Bloggens startsida

Susannes matblogg - Sida 135

e-nummerfri julskinka

Publicerad 2009-12-23 09:44 i Testat och recenserat 

Jag vill tipsa om en riktigt god e-nummerfri julskinka! Äntligen finns det en julskinka fri från tillsatser, även om den är dyr tycker jag det är ett steg helt klart i rätt riktning.

e-nummerfri julskinka

Det är en äkta julskinka, ej ihoppressad. Den produceras för Ridderheims av Jokkmokks Korv och Rökeri och innehåller skinka i helvara, cikoriarotfiber, acerolakörsbär, druvsocker och kryddor.

Eftersom jag själv ogillar socker i maten så frågade jag om anledningen till druvsockret och fick svaret att det ingår i startkulturen och att i den färdiga produkten finns det nästan inget av det sockret kvar. Det är ungefär som när man bakar bröd med jäst alltså, där 1 msk socker jäser bort av 50 g jäst.

Julskinkan köps färdigkokt med spadet i förpackningen som kan användas till dopp i grytan.

julskinka e-nummerfri

Köpställen

Produkterna finns i välsorterade ICA-butiker och vissa av Hemköps butiker.

Läs gärna mer på Ridderheims hemsida.

E-nummerfria julbordet del 2

Publicerad 2009-12-22 17:45 i Testat och recenserat 

Nu har även två olika e-nummerfria rökta delikatesser provsmakats!

Först vedrökt revbensspjäll:

revbensspjall

Detta smakade bra, den var dock lite svår att skära med benet och revbensspjäll är ju ganska feta så en del av vikten man betalar för kan man tyvärr inte äta upp. Men det var riktigt gott!

Därefter vedrökt oxinnanlår:

oxinnanlar

Detta smakade också väldigt bra! Mycket gott och fint kött. Hela biten kan ätas och det är lätt att skära fina skivor.

Gemensamt för båda dessa rökta delikatesser är att man verkligen känner den goda ÄKTA röksmaken. Tyvärr är ju mycket av det som säljs i affären som påstås vara rökt - dessvärre inte alls rökt på riktigt utan det är bara röksmakämnen som tillsats. Om du smakar dessa rökta delikatesser så känner du skillnaden!

Hållbarhet

Generellt får produkterna som är fria från e-nummer följande hållbarhet:

  • Kokta produkter ca 3 veckor
  • Rökta produkter ca 4-6 veckor

Priser

Enda nackdelen är priset, men man får vad man betalar för.

  • Vedrökt oxinnanlår ca 450 kr/kg
  • Vedrökt revbensspjäll ca 340 kr/kg

Köpställen

Produkterna finns i välsorterade ICA-butiker och vissa av Hemköps butiker.

Läs gärna mer om produkterna på Ridderheims.

E-nummerfria julbordet del 1

Publicerad 2009-12-20 09:03 i Testat och recenserat 

Jag har idag provsmakat grillad rostbiff och pastrami från Ridderheims E-nummerfria julbord.

Ridderheims lanserar i år sitt E-nummerfria julbord vilket jag tycker är ett jättebra initiativ! Jag har fått det mumsiga nöjet att provsmaka julbordet och tänkte därför dela med mig av detta till er!

e-nummerfria julbordet

Produkter från det E-nummerfria julbordet som jag har eller kommer att provsmaka.

Den grillade rostbiffen smakade mycket mycket bra. Jag tror faktiskt inte jag smakat någon godare rostbiff. Mycket smak men ändå inte för stark. En nackdel är dock att den hade lite kortare hållbarhet. Men den tog slut snabbt utan ansträngning för den var så god!

e-nummerfri rostbiff

E-nummerfri grillad rostbiff från Ridderheims

Pastramin smakade också mycket bra. Den var saftig och god kryddad.

e-nummerfri pastrami

E-nummerfri pastrami

Hållbarhet

Generellt får produkterna som är fria från e-nummer följande hållbarhet:

  • Kokta produkter ca 3 veckor
  • Rökta produkter ca 4-6 veckor

Priser

Enda nackdelen är priset, men man får vad man betalar för.

  • Rostbiff ca 450 kr/kg
  • Fjällpastrami ca 340 kr/kg

Jag återkommer inom kort med testerna av de övriga produkterna. Läs gärna mer om produkterna på Ridderheims.

Nytt recept: Glögg

Publicerad 2009-12-18 16:13 i Nyheter 

Ett nytt recept har lagts till:

Recept på klassisk glögg som du enkelt gör själv. Tänk på att det är viktigt att välja ett rött vin som passar till att göra glögg av.

Tid: 20 minuter varav 5 minuters jobb

Mycket god glögg som är enkel att göra med detta glöggrecept.

Läs hela receptet på Glögg