Bloggens startsida

Susannes matblogg

Muggkladdkaka

Publicerad 2016-03-14 16:01

Ett nytt recept har lagts till:

Enkelt recept på en muggkladdkaka - en kladdkaka i mugg som är klar på några minuter. Bara att röra ihop och köra en minut i mikron. Kallas även muggkaka och koppkaka.

Tid: 5 minuter

muggkladdkaka
Muggkladdkaka - en god kladdkaka som man kan göra i mugg. Även kallad muggkaka eller koppkaka.

Läs hela receptet på Muggkladdkaka.

Kom igång med hemgjord sushi

Publicerad 2016-03-09 14:48

Hemgjorda sushirullar är enklare att göra än man tror. Här finns mitt recept på sushirullar med 2 förslag på fyllningar. Men man kan ju fylla dem med vad man vill.

Om ni vill ha något att utgå från när ni väljer fyllning så utgå från 3 ingredienser per rulle. Ta

  1. Någon kött/fisk/stekt ägg/bönröra t.ex. gravad lax, köttfärssås, korv, stekt ägg i strimlor med salt. Detta ska gärna ha ganska mycket smak, så snåla inte med kryddningen, måste inte vara någon avancerad kryddning, salt och peppar går bra.
  2. Majonnäs/guacamole eller annan "gegga", något smetigt som håller ihop, bra om det också har lite smak som t.ex. salt, chili, pepparrot.
  3. Någon grönsak med lite krisp t.ex. gurka, paprika.

En sushirulle räcker till ca 12 bitar och är lagom för en vuxen portion. Så räkna en rulle per person och så kan man ju göra flera rullar med olika fyllning om man vill så man får lite att välja på när man ska äta.

Jag måste säga att jag föredrar sushi framför tacos. Så varför inte prova det en fredag- eller lördagkväll? Perfekt mat att göra tillsammans med familjen eller gästerna. Jag tror även att barn i lämplig ålder tycker det är kul.

Min första rulle jag gjorde blev lite för lös, trots att Sigrid sa åt mig att trycka ordentligt med bambumattan. Men det gjorde faktiskt inte särskilt mycket, det blev gott ändå och rullen höll ihop. Så med det vill jag säga att det är svårt att misslyckas. Det är så klart lätt gjort att första rullen man gör inte blir den snyggaste men det gör inte så mycket och går ju bra att äta det med, det är inget misslyckande som jag ser det.

Det viktigaste att tänka på för att få snygga rullar är att inte lägga på för mycket fyllning och sedan trycka ordentligt med bambumattan när man rullar ihop rullen. Efter att man gjort det en gång eller två så ger det sig och rullarna ser faktiskt helt ok ut.

Här är mitt recept på sushirullar och där ser du vilka ingredienser du behöver. Förutom det kan även en bambumåtta vara bra. Alla ingredienserna + bambumattan finns att köpa i samma hylla i affären. Det finns ett startkit som innehåller det mesta man behöver utom ingefäran och japansk soja (tror jag).

Kom igång med sushi - startkit

sushi startkit
Det du behöver för att göra egna sushirullar är: noriblad, wasabi, risvinäger, inlagd ingefära, sushiris (eller rundkornigt ris = grötris), bambumatta, japansk soja.

Det saknas ett viktigt tillbehör på bilden. Japansk soja!

japansk soja
Japansk soja.

Gör inte samma misstag som mig att glömma att köpa japansk soja, det blir inte så gott med vanlig soja, i mitt fall "mushroom soy", den är alldeles för stark och kraftig. Den japanska sojan är tunnare, ljusare och lite sötare.

Prova gärna göra sushi hemma, det är enklare än vad man tror!

/Susanne

Jag rullar sushi hemma hos Sigrid Bárány

Publicerad 2016-03-08 15:05

Jag har aldrig tidigare gjort sushi så när jag blev hembjuden till Sigrid Bárány för att rulla sushi tyckte jag det lät väldigt bra att få lära sig det så jag tackade ja.

