlägg med era synpunkter på bilder eller annat!