Biffgryta

Enkelt och gott recept med nötgrytbitar eller annat nötkött i bit som får koka länge så det blir mört och gott.
biffgryta
Enkelt recept som här serveras med bulgur, kokt broccoli och svart vinbärsgelé.
Timglas Tid: 1-2 timmar
Portioner 3 portioner
Näringsvärde Näringsvärde per portion (366 g): 441 kalorier, 12 g kolhydrater, 27 g fett, 38 g protein
matlåda Denna rätt är lämplig för matlådor.

Ingredienser:

Ev: Tillbehör:

glutenfritt Glutenfritt - Uteslut idealmjölet. Servera med glutenfria tillbehör.

Gör så här:

  1. Skär köttet i mindre bitar, ca 2-3 cm kuber. På bilderna gör jag dubbel sats (1 kg nötkött).

    skär köttet i mindre bitar
    Skär köttet i mindre bitar.
  2. Koka upp vatten och buljongtärning i en gryta.

    vatten och buljongtärning
    Vatten och buljongtärning.
  3. Rör i soja och peppar. Lägg i köttet.

    rör i soja, peppar
    Rör i soja, peppar.
    lägg i köttet
    Lägg i köttet.
  4. Skala lökarna och skär i ringar. Lägg även löken i buljongen.

    Häll på mera vatten om du tycker det behövs så att köttet kan koka i vätskan, men tänk på att ju mer vatten desto mera sås (kan bli onödigt mycket, nästan soppa) och dessutom kommer det vätska från löken och köttet så det behövs troligen inte hällas på mera vatten.

    skala lök, skär i skivor
    Skala lök, skär i skivor.
    lägg i grytan
    Lägg i grytan.
  5. Låt koka med locket på glänt på låg-medelstark värme i minst 35-40 minuter så att köttet blir mört. Rör om någon gång då och då. Provsmaka gärna en bit och är det inte mört fortsätt då att koka tills det blir mört, gärna 1,5-2 timmar totalt. Oftast brukar jag koka 1,5 timmar.

    (Tillaga dina tillbehör t.ex. kokt ris och grönsaker mot slutet så det blir klart samtidigt.)

    färdigkokt kött
    Färdigkokt kött.
  6. När köttet är mört, rör i grädden.

    häll i grädden
    Häll i grädden.
    rör om
    Rör om.
  7. Vispa till sist ner idealmjöl, så mycket så du får önskad tjocklek på såsen och låt koka ett par minuter.

    vispa ner idealmjöl
    Vispa ner idealmjöl.
  8. Servera med tillbehören!

    färdig biffgryta
    Färdig biffgryta.

glödlampa Tips & tricks:

Ta mera vatten om det blir för torrt.

GI GI Tips:

Servera med tillbehör med lågt GI som t.ex. fullkornsris, råris, hel bulgur och grönsaker. Servera inte med gelé eller något annat sött.

LCHF LCHF Tips:

Uteslut idealmjöl eller ta ytterst lite, såsen blir då tunnare. Servera med endast grönsaker.

byt ut Variationstips:

Tillsätt skivade morötter och låt koka med.

planera Planeringstips:

Det går bra att göra dubbel sats eller mer om du har en stor gryta. Maten passar även bra att göra matlådor av.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Håller sig minst 5 dygn i kylskåp. Går även att frysa.

Se även dessa recept

| Lunch | Nötkött |

Kommentarer och betyg

Kontroll   info
Vill du ha svar?
info
💬 Svar till Martin ✏️ Skrivet av Susanne
Tack snälla för att du uppmärksammade mig på det!👍 Nu visas alla kommentarer igen när man trycker på knappen efter att jag hittat felet och fixat det. Tack igen! 😊
✏️ Skrivet av Martin
101 kommentarer men jag ser bara 5 efter expansion.
💬 Svar till Bitte ✏️ Skrivet av Susanne
Det går lika bra med kalvfond som kalvbuljongtärning. Lagom mängd kan ju bero på vilket fabrikat det är, det kan stå på flaskan. Jag brukar ta 1,5 msk = 1 tärning. Vad roligt att du tycker om min receptsida!
✏️ Skrivet av Bitte
Blev bjuden på denna och -Åhh va smaskigt och gott det var. Smakerna sitter i länge och jag blev till full belåtenhet. Nu har jag handlat , glömde dock köpa kalvfonden , har flytande kalvfond hemma. Så nu undrar jag om det går att använda istället " då jag absolut inte vill påverka den goda smaken från grundreceptet ". Tacksam för svar. Mycket imponerande recept sida och favorit sida.
💬 Svar till Göran ✏️ Skrivet av Susanne
Tack för ditt fina betyg! 😊

Visa alla kommentarer