Susanne Jarl och Sigrid Bárány
Jag och Sigrid Bárány hemma hos Sigrid.

Sigrid visade sig vara både trevlig och duktig på sushi, kanske inte helt otippat, så vi hade en väldigt trevlig och lärorik eftermiddag tillsammans med Nico Bonassi från Graviz som även fotograferade.

tillverkning av sushirullar
Tillverkning av sushirullar.

Jag måste säga att det var mycket enklare än jag trodde att göra sushirullar. Så klart hade ju Sigrid förberett en massa godsaker och det tar ju förstås också tid som man måste räkna in om man gör själv men det finns ju även både enkla och goda saker man kan köpa färdigt som t.ex. gravad lax så det tar ju inte så jättelång tid att fixa själv om man väljer det. Man kan även använda olika rester, det behöver inte vara så avancerat egentligen.

sushirulle med pepparrot
En god sushirulle med bland annat gravad lax och pepparrot som strax ska rullas ihop

Sigrid kan ju verkligen det här med smaker, det märkte jag ju, så otroligt gott det blev, tror aldrig jag ätit så god sushi och det menar jag verkligen. Det blev inte riktigt lika gott när jag gjorde mina egna sushirullar hemma senare får jag erkänna men det blev ändå väldigt gott!

Susanne Jarl och Sigrid Bárány äter sushi
Det är gott med sushi.

Susanne Jarl och Sigrid Bárány äter sushi hemma hos Sigrid
Mums mums med sushi.

Så jag rekommenderar er att komma igång med att göra hemgjord sushi ni också, börja med lite enkla ingredienser som du gillar.

/Susanne

Fläskpannkaka

Publicerad 2016-03-01 14:54

Receptet på fläskpannkaka har uppdaterats med förenklad receptbeskrivning och steg-för-steg-bilder.

Klassiskt recept på fläskpannkaka. Svensk husmanskost som är enkel och går snabbt att göra. Jag rekommenderar att göra fläskpannkakan i en långpanna med bra non-stick-beläggning eller använda bakplåtspapper, se planeringstips.

Tid: 35 minuter varav 20 min i ugnen

fläskpannkaka
Fläskpannkaka är gott och enkelt att göra. Servera gärna med lingonsylt och en god sallad.

Här är mitt recept på fläskpannkaka.

Jfokus 2016

Publicerad 2016-02-26 12:11

En av årets höjdpunkter för mig som javautvecklare är konferensen Jfokus som varar i 3 dagar med talare från hela världen. De senaste åren har den varit på Stockholm Waterfront som har mycket ändamålsenliga lokaler och även maten har varit bra. Maten på en konferens ska inte underskattas, ett viktig del tycker jag, vet inte det beror på att jag driver en receptsajt? ;)

Jfokus semlor
Goda specialdesignade semlor.

I år var det dessutom 10-årsjubiléum för Jfokus och jag är faktiskt en av dem som varit med alla år! Årets upplaga av Jfokus var väldigt bra, den bästa någonsin och då har det alltid varit bra varje år! Mattias Karlsson som driver och arrangerar Jfokus gör ett enastående jobb tillsammans med Helena Hjertén med flera som vi andra verkligen kan tacka för att Jfokus är den fantastiska konferens den är!

Det är fantastiskt trevligt att få gå på föreläsningar och däremellan träffa andra javanördar, många är även gamla kollegor. Jag jobbade ju som konsult i 5 år innan jag blev entreprenör på heltid och jag hade inte så jättelånga uppdrag så jag har jobbat ihop med ganska många, så det är kul att träffa dem igen.

Mingel på Jfokus 2016
Mingel på Jfokus.

Årets höjdpunkter på Jfokus tycker jag var: föreläsningarna av Adam Bien och Amira Lakhal. Adam Bien livekodade och gav sina bästa tips för Java EE 7 blandat med med mycket humor. Amira pratade om hur hon använt accelorometersensorn i sin mobil (Android) för att samla in data som hon sedan analyserade så att appen sedan visste om hon stod upp, gick eller joggade. Hennes presentation (dock ej filmad på Jfokus) finns även här på youtube.

