Lammstek - Recept
Ingredienser:
Lammstek:
- ca 1,5 kg lammstek med eller utan ben
- 2 msk olivolja
- ca 0,5-1 tsk salt
- 1,5 msk rosmarin
- 3-4 klyftor vitlök
Sås:
- 2 dl steksky från lammsteken
- 1 msk kalvfond eller annan fond som passar till kött
- 3 msk balsamvinäger
- ca 2 tsk idealmjöl
Utrustning:
Tillaga lammstek så här:
-
Gnid in lammsteken med olja, runt om. Strö på salt och rosmarin och gnid in med händerna både under- och ovansidan.
-
Skiva vitlöken. Skär små snitt i köttet och stoppa in vitlöksskivorna.
- 3-4 klyftor vitlök
-
Lägg lammsteken i en ugnsfast form som är ungefär lika stor som steken. Stick in en köttermometer.
-
Stek i nedre delen av ugnen i 125°C till termometern visar 60-70°C beroende på om du vill ha köttet rosa eller genomstekt. Detta tar ca 2 ½ timme.
(Har man mera bråttom kan man höja temperaturen i ugnen till 175°C, då tar det ca 1 ½ timme. Köttet blir dock lite saftigare vid lägre ugnstemperatur.)
-
Ta ut steken och rulla in i aluminiumfolie och låt ligga ca 15-30 minuter. Skär köttet i skivor.
-
Vispa ihop stekskyn från lammsteken med fond, balsamvinäger och idealmjöl.
- 2 dl steksky från lammsteken
- 1 msk kalvfond eller annan fond som passar till kött
- 3 msk balsamvinäger
- ca 2 tsk idealmjöl
-
Låt koka upp under omrörning. Sänk värmen och låt koka 1-2 minuter.
Sås:
Serveringstips:
Variationstips:
Hållbarhet och förvaring: