Bloggens startsida

Susannes matblogg - Sida 150

Nytt recept: Sill med kryddgrönt

Publicerad 2008-08-31 13:28 i Nyheter 

Ett nytt recept har lagts till:

5-minuterssillen är klar när du köper den - bara att smaksätta och låta stå kallt några timmar. Den här sillen är len och fin i smaken och blev hela familjens favorit på midsommarbordet. Enkelt och gott recept på sill!

Tid:15 minuter + minst 2 timmar i kylen

Gott och enkelt recept på sill i god mild krämig grön sås.

Läs hela receptet på Sill med kryddgrönt

Idag när jag kom hem väntade dessa lådor från Årstiderna utanför dörren.

Lådor från Årstiderna utanför dörren.

Det var två lådor med ekologiska grönsaker och frukt och ett ekologiskt rågbröd.

Årstiderna är ett företag som leverar ekologisk frukt, grönsaker, bröd, fisk och även en del andra produkter hem till dörren. Utkörning sker 1 gång per vecka eller mer sällan om man vill det. De har olika lådor att välja bland t.ex. lantlådan och mixlådan som innehåller olika sorters ekologiska frukt och grönsaker.

Första lådans innehåll:

Purjolök, röda vinbär, gröna bönor, mangold, endiver, färsk vitkål, zucchini, äpplen, tomater, rödbetor, bananer.

Andra lådans innehåll:

Slätbladig persilja, majskolvar, zucchni, gurka, purjolök, ekbladssallad, morötter, broccoli, tomater, rädisor, gröna bönor.

Brödet är ett ekologiskt danskt osötat rågbröd utan tillsatser. Det är inte så stort volymmässigt men det är tungt och innehåller massa goda frön. Det är viktigt att jämföra pris per kilo när man tittar på vad bröd kostar om det ska bli en rättvis bedömning.

Osötat ekologiskt rågbröd. Mycket gott tycker jag. Det är ett väldigt tungt bröd som räcker länge.

Jag är ganska kräsen när det gäller bröd och jag brukar oftast baka mitt eget bröd. Jag smakade en skiva med leverpastej och det var riktigt gott! Detta bröd har verkligen hög kvalitet och är också nyttigt!

Nyhetsbrevet med 22 recept.

Det var väldigt fina och fräscha grönsaker och om man inte vet vad man ska göra med alla grönsaker så följer ett nyhetsbrev med som innehåller inte mindre än 22 recept och om inte det räcker finns ju internet. ;)

Gyllene Uttern ligger vid Gränna, utmed E4:an och där stannade vi till för att äta lunch.

Gyllene uttern är en ganska speciell byggnad sett både utifrån och inifrån.

Gyllene Uttern utifrån.

Det fanns två olika luncher att välja på för 139 kr. Det ena var varmrökt lax med dillstuvad potatis och det andra var läggklubba. Till lunchen ingick också en fin salladsbuffé.

Varmrökt lax med dillstuvad potatis

I den här lokalen satt alla lunchgäster. Gamla tavlor på väggarna, takmålningar och kristallkronor. Mycket trevligt faktiskt.

Lunchlokalen

En trappa ned finns det här mysiga lilla kapellet som tydligen är ett populärt ställe att gifta sig på.

Gyllene uttern är också ett hotell med de flesta rum med utsikt över vättern. De serverar också förutom luncher också fina middagar på kvällstid.

Och så här ser utsikten ut. Trots att det var väldigt dåligt väder när jag var där så ser man Visingsö.

Har ni vägarna förbi rekommenderar jag ett besök !

Äppelkakete

Publicerad 2008-08-19 01:27 i Testat och recenserat 

När jag var på semester i Skåne så såg jag en butik när vi var ute och gick i Ystad som hette Cinnober design. Jag kände igen namnet från att jag vet att de varit i kontakt med mig för de använder min statistiktjänst. Tyvärr var det stängt eftersom vi var ute och gick väldigt sent.

En påse äppelkakete

Nästa dag åkte vi till Kiviks musteri och då när jag tittade i souvenirbutiken så hittade jag te tillverkat av just Cinnober design. Eftersom det var i Kivik så ville jag ju köpa något med äpple så jag valde äppelkakete! Det är svart te med äppelbitar och kanelbitar i. Jag köpte en påse med 90 g för 45 kr, inte det billigaste kanske men någon gång ska man väl kosta på sig lite lyxte tänkte jag.

En kopp äppelkakete. Koppen är en stor tekopp från Höganäs (mina favoriter), inköpt på semestern i butiken i Höganäs.

Idag var det dags att provsmaka, och ja det var väldigt gott!

Saltgurka

Publicerad 2008-08-17 15:33 i Recept och mat 

Färsksaltad saltgurka är bland det godaste jag vet. Saltgurka finns i de flesta affärer i lösvikt, men det är mycket bättre att köpa i en hink med 1 kg saltgurka i tycker jag. De håller sig mycket bättre i sitt saltvatten och hinkarna är mycket billigare per kg. Problemet är bara att dessa hinkar inte verkar finnas att köpa utanför Östergötland och jag är inte där jätteofta. I Östergötland däremot finns de i nästan alla större affärer. Är det bara östgötarna som förstått hur gott det är med saltgurka? :-)

Saltgurka från Kinda Gurka, köpt på City Gross i Mantorp utanför Linköping.

Saltgurka finns både som vita små gurkor som på bilden och gröna små gurkor. De smakar likadant, men jag gillar ändå de vita bäst. Jag tror de vita är vanligast i Östergötland.

Tänk på att inte förväxla saltgurka med vintersaltad gurka eller smörgåsgurka. De har en helt annan smak. Saltgurka smakar inte ättika, den smakar salt och dill!

Saltgurka är godast på en smörgås med ett tjockt lager leverpastej och massor av skivad saltgurka ovanpå! Mums!