Blåbärsmuffins

Goda stora amerikanska blåbärsmuffins. Farinsocker gör muffinsarna lite ljusbruna och ger god smak men det går även bra med vanligt strösocker.
Blåbärsmuffins
Blåbärsmuffins - muffins med blåbär. Gott och enkelt recept.
Timglas Tid: 35 min varav 20 min i ugnen
Portioner 12 st stora
Näringsvärde Näringsvärde per muffins (91 g): 258 kalorier, 35 g kolhydrater, 11 g fett, 5 g protein, 2 g fibrer

Ingredienser:

vegetariskt Vegetariskt

Utrustning:

Ugn:

  • 200 °C i mitten av ugnen i 18-20 minuter med över- och undervärme

Baka blåbärsmuffins så här:

  1. Mät upp smöret och sockret i en bunke och ställ den i rumstemperatur så blir det lättare att blanda ihop sen.

  2. Smörj en muffinsplåt eller ställ upp 12 st stora pappersformar för muffins på en plåt.

  3. Rör smör och socker till en jämn smet. Använd gärna elvisp.

  4. Rör i äggen, ett i taget, till en jämn smet. Använd gärna elvisp.

  5. Tillsätt vaniljsocker, bakpulver och salt och rör ihop. Använd gärna elvisp.

  6. Tillsätt vetemjölet och mjölken. Kör försiktigt med elvispen till en jämn smet. Det är viktigt att sluta vispa med elvisp så fort smeten är jämn så att man inte vispar för länge.

  7. Sluta använda elvisp och vänd försiktigt ner bären med en sked eller slickepott utan att mosa blåbären för mycket för då blir muffinsarna gråaktiga i färgen.

    (Om du använder frysta blåbär så behöver du inte vara lika försiktig.)

  8. Klicka ut smeten i muffinsformarna så att de blir fyllda till ca tre fjärdedelar.

  9. Grädda i mitten av ugnen i 18-20 minuter i 200°C.

  10. Om du använder muffinsplåt. Lossa efter några minuter muffinsen från formen. Ett tips är att använda skaftet på en tesked.

    Låt svalna på galler.

    Ät och njut!

servera Serveringstips:

Servera blåbärsmuffins med vispad grädde och färska blåbär så blir det en dessert!

GI GI Tips:

Byt ut vetemjölet mot fullkornsvetemjöl. Bären gör att GI-värdet sänks, utan bären skulle GI-värdet vara högre. Farinsocker har lite lägre GI och är lite nyttigare än vanligt strösocker.

byt ut Variationstips:

Byt ut blåbären helt eller delvis mot andra bär t.ex. hallon eller vinbär.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Blåbärsmuffinsarna går utmärkt att frysa och håller sig då minst 3 månader.

Se även dessa recept

| Blåbärsrecept | Muffins & Mjuka kakor |

Kommentarer och betyg

Kontroll   info
Vill du ha svar?
info
✏️ Skrivet av Ninni
För mycket mjöl? Blev alldeles för torra.
✏️ Skrivet av Johan Ljungqvist
Jättegott.
Ibland har jag djupfrysta jordgubbar som jag delar på fyra, trycker i 3 av delarna i smeten som är i muffins formen
✏️ Skrivet av Katarzyna
Fantastisk recept😊
💬 Svar till Tuva Sundberg ✏️ Skrivet av Tuva Sundberg
Jag tyckte dom smakade för mycket mjöl och nästan inget socker alls, men annars bra recept👍
✏️ Skrivet av Eiwor Malmborg
De bästa blåbärsmuffins jag någonsin bakat. Tack Susanne för receptet. Dina recept är alltid
fantastiska.

Visa alla kommentarer