| Förrätter | Kvällsmat | Soppor | Vegetariskt |

Tomatsoppa

tomatsoppa

Enkelt recept på mycket god tomatsoppa! Här serverad med klippt persilja.

Den här tomatsoppan blir riktigt god om du använder goda tomater. Jag rekommenderar färska kvisttomater eller hela tomater alternativt krossade tomater på burk av något bättre märke där tomaterna har god smak. Då blir soppan fantastiskt god!
Visa recept steg för steg
Timglas Tid: 30 minuter
Portioner 4 portioner

Ingredienser:

laktosfritt Laktosfritt - Välj laktosfri grädde och smör.
glutenfritt Glutenfritt
vegetariskt Vegetariskt

Utrustning du behöver:

  • mixer (om du använder färska tomater)

Gör så här:

  1. Hacka den gula löken fint. Hetta upp smöret i en kastrull.

  2. Lägg löken i det smälta smöret och stek några minuter tills löken är blank och genomstekt. (Sänk gärna temperaturen när du steker löken så att den inte blir bränd.)

    Skär under tiden tomaterna i bitar om du använder färska hela tomater. (Hela eller krossade tomater på burk behöver inte skäras.)

  3. Häll på vatten, tomatbitarna, buljongtärning och krydda över svartpeppar.

    Låt koka under lock ca 10 min om du använder tomater på konservburk.

    Om du använder färska tomater koka gärna lite längre, ca 20 min. Tryck till med en slev så att tomaterna hamnar under vattenytan. Allteftersom det kokar så frigörs vatten från tomaterna och vätskenivån höjs.

  4. Smaka på soppan och tillsätt ev. mer salt och peppar. Om du använt färska tomater så använd gärna en mixer för att få soppan så slät du vill ha den.

    Tillsätt en skvätt grädde eller mjölk.

    Smaka av och servera. Garnera gärna med persilja eller basilikablad.

Beskrivande bilder

instruktion steg 1.1 tomatsoppa
1.1. Hacka löken.
instruktion steg 1.2 tomatsoppa
1.2. Hetta upp smör.
instruktion steg 2.1 tomatsoppa
2.1. Stek löken blank och fin.
instruktion steg 2.2 tomatsoppa
2.2. Skär tomater.
instruktion steg 3.1 tomatsoppa
3.1. Koka tomatsoppan.
instruktion steg 3.2 tomatsoppa
3.2. Tillsätt svartpeppar.
instruktion steg 4.1 tomatsoppa
4.1. Färdigkokt tomatsoppa.
instruktion steg 4.2 tomatsoppa
4.2. Mixa soppan.

servera Serveringstips:

Servera gärna med färsk basilika och brödkrutonger eller rostat bröd. Andra goda tillbehör är riven ost eller mozzarella i bitar. Om man vill göra soppan lite lyxigare och mäktigare kan man servera med riven parmesanost (som smälter i den varma soppan) och krydda med oregano och vitlök. Ger en italiensk touch och en mer mustig smak!

LCHF LCHF Tips:

Häll i mera vispgrädde och servera med riven ost eller mozzarella i bitar.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Överbliven tomatsoppa kan förvaras i kylskåp i minst 5 dygn.

Kommentera receptet på Tomatsoppa

Skriv och läs alla 66 kommentarer

De nyaste posterna

 svar  Svar till  Sarah    kommentar  Skrivet av  Susanne  
Kul att du tycker så mycket om tomatsoppan! Tack för att du skrev! :)
   kommentar  Skrivet av  Sarah  
Jag gjorde denna soppan idag då jag går på diet och äter soppa 5 dagar / vecka!
Jag fullkomligt älskar denna, var godaste jag någonsin ätit, jag tog dock 2 tomater och skärde de i bitar sedan mycket mer vatten så den blev mer flytande då blev den gudomligt god, inte överdrivet med tomatsmak utan precis lagom! :D
 svar  Svar till  Oskar    kommentar  Skrivet av  Susanne  
Roligt att höra! Tack för bra tips! :)

Skriv och läs alla 66 kommentarer

Se även dessa recept

Receptet på Tomatsoppa är skrivet och fotat av Susanne Jarl.

Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/Susanne
facebook instagram twitter Pinterest google plus