Rågsurdegsbröd

Jättegott och jätteenkelt surdegsbröd av råg som inte behöver knådas. Perfekt om man är nybörjare på surdeg! Det här brödet är verkligen enkelt att lyckas med och det blir så himla gott. Jag har bakat det i 10 år nu och har fortfarande inte tröttnat. Det är också enkelt att variera med olika fröer och kryddor om man vill.
rågsurdegsbröd
Rågsurdegsbröd, ett väldigt gott surdegsbröd som inte behöver knådas och är väldigt enkelt att göra.
Timglas Tid: 12-14 timmar varav 20 minuters jobb
Portioner 1 bröd

Ingredienser:

På morgonen/kvällen:

På kvällen/morgonen:

laktosfritt Laktosfritt
vegetariskt Vegetariskt

Utrustning:

Ugn:

  • 200 °C i nedre delen av ugnen i 40 minuter med över- och undervärme

Gör så här:

    På morgonen/kvällen:

  1. Blanda rågsurdeg med vatten (går bra med kallt kranvatten) och rågmjölet. Lägg en bakhandduk över och låt stå 9-12 timmar i rumstemperatur.

  2. På kvällen/morgonen:

  3. Det här steget gäller endast unga surdegar med dålig jäskraft: Om degen har jäst upp ordentligt till dubbel storlek så behöver du inte använda jäst och kan därför hoppa över detta steg. Men har det inte jäst upp så gör så här: Blanda ut jästen i lite vatten så den löser upp sig. Blanda ner den upplösta jästen i degen.

  4. Mät upp rågsikt, häll på vattnet (kallt kranvatten går bra). Tillsätt salt och ev. kummin. Blanda ihop allt med en sked så det är ordentligt blandat. Det ska bli något fastare än gröt men ändå en väldigt kladdig deg.

    Lägg en bakhandduk över och låt jäsa ca 2-4 timmar till dubbel storlek.

  5. Tryck ner ett bakplåtspapper i en bakform eller en gryta som tål ugn som rymmer 1,5 liter. Eftersom degen är väldigt kladdig är det enklast att använda bakplåtspapper så att brödet inte fastnar i formen. (Har man en bra form med nonstickbeläggning så behövs inte bakplåtspapper eftersom det ändå inte fastnar.)

    Häll degen i bakformen. Degen sjunker ihop lite men kommer jäsa upp igen. Strö över lite mjöl.

    Lägg en bakhandduk över och låt jäsa 1-3 timmar till dubbel storlek.

  6. Grädda längst ner i ugnen i 40 minuter i 200 °C.

    Låt svalna några minuter. Ta upp brödet ur formen och ta försiktigt bort bakplåtspappret. Linda in brödet i en bakhandduk och låt svalna. Förvara därefter i plastpåse.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Bröden håller sig bra i plastpåse i rumstemperatur ca 4-5 dagar, i kylskåp ca 1-2 veckor. Bröden går också bra att frysa och håller sig då ca 3 månader.

Se även dessa recept

| Bröd |

Kommentarer och betyg

Kontroll   info
Vill du ha svar?
info
✏️ Skrivet av Henrik
Ett fantastiskt bröd! Blir perfekt varje gång. Men jag kör med 50 minuters gräddning. Tack för ett fint recept!
✏️ Skrivet av Niklas
Det blev jättegott! Skönt att slippa knåda och kladda med händerna, men det var pyssligt att få bort bakplåtspappret. En form med "nonstick" vore nog bäst.
💬 Svar till Lena Pettersson ✏️ Skrivet av Susanne
Det är en väldigt lös deg med mycket vätska så man kan bara röra ihop den så det finns liksom inget att knåda. Däremot kan man ju använda maskin om man vill till att röra ihop degen, särskilt om man vill baka 4 limpor samtidigt så kan det ju bli lite tungt att röra ihop allt för hand, men upp till 3 limpor tycker jag inte är något problem att röra ihop för hand. Det färdiga resultatet blir ett fantastiskt gott bröd, jag har bakat det i 10 år nu tror jag utan att tröttna på det. Jag tyckte också det var konstigt första gången jag gjorde det att man inte behövde knåda någon deg för jag trodde man bakade allt bröd på samma sätt. Men så är det alltså inte.😊 Jag vill verkligen rekommendera detta bröd för det är så himla enkelt att baka och blir supergott bröd, fasta fina limpor.
✏️ Skrivet av Lena Pettersson
Varför ska degen inte arbetas med maskin eller för handkraft????
💬 Svar till Anne Marie Gustafsson ✏️ Skrivet av Susanne
Kul att du tycker om det! Tack för bra tips, låter gott! Tack detsamma! 🌸

Visa alla kommentarer