Vetekex

Goda knapriga vetekex som är goda att servera på ostbrickan eller som tilltugg. Enkla och smidiga att göra.
vetekex
Goda knapriga vetekex. Servera gärna med ost.
Timglas Tid: ca 1 timme varav 30 min i kylskåp
Portioner ca 30 st
Näringsvärde Näringsvärde per kex (16 g): 57 kalorier, 6 g kolhydrater, 3 g fett, 1 g protein, 1 g fibrer

Ingredienser:

vegetariskt Vegetariskt

Ugn:

  • 200 °C i mitten av ugnen i ca 10 minuter med över- och undervärme
  • Varmluft: 175 °C i mitten av ugnen i ca 12 minuter med varmluftsfunktion

Gör så här:

  1. Smält smöret försiktigt, tag bort bort från värmen när drygt hälften smält och rör sedan tills allt smält och häll sedan på mjölken. Låt stå och svalna.

    smält smör och mjölk
    Smält smör och mjölk.
  2. Mät upp grahamsmjöl, vetemjöl, bakpulver och salt i en bunke. Blanda.

    (Var noga när du mäter upp vetemjölet, använd helst våg eller häll upp mjölet i litermått. Gräv inte med decilitermått i mjölpåsen för då packas mjölet och man tar för mycket, då blir det svårt att få ihop degen.)

    grahamsmjöl, vetemjöl, bakpulver, salt
    Grahamsmjöl, vetemjöl, bakpulver, salt.
    torra ingredienserna blandade
    Torra ingredienserna blandade.
  3. Häll på det avsvalnade smöret blandat med mjölken. Arbeta snabbt ihop till en smidig deg, använd gärna elvisp med degkrokar.

    smör och mjölk tillsätts
    Smör och mjölk tillsätts.
    ihoparbetad deg
    Ihoparbetad deg.
  4. Plasta in degen med plastfolie och ställ in kylskåpet ca 30 minuter.

    inplastad deg i plastfolie
    Inplastad deg i plastfolie.
  5. Kavla ut degen på ett bakplåtspapper 30x40 cm så att degen blir jämntjock. Sporra ut till fyrkantiga bitar.

    (Det går även bra att kavla ut på två mindre plåtar, man kan även kavla ut och ta ut med mått i valfri form. Beroende på hur tjocka kex man vill ha kan man även variera det genom att kavla tunnare, tänk bara på att det är viktigt att degen blir jämntjock på en plåt så att kexen blir jämnt gräddad.)

    degen utkavlad
    Degen utkavlad.
    fyrkantiga bitar utsporrade
    Fyrkantiga bitar utsporrade.
  6. Grädda mitt i ugnen i 200°C i ca 10 minuter (med över- och undervärme) tills kexen börjar få antydan till färg. (Vill du använda varmluftsfunktionen på din ugn så är det 175°C i ca 12 minuter.)

    Låt kexen svalna och kallna på plåten.

    Förvara gärna vetekexen i en plåtburk, torrt och svalt.

    grädda i ugn
    Grädda i ugn.
    färdiggräddade vetekex
    Färdiggräddade vetekex.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Förvara i en plåtburk med lock i en torr miljö, de håller sig minst 1 månad i rumstemperatur men har man möjlighet att förvara lite svalare än rumstemperatur så är det ännu bättre.

Se även dessa recept

| Bröd | Buffé | Tillbehör |

Kommentarer och betyg

Kontroll   info
Vill du ha svar?
info

Visa alla kommentarer