Schackrutor

Mycket goda schackrutor - fina klassiska småkakor med vanilj och chokladsmak, som är enkla att göra!
schackrutor
Schackrutor, goda klassiska småkakor. Den ljusa delen är smaksatt med vanilj och den mörka delen är smaksatt med kakao. En god smakkombination!
Timglas Tid: 2 timmar
Portioner ca 50 st
Näringsvärde Näringsvärde per kaka (11 g): 56 kalorier, 6 g kolhydrater, 3 g fett, 1 g protein, 0 g fibrer

Ingredienser:

Utrustning:

Ugn:

  • 200 °C i mitten av ugnen i ca 8-10 minuter med över- och undervärme

Gör så här:

  1. Mät upp smör och strösocker i en bunke. Låt stå framme en stund så smöret blir mjukt.

    smör och strösocker
    Smör och strösocker.
  2. Rör ihop till en jämn smet. Använd gärna elvisp med vispar.

    smör och strösocker blandat
    Smör och strösocker blandat.
  3. Tillsätt vetemjölet.

    (När du mäter upp vetemjölet, häll upp det i litermått eller väg det. Om du gräver med decilitermått i mjölpåsen så blir det väldigt lätt packat och du kommer ta för mycket mjöl.)

    vetemjöl tillsatt
    Vetemjöl tillsatt.
  4. Fortsätt använda elvispen och kör ihop till en deg med stora smulor (som på bilden).

    (Först blir det små smulor och sedan blir dessa smulor större och större. Tar ca 1-2 minuter med elvisp. Sedan går det lätt att trycka ihop degen till en boll.)

    deg till schackrutor
    Nu går det lätt att trycka ihop degen till en boll.
  5. Tryck ihop degen till en boll. Dela bollen i två delar. Använd våg om du vill vara exakt.

    hela degen
    Hela degen.
    degen delad i 2
    Degen delad i 2.
  6. Ta den ena halvan av degen och lägg i bunken och tillsätt vaniljsocker.

    Kör med elvisp till en jämn smet.

    Tryck ihop degen till en boll.

    vaniljsocker tillsatt
    Vaniljsocker tillsatt.
    vaniljsocker inarbetat
    Vaniljsocker inarbetat.
  7. Ta den andra halvan av degen och lägg i bunken och tillsätt kakao.

    Kör med elvisp till en jämn smet.

    Tryck ihop degen till en boll.

    kakao tillsatt till andra degen
    Kakao tillsatt till andra degen.
    kakao inarbetat
    Kakao inarbetat.
  8. Ta upp bollarna på en bänk och dela dem i 2 delar så du har 4 st bollar, 2 ljusa och 2 mörka.

    Använd gärna hushållsvåg och se till att varje boll väger lika mycket.

    de 2 degdelarna
    De 2 degdelarna.
    dela till 4 delar
    Dela till 4 delar.
  9. Rulla ut bollarna till längder, ca 27 cm.

    Tryck till längderna så de får en kvadratisk form.

    rulla ut till längder
    Rulla ut till längder.
    platta till
    Platta till.
  10. Lägg längderna tätt ihop, varannan mörk och ljus och tryck lite lätt ihop. Försök att få den att bli så kvadratisk som möjligt, med raka kanter.

    lägg ihop
    Lägg ihop.
    lägg ihop
    Lägg ihop.
  11. Vira in den kvadratiska kakdegen i plastfolie och lägg i kylskåp ca 2 timmar eller frysen ca 30 minuter.

    plasta in
    Plasta in.
  12. Ta fram kakdegen och ta bort plastfolien och lägg den på en skärbräda.

    Skär ca 3-4 mm tjocka bitar med en vass kniv. Det är viktigt att kniven är bra och vass, jag brukar använda min största köttkniv.

    kylskåpskall deg
    Kylskåpskall deg.
    skär i skivor
    Skär i skivor.
  13. Lägg kakorna på plåtar. Om du skurit dem lite olika tjocka, sortera dem gärna så att de som hamnar på samma plåt har ungefär samma tjocklek.

    ogräddade schackrutor
    Ogräddade schackrutor.
  14. Grädda kakorna mitt i ugnen i 200°C i ca 8-10 minuter. De ska knappt få någon färg, bara lite tendens till gyllene färg i kanten.

    grädda i ugn
    Grädda i ugn.
  15. Låt kakorna svalna utan bakhandduk, jag brukar lägga dem på köksbänken.

    Förvara sedan i burkar eller frys in dem.

    färdiggräddade schackrutor på plåt
    Kakorna till vänster på plåten är perfekt gräddade medan de till höger är lite för länge gräddade (den gyllene färgen), dock goda ändå men inte perfekta! :) Vill man ha perfekt resultat så är det viktigt att man sorterar kakorna efter tjocklek före gräddning.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Tänk på att låta kakorna svalna ordentligt först. Förvara sedan i rumstemperatur, gärna i en plåtburk, de håller sig åtminstone 2 veckor. De går också bra att frysa och håller sig då minst 6 månader.

Se även dessa recept

| Småkakor |

Kommentarer och betyg

Kontroll   info
Vill du ha svar?
info
✏️ Skrivet av Henrik
Varför delar du inte upp allt från början på två degar?
✏️ Skrivet av lovisa
tar det verkligen 2 timmar att baka shackrutor. mvh lovisa
✏️ Skrivet av alice
love it
✏️ Skrivet av Diana
Bästa Receptet och så bra beskrivning
✏️ Skrivet av Jasmine
Bra recept. Men gör jag om dom lär jag ha i kanske en halv tesked extra vaniljsocker. Tyckte att vaniljsmaken vart lite för vag. Men annars jättebra

Visa alla kommentarer