Vit chokladmousse med limemarinerade jordgubbar - Recept
Ingredienser:
Vit chokladmousse:
- 3 dl vispgrädde
- 100 g vit choklad
- 1 st ägg
Limemarinad:
Bär:
- 0,75-1 liter jordgubbar (färska eller frysta)
Utrustning:
- elvisp
- 4 st portionsglas
Gör så här:
-
Smält chokladen i vattenbad eller i kastrull på svag värme, precis så att chokladen smälter. När den börjar bli mjuk, rör om med en gaffel så märker du när den inte behöver värmas på mer.
(Det är viktigt att inte värma på för mycket, dels är det risk att chokladen blir för varm och blir kornig och dels ska den inte bli för varm då det kan bli klumpar när den blandas med ägg och grädde som har lägre temperatur.)
- 100 g vit choklad
-
Mät upp ägg i en bunke och vispgrädde i en annan bunke.
Vispa upp ägget med elvisp eller vanlig visp. Vispa därefter grädden ganska löst med elvisp (du behöver ej göra rent visparna mellan).
- 3 dl vispgrädde
- 1 st ägg
-
Tillsätt den smälta chokladen (som ska vara ljummen, ej varm) till det uppvispade ägget under kraftig omrörning eller kör med elvispen på låg hastighet.
Rör ner vispgrädden lite i taget, rör till en jämn och fin mousse.
-
Häll upp moussen i fina serveringsglas. Låt stå kallt i kylskåp i minst en timme.
-
Tvätta skalet på limen och torka det.
Riv skalet av limen. Pressa ut saften. Lägg rivet skal och saften i en bunke (som även ska rymma jordgubbarna senare).
(Om man vill kan man spara lite av det rivna limeskalet till garnering.)
- 1 st lime
-
Blanda limesaft och limeskal med honung.
- 2 msk flytande honung
-
Skär jordgubbarna i skivor och lägg dem i marinaden. De kan ligga där några timmar om man vill men minst ca 15 minuter.
- 0,75-1 liter jordgubbar (färska eller frysta)
-
Fördela de marinerade jordgubbarna över chokladmoussen. Garnera ev. med rivet limeskal eller citronmeliss. Ät och njut!
OBS! Marinaden är riktigt god att äta ihop med chokladmoussen så man kan om man vill hälla den över jordgubbarna och chokladmoussen eller hälla den i en serveringsskål och låta de som vill ta av den.
Vit chokladmousse:
Limemarinad:
Vid servering:
Serveringstips:
Planeringstips:
| Efterrätter | Glutenfritt | Nyår | Sommarmat |
⭐ webmaster
mvh Anna