Recept på saltgurka - färsksaltad gurka från Östergötland. Denna gurka smakar salt och dill och är jättegod! Det innehåller ingen ättika eller socker. Mycket gott och enkelt att göra själv!
För krispigare saltgurka - låt gurkorna ligga i kallt vatten i kylskåp över natten innan du lägger in dem.
Saltgurka är inte onyttigt varken kalorimässigt eller enligt GI-metoden. Däremot innehåller de mycket salt som man inte ska äta för mycket av så ät saltgurka med måtta!
GI Tips:
Saltgurka har lågt GI eftersom de knappt innehåller några kolhydrater.
LCHF Tips:
Innehåller nästan inga kolhydrater.
Tips för att undvika tillsatser:
Fritt från tillsatser!
Variationstips:
Fungerar även med squash. Picka gärna med provsticka, ca 10-15 stick per grönsak.
Planeringstips:
Passa på att göra saltgurka när det är säsong för smågurkor s.k. Västeråsgurka i augusti-september.
Jag vill förvara mina inlagda hela västeråsgurkor enl receptet i min kalla källare vad kan jag göra mer för att få hållbarheten längre
Svårt glufsa i sig allt på kort tid
MVH Kjell
✏️Skrivet av Jonas Näslund
Otroligt bra och enkelt recept. Sprider detta i Finland just nu! 😊
⭐
webmaster
💬Svar till
Birgit sjöblom
✏️Skrivet av Susanne
Jag brukar lägga in även stora gurkor. De kanske behöver ligga någon dag extra för att bli lagom salta. Jag tycker gurkan håller sig bättre både i konsistens och att den inte blir för salt om man lägger in den hel. Delar man den blir den salt snabbare och sedan får man vara snabbare med att äta upp den.