Adam Bien på Jfokus 2016
Adam Bien föreläser.

För er som inte vet det så är recepten.se utvecklad i Java av mig. Det är det programmeringsspråk jag kan bäst och som jag gillar bäst.

Det var när jag lärde mig Java som bitarna föll på plats för mig och jag insåg att systemutveckling är min grej! Det är så himla häftigt att kunna bygga det man vill!

Ja nu är det 1 år till nästa Jfokus. Tills dess ska jag jobba på med mina projekt, det finns mycket att göra inte minst med recepten.se!

Jfokus 2016
Vi ses nästa år på Jfokus.

Uppdaterat recept: Köttfärspaj

Publicerad 2016-02-19 17:14

Nu har jag uppdaterat receptet på köttfärspaj.

Min goda köttfärspaj. Enkelt recept på matig pajdeg. God fyllning med köttfärs, paprika, champinjoner och lök.

Tid: 75 minuter varav 40 minuter i ugnen

Köttfärspaj
Min goda köttfärspaj, direkt från ugnen. Servera gärna med sallad.

Prova gärna!

Nytt recept: Semlekladdkaka

Publicerad 2016-02-16 15:23

Jag har gjort ett nytt recept på semlekladdkaka.

Semlekladdkaka är precis som det låter som en korsning av semlor och kladdkaka. Den här kakan innehåller riven mandelmassa. Det blir väldigt gott och har den stora fördelen som alla kladdkakor har att den går snabbt att göra.

Tid: 35 min varav 20 min i ugnen.

semlekladdkaka
En bit semlekladdkaka serverad med vispad grädde.

Prova gärna!

Uppdaterat recept: Chokladmarängtårta

Publicerad 2016-02-10 14:00

Nu har jag uppdaterat receptet på chokladmarängtårta.

Mycket god chokladmarängtårta. Den är som en klassisk marängtårta fast med kakao i sockerkakssmeten. Mycket god och uppskattad tårta!

Tid: 2 ½ timme

chokladmarängtårta
Chokladmarängtårtan blir hög och fin. Den är också enkel att göra med bara en fyllning. Det är bara att lägga ihop den!

Prova gärna!

Nytt recept: Panerad rödspätta

Publicerad 2016-02-08 12:19

Jag har gjort ett nytt recept på panerad rödspätta.

Att panera rödspätta är enkelt och det går snabbt att steka. Servera gärna med den goda kalla fisksåsen. Annars är även citronsås gott till.

Tid: 10 minuter

panerad rödspätta
Panerad rödspätta serverad med kokt potatis och kall fisksås.

Prova gärna!

Uppdaterat recept: Lingonsill

Publicerad 2016-01-25 16:51

Nu har jag uppdaterat receptet på lingonsill.

Mycket god sill som är enkel att göra. Sillen får fin färg av rödlöken och lingonen.

Tid: 15 minuters jobb + 1-2 dygn i kylen

Lingonsill
Även rödlöken och spadet med god lingonsmak är gott att äta till sillen. Servera gärna med kokt potatis och gräddfil.

Prova gärna!

Uppdaterat recept: Trippelchokladterrin

Publicerad 2016-01-22 14:19

Nu har jag uppdaterat receptet på trippelchokladterrin.

Trippelchokladterrin är en mycket god och lyxig efterrätt - en chokladterrin med tre olika sorters choklad. Mycket enkel att göra - bara värma grädde och smälta chokladen i grädden.

Tid: 1 timme (varav 30 min i frysen) + 2 timmar i frysen

trippelchokladterrin
Trippelchokladterrin - tre olika sorters choklad i tre lager. En dröm för chokladälskaren!

Prova gärna!

Uppdaterat recept: Fiberrika brytbröd

Publicerad 2016-01-20 14:35

Nu har jag uppdaterat receptet på fiberrika brytbröd.

Mycket goda saftiga och luftiga brytbröd som även är fiberrika. Dessa bröd bakas snabbt och enkelt. En lite längre jästid bidrar till att bröden blir så luftiga och vackra.

