Bloggens startsida

Susannes matblogg

Jättegod Lax med krämigt gräslökstäcke

Publicerad 2017-06-08 16:05 i Nyheter 

Jag har gjort ett nytt recept på lax med krämigt gräslökstäcke.

lax med krämigt gräslökstäcke
Ugnsstekt lax på en bädd av wokgrönsaker, med ett täcke av färskost och gräslök.

Supergott och superenkelt recept på ugnsstekt lax med ett krämigt gräslökstäcke bestående av färskost och gräslök på en bädd av wokgrönsaker.

Rätten är klar på endast 30 minuter, kan ta några minuter längre om man väljer hel laxfilé istället för portionsbitar.

lax med krämigt gräslökstäcke
Lax med ett täcke av färskost och gräslök serverad med grönsaker.

Prova gärna receptet på Lax med krämigt gräslökstäcke

Ifall du har funderat på vad skillnaden mellan havrebollar och chokladbollar är så tänkte jag här och nu reda ut det!

havreboll och chokladboll

Den synliga skillnaden är färgen. Havrebollar är ljusbruna och chokladbollar är mörkbruna. Både havrebollar och chokladbollar kan rullas i antingen pärlsocker eller kokosflingor. Man kan även om man vill lyxa till det doppa bollarna i smält choklad och strö över kokosflingor.

Den smakmässiga skillnaden är att havrebollar har en gräddig havresmak. Chokladbollar smakar mest choklad.

Recepten är ju snarlika. Ungefär samma ingredienser, det som skiljer är mera havregryn i havrebollar och mera kakao i chokladbollar. Tillvägagånggsättet är också nästan likadant, det som skiljer är att havrebollssmeten bör arbetas med maskin minst 5 minuter för att få till den där goda gräddiga havresmaken. Chokladbollsmeten kan för all del arbetas längre tid med maskin den med och det man uppnår då är lite mindre tuggmotstånd och lite lenare smak.

havreboll och chokladboll i genomskärning

Vad är godast? Jag har svårt att välja faktiskt, både havrebollar och chokladbollar är ju riktigt gott!

Santa Maria har lanserat ett nytt koncept - Street Food.

Jag tillagade Smoky Pepper Burgers.

Santa Marias produkter som behövs:

  • 1 flaska Chipotle Dressing
  • 1 påse Pickling Spices
  • 1 påse Burger Spices

Santa Maria Street Food Smoky Pepper Burgers produkter
Santa Marias produkter som används: Chipotle dressing, pickling spices och burger spices.

Övriga ingredienser:

  • 500 g nötfärs
  • 1 liten röd lök
  • en halv gurka
  • 4 st hamburgerbröd
  • Övriga tillbehör t.ex. ost, sallad tomat

Först började jag med att skära gurka samt skala och skära löken i mycket tunna skivor. Detta lade jag i var sin skål och hällde sedan på hälften av Pickling Spices över varje och röra om. Detta får sedan stå i rumstemperatur under tiden jag gör resten.

Gurka och rödlök med pickling spices
Hälften av pickling spices på gurkan och hälften på rödlöken.

Gurka och rödlök som picklas
Rör om och låt stå så är det klart efter bara en kvart, under tiden fixar jag klart hamburgarna.

Sedan blandade jag nötfärsen med Burger Spices och formade till 4 st biffar.

Nötfärs med burger spices
Nötfärs och burger spices

Nötfärs blandat med burger spices
Nötfärsen blandad med burger spices.

Jag hettade upp smör i en stekpanna och stekte hamburgarna ca 5 minuter per sida, först på hög värme och sedan sänkte jag värmen så köttet får lite färg men inte blir bränt och blir lagom genomstekt.

Hamburgare steks på ena sidan
Steker smoky burgers på ena sidan.

hamburgare steks på andra sidan
Steker smoky burgers på andra sidan.

Sedan lade jag ihop hamburgarna med skivad ost, den picklade rödlöken och gurkan och sallad i hamburgerbröd samt chipotle dressingen.

Smoky burgers serveras
Smoky burgers serveras med de picklade grönsakerna, ost, sallad och chipotle-dressingen.

Chipotle-dressingen är ganska stark men god och vi gjorde bara av med hälften av innehållet.

Det blev mycket gott, var mycket enkelt att göra och jag kan rekommendera er att prova detta!

Ella’s kitchen lanserar nu nya maträtter för bebisar från 7 månader i klämmis-förpackning.

Det är:

  • Beef Stew
  • Mexican Chicken
  • Veggie Risotto
  • Veggie lasagne

Ella's kitchen maträtter i klämmis-förpackning

Det som jag gillar med dessa är att de är ekologiska och utan tillsatser (varken tillsatt salt, socker eller e-nummer). Såväl grönsaker som kött är ekologiskt.

Förpackningen är klämmisar, alltså samma sorts förpackning som smoothies, alltså mycket smidiga att ha med sig när man t.ex. är ute på promenad eller andra utflykter.

Det enda problemet med klämmisar är kanske att barnet förväntar sig att det ska vara en söt smoothie och inte mat som kommer ut.

Sophia kommer få äta dessa när hon blir 7 månader, alla utom en sort - lasagne eftersom den innehåller gluten i form av durumvete, nu är det bara 5% av innehållet som innehåller pasta men jag vill ändå vara försiktig med gluten för att motverka risken för glutenintolerans åtminstone tills hon är 1,5 år. (Ja det är tvärtemot livsmedelsverkets råd och det är bedrövligt att de ger spekulativa råd.)

Philip har smakat och tyckte om dem, han tycker iofs om nästan all mat. 😊

Så prova gärna!
/Susanne