Frasig Rabarberpaj

Glutenfri rabarberpaj som smälter i munnen. Mycket god "marängaktig" rabarberpaj som verkligen rekommenderas även för icke-glutenallergiker. En favorit!
glutenfri rabarberpaj
Enkelt recept på mycket god frasig rabarberpaj som är glutenfri.
Timglas Tid: 40 minuter varav 20 min i ugnen
Portioner 6-10 portioner
Näringsvärde Näringsvärde per portion, beräknat på 10 portioner (77 g): 205 kalorier, 28 g kolhydrater, 9 g fett, 2 g protein, 0 g fibrer

Ingredienser:

Att strö över:

glutenfritt Glutenfritt

Utrustning:

Ugn:

  • 175 °C i mitten av ugnen i ca 20 minuter med över- och undervärme

Gör så här:

  1. Smält smöret och låt det svalna.

    (Värm smöret bara så länge att drygt hälften smält, sedan kan resten smälta av befintlig värme. Då slipper smöret bli onödigt varmt och det svalnar fort.)

    instruktion steg 1 frasig rabarberpaj
    Smält smör.
  2. Smörj en rund form ca 25 cm i diameter med smör.

    Tips: Använd slickepott så går det enkelt och kladdfritt att breda ut smöret (även kylskåpskallt smör går enkelt om du skär en tunn skiva).

    instruktion steg 2 frasig rabarberpaj
    Smörj formen med smör.
  3. Skala rabarbern och skär i bitar, ca 1 cm breda.

    instruktion steg 3 frasig rabarberpaj
    Rabarber i bitar.
  4. Dela äggen. Häll äggvitorna i en bunke och lägg äggulorna i en annan bunke.

    instruktion steg 4.1 frasig rabarberpaj
    Äggvitorna i en bunke.
    instruktion steg 4.2 frasig rabarberpaj
    Äggulor.
  5. Vispa äggvitorna till ett fast skum (det ska gå att vända upp och ner på bunken).

    Vänd ner sockret och rör försiktigt till en jämn smet.

    instruktion steg 5.1 frasig rabarberpaj
    Fast äggviteskum.
    instruktion steg 5.2 frasig rabarberpaj
    Tillsätt strösockret.
    instruktion steg 5.3 frasig rabarberpaj
    Blanda försiktigt ihop.
  6. Tillsätt potatismjöl, bakpulver, vaniljsocker och det avsvalnade smöret till äggulorna.

    Vispa till en jämn smet. Det går bra att använda samma elvisp med vispar som till äggvitorna (visparna behöver ej göras rent emellan). Vispa tills det blivit en jämn smet. Först blir smeten lite torr och smulig men efter ett par minuter med elvisp på högsta hastighet blir det en jämnare och krämigare smet och då är den klar.

    instruktion steg 6.1 frasig rabarberpaj
    Tillsätt potatismjöl, bakpulver, vaniljsocker, smält smör till äggulorna.
    instruktion steg 6.2 frasig rabarberpaj
    Torr, smulig smet. Fortsätt vispa.
    instruktion steg 6.3 frasig rabarberpaj
    En jämn och krämig smet.
  7. Rör försiktigt ihop den vita och gula smeten till en jämn smet. Använd slickepott eller en sked.

    instruktion steg 7.1 frasig rabarberpaj
    Häll ihop den vita och gula smeten.
    instruktion steg 7.2 frasig rabarberpaj
    En jämn smet.
  8. Häll smeten i den smorda formen.

    Tryck ner rabarberbitarna i smeten.

    instruktion steg 8.1 frasig rabarberpaj
    Smeten i formen.
    instruktion steg 8.2 frasig rabarberpaj
    Tryck ner rabarberbitarna.
  9. Strö över socker. Sikta över potatismjöl.

    (När du siktar, använd en sil. Det är viktigt att sikta potatismjölet för att undvika klumpar och ojämn fördelning.)

    (Angående mängd potatismjöl: Ju tidigare på sommaren desto mer potatismjöl för då "vattnar" sig rabarbern mer och potatismjölet binder vätskan.)

    instruktion steg 9.1 frasig rabarberpaj
    Strö över socker.
    instruktion steg 9.2 frasig rabarberpaj
    Sikta över potatismjöl.
  10. Grädda mitt i ugnen i 175°C i ca 20 minuter tills den fått lite färg.

    instruktion steg 10 frasig rabarberpaj
    Grädda i ugnen.
  11. Låt rabarberpajen svalna. Servera ljummen eller rumstempererad med vispad grädde, vaniljsås eller vaniljglass.

    instruktion steg 11.1 frasig rabarberpaj
    Färdiggräddad.
    instruktion steg 11.2 frasig rabarberpaj
    En bit paj serverad med grädde.

byt ut Variationstips:

Potatismjölet i rabarberpajen kan bytas ut mot vetemjöl. Pajen blir då mjukare och mindre frasig.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Förvara i rumstemperatur eller svalare. Hållbarhet 4-5 dagar. Går även bra att frysa och håller sig då minst 3 månader i frysen.

Se även dessa recept

| Efterrätter | Glutenfritt | Paj, Piroger & Pizza | Sommarmat |

Kommentarer och betyg

Kontroll   info
Vill du ha svar?
info
💬 Svar till Aino Hellström ✏️ Skrivet av Susanne
Ja det går bra enligt andra som provat (finns att läsa bland kommentarerna). Men jag tror det är viktigt att tina och hälla bort isvatten så det inte blir för blött.
✏️ Skrivet av Aino Hellström
Undrar om det går att använda frusna rabarber.
Tacksam för svar.
Aino
💬 Svar till Maryann ✏️ Skrivet av Susanne
Vad roligt att du tyckte så mycket om den och att du provat med hallon och jordgubbar också, låter gott!
✏️ Skrivet av Maryann
Den godaste paj jag ätit. Funkar med hallon el jordgubbar åxå.
💬 Svar till DaStraycat ✏️ Skrivet av Susanne
Varsågod och tack! Bra att veta att det blir gott även med krusbär (med lite extra potatismjöl)! 😊👍

Visa alla kommentarer