Bloggens startsida

Susannes matblogg

Jfokus 2016

Publicerad 2016-02-26 12:11

En av årets höjdpunkter för mig som javautvecklare är konferensen Jfokus som varar i 3 dagar med talare från hela världen. De senaste åren har den varit på Stockholm Waterfront som har mycket ändamålsenliga lokaler och även maten har varit bra. Maten på en konferens ska inte underskattas, ett viktig del tycker jag, vet inte det beror på att jag driver en receptsajt? ;)

Jfokus semlor
Goda specialdesignade semlor.

I år var det dessutom 10-årsjubiléum för Jfokus och jag är faktiskt en av dem som varit med alla år! Årets upplaga av Jfokus var väldigt bra, den bästa någonsin och då har det alltid varit bra varje år! Mattias Karlsson som driver och arrangerar Jfokus gör ett enastående jobb tillsammans med Helena Hjertén med flera som vi andra verkligen kan tacka för att Jfokus är den fantastiska konferens den är!

Det är fantastiskt trevligt att få gå på föreläsningar och däremellan träffa andra javanördar, många är även gamla kollegor. Jag jobbade ju som konsult i 5 år innan jag blev entreprenör på heltid och jag hade inte så jättelånga uppdrag så jag har jobbat ihop med ganska många, så det är kul att träffa dem igen.

Mingel på Jfokus 2016
Mingel på Jfokus.

Årets höjdpunkter på Jfokus tycker jag var: föreläsningarna av Adam Bien och Amira Lakhal. Adam Bien livekodade och gav sina bästa tips för Java EE 7 blandat med med mycket humor. Amira pratade om hur hon använt accelorometersensorn i sin mobil (Android) för att samla in data som hon sedan analyserade så att appen sedan visste om hon stod upp, gick eller joggade. Hennes presentation (dock ej filmad på Jfokus) finns även här på youtube.

Adam Bien på Jfokus 2016
Adam Bien föreläser.

För er som inte vet det så är recepten.se utvecklad i Java av mig. Det är det programmeringsspråk jag kan bäst och som jag gillar bäst.

Det var när jag lärde mig Java som bitarna föll på plats för mig och jag insåg att systemutveckling är min grej! Det är så himla häftigt att kunna bygga det man vill!

Ja nu är det 1 år till nästa Jfokus. Tills dess ska jag jobba på med mina projekt, det finns mycket att göra inte minst med recepten.se!

Jfokus 2016
Vi ses nästa år på Jfokus.

Uppdaterat recept: Köttfärspaj

Publicerad 2016-02-19 17:14

Nu har jag uppdaterat receptet på köttfärspaj.

Min goda köttfärspaj. Enkelt recept på matig pajdeg. God fyllning med köttfärs, paprika, champinjoner och lök.

Tid: 75 minuter varav 40 minuter i ugnen

Köttfärspaj
Min goda köttfärspaj, direkt från ugnen. Servera gärna med sallad.

Prova gärna!

Nytt recept: Semlekladdkaka

Publicerad 2016-02-16 15:23

Jag har gjort ett nytt recept på semlekladdkaka.

Semlekladdkaka är precis som det låter som en korsning av semlor och kladdkaka. Den här kakan innehåller riven mandelmassa. Det blir väldigt gott och har den stora fördelen som alla kladdkakor har att den går snabbt att göra.

Tid: 35 min varav 20 min i ugnen.

semlekladdkaka
En bit semlekladdkaka serverad med vispad grädde.

Prova gärna!

Uppdaterat recept: Chokladmarängtårta

Publicerad 2016-02-10 14:00

Nu har jag uppdaterat receptet på chokladmarängtårta.

Mycket god chokladmarängtårta. Den är som en klassisk marängtårta fast med kakao i sockerkakssmeten. Mycket god och uppskattad tårta!

Tid: 2 ½ timme

chokladmarängtårta
Chokladmarängtårtan blir hög och fin. Den är också enkel att göra med bara en fyllning. Det är bara att lägga ihop den!

Prova gärna!

Nytt recept: Panerad rödspätta

Publicerad 2016-02-08 12:19

Jag har gjort ett nytt recept på panerad rödspätta.

Att panera rödspätta är enkelt och det går snabbt att steka. Servera gärna med den goda kalla fisksåsen. Annars är även citronsås gott till.

Tid: 10 minuter

panerad rödspätta
Panerad rödspätta serverad med kokt potatis och kall fisksås.

