Bloggens startsida

Susannes matblogg

Funderar på växthus

Publicerad 2017-04-09 18:36 i Odling 

Efter förra årets odlingssäsong som var min första fick jag mersmak för odling men känner att jag vill ha en bättre plats för mina odlingar än balkongen som blev överfull och så behöver jag ha automatisk bevattning.

Så därför börjar vi nu planera för växthus. Eftersom växthus dessutom är fina och trevliga om man köper ett tillräckligt stort så att man kan sitta i det också så får det ju dubbla funktioner.

Nu har vi inte den största tomten men hoppas kunna klämma in ett växthus på ca 12-15 kvadratmeter. Då kan man både odla och sitta i det.

Familjen på utflykt
Jag och barnen utanför Willab Garden.

Vi gjorde en utflykt till Willab Garden i Bromma och tittade på deras utställning. Butiken och utställningen ligger i ett tråkigt industriområde (Ulvsunda, nära Bromma flygplats) men när vi väl kom in så var det en väldigt fin miljö inomhus.

Willab Garden Bromma
Willab Garden i Bromma.

Vi passade på att prata med ett par säljare och bombarderade dem med frågor och fick många bra svar! Det finns ju ett enormt utbud minst sagt och många val man måste göra.

Växthus Green house på Willab Garden
Växthuset Green house på Willab Garden.

De har verkligen en fin och inspirerande utställning med mycket fin inredning i växthusen. Man får verkligen säga att de är duktiga på att marknadsföra sina produkter. Även deras kataloger och på hemsidan har de ju mycket fina och inspirerande bilder.

Inredning i växthus
Mycket fin inredning i växthusen på utställningen på Willab Garden.

Vi kommer dock inte att hinna få upp växthuset inför årets odlingssäsong men vi hoppas att det kanske går att få upp till hösten. Då har vi sommaren på oss att göra grunden som tyvärr inte är helt okomplicerad med en del berg i vägen som måste spräckas bort.

Men det betyder också att jag även har sommaren på mig att fundera över hur växthuset ska inredas med hyllor och odlingslådor. Finns mycket att fundera på! Det blir till att kolla mycket på hur andra har gjort. Alla tips tas tacksamt emot!

I växthuset har jag tänkt att odla sådant man äter som tomater, gurka, paprika, chili m.m. I år blir det bara en mindre odling på balkongen. Mer om detta senare!

Guacamole

Publicerad 2017-03-31 13:59 i Nyheter 

Nu har jag uppdaterat receptet på guacamole med nya bilder!

Guacamole är en len grön röra med lite sting. Huvudingrediensen är avokado som är både gott och nyttigt.

Guacamole är mycket gott som tillbehör till kött, fisk och fågel.

Guacamole går snabbt att göra i en mixer, klart på 10 minuter!

Guacamole
God guacamole.

Start av årets grillsäsong

Publicerad 2017-03-27 12:49 i Tips  Säsong 

Nu äntligen var det dags för mig att dra igång årets grillsäsong! Det blev favoriten - grillade karrékotletter (fyndade för 40 kr/kg på ICA, naturligtvis svenskt kött).

Självklart kan man grilla året runt och ibland grillar jag även på vintern men det är lite kallt att stå ute så det brukar inte bli så ofta.

Checklista inför grillsäsongen för gasolgrill

  1. Gör en rejäl rengöring av grillen om du inte redan gjort det.

    Plocka ur gallret. Skrapa med en liten kniv och skrapa bort alla gamla rester av fett m.m. Om du har en högtryckstvätt kan du använda den för att spola (nästan) rent. Spola även rent gallret med högtryckstvätt (använd annars diskmedel och diskborste).

  2. Kontrollera att det inte är sprickor i gasolslangen. Om det finns sprickor - köp en ny innan du börjar grilla! Nya slangar brukar finnas att köpa på byggvaruhus, annars kan man beställa på nätet (kostar några hundra kronor).

    Torr och sprucken gasolslang
    Närbild sprickor gasolslang
    Så här såg min slang ut nu efter vintern, torr med sprickor - dags att byta!

    Så jag bytte till en ny gasolslang:

    Gasolgrill med ny gasolslang
    Grillen har nu fått en gasolslang!

  3. Ta såpvatten och stryk på skarvar och gängor på alla anslutningar mellan grill och gasolslang. Om det bubblar så läcker det gasol, vilket det inte får göra. Om det inte bubblar så är grillen klar att börja grilla med!

Årets första grillning

Efter rengöringen och gasolslangbytet så kunde jag äntligen börja grilla mina karrékotletter. Jag grillade även 2 st zucchini i skivor (samma tid som karrékotletterna d.v.s. ca 3-4 minuter per sida).

Grillar karrékotletter och zucchini
Grillning av karrékotletter och skivor av zucchini.

Grillade karrékotletter serverade med klyftpotatis
Grillade karrékotletter.

Här är resultatet av min första grillning: Grillade karrékotletter med klyftpotatis, grillade skivor av zucchini och chilisås. Superenkelt och supergott!

Våffeldagen - Recept och tips

Publicerad 2017-03-25 09:14 i Säsong 

Den 25:e mars är det våffeldagen!

Passa på att grädda dina egna våfflor och servera med goda tillbehör!

Våfflor är mycket enkelt att göra själv, man behöver absolut inte köpa någon pulvermix.

Det man förstås behöver är ett våffeljärn.

Recept på våfflor

Jag har två olika våffelrecept, ett på vanliga klassiska frasvåfflor och ett lite nyttigare recept på fullkornsvåfflor.

Skillnaden är att fullkornsvåfflorna innehåller ägg och fullkornsmjöl, de blir därför mindre frasiga än frasvåfflorna men äter man dem nygräddade (eller frysta och rostade i brödrost) så är skillnaden knappt märkbar.

De godaste tillbehören, som dessutom är nyttigast, tycker jag är hallon, blåbär och vispad grädde. Andra klassiska tillbehör är sylt, florsocker, strösocker och glass.

Allra godast är våfflorna om man äter dem direkt nygräddade från våffeljärnet. Lägg dem annars på galler och inte i hög på en tallrik för frasigheten försvinner då nästan direkt.

Tänk på att alla våfflor blir godast med äkta smör och äkta vispgrädde, vilket även är fritt från tillsatser.

Glöm inte att smörja våffeljärnet ordentligt med smör före gräddningen av första våfflan.

Våfflor på galler
Låt våfflorna svalna på galler.

Frasvåfflor

frasvåfflor
Detta är de vanliga klassiska frasvåfflorna. Ägg ingår inte vilket gör våfflorna frasigare.

Fullkornsvåfflor

GI vafflor
De lite nyttigare fullkornsvåfflorna som innehåller ägg.

Tillbehör

Som tillbehör rekommenderar jag hallon, blåbär och vispad grädde, det är min absoluta favorit. Det är dessutom nyttigt eftersom det inte innehåller socker. Här följer en lista på populära och goda tillbehör:

  • Bär (t.ex. blåbär och hallon)
  • Sylt
  • Florsocker
  • Strösocker
  • Vispad grädde
  • Glass

Överblivna våfflor? Perfekt för brödrosten!

Om det blir våfflor över så går det utmärkt att frysa in dem. Kör dem sedan (ej tinade) på låg effekt (en ruta i varje fack) i brödrosten så blir de riktigt frasiga och goda - som nygräddade! Supergott och oerhört snabbt och smidigt!

Ett tips är att grädda lite extra våfflor för att ha på lut i frysen. Perfekt som ett lyxigt mellanmål!

Ha en trevlig våffeldag!
/Susanne