Stekt ryggbiff

Grundrecept på stekt ryggbiff. Variera med olika kryddor och tillbehör som såser och potatisrätter.
stekt ryggbiff
Stekt ryggbiff.
Timglas Tid: ca 12 min
Portioner 4 portioner

Ingredienser:

Ev: Förslag på tillbehör:

laktosfritt Laktosfritt
glutenfritt Glutenfritt

Gör så här:

  1. Skär köttet i ca 2 cm tjocka skivor om du köpt köttet i bit. Låt gärna köttet ligga framme i rumstemperatur en stund.

    Hetta upp en stekpanna på medelhög temperatur med smör. När smöret slutar bubbla så är det dags att börja steka eftersom fettet i stekpannan då är lagom varmt.

    (Anledningen till att man vill att köttet ska vara nära rumstempererat är att köttet annars kyler ner stekpannan och då är det ännu viktigare att stekpannan verkligen är varm och att man brassar på lite högre effekt. Misslyckas man med att ha tillräckligt hög temperatur i stekpannan så får man ingen fin stekyta och köttet blir kokt istället för stekt. Detta är också anledningen till att man inte ska steka för mycket kött på en gång.)

  2. Lägg köttet i stekpannan. Salta och peppra. Stek ca 4 min.

    (3-4 min blir mediumstekt för ca 2-3 cm tjocka bitar. Har man tunnare skivor, stek kortare tid, har man tjockare skivor stek längre tid. Vill man ha välstekt, stek längre tid, ca 6-7 minuter per sida. Men mediumstekt är godast eftersom köttet blir saftigast då.)

  3. Vänd på köttbitarna. Salta och peppra. Stek ytterligare ca 3-4 min (eller annan tid, läs förra steget).

  4. Servera köttet direkt medan det är varmt. Det svalnar fort.

    Goda tillbehör är olika potatisrätter eller kokt ris eller bulgur samt någon god sås, kall eller varm.

Se även dessa recept

| Huvudrätter | Nötkött |

Kommentarer och betyg

Kontroll   info
Vill du ha svar?
info
✏️ Skrivet av Krister
Kommer att prova ditt recept på ryggbiff ikväll. Har slaktat en ko och nu så ska den smakas. Hängmörad i 10 dygn.
✏️ Skrivet av Björn Andersson
Hej.jag tycker om dina recept, men jag saknar recept i ång ugn
✏️ Skrivet av Stig
Tack för bra recept👌
✏️ Skrivet av Lasse
Förlåt för att jag klagar en massa men ska inte premiumstekar stekas i olivolja följt av en klick smör sedan för att skapa en karamelliserad yta? Att steka en stek i endast smör blir den för mosig och fibrerna i köttet håller inte, man söker en geleaktig stek inte en mosad stek. Sen ska stekpannan alltid nästan vara maximalt varmt och inte medeltemperatur. Sedan måste en stek alltid oavsett vad få vila i minst 5-10 minuter då safterna som finns runt om steken får en chans att absorberas till köttets inre vilket bidrar till en saftigare och tjockare stek. Och till sist så använder du bra förklaringar som " man ska inte steka för mycket kött på en gång" en tumregel alla kan använda sig av i köket är att alltid ha MAX 2/3 delar av stekpannan fylld med kött då värmen försvinner och bidrar exakt som du säger en mer kokt stek. Ändå använde du hela din stekpanna. Bra recept annars!
✏️ Skrivet av Raymond
Det här var så enkelt, jag skäms nästan - hehe... Tack!!

Visa alla kommentarer