| Förrätter | Kvällsmat | Lunch | Soppor |

Sparrissoppa

sparrissoppa

Recept på en väldigt god sparrissoppa som är enkel att göra.

Mycket god, len och fin sparrissoppa! Passar perfekt som förrätt och då räcker den till några fler portioner. Perfekt även som lunch eller kvällsmat. Servera gärna med gott bröd till.
Timglas Tid: 30 minuter
Portioner 4 portioner

Ingredienser:

laktosfritt Laktosfritt - Välj laktosfri grädde.
glutenfritt Glutenfritt
vegetariskt Vegetariskt

Utrustning du behöver:

Gör så här:

Skölj sparrisarna. Skär bort den yttersta änden nertill och skala sparrissarna med potatisskalare, så att det grövsta skalet försvinner.

Skär av knopparna så att dessa bitar blir ca 3 cm långa. Skär resten av stammen i ca 1 cm långa bitar.

Skala och hacka schalottenlöken.

Koka upp vatten och salt. (Eftersom mängden vatten är uppmätt, låt inte vattnet stå och koka bort, utan så fort det börjar koka lägg i sparrisen och sänk värmen.) Lägg i både knoppar och bitar och låt koka ca 2-3 minuter. Fiska upp knopparna och lägg dem på ett fat.

Lägg i den hackade schalottenlöken, buljongpulver eller tärning eller fond och häll på grädde och vitt vin. Tillsätt vitpeppar.

Låt koka i 10 minuter på svag värme. Använd en mixer för att mixa soppan slät och fin. Smaka av med salt och peppar. (Om det skulle smaka för mycket salt, späd med vatten eller grädde. Om det smakar för mycket peppar, späd med grädde.)

Servera i soppskålar och garnera med sparrisknopparna.

sparrissoppa steg 1-3

1. Skär av yttersta ändarna på sparrisen. 2. Skala sparrisen. 3. Färdigskalad sparris.

sparrissoppa steg 4-6

4. Skär av knopparna, ca 3 cm bitar. Skär därefter stammarna i ca 1 cm långa bitar. 5. Skala schalottenlökarna. 6. Hacka löken.

sparrissoppa steg 7-9

7. Koka sparrisbitarna i vatten och salt. 8. Fiska upp knopparna och lägg dem på ett fat. 9. Lägg i lök och resten av ingredienserna.

sparrissoppa steg 10-12

10. Rör om och låt koka upp. 11. Koka 10 min. 12. Mixa soppan slät, jag använder här en stavmixer för då kan man göra det direkt i grytan och det blir mindre disk. Smaka av med salt och peppar. Häll därefter upp soppan i skålar och lägg i knopparna.

Vin som passar till Sparrissoppa

Comtes d'Isenbourg Riesling Grand Cru Schoenenbourg

Comtes d'Isenbourg Riesling Grand Cru Schoenenbourg, Vitt vin

Smak:

Lyxigt vin till läcker soppa. Välj ett kvalitetsvin från Alsace.

Om vinet:

Schoenenbourg Grand Cru Riesling är ett torrt vitt vin från AC Alsace Grand Cru. Fruktigt och stilrent.

Pris / Volym:

159 kr / 750 ml

Varunummer:

2175

Läs mer om vinet hos Systembolaget

Vinrekommendationen presenteras i samarbete med Domaine Wines.

servera Serveringstips:

Servera gärna med brödkrutonger eller kallrökt lax i soppan. Servera gärna med något gott bröd till, t.ex. kalljästa dinkelbaguetter.

LCHF LCHF Tips:

Välj ett torrt vitt vin.

tillsatstips Tips för att undvika tillsatser:

Välj äkta vispgrädde. Försök hitta en grönsaksbuljong och vitt vin som har så lite tillsatser som möjligt, helt fritt från tillsatser har jag inte hittat än.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Soppan håller sig minst 5 dygn i kylskåp.

Kommentera receptet på Sparrissoppa

Skriv och läs alla 14 kommentarer

De nyaste posterna

 svar  Svar till  Max    kommentar  Skrivet av  Susanne  2014-10-01 23:09
Vad jag vet är det väldigt lite kolhydrater i buljong. Det kan förstås variera lite men man kan ju läsa det på förpackningen. Men tack för dina synpunkter, jag ska kanske justera rådet!
   kommentar  Skrivet av  Max  2014-09-27 14:39
Måste bara kommentera lchfrådet, om man inte använder extremt sött vin, vilket jag inte tror, så är det mycket bättre med vitt vin än buljong. Torrt vitt vin är i princip kolhydratsfritt!
 svar  Svar till  Alexandra    kommentar  Skrivet av  Susanne  2014-02-28 04:17
Jag tror inte det blir lika gott med annan grädde än den äkta varan. Dock har jag inte provat så kanske blir det ok. Tillagningen borde vara densamma. Skriv gärna hur det blev om du provar!

Skriv och läs alla 14 kommentarer

Se även dessa recept

Receptet på Sparrissoppa är skrivet och fotat av Susanne Jarl.

Välkommen till min receptsajt! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!

/Susanne