Hem > Recept > Madeirasås Madeirasås 💬 1 kommentarer Fantastiskt god och lyxig sås som får smak av Madeira och torkad chili. Madeirasås passar bra till kött. Madeirasås är en supergod sås som passar bra att servera till en fin köttbit t.ex. oxfilé, ryggbiff, entrecôte eller fläskfilé. Tid: 1 timme varav 10 minuters jobb 4-6 portioner Näringsvärde per portion, beräknat på 6 portioner (131 g): 293 kalorier, 5 g kolhydrater, 25 g fett, 1 g protein Ingredienser: 2 st schalottenlökar ca 1 msk smör ev. 1 st ancho 1,33 dl madeira 2 dl rött matlagningsvin 0,33 dl kalvfond 3,5 dl vispgrädde ca 0,5-1 msk majsstärkelse Glutenfritt Gör så här: Visa endast textinstruktioner Skala och hacka schalottenlöken fint. 2 st schalottenlökar Finhackad schalottenlök. Hetta upp lite smör i en såskastrull på medelvärme. Fräs löken så att den blir genomskinlig utan att få färg. ca 1 msk smör Smör hettas upp. Stekt genomskinlig lök. Tillsätt anchon, madeira, rött vin och kalvfond. (Anchon kan uteslutas men ger en väldigt god mild chilismak, inte alls starkt.) ev. 1 st ancho 1,33 dl madeira 2 dl rött matlagningsvin 0,33 dl kalvfond Ancho, madeira, rött vin, kalvfond tillsatt. Låt koka på medelvärme till ca en tredjedel av vätskan återstår. Det tar ca 45 minuter. Såsen kokar. Lyft bort anchon. Vispa ner grädden och låt koka 5-10 minuter. 3,5 dl vispgrädde Grädde tillsätts. Såsen kokar. Smaka av och tillsätt eventuellt socker och salt, jag har dock aldrig gjort det för min sås har smakat perfekt. Om du vill att såsen ska bli lite tjockare så rör ut majsstärkelse i lite vatten och vispa ner i såsen och låt koka någon minut. Servera och njut! ca 0,5-1 msk majsstärkelse En redning av majsstärkelse och vatten vispas ner. Madeirasåsen är klar. Hållbarhet och förvaring: Överbliven sås håller sig minst 5 dygn i kylskåp. Går bra att värma igen på spisen eller i mikron. Se även dessa recept | Varma såser | Béarnaisesås Kantarellsås Örtkryddad sås Vitlökssås Rödvinssås Gräddsås Hollandaisesås Varm citronsås till fisk Kommentarer och betyg Namn: * E-postadress: Det är frivilligt att ange sin epostadress. Din epostadress visas ej! Du behöver inte oroa dig för SPAM! Din epostadress används till att: skicka svar till dig visa din avatar om du har en registrerad avatar på gravatar.com Betyg: Det är frivilligt att sätta betyg. Sätt endast betyg om du gjort receptet. Förklara varför du satt det betyg du satt. Meddelande: * Kontroll Kontrollen är till för att motverka spam och automatiska postningar. Vill du ha svar? Prenumerera på svar Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd. Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut. Posta kommentar ✏️ Skrivet av Yvonne Schöld 2018-11-11 18:19 Jättegod Madeirasås! Använde lite chiliflakes och vanligt rött standardvin. Silade såsen. Den blev perfekt till oxfilé och fläskytterfilé. Visa alla kommentarer
✏️ Skrivet av Yvonne Schöld 2018-11-11 18:19 Jättegod Madeirasås! Använde lite chiliflakes och vanligt rött standardvin. Silade såsen. Den blev perfekt till oxfilé och fläskytterfilé.