Gulaschsoppa

En mycket god gulaschsoppa som är en fyllig och matig soppa med köttfärs som är enkel och billig att göra. Gulasch härstammar från Ungern. Det här receptet är en förenklad variant med nötfärs istället för högrev.
gulaschsoppa
Mycket god gulaschsoppa serverad med en klick crème fraiche.
Timglas Tid: 30 min varav 10 min koktid
Portioner 4 portioner
Näringsvärde Näringsvärde per portion (648 g): 560 kalorier, 25 g kolhydrater, 38 g fett, 30 g protein, 5 g fibrer
matlåda Denna rätt är lämplig för matlådor.

Ingredienser:

Servering:

laktosfritt Laktosfritt
glutenfritt Glutenfritt
vegetariskt Vegetariskt - Byt ut köttfärs mot quornfärs och köttbuljong mot grönsaksbuljong.

Gör så här:

  1. Skala lök och potatis.

    (Bra att veta: Angivna mängder i receptet är inte så noga. Det går bra att justera och ta mer eller mindre köttfärs, potatis, krossade tomater etc och anpassa efter de mängder man har hemma så man slipper spara små skvättar. Soppan blir god nästan hur man än gör om man bara smakar av den på slutet, så den blir lagom salt.)

  2. Hacka lök. Värm upp en stekpanna med smör på medelhög värme. Stek löken så den blir blank. Lägg över den i en stor gryta.

    • ca 50 g smör att steka i
    hackad gul lök
    Hackad gul lök.
    gul lök steks
    Gul lök steks.
    stekt gul lök i gryta
    Stekt gul lök i gryta.
  3. Skär potatisen i mindre bitar. Stek den i smör så den får lite färg. Lägg över i grytan.

    (Man kan om vill hoppa över att steka potatisen och lägga över den i grytan direkt.)

    potatis i mindre bitar
    Potatis i mindre bitar.
  4. Skär paprikan i mindre bitar. Stek den en stund i smör på medelvärme. Lägg över i grytan.

    paprika steks
    Paprika steks.
    paprika läggs över i grytan
    Paprika läggs över i grytan.
  5. Stek färsen i smör på medelvärme så den får lite färg. Salta och peppra efter behag. Lägg över färsen i grytan.

    färsen steks
    Färsen steks.
    färsen läggs över i grytan
    Färsen läggs över i grytan.
  6. Tillsätt vatten, buljongtärning, krossade tomater och kummin eller timjan.

    krossade tomater tillsatt
    Krossade tomater tillsatt.
    vatten tillsätts
    Vatten tillsätts.
    buljongtärning tillsätts
    Buljongtärning tillsätts.
    kummin eller timjan tillsätts
    Kummin eller timjan tillsätts.
  7. Rör om och låt koka upp. Låt koka ca 10-15 minuter eller tills potatisen är mjuk. Känn gärna med en provsticka. Tiden det tar beror på hur stora bitar du skurit potatisen i och om och i så fall hur länge du stekt potatisen.

    Mot slutet av koktiden - smaka av med salt och peppar.

    Servera med crème fraiche och garnera ev. med persilja. Gulaschsoppan är god att servera med hembakat bröd till.

    rör om och låt koka
    Rör om och låt koka.
    färdig gulaschsoppa
    Färdig gulaschsoppa.
    gulaschsoppa serverad med crème fraiche
    Gulaschsoppa serverad med crème fraiche.

LCHF LCHF Tips:

Ersätt potatis med blomkål som du skär i mindre bitar och tillsätter de sista 2 minuterna av koktiden.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Den färdiga gulaschsoppan kan förvars i kylskåp och håller sig minst 5 dygn.

Se även dessa recept

| Billigt | GI | Lunch | Nötkött | Soppor |

Kommentarer och betyg

Kontroll   info
Vill du ha svar?
info
✏️ Skrivet av Nichlas
Det här blev jättegott! Gjorde en rejäl kastrull. Räckte i 4 dagar med gott bröd till. Tog hälften timjan/spiskummin. Efter en dag eller två fick den bli hetare med chili i.
✏️ Skrivet av Jörgen
Enkelt och enastående gott. Väl omtyckt av alla.
✏️ Skrivet av Fia-Lotta
Jättegod! Jag bytte ut köttfärs mot sojafärs och köttbuljong mot grönsaksbuljong. Hade vegansk creme fraiche till 😍 barnen älskade den!
✏️ Skrivet av Malin
Ser fram emot att prova detta recept imorgon till min familj, tror att det kommer bli jättegott! Ska baka hembakat bröd också, tror att det kommer bli 100% mums-mums!

Men Gud, vilka kommentarer du får här. Man tycker väl att folk kan ta receptet och använda det, eller låta bli. Bra förslag på tilllägg eller beröm räcker väl, man behöver inte sitta och småplocka detaljer och klaga!
Tack för alla recept, jag använder nästan bara dina recept när jag bakar & får alltid massor med beröm vad jag än bakar!
✏️ Skrivet av Martha
Heeeej!

Jag är från Ungern, och jag läste din gulas ( gulyás ) soppa recept.
Absolut inte köttfärs, burk tomat creme fresh, neeeej!

1 lök
Olja eller matfett ( vi lagar mat i Ungern med olja eller fett absolut inte smör det är äkta recept )
paprikapulver 1 msd
Oxekött tärningar
Potatis
Kummin
1 persilje råt 1 gulråt, lite selleri, kanske 1~2 båtar vitlök
1 st färsk tomat ( delar i 4 bitar )max 1 eller halv paprika ( gul Ungersk spetsig paprika )
Peppar, salt, och vi gillar lite stark paprika gulyás måste vara stark.
Fräs löken
Tillsätt paprikapulver,
Kött och koka sakta, tillsätt salt peppar, kummin
Efter grönsaker
Slutligen tomat/paprika och potatis tärningar
Koka långsamt färdig 👍🏻
Vi tillsätter lite pasta ibland ( små nokedli på Ungerska )
Nokedli är färsk mjuk pasta ” gör vi av vatten mjöl salt och 1 st ägg. Vi äter i Ungern ofta nokedli till köttgtyta rätter. Super gott.
Ungersk sopper är inte tjocka som i Sverige, vi tillsätter ALDRIG burk tomat.

Du har super recepter, jag söker recept ofta på din sida och du är jätte duktig, men gulas soppa är inte samma.

Tackar dig för alla goda recept som du har.
Med vänlig hälsning, Martha 🙋‍♀️

Visa alla kommentarer