Limefilé
Ingredienser:
- ca 600 g fläskfilé
- ca 0,5 tsk salt
- smör
- ca 1 krm grovmalen svartpeppar
Limesås:
- 1 st lime
- eller ca 2 msk pressad lime
- 1 dl vatten
- 2 dl crème fraiche
- 2 msk kalvfond
- 0,5-1 tsk sambal oelek
- 1 tsk soja
- 1 msk honung
Utrustning:
- ev. citruspress
Gör så här:
-
Putsa fläskfilé. Skär i ca 1-2 cm tjocka bitar. Hetta upp en stekpanna med smör.
- ca 600 g fläskfilé
- smör
- ca 1 krm grovmalen svartpeppar
-
Stek fläskfiléskivorna i smöret, ett par minuter på varje sida så att det får fin färg. Salta och peppra.
Stek köttet i omgångar, särskilt om du gör dubbel mängd, så det inte blir för mycket kött i stekpannan på en gång (köttet ska bli stekt och inte kokt).
Köttet ska få lite färg på båda sidor men ska inte bli genomstekt eftersom det senare ska koka i limesåsen.
- ca 0,5 tsk salt
-
Lägg över det stekta köttet på ett fat.
Under tiden du steker köttet förbered gärna limen till såsen (om du inte köpt färdigpressad): Skär limefrukt på mitten och pressa ur saften.
- 1 st lime
- eller ca 2 msk pressad lime
- 1 st lime
-
Mät upp alla ingredienser till limesåsen i stekpannan: pressad lime, vatten, crème fraiche, kalvfond, sambal oelek, soja och honung.
Vispa till en sås med en vanlig handvisp.
- 1 st lime
- eller ca 2 msk pressad lime
- 1 dl vatten
- 2 dl crème fraiche
- 2 msk kalvfond
- 0,5-1 tsk sambal oelek
- 1 tsk soja
- 1 msk honung
- 1 st lime
-
Vispa tills det kokar upp. Lägg sedan i köttet och låt småkoka ca 5-8 minuter.
Serveringstips:
GI Tips:
LCHF Tips:
Variationstips:
Planeringstips:
Hållbarhet och förvaring:
| Fläskkött | Huvudrätter | Nyår |
Kan inte hitta det där jag bor (Ecuador).Tacksam för svar.
Mvh.Ola Jerkebo
⭐ webmaster