Tid: 3 timmar och 45 minuter varav 3 timmar jäsning

Fiberrika brytbröd
Brytbröd - nyttigt bröd med mycket fibrer

Prova gärna!

Nu har jag köpt fler formar med non-stick-beläggning av samma sort jag har sedan tidigare. De bästa formar jag haft, formar med keramisk beläggning från OBH Nordica. (Detta inlägg är INTE sponsrat.)

brödformar med keramisk beläggning
Mina brödformar med keramisk beläggning

Jag har länge haft dessa brödformar som jag köpte för 300 kr/st, ganska dyra men de har verkligen varit värda det. Så enkla att diska (inget fastnar, stor skillnad mot teflonliknande material!)

Det är verkligen jättestor skillnad mot alla andra formar jag haft tidigare och tro nu inte jag jämför med de billigaste teflonformarna, jag har köpt lite dyrare formar med svart non-stick-ytbeläggning och de har varit bra i början men så efter ett tag börjar beläggningen släppa i hörnen (trots mycket varsam hantering) och man inser att man äter ju faktiskt denna beläggning då den fastnar i maten. Fruktansvärt otrevligt och ohälsosamt.

Dessa formar med keramisk beläggning däremot, de går inte sönder (jag har haft mina i 1 år nu och bakar rågsurdegsbröd med dem varje vecka och inte en skråma). Även om dess yta skulle börja spricka så är det inte massa metaller i den ytan som kommer fastna i maten utan beläggningen är som sagt keramisk.

Förutom dessa fördelar går även dessa formar att diska i diskmaskin (vilket jag aldrig gjort men ändå). Det är även mycket lättare att diska dem rena. Om man jämför en sprillans ny teflonform av bättre kvalité med dessa formar så är det stor skillnad. I formen med keramisk beläggning så har brödet lossnat från formen bara genom att du tar ut det från ugnen, det glider och lossnar bara genom den skak-kraft som sker då. Medan teflonformen behöver jag vända på och skaka för att brödet ska lossna. (I båda fallen jämför jag osmorda formar.)

ugnsform med keramisk beläggning
Ugnsform med keramisk beläggning

långpanna med keramisk beläggning
Långpanna med keramisk beläggning

Nu fyndade jag alltså dessa formar för 99 kr/st på Jula, vilket fynd! Så nu har jag lite fler olika sorter, en rektangulär form och en pajform också förutom brödformar som jag köpte två till av så jag kan baka 4 limpor samtidigt. Hoppas bara inte att OBH Nordica slutar sälja dessa formar för de är de bästa jag haft! Så otroligt lätta att diska och allt bröd och mat lossnar lätt som en plätt! Jag kan verkligen rekommendera dessa!

(Och återigen, denna text är inte ett sponsrat blogginlägg. Jag har inget samarbete vare sig med OBH Nordica eller Jula för den delen.)

/Susanne

Uppdaterat recept: Inlagda rödbetor

Publicerad 2016-01-18 15:28

Nu har jag uppdaterat receptet på inlagda rödbetor.

Att göra egna inlagd rödbetor är mycket enkelt och blir både godare än köpta och man slipper dessutom onödiga tillsatser. Först kokar man rödbetorna (på samma sätt som man kokar potatis). Därefter tar man bort skalet och kokar sedan upp inläggningslagen och häller över.

Tid: 1 timme, varav 40 min kokning

inlagda rödbetor i glasburkar
Det är mycket enkelt att göra egna inlagda rödbetor. Förvara dem i glasburkar i kylskåpet.

Prova gärna!

Nytt recept: Mannagrynsgröt

Publicerad 2016-01-17 06:51

Ett nytt recept har lagts till:

God och enkel gröt som du gör med mannagryn och mjölk, antingen i en kastrull på spisen eller direkt på tallriken i mikron.

Tid: 10 minuter

mannagrynsgröt
Mannagrynsgröt serverad med mjölk och hallonsylt.

Läs hela receptet på Mannagrynsgröt.