Bloggens startsida

Susannes matblogg

Tävling: Kelda Soppjakt

Publicerad 2010-11-17 20:09 i Events 

Recepten.se är medverkande sajt i Kelda soppjakt

Tävlingen går ut på att leta efter en gömd Kelda-soppa som bland annat finns på en sida på recepten.se.

Kelda soup

På recepten.se finns många sidor att leta igenom så en liten ledtråd för att hitta den gömda soppan är: Kelda Soup är lätt att ta med sig. Det är även denna typ av recept.

Högsta vinsten är en resa till Kanarieöarna, men det lottas även ut massor av soppor! Läs mer och tävla här i Kelda soppjakt

Förbättrad hälsa med Nordisk kost

Publicerad 2010-11-11 17:50 i Hälsa 

Idag var jag på en presentation om en forskningsstudie av nordisk kost - NorDiet!

Nordisk kost

- Min hypotes för studien var att alla geografiska regioner kan skapa sin egen hälsosamma kost. Och att vi i Norden kanske är biologiskt anpassade till mat baserad på livsmedel av nordiskt ursprung. Jag ville därför pröva om, och i så fall hur stor effekt vi kan få på LDL, det onda kolesterolet, med en kost baserad på just våra nordiska råvaror, säger Viola Adamsson industridoktorand vid Uppsala universitet och nutritionschef på Lantmännen

Vad är nordisk kost?

Enligt denna studie har man utgått från mat med lågt eller medelhögt GI, låg salthalt samt låg andel mättat fett. Detta innebär i praktiken fullkornsprodukter, feta fiskar som lax och magert kött som kyckling. Rapsolja och smörgåsmargarin med låg andel mättat fett liksom mejeriprodukter med låg fetthalt som lättmjölk och lightost har varit ok medan mejeriprodukter som t.ex. smör och grädde har ratats.

Här finns mer information om studien och recept på mat som försökspersonerna åt och som vi även fick smaka en del av. Det smakade mycket bra kan jag intyga! :)

Resultat av forskningsstudien

Försökspersonerna har sänkt sitt onda kolestorol, insulinnivå och blodtryck betydande. Sänkningen var lika stor som effekten av att äta läkemedel för detta!!! Försökspersonerna uppgav även att de mådde mycket bättre redan efter en vecka med den nya kosten under försökperioden! Tänk vad folkhälsan skulle kunna förbättras bara vi åt bättre!

Försökspersonerna gick även ner i vikt vilket egentligen inte var syftet med studien. Försökspersonerna hade uppmuntrats att äta sig mätta och att äta efterrätter, dricka vin etc som vanlig. Försökspersonerna uppmanades att anteckna allt de åt utöver matlådorna.

Min kommentar och analys

Till min stora besvikelse så tycker man att Becel är att föredra som smörgåsmargarin. Detta serverades också till lunchen till knäckebröd vilket jag naturligtvis hoppade över då jag i möjligaste mån undviker sådana kemikaliesörjor som margarin är.

Jag tycker man borde göra om denna studie och ta bort margarin och light-produkter och istället använda äkta råvaror som smör, standardmjölk, vispgrädde, fet crème fraiche, riktig ost m.m. och i övrigt äta likadant som i studien - alltså man äter fortfarande fullkornsprodukter, lax, olivolja m.m. i lagom portioner.

Jag tror att man skulle nå minst lika positiva försöksresultat på detta. Det jag tror framförallt gör att dessa forskningsresultat blivit så positiva är att man ätit mat med lägre GI samt att försökspersonerna fått färdiga matlådor som även gör det lättare att inte äta för mycket mat. Jag tror helt enkelt inte att sortens fett har någon större betydelse i det här sammanhanget och det skulle verkligen vara intressant att se mer forskning på det.

Det är synd att man inte heller ens tagit upp det faktum att när man får färdiga matlådor med en färdig portion mat och ombeds skriva upp allt övrigt man äter så är ju det i sig något som gör att man oftast äter mindre, man kan ju inte gå och ta mer mat när matlådan är slut bara för att det är gott. Och just att man behöver skriva upp allt annat bidrar ju till att man äter och dricker mindre onyttigt. Det är därför inte så konstigt att nästan alla försökspersonerna gått ner i vikt. Det kan även mycket väl vara så att det är just det faktum att de gått ner i vikt som gjort att de fått så fina värden på LDL.

Överhuvudtaget önskar jag att det skulle forskas mycket mera på kost och hälsa och att helst denna forskning inte skulle betalas av olika företag med egenintressen. Här finns massor av pengar och lidande att spara på om folk äter bättre och blir mindre sjuka!

Philips produktvisning

Publicerad 2010-11-10 16:49 i Events 

Idag har jag varit på Philips produktvisning i Kista.

Philips produktvisning

Först visades Philips Wake-up Light som gör att man vaknar av ljus som i sin tur gör att man blir piggare. Ljuset går att ställa in i styrka så att man kan anpassa det efter sig själv. Vaknar man inte av ljuset så kommer det ljud t.ex. fågelkvitter, havsljud eller annat valfritt ljud (man kan lägga in egna ljud). Detta kan kanske vara ett julklappstips!

Wake-up-light och eltandborstar

Till vänster: Philips Wake-up Light. Till höger: Philips SoniCare elektriska tandborstar för vuxna och barn.

Därefter visades Philips SoniCare - elektriska tandborstar upp. Tandborsten till vänster är för vuxna och till höger för barn. Den här tandborsten gör att man får vitare tänder eftersom den rengör mycket bättre. Borsten roterar inte bara fram och tillbaka utan åker istället i en pendelrörelse som gör att den borstar mycket renare än andra tandborstar.

Philips bakmaskin

Philips bakmaskin består av den klassiska behållaren (bild till vänster), denna är lite större med två stycken degkrokar. Dessutom innehåller den ett stativ med två plåtar (bild till höger) som man om man vill kan använda om man vill forma degen till t.ex. baguetter om man tröttnar på att bakmaskinsbrödet alltid har samma form.

Utöver detta fick vi även se strykjärn, Philips Robust Mixer, dammsugare, TV, Philips Lumea - hårborttagning med IPL som fryser hårsäckarna i 4 veckor och bioljud, iPhone-tillbehör m.m.

Det var intressant och det är kul att se att skett stor utveckling även av de produkter som funnits på marknaden i många år!

PoWorkout Lite - Gratis!

Publicerad 2010-11-10 02:33 i Entreprenörskap 

Nu finns min träningsapp i en gratis version i App Store för dig som har iPhone!

PoWorkout Lite Logo

Sök efter Poworkout Lite i App Store så hittar du den!

PoWorkout Lite screenshot

Poworkout Lite innehåller träningsprogrammet Platt Mage! Både på svenska och engelska!

Poworkout är utvecklad av mig (Susanne) tillsammans med Caroline som är tjejen på bilderna och i videoklippen i appen. Caroline är träningsinstruktör och driver även en träningsblogg!

Läs gärna mer om Poworkout på sajten: poworkout.com

Återkom gärna till mig med feedback om du testar appen! /Susanne