Prova gärna!

Uppdaterat recept: Lingonsill

Publicerad 2016-01-25 16:51

Nu har jag uppdaterat receptet på lingonsill.

Mycket god sill som är enkel att göra. Sillen får fin färg av rödlöken och lingonen.

Tid: 15 minuters jobb + 1-2 dygn i kylen

Lingonsill
Även rödlöken och spadet med god lingonsmak är gott att äta till sillen. Servera gärna med kokt potatis och gräddfil.

Prova gärna!

Uppdaterat recept: Trippelchokladterrin

Publicerad 2016-01-22 14:19

Nu har jag uppdaterat receptet på trippelchokladterrin.

Trippelchokladterrin är en mycket god och lyxig efterrätt - en chokladterrin med tre olika sorters choklad. Mycket enkel att göra - bara värma grädde och smälta chokladen i grädden.

Tid: 1 timme (varav 30 min i frysen) + 2 timmar i frysen

trippelchokladterrin
Trippelchokladterrin - tre olika sorters choklad i tre lager. En dröm för chokladälskaren!

Prova gärna!

Uppdaterat recept: Fiberrika brytbröd

Publicerad 2016-01-20 14:35

Nu har jag uppdaterat receptet på fiberrika brytbröd.

Mycket goda saftiga och luftiga brytbröd som även är fiberrika. Dessa bröd bakas snabbt och enkelt. En lite längre jästid bidrar till att bröden blir så luftiga och vackra.

Tid: 3 timmar och 45 minuter varav 3 timmar jäsning

Fiberrika brytbröd
Brytbröd - nyttigt bröd med mycket fibrer

Prova gärna!

Nu har jag köpt fler formar med non-stick-beläggning av samma sort jag har sedan tidigare. De bästa formar jag haft, formar med keramisk beläggning från OBH Nordica. (Detta inlägg är INTE sponsrat.)

brödformar med keramisk beläggning
Mina brödformar med keramisk beläggning

Jag har länge haft dessa brödformar som jag köpte för 300 kr/st, ganska dyra men de har verkligen varit värda det. Så enkla att diska (inget fastnar, stor skillnad mot teflonliknande material!)

Det är verkligen jättestor skillnad mot alla andra formar jag haft tidigare och tro nu inte jag jämför med de billigaste teflonformarna, jag har köpt lite dyrare formar med svart non-stick-ytbeläggning och de har varit bra i början men så efter ett tag börjar beläggningen släppa i hörnen (trots mycket varsam hantering) och man inser att man äter ju faktiskt denna beläggning då den fastnar i maten. Fruktansvärt otrevligt och ohälsosamt.

Dessa formar med keramisk beläggning däremot, de går inte sönder (jag har haft mina i 1 år nu och bakar rågsurdegsbröd med dem varje vecka och inte en skråma). Även om dess yta skulle börja spricka så är det inte massa metaller i den ytan som kommer fastna i maten utan beläggningen är som sagt keramisk.

Förutom dessa fördelar går även dessa formar att diska i diskmaskin (vilket jag aldrig gjort men ändå). Det är även mycket lättare att diska dem rena. Om man jämför en sprillans ny teflonform av bättre kvalité med dessa formar så är det stor skillnad. I formen med keramisk beläggning så har brödet lossnat från formen bara genom att du tar ut det från ugnen, det glider och lossnar bara genom den skak-kraft som sker då. Medan teflonformen behöver jag vända på och skaka för att brödet ska lossna. (I båda fallen jämför jag osmorda formar.)

ugnsform med keramisk beläggning
Ugnsform med keramisk beläggning

långpanna med keramisk beläggning
Långpanna med keramisk beläggning

Nu fyndade jag alltså dessa formar för 99 kr/st på Jula, vilket fynd! Så nu har jag lite fler olika sorter, en rektangulär form och en pajform också förutom brödformar som jag köpte två till av så jag kan baka 4 limpor samtidigt. Hoppas bara inte att OBH Nordica slutar sälja dessa formar för de är de bästa jag haft! Så otroligt lätta att diska och allt bröd och mat lossnar lätt som en plätt! Jag kan verkligen rekommendera dessa!

(Och återigen, denna text är inte ett sponsrat blogginlägg. Jag har inget samarbete vare sig med OBH Nordica eller Jula för den delen.)

/Susanne

Uppdaterat recept: Inlagda rödbetor

Publicerad 2016-01-18 15:28

Nu har jag uppdaterat receptet på inlagda rödbetor.

