Saffranskladdkaka med lingongrädde

Otroligt god saffranskladdkaka - en kladdkaka med saffran och vit choklad som blir krämig och ljuvligt god. Servera gärna med lingongrädde som är vispad grädde blandad med lingonsylt. Perfekt att servera till dessert på advent, lucia, jul eller nyår.
saffranskladdkaka
En bit saffranskladdkaka serverad med lingongrädde.
Timglas Tid: ca 1 timme och 45 min varav ca 15 minuters jobb
Portioner ca 8-10 bitar
Näringsvärde Näringsvärde per bit, beräknat på 1 kaka = 10 bitar (110 g): 474 kalorier, 33 g kolhydrater, 36 g fett, 5 g protein, 0 g fibrer

Ingredienser:

Till formen:

Saffranskladdkaka:

Servering:

vegetariskt Vegetariskt

Utrustning:

Ugn:

  • 175 °C i nedre delen av ugnen i ca 20-30 minuter med över- och undervärme

Gör så här:

  1. Smörj en rund form ca 22 cm i diameter och beströ den med ströbröd eller kokosflingor.

  2. Mät upp smöret i en kastrull.

    (Välj en kastrull som rymmer hela kladdkakesmeten med marginal så sparar du tid och disk. Jag har en såskastrull som rymmer 2 liter.)

  3. Smält smöret på svag värme utan att det börjar koka. Ta bort kastrullen från värmen när nästan allt smöret smält och rör tills allt smör smält. 

    Lägg i den vita chokladen i bitar och rör tills all choklad smält och tills det blir en jämn smet. (En jämn smet innebär att chokladen ska vara helt blandad med smöret, smöret ska alltså inte flyta ovanpå.)

  4. Ta fram en mortel och häll i saffran och tillsätt 1 tsk strösocker. Mortla en liten stund så att saffranet fördelas i sockret (tar kanske 30 sek - 1 min).

    (Syftet med detta är att man får ut mer smak ur saffranet när man gör så. Har man ingen mortel eller tidsbrist kan man hoppa över detta och bara hälla i saffranet som det är i nästa steg.)

  5. Tillsätt det mortlade saffranet, strösocker, salt och äggen till det smälta smöret blandat med chokladen.

    Vispa till en jämn smet. (Det går bra att använda elvisp.)

  6. Tillsätt vetemjöl. Vispa till en jämn smet.

  7. Grädda i 175°C i nedre delen av ungen i ca 20-30 minuter. Den ska vara rejält kladdig i mitten och om man skakar lite på formen ska det "gå en våg" genom kakan i mitten.

    Tänk på att ugnstiden är avgörande för kladdigheten. Om din form är större än 22 cm i diameter blir gräddningstiden kortare och är den mindre blir gräddningstiden längre. Jag gräddade min saffranskladdkaka (som syns på dessa bilder) i en form på 24 cm i diameter i exakt 20 minuter och den blev perfekt kladdig.

  8. Låt saffranskladdkakan svalna och låt den stå i kylskåp minst 1 timme.

    Pudra över florsocker vid servering.

  9. Servera saffranskladdkakan med lingongrädde eller vispad grädde.

    Så här gör du lingongrädde: Vispa grädden inte för hårt, lingonen gör att grädden blir fastare. Tillsätt lingonsylt, rårörda lingon eller mosade lingon (färska eller frysta, tinade) blandat med strösocker. Blanda till en jämn smet.

    (Mängden grädde och lingon kan man ta precis så mycket som man vill. Blanda och smaka och ta så mycket lingon du tycker blir lagom.)

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Förvara saffranskladdkakan i kylskåp där den håller sig minst 2 veckor. Den går även att frysa och håller sig då minst 3 månader.

Se även dessa recept

| Baka till jul | Efterrätter | Nyår |

Kommentarer och betyg

Kontroll   info
Vill du ha svar?
info
✏️ Skrivet av Shirin Amin
Om man har formar som är 20 cm och 24 cm i diameter, vilken bör man använda? Och ska något annat isåfall justeras?
✏️ Skrivet av Annika
Susanne, det blev ett totalt misslyckande vid steg fem. Jag gjorde exakt som det stod i receptet: smälte bara hälften av smöret på låg värme, tog bort kastrullen från plattan och rörde om med hand visp tills resten smälte, sen hade jag i chokladen (Fazer, bak) och den smälte precis som den skulle och blev till len kräm. Men när jag då hällde i det mortlade saffranet och rörde i det så separerade smöret och helt plötsligt hade jag en klump och en massa olja. Vad tusan kan ha hänt?
✏️ Skrivet av Ida
Om man vill byta ut sockret mot sötströ, kan det funka och vilken mängd tror du man behöver ha då? Likadant med mjölet, kan man byta ut det mot kokosmjöl och är det samma mängd?
💬 Svar till Alexandra ✏️ Skrivet av Susanne
Roligt att höra och tack för du delar med dig av bra tips! Du bytte bara ut vetemjölet mot samma mängd kokosmjöl och i övrigt följde du receptet?
✏️ Skrivet av Alexandra
Jag använde kokosmjöl och resultatet blev fantastisk! :) Kommer bakas snart igen!

Visa alla kommentarer