Kantarellpaj

En mycket god paj med kantareller. För att få den så god som möjligt - tänk på att steka kantarellerna i ordentligt med riktigt smör, välj en god ost samt välj den créme fraichen med högst fetthalt. Det blir då en mäktig men ack så god paj som man inte behöver så stor bit av för att bli mätt.
kantarellpaj
En bit kantarellpaj serverad med gurka.
Timglas Tid: 70 minuter varav 30 minuter i ugnen
Portioner 6 portioner
Näringsvärde Näringsvärde per portion (238 g): 590 kalorier, 27 g kolhydrater, 48 g fett, 13 g protein
matlåda Denna rätt är lämplig för matlådor.

Ingredienser:

Pajdeg:

Fyllning:

laktosfritt Laktosfritt - Ta laktosfritt smör, crème fraiche och ost.
vegetariskt Vegetariskt

Utrustning:

Ugn:

  • 200 °C i mitten av ugnen i 25-30 minuter

Gör så här:

    Pajdeg:

  1. Mät upp mjölet i en bunke och blanda.

    vetemjöl och grahamsmjöl
    Vetemjöl och grahamsmjöl.
    mjölet blandat
    Mjölet blandat.
  2. Tillsätt smöret och vattnet. Låt stå framme en stund så smöret mjuknar (det går fortare om man skär smöret i mindre bitar).

    smör och vatten tillsatt
    Smör och vatten tillsatt.
  3. Arbeta i hop till en pajdeg, det går snabbt att göra för hand.

    Tryck ut pajdegen i pajformen med fingertopparna. Ställ in pajformen i frysen 5 min eller kylskåpet 30 minuter.

    pajdegen ihoparbetad
    Pajdegen ihoparbetad (för hand).
    pajdegen uttryckt i pajformen
    Pajdegen uttryckt i pajformen.
  4. Tryck några lufthål med en gaffel i pajbottnen. Grädda pajskalet mitt i ugnen i 225°C i 10 minuter.

    pajdegen naggad med en gaffel
    Pajdegen naggad med en gaffel.
    grädda pajskalet i ugnen
    Grädda pajskalet i ugnen.
    färdiggräddat pajskal
    Färdiggräddat pajskal.
  5. Pajfyllning:

  6. Rensa kantarellerna om du använder färsk svamp (borsta bort jorden och skär bort ev. fula bitar) och skär den eventuellt i mindre bitar.

    rensade kantareller
    Rensade kantareller.
  7. Stek kantarellerna i ordentligt med smör.

    Salta gärna och peppra lite grann efter behag (angivna mått för salt och peppar i receptet avser äggsmeten som vi kommer till snart).

    Stek på medelvärme eller något lägre i minst 10 minuter så att kantarellerna blir genomstekt utan att bli bränd.

    Lägg över kantarellerna i pajskalet.

    • 25-50 g smör att steka i
    stek kantarellerna i smör
    Stek kantarellerna i smör.
    färdigstekta kantareller
    Färdigstekta kantareller.
    stekta kantareller i pajskalet
    Stekta kantareller i pajskalet.
  8. Hacka löken i småbitar. Stek löken i smör på medelvärme så att löken blir genomskinlig och genomstekt utan att bli bränd. Fördela löken i pajskalet.

    (Om man vill och får plats i stekpannan kan man även steka kantarellerna tillsammans med löken.)

    färdigstekt lök
    Färdigstekt lök.
    löken fördelad i pajskalet
    Löken fördelad i pajskalet.
  9. Knäck äggen i en bunke och tillsätt crème fraiche, salt och vitpeppar. Rör ihop till en jämn smet.

    ägg, crème fraiche, salt, peppar
    Ägg, crème fraiche, salt, peppar.
    blandat
    Blandat.
  10. Riv osten om du inte köpt färdigriven ost. Rör ner den rivna osten i äggsmeten.

    Häll äggsmeten i pajskalet över svampen och löken och bred ut smeten så att den är jämnt fördelad och täcker svampen.

    • 100 g (3 dl) riven ost t.ex. västerbottenost
    blanda ner riven ost
    Blanda ner riven ost.
    häll fyllningen i pajskalet
    Häll fyllningen i pajskalet.
  11. Grädda mitt i ugnen i 200°C i 25-30 minuter till gyllene färg eller tendenser till gyllene färg. Det viktiga är att äggsmeten stelnat vilket man kan se om man är osäker om man skakar lite på pajen som då ska vara fast, ej rinnande.

    Servera varm eller ljummen.

    kantarellpajen gräddas i ugnen
    Kantarellpajen gräddas i ugnen.
    färdiggräddad kantarellpaj
    Färdiggräddad kantarellpaj.

servera Serveringstips:

Servera med grönsallad och gärna en köttbit, t.ex. stekt lövbiff är gott.

GI GI Tips:

Välj dinkelmjöl, hälften fullkorn, hälften vanligt dinkelmjöl.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Förvara pajen i kylskåp, hållbarhet åtminstone 5 dygn.

Se även dessa recept

| Kräftskiva | Paj, Piroger & Pizza | Vegetariskt |

Kommentarer och betyg

Kontroll   info
Vill du ha svar?
info
💬 Svar till Rigmor Pettersson ✏️ Skrivet av Susanne
Tack för dina synpunkter! Jag har nu uppdaterat receptet för att det ska vara supertydligt. Vad tycker du?
✏️ Skrivet av Rigmor Pettersson
Hej.varför inte skriva ur 3 dl mjöl på en gång, det här blir väldigt rörigt (i allafall i mitt huvud). Nu var det rena turen att jag läste kommentarer och svar där vikten stod och då 3 dl. Första gången jag gör paj så för mig var det inte självklart. Mvh/Rigmor Pettersson
💬 Svar till Bertel ✏️ Skrivet av Susanne
Tack för tips!
✏️ Skrivet av Bertel
Kära Susanne, Jag använder bara i undantagsfall ägg i lådor eller pajer. Istället häller jag på en mjölkstark blandning mjölk och vispgrädde och startar upphettningen i ugnen vid något lägre temperatur (hindrar att nånting rinner över). Det blir bara nånting man kunde rubrisera äggstanning automatiskt. Formen måste var extra hög.
💬 Svar till Nanna Martinsson ✏️ Skrivet av Susanne
Pajformen ska vara ca 24 cm i diameter, jag har uppdaterat receptet med den informationen. Sedan är det viktigt att låta pajdegen stå i kylen eller frysen innan samt att nagga den med gaffel enligt instruktioner i receptet. Det motverkar att kanterna åker ner. Sedan är det viktigt att du mäter upp mjölet rätt, det ska vara totalt 180 g mjöl (3 dl).

Visa alla kommentarer