Att göra egna inlagd rödbetor är mycket enkelt och blir både godare än köpta och man slipper dessutom onödiga tillsatser. Först kokar man rödbetorna (på samma sätt som man kokar potatis). Därefter tar man bort skalet och kokar sedan upp inläggningslagen och häller över.

Tid: 1 timme, varav 40 min kokning

inlagda rödbetor i glasburkar
Det är mycket enkelt att göra egna inlagda rödbetor. Förvara dem i glasburkar i kylskåpet.

Prova gärna!

Nytt recept: Mannagrynsgröt

Publicerad 2016-01-17 06:51

Ett nytt recept har lagts till:

God och enkel gröt som du gör med mannagryn och mjölk, antingen i en kastrull på spisen eller direkt på tallriken i mikron.

Tid: 10 minuter

mannagrynsgröt
Mannagrynsgröt serverad med mjölk och hallonsylt.

Läs hela receptet på Mannagrynsgröt.

Uppdaterat recept: Limeglasstårta

Publicerad 2016-01-15 16:32

Nu har jag uppdaterat receptet på limeglasstårta.

Mycket god glasstårta där sött möter surt i limegräddglassen tillsammans med den biskviliknande tårtbottnen. En mycket god kombination. Limeglasstårtan är dessutom naturligt glutenfri.

Tid: 30 min effektiv arbetstid + 20 min i ugnen och 4 timmar i frysen

glasstårta med lime
En fantastiskt god glasstårta med en biskvi-liknande tårtbotten och däröver gräddglass med smak av lime. Enkelt recept som rekommenderas!

Prova gärna!

Uppdaterat recept: Fullkornspannkakor

Publicerad 2016-01-14 14:04

Nu har jag uppdaterat receptet på fullkornspannkakor.

Goda, lite nyttigare fullkornspannkakor med lägre GI gör du enkelt med detta recept och de är minst lika goda som vanliga pannkakor!

Tid: 30 minuter

fullkornspannkakor
Servera gärna fullkornspannkakorna med bär. Mycket gott och nyttigt! Pannkakor med fullkorn är också lite mer matiga och mättande än vanliga pannkakor, men minst lika goda tycker jag.

Prova gärna!

Uppdaterat recept: Nötchokladrutor

Publicerad 2016-01-13 14:37

Nu har jag uppdaterat receptet på nötchokladrutor.

Mycket goda mjuksega chokladkakor med goda knapriga nötter som är enkla att göra med detta recept. Nötchokladrutorna går snabbt att göra och de brukar ha strykande åtgång!

Tid: ca 40 minuter

nötchokladrutor
Mycket goda och enkla nötchokladrutor som går snabbt att göra.

Prova gärna!

Nytt recept: Fruktsallad

Publicerad 2016-01-12 15:25

Jag har gjort ett nytt recept på fruktsallad.

Ta de frukter du vill, skär i bitar och blanda. Extra gott blir det när man blandar lite söta och lite syrliga frukter och några mjuka och några lite hårdare i konsistensen så det blir en bra balans. Servera sedan med t.ex. vispad grädde, keso, glass eller vaniljkesella.

Tid: 15 minuter

fruktsallad
Fruktsallad, en underskattad mycket god dessert eller mellanmål som är så enkelt att det är lätt att glömma bort att man kan göra.

Prova gärna!

Uppdaterat recept: Kycklinggryta Thai

Publicerad 2016-01-11 15:15

Nu har jag uppdaterat receptet på kycklinggryta thai.

Recept på en mycket god kycklinggryta med röd curry som ger en god thaismak tillsammans med kokosmjölk. Denna goda maträtt går snabbt och enkelt att göra.

Tid: 30 minuter

thai kycklinggryta
Kokosmjölk och röd curry ger god thaismak på det här receptet på kycklinggryta.

Prova gärna!

Nytt recept: Vaniljkräm

Publicerad 2016-01-09 23:56

Jag har gjort ett nytt recept på vaniljkräm.

Den här vaniljkrämen är perfekt att göra som fyllning till tårta eller till bakverk. Mycket godare än köpt pulver eller Marsansås (som dessutom innehåller massa tillsatser som man helst vill slippa).

Tid: 15 minuter

vaniljkräm
Vaniljkräm är gott som fyllning i tårta eller andra bakverk. Den här vaniljkrämen är både god och enkel att göra.

Prova gärna!