Stekt fläsk med löksås

Stekt fläsk med löksås är ett recept på klassisk svensk husmanskost.
stekt fläsk med löksås
Stekt fläsk med löksås och kokt potatis. Gott, enkelt och en riktig klassiker!
Timglas Tid: 30 minuter
Portioner 4-6 portioner
Näringsvärde Näringsvärde per portion, beräknat på 6 portioner (473 g): 943 kalorier, 27 g kolhydrater, 74 g fett, 40 g protein, 3 g fibrer
matlåda Denna rätt är lämplig för matlådor.

Ingredienser:

Löksås:

Utrustning:

Gör så här:

  1. Börja med att sätta igång med att koka potatisen i lättsaltat vatten. Under tiden den kokar hinner du göra resten.

  2. Skär fläsket i ca 1-2 cm tjocka skivor. Hetta upp en stekpanna med lite smör.

  3. Stek fläsket några minuter på varje sida tills det fått lite färg och är genomstekt. Lägg över på ett fat. Under tiden du steker fläsket kan du göra såsen.

  4. Löksås:

  5. Hacka löken.

  6. Hetta upp en såskastrull med lite smör. Stek löken i smöret tills den blivit genomskinlig.

  7. Häll på grädde, vatten, kalvfond och soja och vispa runt. Låt koka upp.

  8. Gör en redning genom att blanda vetemjöl med knappt dubbelt så mycket vatten d.v.s. knappt 4 msk vatten till 2 msk vetemjöl. Använd en sked och rör tills alla mjölklumpar är borta.

  9. Vispa ner redningen i såsen. Tänk på att röra om i botten av redningen precis innan du vispar ner den eftersom mjölet snabbt sjunker till botten.

  10. Låt koka upp under omrörning. Sänk värmen och låt puttra några minuter. Smaka under tiden av med salt och peppar.

  11. Servera den kokta potatisen tillsammans med det stekta fläsket och löksåsen.

    Servera även gärna med några grönsaker till t.ex. kokt broccoli eller gröna ärtor.

LCHF LCHF Tips:

Servera med t.ex kokt broccoli eller blomkål istället för potatis och gör eventuellt såsen tunnare med mindre vetemjöl, dock är mängden vetemjöl väldigt liten ändå per portion. Tänk också på att rimmat fläsk innehåller en mindre mängd socker och/eller druvsocker.

tillsatstips Tips för att undvika tillsatser:

Rimmat fläsk innehåller oftast en hel del tillsatser, mer eller mindre nödvändiga. Läs på förpackningen.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Förvara överbliven mat i kylskåp där den håller sig minst 5 dygn.

Se även dessa recept

| Fläskkött | Lunch | Varma såser |

Kommentarer och betyg

Kontroll   info
Vill du ha svar?
info
✏️ Skrivet av Janne
Tack Susanne!
Mycket gott:)
Och ett stort lass med kokta mjöliga panntofflor till.

Cheers, thanks a lot 👌
Mvh Janne
✏️ Skrivet av Anita Lekare
Hejsan jag bor i Mexico och man får inte tag på rimmat fläsk här. Vad kan jag använda i stället? Jag har försökt med bacon men det blir inte lika gott.
Tack för råd
✏️ Skrivet av Petra
Jättegod sås men jag håller med de tidigare kommentarena, ha i stekfettet från fläsket. Hade även i en grönsaksbuljong för o få lite lite extra piff på den :) väldigt enkel = perfekt!
✏️ Skrivet av Patrick
tycker som stefan, när man gör det hemma så ta dom underbara smakerna från stekpannan ner i såsen !
✏️ Skrivet av Stefan
löksåsen gör man i stekpannan efter man stektfläsket, annars får man inte den rätta smaken.

Visa alla kommentarer